jak nie zatuczyć kota?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 21, 2011 18:38 Re: jak nie zatuczyć kota?

karola7 pisze:Wątrobę powinno się podawać w niedużych ilościach,max. raz w tygodniu,możesz przecież dać im wątrobę wołową bądź drobiową.
A z tym białkiem to bzdura. Tak już Najszczęśliwsza napisała przeczytaj skład suchej karmy którą dajesz ! Dokonasz wiekopomnego odkrycia, że uwaga, uwaga zawiera ona białko.

Czy ktoś uświadomi Liliannę, że w wątróbce którą podaje także jest... białko? :ryk:
najszczesliwsza

Post » Pt paź 21, 2011 18:40 Re: jak nie zatuczyć kota?

najszczesliwsza pisze:
karola7 pisze:Wątrobę powinno się podawać w niedużych ilościach,max. raz w tygodniu,możesz przecież dać im wątrobę wołową bądź drobiową.
A z tym białkiem to bzdura. Tak już Najszczęśliwsza napisała przeczytaj skład suchej karmy którą dajesz ! Dokonasz wiekopomnego odkrycia, że uwaga, uwaga zawiera ona białko.

Czy ktoś uświadomi Liliannę, że w wątróbce którą podaje także jest... białko? :ryk:

I tak nie uwierzy :lol: .

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Pt paź 21, 2011 18:42 Re: jak nie zatuczyć kota?

karola7 pisze:
najszczesliwsza pisze:

I tak nie uwierzy :lol: .

:ryk: :ryk: :ryk:
najszczesliwsza

Post » Pt paź 21, 2011 18:42 Re: jak nie zatuczyć kota?

Śladowe ilości..Może byście czytały nieco dokładniej co piszę zanim coś palniecie..
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Od: Czw paź 13, 2011 6:03

Post » Pt paź 21, 2011 18:43 Re: jak nie zatuczyć kota?

Lilianna J-wie pisze:Śladowe ilości..Może byście czytały nieco dokładniej co piszę zanim coś palniecie..

Jakie śladowe ilości?
Czego?
najszczesliwsza

Post » Pt paź 21, 2011 18:44 Re: jak nie zatuczyć kota?

Lilianna J-wie pisze:Śladowe ilości..Może byście czytały nieco dokładniej co piszę zanim coś palniecie..

Białko nie musi być białe
ObrazekObrazek

dorota13

Od: Pt maja 09, 2008 12:06

Post » Pt paź 21, 2011 18:46 Re: jak nie zatuczyć kota?

Tak to jest jak się nie czyta dokładnie i ze zrozumieniem.. Bez komentarza
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Pt paź 21, 2011 18:50 Re: jak nie zatuczyć kota?

Lilianna J-wie pisze:Tak to jest jak się nie czyta dokładnie i ze zrozumieniem.. Bez komentarza

Lilianna białko jest w mięsie, koty jedzą mięso by żyć. Bo są mięsożerne, tak je natura stworzyła. To czy karma sucha jest dobrą karmą jakościowo sprawdza się poprzez zawartość procentową mięsa. Im więcej mięsa, tym lepiej. Dietę z obniżonym poziomem białka m.in. mają koty chore na nerki.
najszczesliwsza

Post » Pt paź 21, 2011 18:52 Re: jak nie zatuczyć kota?

A o czym ja piszę? Właśnie dlatego moje koty mają taką dietę
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Pt paź 21, 2011 18:54 Re: jak nie zatuczyć kota?

Lilianna J-wie pisze:A o czym ja piszę? Właśnie dlatego moje koty mają taką dietę

Nie Twoje koty nie moją jeść mięsa. Bo mięso to białko. Sama o tym napisałaś.
najszczesliwsza

Post » Pt paź 21, 2011 18:59 Re: jak nie zatuczyć kota?

Ryb nie mięsa
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Pt paź 21, 2011 19:02 Re: jak nie zatuczyć kota?

No to czego w końcu mają nie jeść ? Mięsa, białka czy ryb ? :lol:
Podstawowa rzecz, kot jest mięsożercą więc je mięso, mięso zawiera białko i to wcale nie śladowe ilości jak napisałaś, karma sucha zawiera mięso, a mięso zawiera co ? Białko. :lol:

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Pt paź 21, 2011 19:05 Re: jak nie zatuczyć kota?

Nieważne.. Wy karmicie po swojemu, ja wg zaleceń. Koniec tematu
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Pt paź 21, 2011 19:07 Re: jak nie zatuczyć kota?

Lilianna J-wie pisze:A o czym ja piszę? Właśnie dlatego moje koty mają taką dietę

Lilianno, karma którą podajesz swojemu kotu, dla kotów sterylizowanych zawiera aż 37% białka. To bardzo dużo. Tym bardziej, że sporo tych procentów stanowi białko roślinne.
I owszem, białko roślinne może być dla kota niestrawne. Białko zwierzęce jest kotu, jako drapieżnikowi, potrzebne do życia i budowania swojego organizmu. Tak samo jak tłuszcz zwierzęcy.
Kryształy w moczu powstają ze składników mineralnych, a białko do nich nie należy. Posiadanie przez kota jąder czy macicy, lub nie, nie ma większego związku. Duży związek ma podaż wody do kociego organizmu i jeszcze kilka uwarunkowań.

Koty, choć nie wszystkie, nie trawią laktozy, która jest cukrem, nie białkiem, bo z wiekiem zanika u nich bodajże laktaza, enzym potrzebny do trawienia laktozy i rozkładania jej na cukry proste.
Laktoza występuje w krowim mleku na przykład. Napojenie kotka mlekiem może się skończyć sraczką.

Albo źle zrozumiałaś swojego weterynarza, albo nagadał Ci straszliwych bzdur. Spróbuj z nim jeszcze raz porozmawiać, może to kwestia zbyt wielu informacji na raz, może się pomylić ;)

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

[poprzednia][następna]