Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Rakea pisze:małetęsknoty pisze:[..]Seidhee chodzi o takie karmy, które wspomagają pracę nerek i układu moczowego. Dużo się czyta, żeby takie podawać kotom po zabiegu sterylizacji/kastracji.[..]
"Ochrona układu moczowego" to jeden z mocniejszych tricków marketingowych jaki znam.
Nalepsza jest prosta profilaktyka, czyli: przyzwyczajanie kotów do picia dostatecznej ilość wody pitnej (przepisowo to 50ml na każdy kg masy ciała kota!! ) - to absolutna podstawa. Ja mam rozstawione miski po całym mieszkaniu, zauważyłam, że koty piją gdy akurat przechodzą koło miski, nawet podczas zabawy. Dodatkowo podlewam sporą ilością wody karmę mokrą - 1 płaską łyżkę karmy zalewam ok.80ml wody.
Sucha karma, nawet najlepsza + brak odp. ilości wody, często kończy się problemami.
I żaden ze sposobów żywienia (zła/dobra/mokra/sucha/BARF) nie może być podstawą do zaniechania cyklicznych badań moczu!
małetęsknoty pisze:Chodzi o przybieranie na wadze kota tak? To akurat da się upilnować zmniejszając porcje, a dużo osób twierdzi, że lepiej do roku karmić karmą dla juniora.
najszczesliwsza pisze:małetęsknoty pisze:Chodzi o przybieranie na wadze kota tak? To akurat da się upilnować zmniejszając porcje, a dużo osób twierdzi, że lepiej do roku karmić karmą dla juniora.
Ale kotka po sterylizacji jest kotką po sterylizacji i takąż karmę powinna jeść.
A karma dla kociąt jest kaloryczniejsza.
jeśli kupujesz kotu dobrą sucha karmę, czyli dużo mięsa w składzie (min. 30%), kontrola pH moczu i obniżona zawartość magnezu, to wystarczy karma dla kotów dorosłych, nie trzeba kupowac specjalnej dla kastratów![]()
Sanabelle Light to pełnowartościowa karma o zredukowanej ilości kalorii, szczególnie polecana dla tych kotów, które przez zbyt niski poziom aktywności lub w wyniku sterylizacji i kastracji mają skłonności do tycia.
Twoja kotka ma 9 miesięcy i mimo, że jest po sterylizacji jeszcze rośnie. Nie kupuj jej karmy dla kotów z nadwagą.
Kup jej Taste of the wild - to dobra, bezzbożowa karma, o wysokiej zawartości białka zwierzęcego. Jeżeli boisz się, że utyje, podawaj jej karmę zgodnie z tabelą podaną przez producenta (w zależności od wieku i wagi). Jeśli podajesz kotce dodatkowo mokre jedzenie, to zmniejsz odpowiednio dawkę suchego.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 73 gości