Carlito szuka nerkowego puebla. Proszę ZAMKNĄĆ wątek...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 16, 2011 11:12 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

:ryk: :ryk: :ryk:
mi też się zlasował mózg i dla pewności będe pisać całe nazwy :D
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Śro lut 16, 2011 11:20 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

i jeszcze-Carlito ma dzis dostać antybiotyk-ten sam co przedwczoraj prawdopodobnie.
czy to dobry pomysł?
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Śro lut 16, 2011 11:23 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

UKM - ujście kanału moczowego - jakby było poszerzone, to by znaczyło, że coś tamtędy schodziło np. kamień czy duża ilość piasku.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro lut 16, 2011 11:23 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

Wydaje się, że dobry. Stan zapalny w organizmie jest - przerywanie antybiotykoterapii może sprawić efekt odwrotny, czyli niepożądany. Mam nadzieję, ze wypowiedzą się bardziej kompetentni ode mnie.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Śro lut 16, 2011 11:25 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

Alienor pisze:UKM - ujście kanału moczowego - jakby było poszerzone, to by znaczyło, że coś tamtędy schodziło np. kamień czy duża ilość piasku.

a to pewnie będzie widoczne na usg?
smarti - jak będziesz dzis u dr Marcińskiego to powiedz wyraxnie o jakie usg chodzi. Jak powiesz nerki to zrobi tylko nerki, jak powiesz nerki i układ moczowy to to zrobi - tak mi wczoraj powiedział pan w rejestracji. Albo może zapytać doktora co on też sugeruje?

Marzenia11

Post » Śro lut 16, 2011 12:18 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

Marzenia11 pisze:
Alienor pisze:UKM - ujście kanału moczowego - jakby było poszerzone, to by znaczyło, że coś tamtędy schodziło np. kamień czy duża ilość piasku.

a to pewnie będzie widoczne na usg?
smarti - jak będziesz dzis u dr Marcińskiego to powiedz wyraxnie o jakie usg chodzi. Jak powiesz nerki to zrobi tylko nerki, jak powiesz nerki i układ moczowy to to zrobi - tak mi wczoraj powiedział pan w rejestracji. Albo może zapytać doktora co on też sugeruje?

Zdecydowanie jest to widoczne przy USG - standardowo w opisie przy nerkach występuje czy kanał poszerzony czy nie.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro lut 16, 2011 12:27 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

jadę.
Wit E już mu dałam do pysia bo miałam.
Mam pyt w jakich dawkach dawać mu vit b12,kwas foliowy i olej łososiowy.

czy poziom żelaza nadal należy oznaczyć/jeśli z krwi to w jakim badaniu się to robi skoro z wczorajszych (morfo,biochemii i jonogramu) go nie ma-o jakie bad dodatkowo mam jeszcze poprosić?
z tego co wiem to dopóki jest na kroplówkach to chyba będzie zafałszowane-czy tak? kiedy więc je zrobic?
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...

smarti

Post » Śro lut 16, 2011 12:29 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

Marzenia11 pisze:Z parametrów zmienionych to leukocyty 25tyś (nirma do 20tyś), kreatynina 4,2 :!: i mocznik 296. Jonogram w porządku - podwyższone parametry wapnia. Oczywiście wyniki wetka mówiła przez tgelefon, jak je smarti dostanie od razu wpiszemy je w wątku.

To się pogubiłam. Ma podwyższony poziom wapnia, czy to pomyłka?
Bo jeśli ma podwyższony faktycznie poziom wapnia ipakitine podawać nie należy, bo ipakitine znacząco wapń podwyższa.
smarti pisze:czyli nawadniać 1x100 czy 2 x po 100ml?
jest nawadniany tym co trzeba (właśnie ze względu na wysokie chlorki.
i jak piszecie P, K to używajcie pliz jednolitych symboli bo ja się gubię w którym momencie macie na myśli potas a w którym fosfór

A jakie ma kroplówki? Dożylne?
I jaką dawkę zalecił lekarz? Bo co do ilości płynu powinien się wypowiedzieć dobry wet. Co innego radzić, a co innego gdy wet kota obejrzy i zbada.
Jesli wet zalecił 200 ml dziennie, to bezpieczniej podać 2 x 100 ml.
Jeśli zaś Carlito ma kroplówki podskórne to musisz obserwować jak jest z wchłanianiem płynu - to ważne.
smarti pisze:Tak w ogóle jak to czytam to nóż się w kieszeni otwiera-Carlito miał 11-go kastrację i tego dnia badaną krew.
Miał więc kastrację zrobioną już przy rozwalonych nerkach. :roll: .

Nie zapominaj jednak, że to było w schronisku, nie w DT. Nie dziw się wiec i nie oczekuj cudów. Nikt nie robi kotom w schronie standardowych badań przed kastracją/sterylizacją.
Taka jest niestety schroniskowa rzeczywistość :(
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro lut 16, 2011 12:39 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

smarti pisze:czyli nawadniać 1x100 czy 2 x po 100ml?
jest nawadniany tym co trzeba (właśnie ze względu na wysokie chlorki.

Wit E już mu dałam do pysia bo miałam.
Mam pyt w jakich dawkach dawać mu vit b12,kwas foliowy i olej łososiowy.

czy poziom żelaza nadal należy oznaczyć/jeśli z krwi to w jakim badaniu się to robi skoro z wczorajszych (morfo,biochemii i jonogramu) go nie ma-o jakie bad dodatkowo mam jeszcze poprosić?
z tego co wiem to dopóki jest na kroplówkach to chyba będzie zafałszowane-czy tak? kiedy więc je zrobic?

Marzenia,jak możesz to zadaj te pyt.autorytetowi o którym było pisane i daj mi znać smsem.

casica,ja wszystko pamiętam co ni znaczy że się na to godzę.nóż i tak się otwiera

smarti

Post » Śro lut 16, 2011 14:49 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

Nie mogę znaleźć, jaki antybiotyk dostaje teraz Carlito i od jak dawna.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Śro lut 16, 2011 14:59 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

Betamox-od poniedzialku 14lutego co dwa dni

Marzenia11

Post » Śro lut 16, 2011 18:41 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

No pewnie - a może Unipolarny Koncentrator Magistralny. :lol:

Marzenia11 pisze:Wydaje się, że dobry. Stan zapalny w organizmie jest - przerywanie antybiotykoterapii może sprawić efekt odwrotny, czyli niepożądany. Mam nadzieję, ze wypowiedzą się bardziej kompetentni ode mnie.

Jeśli nie przerwiesz, negatywny posiew będzie niewiarygodny. Nie wyjdzie posiew, nie wiesz co i czym leczyć. Betamoxem zakażenia dróg moczowych raczej nie wyleczysz.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro lut 16, 2011 19:59 Re: DT Smarti 2- CARLITOWI wraca apetyt..opis leczenia od str.42

W ktorymś z wątkow napisałeś, że lepiej doprowadzic antybiotykoterapię do końca i po tygodniu zrobic badanie moczu na posiew. Dlateho pomyslałam o dokończeniu terapii Betamoxem.

Marzenia11

Post » Śro lut 16, 2011 21:52 Re: DT Smarti 2- CARLITOWI wraca apetyt..opis leczenia od str.42

Marzenia11 pisze:W ktorymś z wątkow napisałeś, że lepiej doprowadzic antybiotykoterapię do końca i po tygodniu zrobic badanie moczu na posiew. Dlateho pomyslałam o dokończeniu terapii Betamoxem.

Może napisałem - każda sytuacja jest inna, a ja nie czuję się autorytetem do orzekania o kotach żyjących setki kilometrów stąd. (czyli dla ciebie stamtąd ;-) ) Zresztą do orzekania o tych bliżej, również nie. O takich czy innych działaniach powinien decydować lekarz, klarownie wyjaśniając dlaczego tak będzie lepiej dla kota. To co napisałem może pomóc w decyzji, co do osoby weta prowadzącego, ale nie może być wyznacznikiem do bezpośredniego działania.

Marzenia11 pisze:Tinka - wet właściwie chyba nie powiedział dlaczego włączył antybiotyk, może ze względu na stan zapalny w pysiu?....

Standardowa procedura - zawsze włączają. Zawsze Synulox lub Betamox. Nawet jeśli nie ma potrzeby.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro lut 16, 2011 21:59 Re: DT Smarti 2- CARLITOWI wraca apetyt..opis leczenia od str.42

PcimOlki pisze:Może napisałem - każda sytuacja jest inna, a ja nie czuję się autorytetem do orzekania o kotach żyjących setki kilometrów stąd. (czyli dla ciebie stamtąd ;-) ) Zresztą do orzekania o tych bliżej, również nie. O takich czy innych działaniach powinien decydować lekarz, klarownie wyjaśniając dlaczego tak będzie lepiej dla kota. To co napisałem może pomóc w decyzji, co do osoby weta prowadzącego, ale nie może być wyznacznikiem do bezpośredniego działania.

Wiem, wiem... tak też traktuję Wasze wskazówki. Są bardzo cenne, ale nie decydują o leczeniu, oczywiście.
Liczę na Twoją i Tinki dalszą konsultację.

Marzenia11

[poprzednia][następna]