NOTKA - nowych pomysłów ciąg dalszy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto wrz 25, 2012 23:40 Re: Mała Notka - porażenie nerwu! POMÓŻ URATOWAĆ JEJ ŁAPKĘ!

Duduś teraz nie ma takiej prostej łapki. Tez mu sie przykurcz robi. Nie wiem jak z tym walczyć oprócz masaży. Zakłądam mu tę opaskę właśnie po to, zeby ta łapeńka sie nie podwijała.
Masować moge tylko jak śpi. Inaczej nic z masażu nie wychodzi bo ma tyle rzeczy do zrobienia:)

mam problem ze swoimi rękami i reumatolog polecił mi borowinę. Właśnie sie zastanawiam czy może coś takiego by pomogło.
Rehabilitacja Milutkowi pomogła. Dudusiowi robię elektro akupunkturę zepterowskim przyrządem i lampą bioptronowa naświetlam jeśli sie uda go złapać śpiącego.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Śro wrz 26, 2012 18:49 Re: Mała Notka - porażenie nerwu! POMÓŻ URATOWAĆ JEJ ŁAPKĘ!

Bardzo dziękuję za wsparcie finansowe :D . Na funduszu Notki jest już 150pln. Przyda nam się każdy grosik , wydamy go z rozmysłem i tylko i wyłącznie na sprawy leczniczo-rehabilitacyjne .
Bardzo prosimy o pomoc :mrgreen: .

Dzięki RudyiSrebrnyKot banerek mamy przedni , proszę o rozpowszechnianie.

Lidka - dobrze że jesteś . Zawsze to raźniej w tym kocim nieszczęściu 8)

Cieszę się z każdej osoby,która zagląda na nasz wątek :P

A teraz ,żeby nie zapeszać - Notka delikatnie zaczyna podnosić łapkę w barku . Dziś po raz pierwszy widziałam jak ją uniesioną myła . Co prawda powyżej łokcia , tam gdzie ma czucie . Ale to już coś . Ćwiczenia i masaże wzmacniają bark , praca nie idzie na marne :D
Obrazek

MałgosiaZ

Od: Nie lut 06, 2011 20:40

Post » Śro wrz 26, 2012 19:06 Re: Mała Notka - porażenie nerwu! POMÓŻ URATOWAĆ JEJ ŁAPKĘ!

Właśnie chciałam Ci powiedzieć, żeby masowac bark i kręgosłup. Takie mam zalecenie od rehabilitantów.
Duduś myje się ta łapką zarzucając ją trochę. Końcówka jest nieruchoma ale w barku daje rade ruszać. Jak zakopuje to tez tak tę łapkę uklada jak gdyby zagarniac do siebie ręka nieruchoma od łokcia. Myśle, ze żal byłoby choćby to tracić.
Ja naciskam ten staw przykurczony i staram sie go rozciągać przez odginanie paluszków. Nie wiem jak to nazwac. Robię to w każdej mozliwej dla nas chwili.
Powiedz co jeszcze dajesz i ewentualnie na pw jak nivalin podajesz.

Lidka

Post » Śro wrz 26, 2012 20:56 Re: Mała Notka - porażenie nerwu! POMÓŻ URATOWAĆ JEJ ŁAPKĘ!

Paluszki zginamy "pod siebie" , każdy po kolei .Są malutkie więc trochę trudno :) . Zginamy i prostujemy łapkę w stawie łokciowym .Tak samo w barkowym - w górę, w dół , na boki . Przykurczony staw też naciskam i jednocześnie masuję z drugiej strony . Lub też dociskam i chwilę przytrzymuję np na stole . Zalecono też robienie taczek czyli trzymanie w górze tylnych łapek aby kociak starał się iść na przednich . Ale na to jeszcze za wcześnie . Tak samo i na terapię wodną - pływanie . Jak Notka zacznie lepiej pracować barkiem, zaproszę ją do wanny :wink: .
Podczas jedzenia staram się jej łapkę wysuwać do przodu i przytrzymuję aby choć troszkę wspierała się na niej.
Też masuję i ćwiczę z Notką w każdej wolnej chwili , nawet jak na mnie wrzeszczy i ucieka :twisted: .

Wspaniałą rehabilitantką jest Tosia :D .
U niej nie ma to tamto . Trzeba Notkę umyć więc przewraca ją na grzbiet , trzyma na siłę i myje . Notka broni się i wymachuje łapkami . Tą chorą troszkę też.
Notka jest zapatrzona w Tosię. Obserwuje jej zabawy np przy drapaku lub z myszkami , potem stara się robić tak samo . Kładzie się w takich pozycjach jak Tosia ,chodzi za nią krok w krok. Dużo uczy się od Tosi , najbardziej pochłaniania ogromnych ilości jedzenia :ryk:
Obrazek

MałgosiaZ

Post » Śro wrz 26, 2012 21:37 Re: Mała Notka - porażenie nerwu! POMÓŻ URATOWAĆ JEJ ŁAPKĘ!

Z tym jedzeniem u nas też jest problem. Wymiata ze wszystkich misek:)) Wielki sie już zrobił jak niewiemco. No ale ja go wzięłam juz 2 miesiące temu.
Ja jeszcze ćwiczę w ten sposób, że biorę łapkę od spodu w lewą dłoń tak, żeby łokieć zablokował się w zagłębieniu. Usztywniam ją i wtedy odkręcam na zewnątrz jakby i potem podginam paluszki do góry w taką pozycję jak kot chodzi. I tak naciskam n razy, żeby rozciągnąć te ścięgna pod spodem.
Dudus bardzo lubi do środka tę łapke skręcać i tak na niej potem jeździ.
A jak tylko zobaczy wode to natychmiast się tam tapla. Ostatnio w ciagu 20 minut 3 opaski zmoczył:(
Czasem bawię sie czymś przytrzymujac zdrową łapkę przy ciele. Macha wtedy tą chorą łapinką az miło.

Lidka

Post » Pt wrz 28, 2012 6:21 Re: Mała Notka - porażenie nerwu! POMÓŻ URATOWAĆ JEJ ŁAPKĘ!

Zapraszamy do wydarzenia Notki na FB: https://www.facebook.com/events/528149470543888/
Będziemy wdzięczni za wzięcie udziału oraz udostępnianie wśród znajomych :D

Ozymandias

Od: Pon maja 18, 2009 8:41

Post » Pt wrz 28, 2012 18:50 Re: Mała Notka - porażenie nerwu! POMÓŻ URATOWAĆ JEJ ŁAPKĘ!

RudyiSrebrnyKot pisze:Banerek dla kotki!

Obrazek
Kod: Zaznacz cały
[url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=146210][img]http://miau_miau2010.republika.pl/Notka.gif[/img][/url]

:ok: :ok: :ok:

prosimy o pobieranie banerka z Notką :)
Obrazek

MałgosiaZ

Post » Pon paź 01, 2012 13:03 Re: Mała Notka - porażenie nerwu! POMÓŻ URATOWAĆ JEJ ŁAPKĘ!

Małgosiu napisz jak przebiegła wizyta u neurologa :ok:

strongbaby

Od: Śro wrz 12, 2012 10:27

Post » Pon paź 01, 2012 17:54 Re: Mała Notka - porażenie nerwu! POMÓŻ URATOWAĆ JEJ ŁAPKĘ!

od Ciotki co przyjmowała poszło parę grosików :) Trzymamy łapki za za Notkę :1luvu:
Obrazek Obrazek

bubula

Od: Nie sty 02, 2011 21:25

Post » Pon paź 01, 2012 19:40 Re: Mała Notka - porażenie nerwu! POMÓŻ URATOWAĆ JEJ ŁAPKĘ!

Przypięłam banerek Nutki, kibicuję mocno koteczce.

Joako

Od: Wto cze 19, 2007 7:59

Post » Wto paź 02, 2012 20:46 Re: Mała Notka - porażenie nerwu! GORZEJ NIŻ ŹLE !!!

Nie wiem od czego zacząć pisać . Całą dobę zabierałam się do tego.
Jechałam z ogromną nadzieją na poprawę , ale tak się nie stało :( .
Notka ma porażenie wysokie , brak czucia całej łapki . Uszkodzenie idzie aż od barku , który jest wyrwany.
Trzyma się na resztkach ścięgien i mięśni , które i tak są w zaniku.Notka czasami troszkę porusza barkiem , gdy jakiś kawałek mięśnia na to pozwoli . Piszę tak jak mi to "łopatologicznie" wytłumaczono.
Nivalin i vit B nic tu nie pomoże , dlatego zrezygnowaliśmy.Dosyć kłucia małego ciałka (dostawała różne zastrzyki od.26.08) Mam dać spokój z ćwiczeniami i masażami . Mala musi psychicznie odpocząć.
Zalecenia :
-w przypadku otarć , spaczonego bólu wskazana amputacja kończyny :?
Doktor Ada orzekła ,że Notka w chwili obecnej jest za mała na taką operację . Musi jeszcze troszkę podrosnąć i nabrać większej masy ciałka. I tak przez 3tygodnie pobytu u mnie przybyło jej 500g. Z 700g zrobiło się 1200g :) .
Musimy bardzo dbać o tę łapeńkę , aby nie było żadnego skaleczenia , infekcji , pilnować aby była czysta. Chodzi tu o część od łokcia w dół , który ciągnie za sobą.
Psychicznie nie jestem gotowa na to wszystko . Cały czas wierzę w jakiś cud.
Wszystkie wpłaty na "pomoc dla Notki" jeśli nie znajdę jeszcze innego ratunku , zostaną przeznaczone na jej operację . To będzie duży koszt , dlatego do tego momentu będą zbierane na koncie GPK Mrau.
Za tydzień jedziemy na kolejną wizytę do doktor Ady.
Dziękuje że jesteście , nie zostawiajcie nas samych .
Obrazek

MałgosiaZ

Post » Wto paź 02, 2012 21:17 Re: Mała Notka - porażenie nerwu! GORZEJ NIŻ ŹLE !!!

Małgosiu, tak mi przykro z powodu łapki Notki.
Dobrze, że trafiłaś z małą do dr Ady.
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Wto paź 02, 2012 21:21 Re: Mała Notka - porażenie nerwu! GORZEJ NIŻ ŹLE !!!

Małgosiu, trzymaj się :!:
Miałam kiedyś dużego psa z niewładną łapą i wierz mi, że zwierzak o trzech łapkach świetnie daje sobie radę i moze być bardzo szczęśliwym futerkiem -to zależy tylko i wyłącznie od opiekuna :ok:,
zresztą każdy niepełnosprawny zwierzak: nasza prawie niewidoma Rysia jest radosna i ustawia inne koty w stadzie :)
Będzie dobrze, byleby tylko malutkiej nie bolało.

Hania66

Od: Pt mar 10, 2006 17:20

Post » Wto paź 02, 2012 21:34 Re: Mała Notka - porażenie nerwu! GORZEJ NIŻ ŹLE !!!

Trzymamy kciuki! :ok:
Dobrze, że będziecie mogły od leków i ćwiczeń odpocząć :)!
Dziękuję. Trzymam kciuki za wszystkich :)!...

RudyiSrebrnyKot

Od: Nie paź 25, 2009 12:46

Post » Wto paź 02, 2012 22:14 Re: Mała Notka - porażenie nerwu! GORZEJ NIŻ ŹLE !!!

Myślę, że uraz Dudusia jest w sumie podobny.
Ja jednak ćwiczę z nim w miarę jak mi pozwala, zwłaszcza to szczypanie mięśni.
Teraz już czuję opór łapki w niektórych momentach. Ale nadgarstek dalej niefajny.
Jak biega to staram sie założyć mu opaske ochronną. Zazwyczaj i tak w ferworze zabawy zdejmuje ale jakiś czas ma ją trochę na tej łapce i łapka trzyma sie prościej.
Trzymam kciuki mimo wszystko.
Operację przemyśl jeszcze. Przypomnę jeszcze raz rękę Kubicy. Czasem pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Ale choćby troszke sie udało to trzeba walczyć:)
Pytałam mojego weta o ewentualne operację ścięgien. Mówił, że to u takich małych bardzo trudne. Bo teścięgna chirurg ludzki nam podsunął. Nie wiem, może jakiś taki mikrochirurg dałby radę. Narazie walcze tak jak mi powiedziano. Znaczy masuje grzbiet, łopatkę a potem całą łapke. I zakładam tę ochronę. Musze jeszcze uszyć takie opaski, bo jak się potapla w wodzie to potrafi i wszystkie zamoczyć.

Lidka

[poprzednia][następna]