Jak odchudzić kota?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob cze 09, 2012 12:02 Re: Jak odchudzić kota?

Z obserwacji, mam 2 wnioski
1. Porcje podane na opakowaniach sa z reguły zawyżone w stosunku do zapotrzebowanie przeciętnego kota.
2. Trzeba dostosować ilość karmy do konkretnego kota, na tej samej "dawce" na kg mc jeden kot może tyć a drugi chudnąć...bo kazdy kot ma troszke inny metabolizm, ilość ruchu itp. Czyli warto koty wayć np raz na miesiąc i tym sie kierować.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Sob cze 09, 2012 12:55 Re: Jak odchudzić kota?

Dobrą dawką (na początek) będzie w takim razie 60g Acany dziennie?
On nie powinien też schudnąć za szybko, bo ma dość znacznie otłuszczone narządy.
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Sob cze 09, 2012 13:15 Re: Jak odchudzić kota?

Skoro teraz waży 5,3 kg, to daj mu na początek dawkę na 4 kg. Po np 2 tygodniach go zważ. Jesli będzie ważył tyle samo co teraz, to możesz dawkę ciut zmniejszyć. Jeśli schudnie, to dalej dawać tyle samo...no po prostu zobaczysz co Ci waga powie :)
Oczywiście rozumiem, że kot nie dożywia z miseczek kumpli.

Kazia

Post » Sob cze 09, 2012 13:29 Re: Jak odchudzić kota?

Kazia pisze:Skoro teraz waży 5,3 kg, to daj mu na początek dawkę na 4 kg. Po np 2 tygodniach go zważ. Jesli będzie ważył tyle samo co teraz, to możesz dawkę ciut zmniejszyć. Jeśli schudnie, to dalej dawać tyle samo...no po prostu zobaczysz co Ci waga powie :)
Oczywiście rozumiem, że kot nie dożywia z miseczek kumpli.

Dokładnie, ale spróbuj *anika* mu też zapewnić jakąś większą dawkę ruchu, a najlepiej drugiego kota bo żadna Twoja zabawa z kotem tego nie zastąpi. Z powodu obawy przed nadwagą wzięłam Teodora (ten z kolei wygląda jak chuda glizda) i nawet jeśli kotek nie schudnie znacząco to poprawi mu się kondycja, rozruszają mięśnie i będzie wyglądał zdrowiej. Obydwa moje koty mają zupełnie inną budowę i przemianę materii. Po miesiącu od wzięcia drugiego kota ważyłam Tygrysa, waga stoi w zasadzie ale jemu zmniejszyła się oponka, zapadł boczek i zdecydowanie ta ilość biegania i zapasów które razem uprawiają zmieniła jego wygląd i kondycję.
Obrazek

pchełeczka

Od: Pt kwi 13, 2012 14:55

Post » Sob cze 09, 2012 13:49 Re: Jak odchudzić kota?

Ma koty do towarzystwa ;)
Czasem się przebiegnie po mieszkaniu (np. wczoraj wieczorem dużo biegał), ale to i tak chyba za mało.
Główny problem jest taki, że on się nażera "na zapas". Teraz dopiero będę miała warunki, żeby mu wydzielać odpowiednie porcje, wcześniej nie za bardzo się dało.

Szukam teraz dobrego laserka żeby miał za czym latać, powinien się taką zabawką zainteresować...

Dzięki za porady :)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Sob cze 09, 2012 14:08 Re: Jak odchudzić kota?

A jak karmisz koty? bo ja zazwyczaj odmierzam porcję i zostawiam, ile zjedzą tyle zjedzą a resztę mogą dojadać do drugiego karmienia, ale wet mówił żeby wsypać porcję i dać im powiedzmy 0,5-1h i co zostawią zabrać. Może to pomoże? Sama tego nie stosuję bo jak pisałam, Teodor jest strasznie chudy, kości mu wystają i z kolei bałabym się go w jakiś sposób głodzić takim karmieniem chociaż zupełnie nie wiem czy słusznie się nad nim telepie... on jest ze schroniska i widać że próbuje nadrabiać... :roll:
Obrazek

pchełeczka

Post » Sob cze 09, 2012 14:21 Re: Jak odchudzić kota?

Do tej pory miały zawsze pełną miskę z suchym, wczoraj zrobiłam eksperyment i po przegłodzeniu kilkugodzinnym, każdemu nasypałam po trochu w oddzielnych miskach, wszystkie koty grzecznie podeszły do misek i zaczęły ładnie jeść ;) Nie wyżarły całości (nasypałam tak po czubatej łyżce do zupy), nawet kocurek który ma się odchudzać.
Później na noc tak samo i dziś rano również. Niby działa ta metoda, tylko wolałabym wiedzieć ile muszą tej karmy zjadać dziennie...
Drugi problem to taki, że nie mam dokładnej wagi kuchennej :twisted:
Mam taką z Royal Canin, ale ona źle odmierza...
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Sob cze 09, 2012 14:52 Re: Jak odchudzić kota?

Wagę pożycz od kogoś znajomego na chwilkę, znajdź jakieś naczynie do którego będzie Ci łatwo odmierzać i wagę oddaj. Do niedawna też wagi nie miałam, więc znam ten ból. Kupiłam w sklepie za 5 zł takie łopatki i najmniejsza płaska to jakieś 30g a więc porcja dla jednego kota na jeden posiłek.
Obrazek

pchełeczka

Post » Sob cze 09, 2012 15:01 Re: Jak odchudzić kota?

Ja karmię koty 3 razy dziennie, mniej wiecej o tych samych porach.
Samo karmienie trwa góra 10 minut (nie liczę tu czasu przygotowanie jedzenia, co robię zawsze rano i zajmuje mi też ok 10-15 minut, przygotowuję BARF na caly dzień, potem tylko wyjmuję z lodówki).
Miseczki są wylizywane do czysta :)
Jedna kotka niejadka czasem nie zjada swojej porcji, zabieram i musi czekać do następnego posiłku (teraz już jest i tak grubiutka wiec krzywda jej sie nie dzieje).

Kazia

Post » Sob cze 09, 2012 15:08 Re: Jak odchudzić kota?

Kazia, a jak często przygotowujesz BARF, mrozisz? ile czasu to zajmuje? myślałam żeby mięsem karmić zwierzaki ale na razie są chrupki i saszetki a mięsko przy okazji jak sobie robię to im coś odłożę...
Obrazek

pchełeczka

Post » Sob cze 09, 2012 15:30 Re: Jak odchudzić kota?

Są 2 metody.
1. Przygotowanie mieszanki "na gotowo" razem z suplementami, poprcjowanie i zamrożenie. Wtedy nie trzeba odważać maleńkich ilości suplementów, bo można zrobić nawet i 10 kg na raz (w zależności od pojemności zamrażarki). Wyjmuje sie porcję na nastepny dzień i wkłada do lodówki, nast dnia tylko trzeba dolać gorącej wody żeby żarełko nie było za zimne dla kotów (można też robić już z docelowa ilością wody i czekać jak sie samo ogrzeje lub użyc mikrofali). Przy tej metodzie odpada te kilkanaściwe minut rannego przygotowywania.
2. Ja zamrazam każde mięso osobno (używam w sumie 4 rodzake składników "mięsnych"). Rano mieszam je ze sobą, dodaję suplementy i odrobinę kleiku ryżowego ( leiej jest dawać gotowane warzywa zamiast ryżu), to mi zajmuje te 10-15 minut.
Dla początkujących, dobrym rozwiązaniem jest Felini Complete czyli gotowe suplementy, wtedy dodajesz tylko odpowiednią ilość (można sobie raz odważyć ilość np na kg mięsa...albo mniejszą, użyć jakiejś gotowej miareczki) i gotowe.
No i oczywiście trzeba doliczyć czas na kupienie mięsa, zmielenie i poporcjowanie, ale ten czas już nie wchodzi w codzienne karmienie.
Dodam jeszcze, że ja daję kotom do jednego posiłku dziennie żołądki kurze pokrojone grubo (duży żołądek na 4 części) żeby gryzły. Koty je baaardzo chętnie jedzą, wszystkie oprócz tej niejadkowatej.
Żołądki też mam zamrożone w oddzielnych pojemniczkach, mniejszych.
Na barfowym forum są gotowe przepisy z FC, baaardzo prościutkie :) jest tam w ogóle bardzo dużo przepisów, wklejam ten najprostszy.

Przepis z preparatem Felini Complete
1 kg mięsa bez kości (w tym 150 g serc)
12,5 g Felini Complete
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
200 ml wody

http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=16
Ostatnio edytowano Sob cze 09, 2012 15:35 przez Kazia, łącznie edytowano 1 raz

Kazia

Post » Sob cze 09, 2012 15:33 Re: Jak odchudzić kota?

Lolek był zatuczony (prawie 8kg), bo dręczył tymczasa nie dopuszczając go do jedzenia i wyjadając mu całą zawartość miski. Gdy tymczas poszedł do DS jedzenie zaczęłam mu wydzielać, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, potem kupiłam 1Choice, którą jadł gdy już naprawdę musiał, teraz jest na dawkowanym wg opakowaniaOrijenie + laserek (który niechętnie goni, ale za wędką, sznurkiem w ogóle się nie rusza więc chociaż coś).Waga waha się m 5.9-6.3. Postaram się zmniejszyć mu dawkę karmy, może jeszcze schudnie, choć nie będzie to takie proste, bo drugi kot waży w sam raz.

Bolkowa

Od: Pon gru 03, 2007 20:29

Post » Nie cze 10, 2012 6:16 Re: Jak odchudzić kota?

Też próbuje przejść na BARF na tym forum www.barfny swiat....
Ale z odchudzaniem niektórych kotów jest naprawdę problem.
Nic nie pomaga, tak jak u ludzi :lol:
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

[poprzednia]