Ile powinien ważyć kot?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 21, 2012 13:37 Re: Ile powinien ważyć kot?

Wyga pisze:
OKI pisze:Niektórym to się i wcześniej zdarza :lol: I to wcale nie tym najwięcej jedzącym - ot, taka natura, taka figura :)

W takim razie po kastracji natura się zmienia :lol: Bo ja mam dwa pączki od kastracji zamiast kotów, a Albert to nawet niezły, puszysty torcik 8)

A to jeszcze dużo zależy, kiedy była kastracja ;) Im później, tym większe tendencje do rozszerzania :wink:
U kociaków ciachanych do pół roku praktycznie w ogóle nie wpływa na figurę. Najgorzej reagują takie w wieku powyżej dwóch lat - praktycznie natychmiast zaczynają uzupełniać :roll:

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pt wrz 21, 2012 13:38 Re: Ile powinien ważyć kot?

U mnie jakoś specjalnie nie tyją po odjajczeniu.
Ale kotka kuzynki, to się zrobila balonik na cienkich nóżkach :roll:

edit: Ja czekam z kastracją do roku (jak się tylko da).

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pt wrz 21, 2012 13:39 Re: Ile powinien ważyć kot?

A później człowiek paczy i się dziwi, że kot jeszcze może się poszerzyć :twisted:

Wyga

Od: Sob lip 28, 2012 11:41

Post » Pt wrz 21, 2012 13:42 Re: Ile powinien ważyć kot?

Mnie już chyba nic nie zdziwi, jeśli chodzi o koty 8) :wink:

felin

Post » Pt wrz 21, 2012 13:45 Re: Ile powinien ważyć kot?

Obrazek
O, kotek-Kulokotek :twisted:
Przykład kotka, który się "poszerzył" po sterylce zrobionej w wieku ponad 2 lat. Faktem jest, że nie dopilnowałam :oops: A poza tym u niej nałożyło się to z olbrzymim, przeciągającym się stresem, a należy do tych egzemplarzy, które w stresie jedzą :roll:

Obrazek
A tu kotek, który zadatki ma od samego początku :twisted: Bo tak! ;)

OKI

Post » Pt wrz 21, 2012 14:33 Re: Ile powinien ważyć kot?

OKI pisze:Obrazek
O, kotek-Kulokotek :twisted:
Przykład kotka, który się "poszerzył" po sterylce zrobionej w wieku ponad 2 lat. Faktem jest, że nie dopilnowałam :oops: A poza tym u niej nałożyło się to z olbrzymim, przeciągającym się stresem, a należy do tych egzemplarzy, które w stresie jedzą :roll:

Podobno niektóre kobiety tak mają :wink:

felin

Post » Pt wrz 21, 2012 14:35 Re: Ile powinien ważyć kot?

Tiaaa.... :roll:
A niektórzy faceci tak, jak ten z drugiej foty... zasypiają w misce, jak już wyliżą wszystko :roll: :wink:

OKI

Post » Pt wrz 21, 2012 14:37 Re: Ile powinien ważyć kot?

Zawsze wydawało mi się, że utrzymywanie wagi kota na odpowiednim poziomie to nic trudnego, o ja naiwna..
Tym czasem, jakkolwiek bym się nie starała, tłustostan wzrasta.

Wyga

Od: Sob lip 28, 2012 11:41

Post » Pt wrz 21, 2012 14:40 Re: Ile powinien ważyć kot?

To jest do zrobienia przy rozsądnej ilości kotów. Mnie teraz rozwala misterny plan Foster, który musi jeść kalorycznie i często, a jednocześnie odmawia jedzenia w samotności :roll: No i weź tu dbaj o linię pozostałych, jak Foster dba, żeby w michach było kaloryczne żarcie :?

OKI

Post » Pt wrz 21, 2012 17:28 Re: Ile powinien ważyć kot?

Moje dwa koty ważą ok. 5,7-6kg. Jeden jest gruby, a drugi chudy :mrgreen:
Gruby je mało (tzn. chciałby dużo, ale pilnujemy dawek), chudy je bardzo dużo :roll:
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Pt wrz 21, 2012 20:11 Re: Ile powinien ważyć kot?

Mi weterynarz powiedział że kotkę można wysterylizować po pierwszej rui, ale kiedy to jest? I skąd ja będę wiedziała że ma ruję? Mnie zastanawia czy powinnam się zdecydować na coś takiego, kiedy plamka nie wychodzi jako tako z domu, bo nie mamy jej gdzie wypuszczać. No i jest sama bez chwilowych widoków na towarzystwo. A dlaczego one tyją po pozbawieniu ich możliwości posiadania potomstwa?
Obrazek
Podróż jest lepsza od dotarcia do celu.Liczy się to co człowiek przeżyje krocząc obraną drogą potknięcia, upadki, przyjaźnie. Trzeba tylko wierzyć, że przyszłość ułoży się po naszej myśli.

ewahejduk

Od: Nie lip 22, 2012 20:04

Post » Pt wrz 21, 2012 20:21 Re: Ile powinien ważyć kot?

Ruja na ogół daje zmianę zachowania kotki, bywa pieszczotliwa albo tarza się z doopcią w górze. Niektórzy weci ciachają przed pierwszą rujką. Ruje są wyczerpujące dla organizmu, wyrzuty hormonów sprzyjają powstwaniu nowotworów i często też dochodzi do ropomacicza. Warto wysterylizować niewychodzącą kotkę :ok:
Poza tym w rui kotka jest po prostu uciążliwa :twisted:
Po sterylizacji zapotrzebowanie na kalorie spada o ok. 30% więc na zbliżonych porcjach łatwiej przytyć.

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pt wrz 21, 2012 20:52 Re: Ile powinien ważyć kot?

no to kiedy ją wysterylizować? Teraz? Czy później?
Obrazek
Podróż jest lepsza od dotarcia do celu.Liczy się to co człowiek przeżyje krocząc obraną drogą potknięcia, upadki, przyjaźnie. Trzeba tylko wierzyć, że przyszłość ułoży się po naszej myśli.

ewahejduk

Post » Pt wrz 21, 2012 22:36 Re: Ile powinien ważyć kot?

Moim zdaniem można poczekać do po pierwszej rui - o ile wytrzymasz z rujkującą kotą 8)
Prawdopodobieństwo, że zachoruje na ropomacicze czy raka po jednej rujce jest mniej więcej takie, jak bezplodność u faceta na skutek przytrzaśnięcia sobie jąder drzwiami od samochodu :mrgreen: :wink:

felin

Post » Sob wrz 22, 2012 21:23 Re: Ile powinien ważyć kot?

to kotka w rui co takiego robi, że trudno z nią wytrzymać? Ile procent nie wysterylizowanych kotek ma potem problemy z narządami rodnymi? Czy jest to spowodowane, nie rodzeniem dzieci? I dalej nie wiem dlaczego koty po sterylizacji tyją?
Obrazek

ewahejduk

[poprzednia][następna]