1,15 kg kociatko- przepuklina przeponowa- DROGA OPERACJA!!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 01, 2011 9:11 Re: 1,15 kg kociatko- przepuklina przeponowa- DROGA OPERACJA!!!!

wiadomo już coś?
:ok: :ok: :ok:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Pon sie 01, 2011 9:35 Re: 1,15 kg kociatko- przepuklina przeponowa- DROGA OPERACJA!!!!

martka pisze:Od samego początku mi źle wyglądała:
słabe, skrócone i b. szybkie oddychanie,
bardzo chuda,
cienkie, chude łapusie tylne.

jestem umówiona na tel. na 8 rano w poniedziałek z anestezjologiem, ma zobaczyć kiedy mógłby ją z chirurgiem zoperować. Z terminem jest ciężko, bo to okres urlopowy i dużo lekarzy jest właśnie na urlopie. Nie wiem jak to w ogóle będzie, bo kotka mało waży i tutaj najważniejsze, aby utrzymać ją przy życiu podczas długiej operacji.

Powiem tylko tyle.Tutaj najważniejszy jest czas, czym szybciej tym lepiej inaczej kociak się udusi. Moja Tota by ła operowana w Klinice w Zabrzu u dr. Młynarskiego. Zaraz po rentgenie podjęłyśmy decyzję i trafiła na stół. W ostatniej chwili. Nie wiem jakie były aparatury ale koteczka na pewno była podłączona do podstawowej aparatury badającej funkcje życiowe. W/g słów lekarki była trzy razy reanimowana już po operacji. Dr. Młynarczyk całkowicie poświęcił Totusi kilka godzin przy operacji i po. Może warto zaufać i skontaktować się z Zabrzem? To taka moja sugestia, może przyspieszy podjęcie decyzji. Czas gra tu najważniejszą w tej chwili rolę. Totusi nie dawali wielkich szans na przeżycie. Ale pamiętajmy...nie ma bezpiecznych operacji, trzeba podejmować trudne decyzje. Ja przy zostawianiu Toty płakałam...bałam sie, że jej już nie zobaczę, ale jest i rozrabia za wszystkie czasy :)

Trzymam kciuki za szybką decyzję w sprawie operacji. Tu nie ma co się zastanawiać...
Psotka 23.02.2009 - 8.04.2015 [*]
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=88961

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Od: Pon mar 13, 2006 20:56

Post » Pon sie 01, 2011 10:02 Re: 1,15 kg kociatko- przepuklina przeponowa- DROGA OPERACJA!!!!

Podpisuje się pod tym co Amanda pisze - pomagałam Anandzie przy Tocie - TU SIĘ LICZY CZAS NIE MA NA CO CZEKAĆ - PROSZĘ ODDAJ JA JAK NAJSZYBCIEJ - JEŻELI WROCŁAW MA SEZON URLOPOWY TO TRZEBA SZUKAĆ INNEJ KLINIKI - POLECAM ZABRZAŃSKĄ KLINIKĘ DR MŁYNARSKIEGO TOTA NIE JEST JEDYNYM ZWIERZAKIEM RATOWANYM PRZEZ MŁYNARSKIEGO . ZAWSZE ODDAWAŁAM W JEGO RĘCE BARDZO CIĘŻKIE PRZYPADKI - ZAWSZE DOBRZE SIE KOŃCZYŁY martka - BŁAGAM NIE CZEKAJ ANI MINUTY CZAS GONI....

izabela1234

Od: Nie lis 21, 2010 18:05

Post » Pon sie 01, 2011 10:04 Re: 1,15 kg kociatko- przepuklina przeponowa- DROGA OPERACJA!!!!

Myśmy zaproponowali przeprowadzenie operacji praktycznie od ręki u D-ra Niedzielskiego. On uratował już wiele naszych fundacyjnych kotów. Martka, proszę, przemyśl to !!! Ta kicia nie może czekać bo umrze !!!

Gosia B

Od: Nie maja 17, 2009 9:35

Post » Pon sie 01, 2011 10:18 Re: 1,15 kg kociatko- przepuklina przeponowa- DROGA OPERACJA!!!!

Cioteczki, spokojnie :roll:
izabela1234 - nie ma potrzeby krzyczeć :?

Martka na pewno ma świadomość powagi sytuacji.
Poczekajmy spokojnie aż się odezwie - była umówiona dziś na 8 rano na tel. Może właśnie malutka jest w tej chwili na sali operacyjnej - tak było z Broszką że byłam umówiona na wizytę i badanie a po kilku minutach Broszeńka na cito była operowana.

nieustające kciuki :ok: :ok: :ok:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Pon sie 01, 2011 10:19 Re: 1,15 kg kociatko- przepuklina przeponowa- DROGA OPERACJA!!!!

Biedna malutka :(
Dołożę się do operacji, ale w przyszłym tygodniu.

Coś mi się kojarzy, ze niedawno był kociak na miau z takim problemem - zabieg chyba coś koło 1000zł. Już jest po operacji zdrowy, chyba juz nawet do nowego poszedł. Chyba tez z Wrocławia był?
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Pon sie 01, 2011 10:22 Re: 1,15 kg kociatko- przepuklina przeponowa- DROGA OPERACJA!!!!

Absolutnie nie krzyczę. Proszę tylko o szybka reakcje sama wiesz ze czas tu odgrywa istotna role

izabela1234

Post » Pon sie 01, 2011 10:26 Re: 1,15 kg kociatko- przepuklina przeponowa- DROGA OPERACJA!!!!

Chciałam jeszcze tylko zaznaczyć że taka operacja u maleńkiego kociaczka jest dużo bardziej ryzykowna niż u dorosłego.
Broszka ważyła w chwili operacji niecały kilogram i niektórzy weci (nawet wchodzący w skład zespołu operacyjnego który operował Broszkę) byli zdania że u tak maleńkiego kota operacja nie ma szans się udać... Na szczęście dr Kiełbowicz podjął się i operacja się udała, ale zabierając Broszkę na stół operacyjny sam ledwo dawał niewielką nadzieję na powodzenie.

izabela1234, wg netykiety pisanie dużymi literami oznacza krzyczenie.
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Pon sie 01, 2011 10:30 Re: 1,15 kg kociatko- przepuklina przeponowa- DROGA OPERACJA!!!!

Wiadomo, że im mniejszy kot tym większe ryzyko. Nam teraz też nie chcieli zoperować na UP we Wro małej Żaby z połamanym kręgosłupem, bo lekarze powiedzieli, że kot jest za mały. Postępujący uraz spowodował ucisk na rdze i częściowy paraliż. Dopiero Niedzielski ją poskładał i teraz ie tylko kicia żyje, ale i zaczyna chodzić !!! A na UP dwa razy chcieli nam ją uśpić !!!
Ja wiem, że kręgosłup to nie przepona, ale po prostu jestem zdania, że skoro jest możliwość, to warto z niej skorzystać... Jeśli kicia nie zostanie szybko zoperowana to umrze :( A tego przecież nikt z nas nie chce... (oczywiście piszę to w znaczeniu tego nieszczęsnego sezonu urlopowego na UP)
Ostatnio edytowano Pon sie 01, 2011 10:37 przez Gosia B, łącznie edytowano 1 raz

Gosia B

Post » Pon sie 01, 2011 10:37 Re: 1,15 kg kociatko- przepuklina przeponowa- DROGA OPERACJA!!!!

Avian pisze:Biedna malutka :(
Dołożę się do operacji, ale w przyszłym tygodniu.

Coś mi się kojarzy, ze niedawno był kociak na miau z takim problemem - zabieg chyba coś koło 1000zł. Już jest po operacji zdrowy, chyba juz nawet do nowego poszedł. Chyba tez z Wrocławia był?

Z ostatnich przypadków które ja kojarzę to Broszka, Czaruś i Totka

Gosia B, Broszka i Czaruś były z powodzeniem operowane przez dr Kiełbowicza na UP we Wro więc ja jego polecam - ale proponuję kontaktować się z nim osobiście bo inni (a szczególnie jeden ale nie będę wymieniać nazwiska) mają właśnie takie podejście że kotek za mały i radzą uśpić :(
Przez taką odpowiedź na mój pierwszy telefon na UP Broszka czekała ponad miesiąc bo byłam pewna że nic już nie można zrobić a kiedy w końcu trafiła na stół operacyjny to było to dosłownie w ostatniej chwili...
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Pon sie 01, 2011 10:38 Re: 1,15 kg kociatko- przepuklina przeponowa- DROGA OPERACJA!!!!

Czekajmy co po wizycie...ale jeśli są urlopy to chyba najlepsza była by propozycja Gosi B.
Piszcie jaka zapadła decyzja 8)

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Post » Pon sie 01, 2011 10:39 Re: 1,15 kg kociatko- przepuklina przeponowa- DROGA OPERACJA!!!!

a czy wet Niedzielski dysponuje zewnętrznym płucem które jest niezbędne to takiej operacji?
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Pon sie 01, 2011 10:43 Re: 1,15 kg kociatko- przepuklina przeponowa- DROGA OPERACJA!!!!

A to już pytanie do niego, ale przypuszczam, że tak, bo to bardzo dobrze wyposażony gabinet. Martka jest w kontakcie z dziewczyną, która koordynuje naszą współpracę z Niedzielksim, więc to na pewno zostanie ustalone :)
Ja się nie chcę wpychać w bezpośrednią koordynację, bo nie będę z Gliwic umawiała zabiegów we Wro :)

Gosia B

Post » Pon sie 01, 2011 10:44 Re: 1,15 kg kociatko- przepuklina przeponowa- DROGA OPERACJA!!!!

Gosia B pisze:A to już pytanie do niego, ale przypuszczam, że tak, bo to bardzo dobrze wyposażony gabinet. Martka jest w kontakcie z dziewczyną, która koordynuje naszą współpracę z Niedzielksim, więc to na pewno zostanie ustalone :)
Ja się nie chcę wpychać w bezpośrednią koordynację, bo nie będę z Gliwic umawiała zabiegów we Wro :)

:ok: :ok: :ok:

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Post » Pon sie 01, 2011 10:58 Re: 1,15 kg kociatko- przepuklina przeponowa- DROGA OPERACJA!!!!

Gosia B pisze:A to już pytanie do niego, ale przypuszczam, że tak, bo to bardzo dobrze wyposażony gabinet. Martka jest w kontakcie z dziewczyną, która koordynuje naszą współpracę z Niedzielksim, więc to na pewno zostanie ustalone :)

trzymam kciuki bardzo mocno :ok:

izabela1234

[poprzednia][następna]