Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
evik75 pisze:Ustalenia ze spotkania KP
1.Kartoteka kocia: (zakłada Evik75, a potem prowadzą i pilnują jej uzupełniania wszyscy!)
- w teczce lub segregatorze wpisane będą wszystkie koty (każdy kot ma swoją kartę, która zawiera: kartę przyjęcia, książeczkę zdrowia, ważne informacje dotyczące kota i przebiegu leczenia aż do momentu adopcji).
2.Każdy, kto przynosi nowego kota na kociarnię (po uzgodnieniu wcześniejszym z Basią
lub Martą) ma obowiązek:
- odpchlić go Tiprexem
- odrobaczyć
- założyć mu kartę (wypełnić kartę przyjęcia i dołączyć do kartoteki kociej)
3.Kto przyprowadza nowego kota jest jego opiekunem na kociarni:
- robi ogłoszenia, pilnuje wizyt u weterynarza, sterylizacji/kastracji, robi ogłoszenia
4.Szczepieniami zajmuje się Basia.
5.Adopcje: każda adopcja przechodzi przez Martę, Basię lub Hidi, czyli musi być z nimi skonsultowana.
Nie chodzi o ilość adopcji, ale ich jakość!!!
6.Stan żwirku i jedzenia kontroluje na bieżąco Marzena – Pulpetia.Ze względu na szybki ubytek żwirku i jedzenia prowadzimy rejestr: ile puszek schodzi na każdym dyżurze i ile miarek żwirku (będzie tabelka na kociarni, którą każdy wypełnia).
Osoba, która przyjmuje dostawę pokarmu kociego – segreguje go, aby z przodu był ten o najkrótszym terminie ważności.
Zalecenie: OSZCZĘDZAMY!
7.Prowadzenie wątku: Basia
Aange – leki, LadyStardust i Wiiwii – ogłoszenia, Elape – opis kotów, Mar_tika – album,
Evik75 – ważne informacje i ustalenia na forum i do kociarni.
8.Dezynfekcja: odbywać się będzie raz w tygodniu w niedzielę. Będzie wyznaczana osoba, która będzie zajmowała się tylko dezynfekcją (podłogi, boksów).
9.Pranie brudnych rzeczy – Marzena – Pulpetia oraz każdy, kto może pomóc. Prośba
o rozważną segregację rzeczy do prania: tylko to, co ewidentnie brudne (kot zwymiotował, zasikał itp.)
Nie wrzucamy brudów do worków! Brudy wędrują do kosza na brudną bieliznę. Czyste rzeczy kładziemy tylko na górę, bo jak leży gdzie indziej to nie wiadomo, czy czyste czy brudne.
10.Mokre jedzenie podajemy: poniedziałek, środa, sobota rano.
11.Regulamin przyjmowania kotów - skrót (pełny będzie zamieszczony w najbliższym czasie).
- pierwszeństwo mają koty kalekie, chore, powypadkowe (zawsze jeden boks lub klatka dla nich wolne)
- maksymalna liczba kotów w wolierze (adopcyjnych) – 13!!! + boksy (kwarantanna, dzicze do sterylki itp.)
Aktualności:
- maluszki od Wiiwii obserwujemy do piątku. Jeżeli sytuacja nie ulegnie poprawie (biegunka nie ustąpi) idą do weta. Nie szczepimy ich na razie.
To tyle ustaleń z naszego spotkania. Było miło, konstruktywnie, tylko szkoda, że nie wszyscy dopisali.
.
wiiwii pisze:Bardzo fajne ustalenia. Mam pewne uwagi:
Odpchlenie -> wkradła się literówka - chodzi o FIPREX, nie Tiprex.
Odrobaczenie -> 1. skonsultowałabym dawkę z Martą lub Basią i 2. w godzinę po każdym odrobaczeniu podała olej parafinowy strzykaweczką. Jak kot jest bardzo zarobaczony, to toksyny robakowe mogą go zabić, a olej zapobiega wchłanianiu toksyn przez jelita.
Ogłoszenia -> Nie rozumiem, wracamy do starego systemu czy zostajemy? Najpierw jest napisane, że kto przynosi kota zostaje jego opiekunem, a potem, że ja i Lady Stardust jesteśmy od ogłoszeń. Proszę o sprecyzowanie o co chodzi. Ofkors mogę to robić, ale muszę mieć to uściślone, bo potem się będziemy dublować, a szkoda mi czasu.
Biedna Flo, trzymam kciuki za nią.
Zwróćcie uwagę, czy nie kuleje/ma problemy z chodzeniem. 2 kociaki Iwo zachorowały na paskudnego wirusa który rozpoczynał się od bólu stawów, nie przeżyły biedaczki, bo leczenie było podjęte za późno (czyli po pojawieniu się kolejnych objawów po bólu łapek). Jeśli kotki zaczną kuleć -> lećcie do dr Pałys w Katowicach.
aange pisze:komu dyżur jutro rano?
btw jestem za tym żeby rozłożyć klatkę królicza/kenel i wkładać tam na zmianę Izi i Walerkę przy wietrzeniu
aange pisze:komu dyżur jutro rano?
btw jestem za tym żeby rozłożyć klatkę królicza/kenel i wkładać tam na zmianę Izi i Walerkę przy wietrzeniu
a teraz wietrzymy póki nie pada, bo przy biegunkach maluchów i tej ilości kotów jest smrodek!
Wiiwii, TY i LadyS będziecie koordynatorkami ogłoszeń, teraz możemy np ustalić, że jeśli masz czas i chęci to możesz zrobić akcje nagłaśniania ogłoszeń Walerki i Izi - wpychania ich dosłownie wszędzie, bo przy tych agresorkach atmosfera za wolierą jest naprawdę gęsta
Jeśli się podejmiesz to też byłoby wskazane zrobić akcję zbiórki funduszy na leczenia Ślepaczka, bo ona będzie musiała mieć operację na oba oczka i to będzie kosztować na pewno ponad 1 tys
Użytkownicy przeglądający ten dział: MB&Ofelia i 119 gości