uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzebna

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 13, 2012 11:23 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Nie wiem jak u kotów ale u ludzi nie wolno podawać dożylnie Vit B12, zreszta na opakowaniu pisze że do podawania domięśniowego, no i jeżeli już to chyba chodzi o hipertermię a nie hipotermie złośliwą.A hipertermia nie występuje po barbituranach tylko po niektórych anestetykach wziewnych i po sukcynylocholinie- a tego preparatu u kotów się chyba nie stosuje
Obrazek

majencja

Od: Wto lis 04, 2008 23:17

Post » Nie maja 13, 2012 12:53 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Trzymam mocne kciuki za koteczkę :ok:
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Nie maja 13, 2012 12:59 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Witaj,

z opisu wynika iż Twoja kotka przeszła hipotermię złośliwą. Ratunkiem jest właśnie schłodzenie.

Przykro mi z powodu uszkodzenia OUN. Ciesz się, że jest w tak świetnym stanie jak jest. Raczej nie mogłaś nic zrobić.
Nie wolno Ci jej znieczulać w przyszłości bez udziału anestezjologa, który ma pełną wiedzę i świadomość co może się stać. Jeśli kotka ma dzieci, to ostrzeż ich właścicieli.

[...]

W przypadku stwierdzenia podnoszenia się ciśnienia nie stosować NaCl tylko RiL/PWE/Ri w zależności od zapotrzebowania jonowego.

Infuzja powinna trwać nie krócej niż 2 godziny!!!!! przez 10 dni. Wiem, że długo, ale cierpliwości.
Sterydy - nie proponuję - to tylko leczenie objawowe.
Powyższy zestaw może pomóc. Pomógł kotom, nie chodzącym, z porażeniami i tp.
Także okazał się pomocny przy oddawaniu moczu (zwiększenie przewodnictwa nerwowego) i stolca, gdy załatwienie tychże potrzeb fizjologicznych było utrudnione z przyczyn leżących po stronie układu nerwowego.

Powyższy zestaw wymaga dyscypliny. To 2 godziny siedzenia przy zwierzaku i baczne pilnowanie jego stanu zdrowia.

U kotów nie występuje hipertermia złośliwa. Witamin B nie podaje się dożylnie. Aplikowanie leczenia przez internet przez osobę która nie ma zielonego pojęcia o weterynarii jest karalne. O szkodliwości nie wspomnę.
Ostatnio edytowano Pon maja 14, 2012 16:41 przez Beliowen, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawiłam cytat
AnielkaG

Post » Nie maja 13, 2012 14:18 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

AnielkaG pisze:
Witaj,

z opisu wynika iż Twoja kotka przeszła hipotermię złośliwą. Ratunkiem jest właśnie schłodzenie.

Przykro mi z powodu uszkodzenia OUN. Ciesz się, że jest w tak świetnym stanie jak jest. Raczej nie mogłaś nic zrobić.
Nie wolno Ci jej znieczulać w przyszłości bez udziału anestezjologa, który ma pełną wiedzę i świadomość co może się stać. Jeśli kotka ma dzieci, to ostrzeż ich właścicieli.

[...]

W przypadku stwierdzenia podnoszenia się ciśnienia nie stosować NaCl tylko RiL/PWE/Ri w zależności od zapotrzebowania jonowego.

Infuzja powinna trwać nie krócej niż 2 godziny!!!!! przez 10 dni. Wiem, że długo, ale cierpliwości.
Także okazał się pomocny przy oddawaniu moczu (zwiększenie przewodnictwa nerwowego) i stolca, gdy załatwienie tychże potrzeb fizjologicznych było utrudnione z przyczyn leżących po stronie układu nerwowego.

Powyższy zestaw wymaga dyscypliny. To 2 godziny siedzenia przy zwierzaku i baczne pilnowanie jego stanu zdrowia.

U kotów nie występuje hipertermia złośliwa. Witamin B nie podaje się dożylnie. Aplikowanie leczenia przez internet przez osobę która nie ma zielonego pojęcia o weterynarii jest karalne. O szkodliwości nie wspomnę.

To mnie ukaraj. Mój kot miał to w zaleceniach. Ukararzesz weterynarzy ? I nie zarzucaj mi braku zielonego pojęcia, chociażby dlatego, że mnie nie znasz. Tyle w temacie.
Jeszcze jedno czy ktoś tu aplikuje coś ? A czy ta dziewczyna jest w stanie to sama zrobić?
Ostatnio edytowano Pon maja 14, 2012 16:40 przez Beliowen, łącznie edytowano 1 raz

tom2zagumnelit

Od: Czw paź 09, 2008 19:28

Post » Nie maja 13, 2012 14:35 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

http://www.scanvet.pl/products/product/product_id/109
Proszę przeczytaj sobie działania niepożądane i zakończ dyskusję na temat hipertermii.
Nie to jest ważne w tym temacie. Ważne jest jak kota odzyskać.
Ostatnio edytowano Nie maja 13, 2012 19:41 przez tom2zagumnelit, łącznie edytowano 1 raz

tom2zagumnelit

Post » Nie maja 13, 2012 15:09 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Mam 1 ampułkę podaj na PW adres do wysyłki, jutro rano nadam priorytetem!
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Nie maja 13, 2012 17:07 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

tom2zagumnelit pisze:http://www.scanvet.pl/products/product/product_id/109
Proszę przeczytaj sobie działania niepożądane i zakończ dyskusję na temat hipotermii.

Ale skąd pomysł z hipotermią?
To wogóle jest takowa złośliwa?
Ten kot miał 40 st - to raczej ciężko podciągnąć pod hipotermię.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie maja 13, 2012 19:42 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Blue pisze:
tom2zagumnelit pisze:http://www.scanvet.pl/products/product/product_id/109
Proszę przeczytaj sobie działania niepożądane i zakończ dyskusję na temat hipotermii.

Ale skąd pomysł z hipotermią?
To wogóle jest takowa złośliwa?
Ten kot miał 40 st - to raczej ciężko podciągnąć pod hipotermię.

hipertermia - nie hipotermia (literówka sorry)

tom2zagumnelit

Post » Nie maja 13, 2012 19:57 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Znacząca literówka, bo totalnie zmienia sens.
A podlinkowany lek nie wywołuje hipertermii.
Temperatura 40 st w żadnym stopniu sama z siebie nie powinna wywołać uszkodzeń takich jakich doznała bohaterka wątku.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie maja 13, 2012 21:48 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Przeczytałam, ale o hipertermii złośliwej ulotka nie wspomina. :roll: Hmmm...
AnielkaG

Post » Nie maja 13, 2012 22:24 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Nie znam sie czy hipertermia złośliwa występuje u kociaków, natomiast nie ma pojęcia hipotermii złośliwej. Sa stopnie hipotermii w zależności od temperatury głębokiej i stanu świadomości. Poza tym każdy znieczulacz może spowodować hipotermię natomiast hipertermie tak jak pisałam wcześniej i najczęściej jest to problem genetyczny.. Dziwie się, że ktoś zleca dożylne podanie leków których bezwzglednie dożylnie podawać nie wolno bo może spowodować wstrząs i śmierć i nie ma to znaczenia czy u ludzi czy u zwierząt. Jest to ewidentny i karygodny błąd !! Chociaż kiedyś próbowano mi wmówić że leki nawet 2 lata przeterminowane można podawać zwierzętom bo im nie zaszkodzą :evil:
Obrazek

majencja

Od: Wto lis 04, 2008 23:17

Post » Pon maja 14, 2012 7:37 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

najszczesliwsza pisze:Mam 1 ampułkę podaj na PW adres do wysyłki, jutro rano nadam priorytetem!

:?: :?: :?:
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Pon maja 14, 2012 8:59 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

tom2zagumnelit pisze:
AnielkaG pisze:
Witaj,

[...]

To mnie ukaraj. Mój kot miał to w zaleceniach. Ukararzesz weterynarzy ? I nie zarzucaj mi braku zielonego pojęcia, chociażby dlatego, że mnie nie znasz. Tyle w temacie.
Jeszcze jedno czy ktoś tu aplikuje coś ? A czy ta dziewczyna jest w stanie to sama zrobić?

Ta dziewczyna jest w stanie dużo rzeczy zrobić sama :) , ale każdy pomysł konsultuje przynajmniej z jednym weterynarzem.
No, chyba że jest niedziela, kot ma przepełniony pęcherz i trzeba coś zrobić, by ten pecherz opróżnić. No-spa nie zwiotczyłaby kota, a jednorazowe podanie relanium w takiej sytuacji na pewno nie uszkodzi nerek-przepełniony pęcherz tez nie jest obojętny dla zdrowia
Ostatnio edytowano Pon maja 14, 2012 16:39 przez Beliowen, łącznie edytowano 1 raz

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Pon maja 14, 2012 12:58 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Sąsiadka niestety zużyła już Milgammę :(
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt
Fundacja Stawiamy na Łapy

mikela

Od: Czw sty 13, 2011 20:33

Post » Pon maja 14, 2012 13:09 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

mikela pisze:Sąsiadka niestety zużyła już Milgammę :(

Nie szkodzi, mam 2 ampułki, trzecia idzie do mnie pocztą :)

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

[poprzednia][następna]