Kot - problem

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 20, 2011 1:54 Re: Kot - problem

Kasia D. pisze:Kot został dzisiaj wykastrowany, po fundacyjnej mikrocenie :wink:

Ufff... Kamień z serca :piwa:

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Nie lis 20, 2011 10:50 Re: Kot - problem

dziękuje bardzo za pomoc:)

Bazyl wczoraj spał prawie cały dzień, wieczorem postanowił pójść na spacer, a dokładnie na łóżko rodziców gdzie znowu pozostawił po sobie mokrą pamiątkę. Na szczęscie rano korzystał już normalnie z kuwety:)

MaggLbn

Od: Śro lis 16, 2011 11:08

Post » Nie lis 20, 2011 12:23 Re: Kot - problem

To super! Jak widac coraz lepiej nawiazuja sie relacje miedzy Wami :)

LaRosaNegra87

Od: Nie wrz 25, 2011 11:58

Post » Nie lis 20, 2011 13:00 Re: Kot - problem

nawet rodzice zrozumieli, że on nasikał im tylko dlatego, że nie dał rady iść do kuwety.
teraz śpi zadowolony na swoim ulubionym miejscu :D

dzisiaj kończy się mój bazarek dla niego, po otrzymaniu wpłat mam zamiar zrobić dla niego jakieś zakupy , konkretnie chodzi mi o suchą karmę. I tutaj moje pytanie:) : jaką karme należy podawać kotu po kastracji? możecie mi coś polecić?

i jeszcze jedno pytanie, czy po kastracji można kota zaszczepić? czy trzeba odczekać jakiś czas?

pozdrawiamy:)
Obrazek

MaggLbn

Post » Nie lis 20, 2011 14:19 Re: Kot - problem

ze szczepieniem poczekałabym tak z tydzień-półtora, żeby doszedł do siebie po zabiegu :)

co do karm - z droższych to RC young male i sterilised jest całkiem całkiem, ja swoim małpom sterylizowanym mieszam mniej więcej pół na pół: którąkolwiek acanę, purinę pro plan sterilised i purinę one sterilised [bo ją lubią :oops: ]. czasem dorzucam ze dwie garści RC sterilised, odkłaczającej albo hair & skin [zwłaszcza jak się sypią 'sezonowo']. z mokrych to saszetki RC light i hair & skin, bozita, animonda adipositas, gourmet gold, i perle [za innymi nie przepadają], applaws. no i na własną rękę kradną mojej suce orijena i mokrą animondę z jeleniem i jabłkami ;)

novacianka

Od: Pt lip 24, 2009 0:13

Post » Wto lis 22, 2011 14:44 Re: Kot - problem

Ja moja Misie (ktora okazala sie byc kocurkiem) kastrowalam jakies kilka dni temu i rowniez pytalam tutaj na forum m.in. o produkty ktore warto mu podawac po takim zabiegu. Podobno karmy kastracyjne sa odpowiednikiem ludzkich produktow light, czyli wydaje mi sie, ze poki co mozesz karmic kotka karma ktora jadl dotychczas, zwlaszcza ze jest jeszcze w fazie wzrostowej, a jakbys zauwazyla ze zaczyna tyc, dopiero wtedy przejsc na karme dla kastratow. Ja tak wlasnie zrobie :)

LaRosaNegra87

Post » Wto lis 22, 2011 14:56 Re: Kot - problem

Przejrzyj oferty sklepów internetowych dla zwierząt. Będzie taniej, niż w sklepie stacjonarnym. Royal Canin jest jedną z najdroższych karm dostępnych w PL. Karma dla kastrata nie musi mieć napisane, że dla kastratów. Szczególnie, że młody na pewno jeszcze rośnie. Przyjrzyj się Taste of the Wild - dobry skład z dobrą ceną.

filo

Od: Śro lip 08, 2009 13:53

Post » Wto lis 22, 2011 21:40 Re: Kot - problem

LaRosaNegra87 pisze:Ja moja Misie (ktora okazala sie byc kocurkiem) kastrowalam jakies kilka dni temu i rowniez pytalam tutaj na forum m.in. o produkty ktore warto mu podawac po takim zabiegu. Podobno karmy kastracyjne sa odpowiednikiem ludzkich produktow light, czyli wydaje mi sie, ze poki co mozesz karmic kotka karma ktora jadl dotychczas, zwlaszcza ze jest jeszcze w fazie wzrostowej, a jakbys zauwazyla ze zaczyna tyc, dopiero wtedy przejsc na karme dla kastratow. Ja tak wlasnie zrobie :)

o dobry pomysł:) w takim razie nadal będą mu podawała karmę odkłaczającą.

MaggLbn

Post » Wto lis 22, 2011 22:07 Re: Kot - problem

ja tak tylko nieśmiało wtrącę, że łatwiej zapobiegać niż leczyć, a odchudzenie kota to wcale nie takie hop siup i osobiście nie znam nikogo komu by się udało osiągnąć zamierzony efekt w tym temacie ;)

no i karmy dla kastratów to nie do końca takie tylko light. mają inny skład jeśli idzie o makro- i mikroelementy, aminokwasy, bo kastrowane zwierzęta mają zwiększone tendencje do tworzenia się kamieni nerkowych :arrow: vide: struwity i oksalaty. takie karmy znacznie zmniejszają ryzyko ich powstania, zwykły light - nie. oprócz tego karma dla kastratów różni się jeszcze kilkoma pierdółkami, ale to akurat są już kwestie pomniejsze i nie będę mącić :)

novacianka

Post » Wto lis 22, 2011 22:16 Re: Kot - problem

novacianka pisze:ja tak tylko nieśmiało wtrącę, że łatwiej zapobiegać niż leczyć, a odchudzenie kota to wcale nie takie hop siup i osobiście nie znam nikogo komu by się udało osiągnąć zamierzony efekt w tym temacie ;)

no i karmy dla kastratów to nie do końca takie tylko light. mają inny skład jeśli idzie o makro- i mikroelementy, aminokwasy, bo kastrowane zwierzęta mają zwiększone tendencje do tworzenia się kamieni nerkowych :arrow: vide: struwity i oksalaty. takie karmy znacznie zmniejszają ryzyko ich powstania, zwykły light - nie. oprócz tego karma dla kastratów różni się jeszcze kilkoma pierdółkami, ale to akurat są już kwestie pomniejsze i nie będę mącić :)

w takim razie polecasz jakąś w miarę dobrą karmę? (oczywiście z dobrą ceną;))

MaggLbn

Post » Wto lis 22, 2011 23:05 Re: Kot - problem

zasadniczo to karma jest albo dobra, albo tania ;)
powiedzmy, że z mojego punktu oceny jakościowo dorównuje RC - purina pro plan sterilised, a cenowo prezentuje się korzystniej. z tańszych serii będzie purina one, też dla kastratów [ok. 2 razy tańsza niż pro plan, ale to jest dobra karma z najniższej półki, więc porównywana z whiskasem czy innym kitekatem, warto ją mieszać z czymś lepszym], dostępna chociażby w rossmanie. pro plana radzę kupować w necie - jest duuużo taniej, ale na początek na próbę, czy kociambrowi posmakuje [jest wersja rybna i kurczaczna] to polecam małe opakowanie [400g] w kingzoo [w tesco] mieli ostatnio promocję i kosztowało coś koło 10zł.

taste of wild wspomniane przez filo jest dobrą karmą, jednak raz, że droższą od pro plana, a dwa, że moje zwierze absolutne nie chciały tego tknąć [ani koty ani pies] i poszło dla bezdomniaków. nie wiem jak u innych, moje miały głęboko w poważaniu :)

novacianka

Post » Wto lis 22, 2011 23:14 Re: Kot - problem

Ja tylko napisalam, jak mi odpowiedzialy inne osoby z forum na moim watku :) Jestem w tej materii jeszcze laikiem, bo pierwszego kociaka mam zaledwie od 8 miesiecy, a wykastrowanego od paru dni tak ze same rozumiecie :P Ale i tak jeszcze przez 2 miesiace pozostane przy moim RC i pozniej bede przechodzila stopniowo na jakas sterylized, tak jak pisalam. Wydaje mi sie ze to dobry sposob, a moja pieknosc mysle ze nie ma raczej sklonnosci do tycia baaa, nawet uwazam ze je za malo tak ze sprobuje w ten sposob i zobaczymy :P

LaRosaNegra87

Post » Śro lis 23, 2011 11:08 Re: Kot - problem

LaRosaNegra87 pisze:Ja tylko napisalam, jak mi odpowiedzialy inne osoby z forum na moim watku :) Jestem w tej materii jeszcze laikiem, bo pierwszego kociaka mam zaledwie od 8 miesiecy, a wykastrowanego od paru dni tak ze same rozumiecie :P Ale i tak jeszcze przez 2 miesiace pozostane przy moim RC i pozniej bede przechodzila stopniowo na jakas sterylized, tak jak pisalam. Wydaje mi sie ze to dobry sposob, a moja pieknosc mysle ze nie ma raczej sklonnosci do tycia baaa, nawet uwazam ze je za malo tak ze sprobuje w ten sposob i zobaczymy :P

ok, rozumiem :) ja mówię tylko na podstawie tego czego mnie do tej pory nauczono na studiach i co sama zauważyłam po swoich i znajomych kotach :)

novacianka

Post » Śro lis 23, 2011 15:29 Re: Kot - problem

a np. mieszanie karmy odkłaczającej purina one z puriną pro plan dla kastratów byłoby odpowiednie?

MaggLbn

Post » Czw lis 24, 2011 7:58 Re: Kot - problem

jak najbardziej :)

novacianka

[poprzednia][następna]