Hejka :] - pisze 'początkująca' :P

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 07, 2004 15:21

magpie :ok:

Inka

Od: Pon lut 10, 2003 2:29

Post » Nie mar 07, 2004 15:46

Jezeli chodzi o 'mozliwosci' kota w wyrządzeniu szkód to rodzicom nie wspominam :P Bo się jeszcze rozmyśla :lol: A tak to go weźmiemy i juz nie będą mogli by go oddac, bo kotki takie słodkie są :D
A co do karm 'całkiem dobrych' jakie są jeszcze procz puriny:?:
You know you love me :P

Lil

Od: Sob mar 06, 2004 17:31

Post » Nie mar 07, 2004 15:56

Lil pisze:A co do karm 'całkiem dobrych' jakie są jeszcze procz puriny:?:

Nie ma chyba zbyt duzego wyboru, Purina zwykla jest godna polecenia (Pro Plan jest lepsza, ale tez duzo drozsza).
Jest jeszcze Nutra, trudniej ja kupic, sa dwa rodzaje i ostatnio KasiaD. miala po 11,5 zl za kg.
Aha, jeszcze Animonda Rafine Cross, 2 rodzaje dla doroslych i jeden rodzaj dla kociat, to tez jest przyzwoita (no, w kazdym razie lepsza od Whiskasa) karma, u KasiD. kg kosztuje 10zl (to bardzo nieduzo), w sklepie widzilam ja raz jedyny, ale kosztowala 18 zl za kg 8O Moje koty ja jadly, teraz im sie znudzila, ale po przerwie znow im kupie.
Nie martw sie, ze na razie czujesz sie zagubiona wsrod tych wszystkich nazw, cen, firm, bardzo szybko sie we wszystkim polapiesz :) Zorientujesz sie na co Cie stac, co lubi kotek...
Czesto drozsze karmy wcale nie wychodza najdrozej, bo ze wzgledu na wysoka jakosc podaje sie jej sporo mniej.
Ostatnio edytowano Nie mar 07, 2004 15:58 przez lorraine, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

lorraine

Od: Pt lis 14, 2003 16:33

Post » Nie mar 07, 2004 15:57

Ale nabalaganilam, sorry :oops:
Ostatnio edytowano Nie mar 07, 2004 16:02 przez lorraine, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

lorraine

Post » Nie mar 07, 2004 16:00

lorraine pisze:
Lil pisze:A co do karm 'całkiem dobrych' jakie są jeszcze procz puriny:?:

Nie ma chyba zbyt duzego wyboru, Purina zwykla jest godna polecenia (Pro Plan jest lepsza, ale tez duzo drozsza).
Jest jeszcze Nutra, trudniej ja kupic, sa dwa rodzaje i ostatnio KasiaD. miala po 11,5 zl za kg.
Aha, jeszcze Animonda Rafine Cross, 2 rodzaje dla doroslych i jeden rodzaj dla kociat, to tez jest przyzwoita (no, w kazdym razie lepsza od Whiskasa) karma, u KasiD. kg kosztuje 10zl (to bardzo nieduzo), w sklepie widzilam ja raz jedyny, ale kosztowala 18 zl za kg 8O Moje koty ja jadly, teraz im sie znudzila, ale po przerwie znow im kupie.
Nie martw sie, ze na razie czujesz sie zagubiona wsrod tych wszystkich nazw, cen, firm, bardzo szybko sie we wszystkim polapiesz :) Zorientujesz sie na co Cie stac, co lubi kotek...
Czesto drozsze karmy wcale nie wychodza najdrozej, bo ze wzgledu na wysoka jakosc podaje sie jej sporo mniej.

Brzmie jak zywa reklama Kasi, ale to niespecjalnie :lol:
Obrazek

lorraine

Post » Nie mar 07, 2004 16:06

A Kasia prowadzi ten sklepik regularnie? Bo ja nie moge sie zorientowac :?

Lil

Post » Nie mar 07, 2004 19:14

:roll:

Lil

Post » Nie mar 07, 2004 19:49

Lil, tu jest watek na temat sklepu internetowego Kasi D. Masz tu rowniez cenniki :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=12536&start=0

Inka

Od: Pon lut 10, 2003 2:29

Post » Nie mar 07, 2004 23:34

Tutaj podaje link do Kocich imion, ktore zostaly zebrane na naszym Forum :) . Moze znajdziesz cos dla swojego Kota :lol: .
http://upload.miau.pl/1061.xls
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Pon mar 08, 2004 1:33

W kwestii karmy - u mnie ta droga wychodzi ogółem tak samo jak tania. Tzn. drogiej kot pochrupta troszkę i jest najedzony, a tania to takie badziewie, po której zaraz będzie głodny. Potem w kilogramy idzie a wartości zerowe :roll:
Kupuję suchą karmę RC - różne rodzaje i mieszam, bo mam kota zmanierowanego i lubi sobie wybierać co rusz to inną chrupkę. Zawsze w mieszance jest Indoor o właściwościach odkłaczających.
Kittena nie lubił niestety. Może chodziło o wielkość chrupek.
Z puszek możesz kupować Animondę, Shebę, tanią karmą jest minu - na pokazie podsłuchałam, że jest całkiem niezła. Kotu smakowała.
Zdecydowanie jednak lepiej dawać domowe jedzonko, byle nie wieprzowinę.

Żwirki - Benek jest dobry. Ale żółty u mnie się nie bardzo sprawdził. Szły mi 4 paczki miesięcznie. Troszkę droższego niebieskiego wystarczały dwie. I ładniej wygląda w kuwecie :twisted: , jest drobniejszy. Sprawdza się też zapachowy. Nie każdy kot toleruje, na szczęście mojemu Kitkowi wszystko jedno.

Kocur czy kotka? Nie wierzę, że kocur jest bardziej przytulasty i lgnie do kobiet, a kotka będzie wolała faceta. Każdy kotek jest kochany, przytulastość jest raczej cechą charakteru.
Jedyne co trzeba wziąć pod uwagę to przyszły zabieg kastracji. Z kocurem jest łatwiej, u kotki to już poważna operacja. I dużo droższa.

Pytanie kiedy kastrować - będziesz miała sporo czasu, żeby przejrzeć forum i poczytać ;) Są różne szkoły. Jedni mówią, że koniecznie trzeba trochę się przemęczyć z kocurzym smrodem, poczekać aż zacznie znaczyć. Kitek był wykastrowany w wieku 6 miesięcy. Wet ocenił, że fizycznie jest dojrzały i już można. Przyszłość pokaże czy podjęłam właściwą decyzję, ale problem znaczenia mnie ominął. Na razie jestem z tego zadowolona. Mam cudownego zdrowego kocurka, który nigdy nie dał mi popalić )oprócz tego, że tapicerkę mi zniszczył, huncwot jeden :evil: )

Aha - bardzo ważne. Poczytaj, jakie rośliny szkodzą kotom. Te małe bestyjki mają niepowstrzymany pociąg do kwiatków i może się to skończyć nieciekawie. Jak już kotek będzie warto posiać mu kocią trawkę, albo zwykły owies do podgryzania.

A tak w ogóle - gratuluję przyszłego szczęśliwego zakocenia :D .

Sigrid

Od: Śro lip 30, 2003 16:54

Post » Pon mar 08, 2004 7:27

No a czy rozawazlas mozliwosc wziecia doroslego kota?
Plusy sa i z tego :-)
Po pierwsze wiadomo jaki ma charakterek - czy jest przytulasny czy nie bardzo, czy rozrabia jak dziki zajac czy moze nie calkiem (kazdemu kotu o jakis czas odbija, ale Czarnej mojej na przyklad niezwykle rzadko).
Po drugie najczesciej juz jest po kastracji.
Po trzecie nie groza mu/jej choroby wieku dzieciecego.
Po czwarte ma mniejsze szanse na adopcje.
Po piate - moje dwie wlasciwie nie psoca 8O , ale to moze nie kwestia wieku tylko charakterow. Biala co prawda namietnie kradnie frotki do wlosow, ale ma z tego taka zabawe, ze mi jakos nie szkoda ;-)
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pon mar 08, 2004 8:32 Nie bede rozpoczynal nowego watku

Witam jak juz wszyscy tu sie wypowiadaja o jedzonku dla kotow to ja mam pytanka.Mam kicie dorosla ma rok jest po sterylce,zarcia z puszek nie lubi,ryzu tez nie za bardzo,wcina az sie jej uszy trzesa zarcie domowe,serduszka w roznej formie,piersi,wolowinke itp. Lubi takze suche ale mam te tanie i badziewne firmy Friskes,dlatego pytam sie jakie sa najlepsze suche karmy dla kotek,ktore by mialy najwiecej witamin a takze te odkłaczajace,i na ladna siersc.Pytam sie o tej najdrozsze np Royala czy Imas lub jakies inne i o tej troszke tansze ale nie najtansze,chodzi przedewszystkim o zdowie,wiec mysle ze te najdrosze raczej bede kupowac i czy moge mieszac,rozne gatunki razem,witaminowe z odlaczajacymi itp.

Pawel N

Od: Pt lut 13, 2004 20:08

Post » Pon mar 08, 2004 9:08 Re: Nie bede rozpoczynal nowego watku

Pawel N pisze:Witam jak juz wszyscy tu sie wypowiadaja o jedzonku dla kotow to ja mam pytanka.

Zaraz Ci odswieze watek na temat karm :)
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Pon mar 08, 2004 17:16

Sigrid pisze:Żwirki - Benek jest dobry. Ale żółty u mnie się nie bardzo sprawdził. Szły mi 4 paczki miesięcznie.

Może moja kota wyjątkowo mało leje ale mi spokojnie 2 żółte benki wystarczają na 4 a czasem 5 tygodni :roll:
Obrazek Obrazek

sabianka

Od: Śro lis 26, 2003 18:34

Post » Pon mar 08, 2004 20:17

co do karm... hm jednak chyba nie bedzie mnie tak czy siak stac na royala :( Raczej do Puriny, nie sadze by wyszlo taniej :lol:
A co do imienia juz sobie wypatrzylam co by pasowalo do czarnej kocicy :] Co sądzicie o imieniu Blair? Jak dla mnie czadowe :P

Lil

[poprzednia][następna]