Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw gru 02, 2010 19:15 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Nie wiem jak to jest z miaukunami ale czy ona przypadkiem nie wymienia teraz zębów?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw gru 02, 2010 19:24 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Tak wymienia zabki obecnie

maine coon Safi

Od: Sob lis 27, 2010 12:12

Post » Czw gru 02, 2010 19:29 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

pixie65 pisze:Nie wiem jak to jest z miaukunami ale czy ona przypadkiem nie wymienia teraz zębów?

Ale wymiana zębów nie powinna powodować takich spektakularnych objawów. Może być stan zapalny dziąseł, może być brak apetytu ale reszta?
6.5 miesiąca to bardzo późno na wymianę zębów, zresztą to łatwo stwierdzić zaglądając kotu do pyszczka. MCO wymieniają zęby w 4-5 miesiącu życia.
Możliwe, ze przy wymianie zębów przyplątało się młodzieńcze zapalenie dziąseł. Zaniedbane może się nieprzyjemnie rozwinąć.
http://www.pzf.pl/lektura/weterynaria/c ... _kotow.pdf
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Czw gru 02, 2010 19:34 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Bardzo mozliwe a jak moge o jej dziasla zadbac zeby jej pomoc?

maine coon Safi

Post » Czw gru 02, 2010 19:40 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

maine coon Safi pisze:Bardzo mozliwe a jak moge o jej dziasla zadbac zeby jej pomoc?

Poszukaj lekarza, który specjalizuje się w chorobach jamy ustnej kotów. W Warszawie jest nim dr.Jodkowska - współautor artykułu z linka.

Ja swoim kociakom w takich przypadkach płuczę antyseptycznym płynem. Nawet napar z szałwii jest dobry. I pilnuję by mleczaki za długo nie siedziały ze stałymi. Robią się wtedy kieszonki gdzie gromadzi się i psuje pokarm powodując stan zapalny.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pt gru 03, 2010 12:21 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Niestety nie mam szansy skorzystac z pomocy polskich specjalistow :( poniewaz mieszkam w Irlandii. Czy moze ktos zna lub slyszal o dobrym fachowcu w Dublinie?
Co myslicie o polaczeniu tych antybiotykow noroclav+baytril, czytalam ze ten drugi moze zachamowac wzrost i w przypadku miaukunow nie powinno sie go stosowac do ukonczenia 1 roku.
Moze nalezaloby zrezygnowac z baytrilu i pozostac na noroclavie + kropelki Fucithalmic( fusidic acid). Znalazlam polskiego Weta i polecil mi Terramycin do oczu ale nie moge ich kupic na terenie Irlandi bo nie maja licencji na sprzedaz :evil:
Ostatnio edytowano Pt gru 03, 2010 14:16 przez maine coon Safi, łącznie edytowano 1 raz

maine coon Safi

Post » Pt gru 03, 2010 12:31 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Polskich specjalistów możesz znaleźć też w Dublinie :wink:
Na przykład:
http://www.weterynarzdublin.000space.com/
http://myireland.pl/irlandia/23956,otherShow/

Tyle, że nie wiem czy to aktualne i jacy to specjaliści.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt gru 03, 2010 12:41 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Wlasnie wczoraj bylam u Pana Krzysztofa z kicia . I tak jak wczesniej pisalam diagnoza wstepna chlamydia i plazmacytarne zapalenie dziasel. Pobral tez wymaz z gardla na posiew i wyslalismy do labolatorium ale musimy czekac na wyniki ponad tydzien.Powiedzial ze kotka jest odwodniona i dal leki noroclav+baytril i krople

Jesli chodzi o drugiego lekarza P.Marte z Malahide to niestety wrocila juz do Polski

maine coon Safi

Post » Pt gru 03, 2010 12:44 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Aha :?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt gru 03, 2010 13:03 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Co myslicie o podawaniu kroplowek bo wczoraj mi wet to zasugerowal? Czy to wzmacnia kota chwilowo tylko i trzeba je powtarzac ? Chodzi mi o stres kici z tym zwiazany bo musialabym ja zostawic u weta przynajmniej na 24 h . Ile z reguly trwa kroplowka i co zawiera?

maine coon Safi

Post » Pt gru 03, 2010 14:01 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Jeśli nie je, to bez kroplówki umrze z głodu. Jak kot spokojny to kroplówka może zejść w ciągu ok. godziny; jak rozrabia/wierci się to dłużej. Gdy jeździłam z moją kicią na kroplówki, to szło to dość sprawnie, a dzięki naszej obecnosci i głaskaniu stres był zmniejszony do minimum.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pt gru 03, 2010 14:10 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

jak narazie kotka je ale male ilosci podejrzewam ze przez chore dziasla a dodatkowo daje jej witaminy calo-pet.

maine coon Safi

Post » Pt gru 03, 2010 20:23 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Owszem, enrofloksacyny (i żadnych fluorochinolonów) nie powinno się podawać osobnikom młodym.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Sob gru 04, 2010 15:59 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Witam wszystkich niestety nie mam dobrych wiesci , stan kotki jest gorszy mimo ze temperatura jest w normie od kilku dni, katar jest mniejszy i oczko troche lepiej wyglada ale leci z nozek choc oczka ma przytomne. Jest bardzo slabiutka ,caly czas lezy. Obawiam sie ze zle sie to moze zakonczyc. Jak moge ja wzmocnic??

maine coon Safi

Post » Sob gru 04, 2010 16:10 Re: Chory kot , brak diagnozy - pomozcie !!!

Mało je, i dlatego może słabnąć. Czy nie jest odwodniona? Możliwe, że kroplówki byłyby potrzebne, do tego nie trzeba zostawiać kota w lecznicy, zresztą już o tym ktoś pisał.
Spróbuj ją dokarmiać strzykawką. W Polsce doradzałabym Convalescence w proszku (rozpuszczone łatwo się podaje, jest bardzo odżywcze), ewentualnie dziecięce gerberki z czystegto mięska.
Mnie kiedyś wet doradził taką mieszankę odżywczą - zmiksowana pierś kurza z żółtkiem, odrobiną oleju i ewentualnie odrobiną twarogu. Chodzi o maksymalną wartość odżywczą. Dokarmiałam czymś takim zagłodzonego kotka, powoli udało się go odżywić.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

[poprzednia][następna]