ToruńKotyCmentarne. MaciekPiotrekWDomu. KotkiWysterylizowane

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 21, 2010 20:29 Re: Toruń-koty z cmentarza dla zwierząt. Pilnie DT dla kociaków.

Jak miło, że jesteście chętne ze mną tam pojechać. Wesprzecie mnie, w grupie zawsze raźniej.
Doła mam, bo ogólnie taki smutas ze mnie a jeszcze jak sobie pomyślę o zbliżających się mrozach to szlag mnie trafia, że tyle kotów jest bezdomnych.
Ja pracuję do 16, ale mam taką pracę, że w razie pilnej potrzeby ( a koty do takiej się zaliczają :wink: ) mogę się urwać. W sumie można jechać tam nawet po zmroku, bo koty albo wyjdą albo nie. Ale fakt, że jak jest widno to widać więcej i lepiej wszystko. To jest jeszcze do ustalenia. Mnie akurat sobota pasuje.

Co do sterylek, to Maryla pisała, że można sterylizować nawet teraz, bo kotki mogą być znowu ciężarne-pewnie teraz albo już w styczniu. Becia, natomiast, pisała, że po wypuszczeniu kotki mogą się rozchorować. Obie mają rację. Zobaczymy jak tam wygląda sytuacja-ile kotek, ile kocurków. Może w tym przypadku byłby sens kastrować nawet kocury.

Ponawiam prośbę o DT. Kociaki są śliczne i póki co zdrowe. Na pewno znajdą domy, bo są małe. Zapewniam utrzymanie :!:
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Od: Pt lut 09, 2007 21:41

Post » Nie lis 21, 2010 20:37 Re: Toruń-koty z cmentarza dla zwierząt. Pilnie DT dla kociaków.

sobota mi pasuje, myślę że lepiej podjechać w dzień na wstępny rekonesans, więcej par oczu
jakby co ja w sobotę jestem do dyspozycji, do środy niestety mam napięty plan

edit: dziewczyny jeśli macie jakieś "fanty" podejmuję się prowadzenia bazarku na sterylki i karmę dla tych kotów

PearlRain

Od: Pt gru 11, 2009 12:06

Post » Nie lis 21, 2010 20:44 Re: Toruń-KotyzCmentarza.PilnieDTdlaKOCIĄT.ZapewniamUtrzymanie

Może ustalmy wstępnie, że pojedziemy tam w sobotę-tak jak pisała PearlRain.
Tylko proponuję trochę później niż 12, bo o tej porze może tam być jeszcze spory ruch i koty mogą się nie pokazać. 13-14?
Piszcie ewentualnie o której Wam pasuje w sobotę. Jakoś się zgramy.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Post » Nie lis 21, 2010 20:49 Re: Toruń-KotyzCmentarza.PilnieDTdlaKOCIĄT.ZapewniamUtrzymanie

dla mnie pora jaką ustalicie będzie ok

PearlRain

Post » Nie lis 21, 2010 20:49 Re: Toruń-KotyzCmentarza.PilnieDTdlaKOCIĄT.ZapewniamUtrzymanie

Odnośnie łapania to ja nigdy nie łapałam przy użyciu klatki łapki. Nie miałam do czynienia z jakimiś wielkimi dzikusami, ale trochę kotów złapałam, zwłaszcza przy pomocy TŻa. Chłop+plus transporter i jakoś dawaliśmy radę. Moją dzikawą kotkę Basię ( to długa historia dlaczego została u nas w domu ) złapał na sterylkę jakimś cudem stróż, przez którego była karmiona.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Post » Nie lis 21, 2010 20:54 Re: Toruń-KotyzCmentarza.PilnieDTdlaKOCIĄT.ZapewniamUtrzymanie

ja widziałam jak się łapie koty, także spoko pomogę w tym temacie duchowo :D najpierw rozejrzyjmy się i zobaczymy
niestety nie mam możliwości przygarnięcia kociaka, ani kota

PearlRain

Post » Nie lis 21, 2010 21:12 Re: Toruń-KotyzCmentarza.PilnieDTdlaKOCIĄT.ZapewniamUtrzymanie

Czyli jeszcze tylko nie wiemy kiedy może Kasia Katimal. Agata, masz rację że w sob może być większy ruch i koty mogą nie wychodzić tak chętnie, zwłaszcza te matki, na które się czaimy.

A taka propozycja: możnaby pojechać w czwartek przed południem. Agata i ja urwałybyśmy sie z roboty, PearlRain będzie już miała więcej czasu, Golla pisze, że się dostosuje, zobaczymy jeszcze jak Kasia. Można za dnia zrobić rekonesans, zdecydować co dalej i w sob pojechać drugi raz albo już łapać (jeśli sie na to zdecydujemy), albo zbudować domki styropianowe (jesli będą potrzebne) i w sob zawieść. Co myślicie?
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Nie lis 21, 2010 21:34 Re: Toruń-KotyzCmentarza.PilnieDTdlaKOCIĄT.ZapewniamUtrzymanie

Myślę, że w czwartek przed południem ruch może być tam jeszcze większy niż w sobotę.
Zresztą tak sobie pomyślałam, że w niedzielę ruchu tam nie było żadnego, a potencjalnych kocich matek też nie było, więc nie ma żadnej reguły.
Może jednak zostańmy przy sobocie.
Co do budek to się wstrzymajmy na razie, bo nie wiem gdzie i czy w ogóle można je tam postawić. Są tam jakieś pomieszczenia, ale co tam jest i do kogo należy to nie wiem.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Post » Nie lis 21, 2010 21:45 Re: Toruń-KotyzCmentarza.PilnieDTdlaKOCIĄT.ZapewniamUtrzymanie

Ok. Chciałam ulepszyć :lol:
Nigdy nie byłam na tym cmentarzu. Moje zwierzaki sa pochowane nielegalnie (chyba nie powinnam tego mówić :wink: )na działce u rodziców..

justyna p

Post » Nie lis 21, 2010 21:54 Re: Toruń-KotyzCmentarza.PilnieDTdlaKOCIĄT.ZapewniamUtrzymanie

justyna p pisze:Ok. Chciałam ulepszyć :lol:
Nigdy nie byłam na tym cmentarzu. Moje zwierzaki sa pochowane nielegalnie (chyba nie powinnam tego mówić :wink: )na działce u rodziców..

Po to tu piszemy, żeby pomóc tym kotom, więc każdy pomysł jest mile widziany. :D

Pochowałam tam tymczasowego Witka, który był dla nas bardzo ważnym i wyjątkowym kotem z zaburzeniami neurologicznymi. Miał u nas zostać, żył tylko 6msc, "zawinął się" w ciągu 3 dni i nie wyobrażałam sobie pochować go gdzieś w lesie na przykład ( inne moje koty też są pochowane nielegalnie ). Chciałam, żeby miał prawdziwy grób.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Post » Nie lis 21, 2010 23:29 Re: Toruń-KotyzCmentarza.PilnieDTdlaKOCIĄT.ZapewniamUtrzymanie

jednak odradzam łapanie teraz, zwłaszcza podrostków

i tak jak pisze Maryla - kotki rujkują i zachodzą w ciążę już w styczniu, toteż natychmiast po ustąpieniu mrozów można planować i szybko działać

my z przyczyn technicznych unikamy łapanek w sobotę - żeby świeżo złapane koty nie siedziały w klatkach do poniedziałku czekając na zabieg (chyba, że bardzo rano, że wet jeszcze zdąży je zrobić lub w wyjątkowych sutuacjach)

w styczniu myślę, że można liczyć na talony

łapanki właściwej nie planujcie "stadem", liczy się spokój i jak najmniej zamieszania

jak Wam się spodoba i wpadniecie w ciąg - nie ma sprawy, mamy ok. 100 sztuk zgłoszonych :mrgreen:

Fundacja KOT

Od: Sob cze 28, 2008 13:41

Post » Pon lis 22, 2010 7:31 Re: Toruń-KotyzCmentarza.PilnieDTdlaKOCIĄT.ZapewniamUtrzymanie

Nie ma jak rady fachowca :ok: , bo my tu w większości debiutanci.. Ale ze szczerymi chęciami!! :mrgreen:

justyna p

Post » Pon lis 22, 2010 8:41 Re: Toruń-KotyzCmentarza.PilnieDTdlaKOCIĄT.ZapewniamUtrzymanie

W takim razie w sobotę zrobimy wstępne rozeznanie.
Zdaję sobie sprawę, że łapać najlepiej w tygodniu, żeby kot od razu trafił na stół.
Ostatnio widziałam tam jakiegoś pracownika-stróża może. Nie wiem kto to był. Ktoś czuje się dobrze w prowadzeniu rozmów? Chodzi mi o to, żeby ewentualnie wypytać się o ilość kotów, karmienie i czy rzeczywiście mają schronienie przed zimnem.

Ponawiam prośbę o DT. Idzie zima :(
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Post » Pon lis 22, 2010 8:58 Re: Toruń-KotyzCmentarza.PilnieDTdlaKOCIĄT.ZapewniamUtrzymanie

justyna p pisze:Czyli jeszcze tylko nie wiemy kiedy może Kasia Katimal. Agata, masz rację że w sob może być większy ruch i koty mogą nie wychodzić tak chętnie, zwłaszcza te matki, na które się czaimy.

A taka propozycja: możnaby pojechać w czwartek przed południem. Agata i ja urwałybyśmy sie z roboty, PearlRain będzie już miała więcej czasu, Golla pisze, że się dostosuje, zobaczymy jeszcze jak Kasia. Można za dnia zrobić rekonesans, zdecydować co dalej i w sob pojechać drugi raz albo już łapać (jeśli sie na to zdecydujemy), albo zbudować domki styropianowe (jesli będą potrzebne) i w sob zawieść. Co myślicie?

No chyba już wczoraj późno było bo rzeczywiście pomysłami nie błysnęłam :mrgreen:

justyna p

Post » Pon lis 22, 2010 9:08 Re: Toruń-KotyzCmentarza.PilnieDTdlaKOCIĄT.ZapewniamUtrzymanie

justyna p pisze:
justyna p pisze:Czyli jeszcze tylko nie wiemy kiedy może Kasia Katimal. Agata, masz rację że w sob może być większy ruch i koty mogą nie wychodzić tak chętnie, zwłaszcza te matki, na które się czaimy.

No chyba już wczoraj późno było bo rzeczywiście pomysłami nie błysnęłam :mrgreen:

E, no coś Ty. :mrgreen:
Ja też tak mam, że najchętniej bym teraz tam pojechała i całe towarzystwo zgarnęła dokądś. Miło mi, że ktoś się przejął tymi kotami i ma jakieś pomysły. :D
Obrazek
Fell on black days

agatka84

[poprzednia][następna]