Szczytno 5 - tyle potrzebujących w schronisku...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 20, 2011 15:54 Re: Szczytno 5 - walczymy. Potrzebny CANISERIN/SUROWICA !!!

Jak możesz to dowiedz się jak najwięcej o tym kotku. Kiedy chorował, kiedy dostał szczepionkę? Z Gd bus jedzie 3 godz jakby to podał w termosie z lodem to może się udać. Bus jest 40min po północy, po 9 i po 12 późniejsze już za późno.

penelope20

Od: Śro paź 05, 2011 22:50

Post » Czw paź 20, 2011 16:09 Re: Szczytno 5 - walczymy. Potrzebny CANISERIN/SUROWICA !!!

penelope20 pisze:Przekazałam dr Marzenie dane tego weta z Wrocławia, dzwoniła i niestety lek nie jest u niego, tylko do sprowadzenia z Niemiec,więc na jutro nie ma szans. Chyba taki niedawno szczepiony to najlepiej bo ma świeżo wytworzone przeciwciała, właśnie od takiego chyba się uda dr Marzenie załatwić na dziś. Będzie u mnie to się dopytam i wtedy bym potrzebowała na jutro. Dorota jest na miejscu w Olsztynie jak coś?

Dorota jest na miejscu w Olsztynie.Jeżeli kot z Gdańska będzie lepszy to może by się udało przewieźć surowicę.A Riko jak się czuje?Moje maluchy trwają.
[/url]ObrazekObrazekObrazek

horacy 7

Od: Śro cze 02, 2010 16:01

Post » Czw paź 20, 2011 16:36 Re: Szczytno 5 - walczymy. Potrzebny CANISERIN/SUROWICA !!!

Jak dzwoniłam do dra Jonkisza, odebrała lekarka i mówiła, że mają lek. Nic nie mówiła, że "mają", ale w Niemczech :evil:
Co jest z tymi ludźmi :evil:
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Czw paź 20, 2011 17:18 Re: Szczytno 5 - walczymy. Potrzebny CANISERIN/SUROWICA !!!

Trwanie to najlepsze chyba określenie tego stanu. Lada moment ma być pani dr, czekamy... A jak kociaki w Mrągowie i ich siostrzyczka w Ol? Z nimi mam nadzieje już ok, jedzą?

penelope20

Post » Czw paź 20, 2011 18:07 Re: Szczytno 5 - walczymy. Potrzebny CANISERIN/SUROWICA !!!

Niestety kotek po jednej dawce szczepionki nie może być dawcą, najlepiej po drugiej. Ten ozdrowieniec byłby najlepszy, jest jakaś szansa żeby to podać? osoba od tego kotka musiałaby iść z nim do weta i i szybko podać do Olsztyna, a nie sądzę żeby się komuś chciało dla obcego kota... :cry: . Jeszcze muszę zdecydować co z dawką na jutro. Za jedną ampułkę już wiszę 300zł. Ten lek to chyba interferon. Riko dostał już dwie dawki, jutro dostanie ostatnią i troszkę mniej niż połowa zostanie, a ja będę musiała kolejne 300zł zapłacić. Jakby był chętny to bym za 100-150zł odsprzedała, ewentualnie zamieniła na caniserin!
Ostatnio edytowano Czw paź 20, 2011 19:03 przez penelope20, łącznie edytowano 1 raz

penelope20

Post » Czw paź 20, 2011 18:38 Re: Szczytno 5 - walczymy. Potrzebny CANISERIN/SUROWICA !!!

Kolejny bazarek dla Szczytna

viewtopic.php?f=20&t=134636&p=8100094#p8100094

Becia_73 :1luvu:
po_prostu_kaska

Post » Czw paź 20, 2011 19:17 Re: Szczytno 5 - walczymy. Potrzebny CANISERIN/SUROWICA !!!

a Basi się nie przyda?
Filuś ['] - moje Serce..
Obrazek

dolabra

Od: Pt wrz 04, 2009 20:13

Post » Czw paź 20, 2011 19:22 Re: Szczytno 5 - walczymy. Potrzebny CANISERIN/SUROWICA !!!

Cały czas trzymam ogromne kciuki z Rikusia.
Tylko, że ja tak chce z innej beczki... mam nadzieję, że pomożecie. :1luvu: W listopadzie będę szczepic Gizmusia i chiałabym aby w grudniu został dawcą. Chciałabym aby pobrano od niego krew i zrobiono surowicę aby była tak na wszelki wypadek... Bo jak widać takich wypadków jest u nas sporo, więc myślę, że mogłaby to być szansa dla jakiegoś kotka ze schronu w Szczytnie lub jakiegoś innego.
Moje pytania są następujące:
1. Ile wynosi koszt takiego zabiegu??
2. Czy surowica będzie przechowywana u weta czy może być u mnie w domowej zamrażarce??
3. Ile czasu moze być przechowywana???
4. Ile surowicy "wyjdzie" z mojego burasa??? tzn. ile kotów można tym sposobem uratować???

Jexsli ktoś z Was ma jakąkolwiek wiedzę, prosze o sugestie. :kotek:

kasztanowa7

Od: Czw sty 27, 2011 17:18

Post » Czw paź 20, 2011 19:33 Re: Szczytno 5 - walczymy. Potrzebny CANISERIN/SUROWICA !!!

Ilość surowicy zalezy od ilości pobranej krwi, a ta od rozmiarów kota (pobiera się bodajże 5 ml krwi na kilogram ciała) i od sprawności sprzętu, głównie wirówki. Z dużego kota spotkałam się, że było 8 dawek.
Przechowuje się surowicę zamrożoną w - 20 stopniach C, więc raczej nie w zamrazalniku lodówki. Z kosztami to jest różnie, ja się spotkałam, że było za darmo, ale to bylo podczas ratowania kociaka.
Nie kazdy wet zrobi surowicę, musi mieć wirówkę do krwi. Wydaje mi się, że jak wet ma wirówkę, to za 1-2 dawki dla siebie zrobi surowicę bez opłat...
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Czw paź 20, 2011 19:37 Re: Szczytno 5 - walczymy. Potrzebny CANISERIN/SUROWICA !!!

dostałam wiadomość, żę jedno szczepienie nie wystarczy, ale Gizmuś był szczepiony 2.10.2009, 5.11.2009, 2.11.2010. i jest zdrowym, dwuletnim kocurkiem. Penelope , zapytaj wetki czy ewentualnie byłaby możliwość aby został dawcą dla Rikusia. Jakby co to jutro kończę pracę ok 16 i mogłabym podjechać z nim do lecznicy. W razie czego daje Ci swoje namiary na PW.

kasztanowa7

Post » Czw paź 20, 2011 19:46 Re: Szczytno 5 - walczymy. Potrzebny CANISERIN/SUROWICA !!!

Najpierw napiszę bardzo smutną dla mnie wiadomość ,dostałam maila z Lidzbarka Warmińskiego od dużej czarnego Felusia -Rufusa był on moim tymczasem w styczniu znalazł wspaniały dom w Lidzbarku Warmińskim wczoraj odszedł.Zachorował nagle i odszedł, podobno wetka stwierdziła ,ze z powodu białaczki.Tak trudno mi w to uwierzyć ,tak mi żal Pani Tereski która bardzo go kochała,pisała o nim takie cudowne wiadomości.Siedzę i ryczę bo czuje się strasznie.Dziękuje Pani Teresie ,ze dała mu tak cudowny dom,za miłość którą w tym domu otrzymał.Żegnaj czarny cudzie i biegaj za TM zMrusią ,Twisterem i innymi kotami.[*]
[/url]ObrazekObrazekObrazek

horacy 7

Od: Śro cze 02, 2010 16:01

Post » Czw paź 20, 2011 19:52 Re: Szczytno 5 - walczymy. Potrzebny CANISERIN/SUROWICA !!!

horacy 7 pisze:Najpierw napiszę bardzo smutną dla mnie wiadomość ,dostałam maila z Lidzbarka Warmińskiego od dużej czarnego Felusia -Rufusa był on moim tymczasem w styczniu znalazł wspaniały dom w Lidzbarku Warmińskim wczoraj odszedł.Zachorował nagle i odszedł, podobno wetka stwierdziła ,ze z powodu białaczki.Tak trudno mi w to uwierzyć ,tak mi żal Pani Tereski która bardzo go kochała,pisała o nim takie cudowne wiadomości.Siedzę i ryczę bo czuje się strasznie.Dziękuje Pani Teresie ,ze dała mu tak cudowny dom,za miłość którą w tym domu otrzymał.Żegnaj czarny cudzie i biegaj za TM zMrusią ,Twisterem i innymi kotami.[*]

Obrazek

[*] :cry:
po_prostu_kaska

Post » Czw paź 20, 2011 20:03 Re: Szczytno 5 - walczymy. Potrzebny CANISERIN/SUROWICA !!!

Kasztanowa jak był szczepiony ostatnio w 2010 to niestety nie ma już przeciwciał... Wytworzy je szybko po kolejnej dawce, ale teraz nie ma; do pół roku tylko od szczepienia. Basiu bardzo mi przykro, strasznie smutna jesień w tym roku dla mruczków i ich opiekunów :cry: . Jakbyś znalazła chętnego na pół fiolki kociego interferonu za 100-150zł daj mi znać proszę, bo mam finansowo duży problem.

penelope20

Post » Czw paź 20, 2011 20:04 Re: Szczytno 5 - walczymy. Potrzebny CANISERIN/SUROWICA !!!

taizu pisze:Ilość surowicy zalezy od ilości pobranej krwi, a ta od rozmiarów kota (pobiera się bodajże 5 ml krwi na kilogram ciała) i od sprawności sprzętu, głównie wirówki. Z dużego kota spotkałam się, że było 8 dawek.
Przechowuje się surowicę zamrożoną w - 20 stopniach C, więc raczej nie w zamrazalniku lodówki. Z kosztami to jest różnie, ja się spotkałam, że było za darmo, ale to bylo podczas ratowania kociaka.
Nie kazdy wet zrobi surowicę, musi mieć wirówkę do krwi. Wydaje mi się, że jak wet ma wirówkę, to za 1-2 dawki dla siebie zrobi surowicę bez opłat...

Gizmuż waży 3,9kg więc coś tam by z tego wyszło. Mamy już namiar na weta z wirówką,więc jesteśmy dobrej myśli.

kasztanowa7

Post » Czw paź 20, 2011 20:05 Re: Szczytno 5 - walczymy. Potrzebny CANISERIN/SUROWICA !!!

penelope20 pisze:Kasztanowa jak był szczepiony ostatnio w 2010 to niestety nie ma już przeciwciał... Wytworzy je szybko po kolejnej dawce, ale teraz nie ma; do pół roku tylko od szczepienia. Basiu bardzo mi przykro, strasznie smutna jesień w tym roku dla mruczków i ich opiekunów :cry: . Jakbyś znalazła chętnego na pół fiolki kociego interferonu za 100-150zł daj mi znać proszę, bo mam finansowo duży problem.

zastanawiam się czy nie warto załozyć na ten temat wątku osobnego z takim tytułem... pomysl...

a jak się czuje Rikuś?
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

[poprzednia][następna]