Są 2 metody.
1. Przygotowanie mieszanki "na gotowo" razem z suplementami, poprcjowanie i zamrożenie. Wtedy nie trzeba odważać maleńkich ilości suplementów, bo można zrobić nawet i 10 kg na raz (w zależności od pojemności zamrażarki). Wyjmuje sie porcję na nastepny dzień i wkłada do lodówki, nast dnia tylko trzeba dolać gorącej wody żeby żarełko nie było za zimne dla kotów (można też robić już z docelowa ilością wody i czekać jak sie samo ogrzeje lub użyc mikrofali). Przy tej metodzie odpada te kilkanaściwe minut rannego przygotowywania.
2. Ja zamrazam każde mięso osobno (używam w sumie 4 rodzake składników "mięsnych"). Rano mieszam je ze sobą, dodaję suplementy i odrobinę kleiku ryżowego ( leiej jest dawać gotowane warzywa zamiast ryżu), to mi zajmuje te 10-15 minut.
Dla początkujących, dobrym rozwiązaniem jest Felini Complete czyli gotowe suplementy, wtedy dodajesz tylko odpowiednią ilość (można sobie raz odważyć ilość np na kg mięsa...albo mniejszą, użyć jakiejś gotowej miareczki) i gotowe.
No i oczywiście trzeba doliczyć czas na kupienie mięsa, zmielenie i poporcjowanie, ale ten czas już nie wchodzi w codzienne karmienie.
Dodam jeszcze, że ja daję kotom do jednego posiłku dziennie żołądki kurze pokrojone grubo (duży żołądek na 4 części) żeby gryzły. Koty je baaardzo chętnie jedzą, wszystkie oprócz tej niejadkowatej.
Żołądki też mam zamrożone w oddzielnych pojemniczkach, mniejszych.
Na barfowym forum są gotowe przepisy z FC, baaardzo prościutkie

jest tam w ogóle bardzo dużo przepisów, wklejam ten najprostszy.
Przepis z preparatem Felini Complete
1 kg mięsa bez kości (w tym 150 g serc)
12,5 g Felini Complete
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
200 ml wody
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=16