Uwaga Poznań- uważajcie gdzie dajecie kotki do adopcji.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro mar 02, 2011 22:44 Re: Uwaga Poznań- uważajcie gdzie dajecie kotki do adopcji.

No , też mam taką nadzieję. Ale wykluczyć do końca nie można tego niestety. Jak potrafią oddawać kota po wielu latach , to wszystko niestety jest możliwe.

grajda

Od: Pt mar 13, 2009 9:06

Post » Czw mar 03, 2011 13:44 Re: Uwaga Poznań- uważajcie gdzie dajecie kotki do adopcji.

Popytałam trochę tu i tam...

Możliwe, że zamawiająć większą ilość czipów (+ oferta np. reklamy na stronie fundacji) uzyska się cenę kilkanaście zł za sztukę.
Nasi posopieczni tak czy inaczej trafiają do weta, więc czipa zakładałoby się niejako "przy okazji", odpadałby koszt wizyty :lol: - do ustalenia z wetami

Pozostaje kwestia baz danych - jest ich kilka. Bazę ma TOZ, bardzo popularną jest Safe Animal http://www.safe-animal.eu/index.php

Wyślę zapytanie, zobaczymy co się uda uzyskać
Obrazek

fuerstathos

Od: Sob sty 24, 2004 17:53

Post » Czw mar 03, 2011 16:29 Re: Uwaga Poznań- uważajcie gdzie dajecie kotki do adopcji.

zaznaczam
[*] śpij słodko Kirku :(
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta

Kumiko

Od: Pon kwi 19, 2010 18:38

Post » Śro mar 09, 2011 18:26 Re: Uwaga Poznań- uważajcie gdzie dajecie kotki do adopcji.

Tak jak myślałam - uda się zakupić mikroczipy w akceptowalnej dla fundacji cenie, która obejmuje rejestrację w bazie.
Minimalna ilość do zakupu to 25 szt.

Muszę jeszcze ponegocjować z weterynarzami w sprawie przeprowadzenie samej operacji czipowania.

Czy w Poznaniu są chętni (inne fundacje lub DT) do wejścia w akcję czipowania?
Obrazek

fuerstathos

Post » Śro mar 09, 2011 18:29 Re: Uwaga Poznań- uważajcie gdzie dajecie kotki do adopcji.

A jaka mniej więcej byłaby to cena?
Problem to okazja w przebraniu.

KMagda

Od: Śro kwi 28, 2010 10:36

Post » Śro mar 09, 2011 19:49 Re: Uwaga Poznań- uważajcie gdzie dajecie kotki do adopcji.

Mi sie zawsze marzyło zaczipowanie wszystkich kotów, które przechodzą przez moje ręce plus wszystkie, które biegają u mnie na działkach.

Czy do bazy ogólnopolskiej można samemu dopisać zaczipowanego kota?
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro mar 09, 2011 19:53 Re: Uwaga Poznań- uważajcie gdzie dajecie kotki do adopcji.

Jeżeli zakupi się czipy w Safe-animal, to rejestracja w ich bazie jest bezpłatna. A jest to bardzo popularna baza.
Bazę ma TOZ - nie wiem, czy trzeba płacić. Muszę wysłać zapytanie, ale dla fundacji czy kotów wolno żyjących rejestracja powinna być darmowa. Spytam.

Cenę zaoferowaną nam podam na pw osobom zajmującym się pomaganiem kotom.
Jeśli ktoś jest zainteresowany czipowaniem, to proszę na pw info wraz z przybliżoną ilością kotów.

Odnośnie wątpliwości czy ktoś sprawdzi czip u znalezionego kota - gdy zaczniemy czipować prześlę informację do schroniska i gabinetów wet w Poznaniu, że koty są czipowane i prosimy o sprawdzanie kotów "znalezionych" oraz dziczków dostarczanych na sterylki.
Obrazek

fuerstathos

Post » Śro mar 09, 2011 20:12 Re: Uwaga Poznań- uważajcie gdzie dajecie kotki do adopcji.

Ja też myślę o zaczipowaniu moich rezydentów. Zawsze może się przydać. Nie wiem ile to kosztuje, psy na terenie miasta Poznań są za darmo może by coś w tej kwestii pogadać z jakimiś urzędnikami.
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Czw mar 10, 2011 18:49 Re: Uwaga Poznań- uważajcie gdzie dajecie kotki do adopcji.

itaka pisze:Ja też myślę o zaczipowaniu moich rezydentów. Zawsze może się przydać. Nie wiem ile to kosztuje, psy na terenie miasta Poznań są za darmo może by coś w tej kwestii pogadać z jakimiś urzędnikami.

Czipowanie psów sfinansowało miasto, ale jak już pisałam - to do miasta wróci w postaci podatku. Wątpię, aby na koty się ktoś zgodził - tym bardziej że nikt nie ma pojęcia, ile kotów w Poznaniu jest i jakie byłyby koszty tego przedsięwzięcia.
Obrazek

fuerstathos

Post » Sob mar 26, 2011 10:08 Re: Uwaga Poznań- uważajcie gdzie dajecie kotki do adopcji.

Fundacja "Koci Pazur" rozpoczęła czipowanie adoptusiów :)

A właściwie zaczęliśmy jednak od kotki wolnożyjącej, która przyjechała na sterylkę i okazało się, że ma bliznę posterylkową na brzuchu.
Teraz kolejno zaczipujemy koty w naszych DT i od teraz jeśli któryś trafi do nowego domku, to juz zarejestrowany w bazie Safe Animal :)
Obrazek

fuerstathos

[poprzednia]