kto bardziej uparty?? walczymy str.3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 16, 2004 17:04

jola.goc pisze:
zuza pisze:Edi - jestes w dobrej sytuacji - na suchym niezlym i wolowince kot moze chodzic :-)

Co do glodzenia - kotu siada watroba jak nic nie je dluzej niz 3 dni.

można wiedzieć, skšd wzięłaœ tę informację?

Wiesz co, ja natychmiast siegnelam do ksiazek, ktore mam w domu - i nie znalazlam takiej informacji wprost, no ale mam w tej chwili niewiele kocich ksiazek. Natomiast wszystkie podkreslaja, ze zmiana zachowania kota (niezaleznie od tego, czy chodzi o jedzenie, picie, spanie, zabawe, wyproznianie sie itd) powyzej 24 godzin sygnalizuje stan chorobowy.

Natomiast jestem pewna, ze o watrobie czytalam gdzies na roznych stronach internetowych. W wolnej chwili podesle Ci linki.

Rozumiem rowniez, ze jesli kot nie je a dostaje kroplowki to przez pewien czas jest OK, chociaz byloby lepiej, gdyby jadl.

Moja kotka ma problemy z nerkami i wyniki watrobowe tez byly nieciekawe. Jest niejadkiem i jada tylko suche, wiec od zawsze byl problem :? . Dopiero kiedy nauczylam sie (podczas intenstywnego leczenia nerek i codziennych kroplowek) ze karmienie kota "na sile" (czyli strzykawka w moim przypadku) to normalka, zrobilo sie inaczej... I nie pozwalam, by nie jadla dluzej niz 1 dzien - potem nastepuje karmienie kilka razy dziennie (wymagana minimalna ilosc karmy), a jesli po 24 godz. to nie skutkuje to jedziemy do weta i zwykle dostaje kroplowki dodatkowo.

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Nie kwi 18, 2004 8:34 Re: kto bardziej uparty?? + nowe pytanie wlasnie zrodzone

zuzanka pisze: A odkad mam suchegi Hills'a to ,mokre w ogóle ma w pogardzie i zje jak w misce nie ma suchego

To Hillsa kotki bardziej lubia niz RC??
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Nie kwi 18, 2004 9:44

jola.goc pisze:
zuza pisze:Edi - jestes w dobrej sytuacji - na suchym niezlym i wolowince kot moze chodzic :-)

Co do glodzenia - kotu siada watroba jak nic nie je dluzej niz 3 dni.

można wiedzieć, skąd wzięłaś tę informację?

Od wetow wzielam.
I w jakiejs ksiazce tez czytalam. Bede szukac w ktorej. Podejrzewam Poradnik zdrowia kotow, bo tam jest najwiecej roznych rzeczy, ale trudno konkrety znalezc niestety...
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Nie kwi 18, 2004 10:25 Re: kto bardziej uparty?? walczymy str.3

walczymy w whiskasem oczywiscie.
jest tak: Pola zjada jednak troche wiecej mieska niz 130g. jest tego co najmniej 150 g. Dostaje na dzien piers z kurczaka (taka polowe podwojnej) albo polowe + jakies 100g serduszek drobiowych przelanych wrzatkiem lub podgotowanych. wieczorem jeszcze daje jej tego whiskasa albo inna saszetke (zadne puszki byc nie moga!), ale teraz coraz czesciej mieszam polowe saszetki z sucharkami. Chrupek wychodzi troche, a Pola je zjada jak przejda zapachem whisk. Tak sie zastanawiam - miesko to tylko białko, ona je tylko drob (dzis kolejna proba z wolowina przeszla niepomyslnie - za to ja mam wiecej na obiad) to moze te pol saszetki gotowca nie jest takie zle, by dostarczyc jej innych skladników pokarmowych. juz pisalam dalam jej hillsa- nie zjadla. Samych chrupek tez nie chrupie.
Obrazek

carmella

Post » Nie kwi 18, 2004 11:24

Trochę gotowej karmy nie zaszkodzi. Tam jest ponoć głównie fosfor, który kotu jednak też jest potrzebny. Jeśli je mięso, przegryza chrupkami i gotowcem to nie jest tak źle :wink: Możesz kupić jakieś witaminki i ewentualnie jej podawać, żeby miała wszystkie potrzebne składniki.
Agatka i
Obrazek
"Koty prowokują człowieka do nieustannych wyznań miłości"
Christopher Sandt

mysikluliczek

Od: Sob sty 10, 2004 22:20

Post » Nie kwi 18, 2004 14:15

mysikluliczek pisze:Trochę gotowej karmy nie zaszkodzi. Tam jest ponoć głównie fosfor, który kotu jednak też jest potrzebny. Jeśli je mięso, przegryza chrupkami i gotowcem to nie jest tak źle :wink: Możesz kupić jakieś witaminki i ewentualnie jej podawać, żeby miała wszystkie potrzebne składniki.

no wlasnie tak mi sie wydaje, ze tam sa te skladniki, ktorych w miesku nie ma. Po wyplacie sprobuje zamowic cos na animalii z mokrych i jakis nowy sucharek. Zobacze czy bedzie jadla.
Obrazek

carmella

[poprzednia]