Antoś i Zuzia. Nerwowo.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 24, 2010 22:06 Re: Znalazłam kocurka... Kciuki mocno potrzebne...

tangerine1 pisze:jesli w kropelkach ,to dawałam połówkę dawki dla niemowlaka
a jesli w tabletkach, to nawet całą,
tego podobno nie da sie przedawkować.

Nie da się przedawkować. Moja Młoda, gdy była maleńka brała na kolkę. Pediatra mówił, że to się wydala. Teraz wet mówił to samo, nawet 3 razy dziennie 2 kapsułki można podawać.
Kurcze, a ja mam tyle Espumisanu w domu :( . Dobrze odgazowuje.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Nie paź 24, 2010 22:10 Re: Znalazłam kocurka... Kciuki mocno potrzebne...

Kurczę, szkoda, że nie mam, może by pomogło:(
Była kolejna kupa, lepsza niż poprzednia. Brzuszek niestety się nie zmniejsza, mały cały czas ma bardzo "jadowite" gazy.
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Nie paź 24, 2010 22:13 Re: Znalazłam kocurka... Kciuki mocno potrzebne...

Liwia_, wyślę Ci najpóźniej we wtorek Plantex (na kolki i wzdęcia u niemowląt i dzieci). Spadek po moim małym ; może Antosiowi pomoże.
Jedna uwaga: trzeba patrzeć, czy preparaty z koprem i kminkiem nie mają odwrotnego skutku - wszystko co wiatropędne może spowodować zwiększenie dolegliwości (przynajmniej u niemowląt, ale u kota pewnie podobnie).
Ostatnio edytowano Nie paź 24, 2010 22:16 przez mrr, łącznie edytowano 2 razy

mrr

Od: Czw gru 11, 2008 17:48

Post » Nie paź 24, 2010 22:14 Re: Znalazłam kocurka... Kciuki mocno potrzebne...

Liwia_ pisze: mały cały czas ma bardzo "jadowite" gazy.
Mam nadzieję, że gazy są przyczyną rozmiarów brzuszka.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Nie paź 24, 2010 22:17 Re: Znalazłam kocurka... Kciuki mocno potrzebne...

Jeśli te gazy są "jadowite", to może małemu nie służy coś w diecie (to też na wzór małych dzieci)?

mrr

Post » Nie paź 24, 2010 22:20 Re: Znalazłam kocurka... Kciuki mocno potrzebne...

Mrr - dzięki :)
Też mam nadzieję, że to gazy wypełniają mu ten biedny brzusio. Mógł coś niedobrego zjeść wcześniej, u mnie wcina gotowanego kuraka i chrupki rc dla dzieci, więc nie sądzę, by szkodziło mu coś z aktualnej diety :(

Liwia_

Post » Nie paź 24, 2010 22:23 Re: Znalazłam kocurka... Kciuki mocno potrzebne...

Najpierw to on się musi pozbyć z brzuszka tego, co miał wcześniej. Pewnie to spowodowało sensacje.

Marcelibu

Post » Pon paź 25, 2010 10:38 Re: Znalazłam kocurka... Kciuki mocno potrzebne...

Czekam na dobre wieści o Antosiu :-)

Lisabeth

Od: Śro wrz 21, 2005 20:24

Post » Pon paź 25, 2010 14:28 Re: Znalazłam kocurka... Kciuki mocno potrzebne...

Ja stosowałam Infacol - to to samo co Espumisan, tyle, że w zawiesinie dla niemowląt. Odpowiedników jest chyba więcej, więc podam nazwę łacińską: Simeticonum. Kosztuje ponad 20 złotych, ale Espumisan jest tak popularnym lekiem, że może ktoś z Twoich znajomych mógłby sie z Tobą podzielić. Tangerine1 stosuje, jak czytam, z powodzeniem.

Oprócz Infacolu podawałam Lakcid 3xdz co 8 godzin przez 3 dni (zapytaj weterynarza o dawkę, bo myślę, że 1/2 ampułki dla maluszka wystarczy). Ważne: zawiesinę przygotować tuż przed podaniem. Opakowanie przechowywać w lodówce.
Cena 10 ampułek - ok. 10 złotych.
Lakcid stosuje się nie tylko przy biegunkach. Chodzi o odbudowanie flory bakteryjnej, bo w końcu nie wiemy, co
w przewodzie pokarmowym Antosia siedzi.
W przypadku moich zwierzaków zauważyłam poprawę właśnie po podaniu Lakcidu, ale wiadomo - każdy organizm inaczej reaguje.

Dodatkowo polecam napar z rumianku, z tym, że kotom podaje się co najmniej 2 x słabszy niż stosowany u ludzi. Ja podawałam 2 lub 3 x dziennie mniej więcej po 5-10 ml.
No i oczywiście masowanie brzuszka kolistymi ruchami zawsze w kierunku odbytu, zapewnienie zwierzęciu ciepła i ruchu.

Za zdrówko Antosia nieustające kciuki!

kotetek

Od: Pt kwi 30, 2010 12:26

Post » Pon paź 25, 2010 14:36 Re: Znalazłam kocurka... Kciuki mocno potrzebne...

Witam

Zgadzam się z Kotetek. Stosowałam odpowiednik Espumisanu, Esputicon dla niemowląt u kociąt 7 dniowych z dobrym skutkiem. Podawałam również Lakcid .
Naparu rumianku nie stosowałam, bo nie wiedziałam że mozna.
Obrazek
PRAWDZIWE NEVY NIE MAJĄ W RODOWODZIE SOMALIJCZYKÓW!!!

NASZ WĄT: viewtopic.php?f=1&t=145040&start=780

Szura-najmysi mama

Od: Pon sty 22, 2007 19:46

Post » Pon paź 25, 2010 14:56 Re: Znalazłam kocurka... Kciuki mocno potrzebne...

Liwia_ pisze:mały cały czas ma bardzo "jadowite" gazy.

Zrób mu posiew kału, Liwia_.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pon paź 25, 2010 15:01 Re: Znalazłam kocurka... Kciuki mocno potrzebne...

Liwia_ i jak maluch?
Jutro pójdzie Plantex i Infacol (napoczęta niedawno buteleczka, spokojnie można zużyć). Mam nadzieję, że odbierzesz w środę.

mrr

Post » Pon paź 25, 2010 17:53 Re: Znalazłam kocurka... Kciuki mocno potrzebne...

Na Plantex trzeba uważać, bo zawiera laktozę - jeśli trafi się kot, który nie toleruje, można pogorszyć sprawę.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pon paź 25, 2010 18:04 Re: Znalazłam kocurka... Kciuki mocno potrzebne...

Beliowen pisze:Na Plantex trzeba uważać, bo zawiera laktozę - jeśli trafi się kot, który nie toleruje, można pogorszyć sprawę.

W składzie jest glukoza:

"Plantex duo", prod. Master Pharm Polska s.a.
Skład: glukoza, suchy ekstrakt z owocu kopru włoskiego, guma arabska, naturalny olejek eteryczny z kopru włoskiego, naturalny olejek eteryczny klimkowy.

mrr

Post » Pon paź 25, 2010 19:50 Re: Znalazłam kocurka... Kciuki mocno potrzebne...

Mam dobre wieści :)

Byliśmy dziś u weta - u "mojego" weta, zabrałam badania Antosia, zdjęcie i pojechaliśmy.
Brzuszek jest generalnie sporo mniejszy niż wczoraj. Antoś został wymacany, rtg obejrzane i podobno mamy się nie bać :) FIP toto nie jest, zresztą podobno potwierdziłaby go punkcja. Zdjęcie podobno wygląda raczej tak, jakby Antoś był w czasie jego robienia straszliwie zapchany jedzeniem, a brzuszek wypełniony gazami.

Mamy ciągle masować, mogę podawać espumisan, czy podobne środki, mam też ograniczyć jedzenie, bo wygląda na to, że Antoś je do wypęku (prawdopodobnie bywał bardzo wygłodzony). Mamy obserwować, ale wg pana doktora sytuacja nie wygląda na groźną :)

Antoś został odpchlony i odrobaczony. W uszkach odkryto prawdziwą kopalnię świerzbu, więc i tym się zajmujemy.

Antoś był tradycyjnie bardzo grzeczny i spokojny, za to po powrocie do domu rozpoczął szaleńcze biegi i skoki 8O Strasznie mnie to cieszy, biorąc pod uwagę, jaką apatyczną, bidną kulką był jeszcze w sobotę...

Mrr - bardzo dziękuję :)

Liwia_

[poprzednia][następna]