Chory Hermes prosi o pomoc !

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 15, 2010 20:15 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

Jak tam kocur?

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pt paź 15, 2010 20:26 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

Hej PcimOlki :)

Dzisiaj nie dotarliśmy do dr Włodarczyka, ciężko było wyrwać się z pracy, a badanie krwi chcę zrobić z rana :( Jeszcze przez week bierzemy kroplówki, a weta odwiedzimy w poniedziałek. Hermes na razie ok, testuje wszystkie karmy dla nerkowców (dzisiaj np. pogardził Hillsem, ale Animodę je aż mu się uszy trzęsą) i wyleguje się na kanapie. Chcę mu w pon zrobić jeszcze badanie usg, więc świeże wieści po week.

A i widziałam Olka - fajny, taki wieeelki jest, jak mój :)
Nasza kocia rodzinka:
Hermes [*] za TM od 7.02.2011, Niuńka i Szara

inkaa82

Od: Nie paź 03, 2010 14:44

Post » Pt paź 15, 2010 21:08 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

inkaa82 pisze:Hej PcimOlki :)

Dzisiaj nie dotarliśmy do dr Włodarczyka, ciężko było wyrwać się z pracy, a badanie krwi chcę zrobić z rana :( Jeszcze przez week bierzemy kroplówki, a weta odwiedzimy w poniedziałek. Hermes na razie ok, testuje wszystkie karmy dla nerkowców (dzisiaj np. pogardził Hillsem, ale Animodę je aż mu się uszy trzęsą) i wyleguje się na kanapie. Chcę mu w pon zrobić jeszcze badanie usg, więc świeże wieści po week.

Ano bywa - większej różnicy nie ma, czy zrobisz dziś, czy za kilka dni. Dobrze że je. Sama robisz te kroplówki?

inkaa82 pisze:A i widziałam Olka - fajny, taki wieeelki jest, jak mój :)

Kurcze, nic nie mówił, że gdzieś łaził. A to bydlę podstępne. :wink:
Olek duży, ale był większy. Ważył kiedyś 6,5kg, teraz poniżej 6.
On jest taki wielki misiek - bardzo łagodny, miły i cierpliwy.
Weci go kochają bo jest niesamowicie łatwy w obsłudze - mi pozwala robić ze sobą wszystko.

PcimOlki

Post » Nie paź 17, 2010 8:36 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

PcimOlki pisze:Sama robisz te kroplówki?

Kroplówy robimy w dwie osoby, Hermes jest spory (ostatnie ważenie już w czasie choroby - 5,3kg) i ktoś musi go przytrzymać. Ale z kroplówkami jest dużo lepiej, jak z Lespewetem. Próbowałam już na kilka sposobów i np. łyżeczką, czy strzykawką nie ma szans. Kończy się na tym, że kochana kicia pluje lekiem na wszystkie strony. Ale wczoraj przemyciłam mu w jedzeniu i o dziwo, zjadł. Cóż, czasem najprostsze metody są najlepsze :)

A Olka widziałam na zdjęciu z linka o jego chorobie. Jak bym chciała, żeby Hermes dawał robić ze sobą wszystko, szczególnie, przy podawaniu lekó. Ale on ma taki charakterek, że musi po swojemu i chyba... ma to po Pani...
Nasza kocia rodzinka:

inkaa82

Post » Nie paź 17, 2010 12:09 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

Ufff...cieszę się, że Olek nie ma nic po Panu. Kroplówki robiłem mu sam jeden. O lekarstwa potrafi sam się dopominać - dostaje później zupkę nawadniającą z łyżeczki KiteKata zalanej znaczną ilością wody. To jest po prostu kot idealny - lubią go wszyscy. :)

Taki był 6 lat temu:
http://pcimol.eu/oleczek/

Olek i jego towarzyszka Pcimka:
http://pcimol.eu/pcimolki_08_2/

PcimOlki

Post » Pon paź 18, 2010 12:32 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

A więc kilka newsów po badaniach krwi. Afera u weta była straszna, więc usg będzie jutro, co by 2 razy dziennie kota nie stresować.

A tymczasem wyniki:
- kreatynina 3,8 mg/dl (najwyższy wynik 4,4)
- mocznik 101 mg/dl (najwyższy wynik 160)
- fosfor 5,76 mg/dl
- potas 4,87 mmol/l
- sód 149,9 mmol/l
- Cl 124.2 mmol/l

Wieczorem będę analizować co wyszło, ale cieszę się, że mocznik spada, no i kreatynina wreszcie ruszyła trochę w dół.
Z uporem maniaka będziemy walczyć dalej :)
Ostatnio edytowano Pt paź 22, 2010 20:42 przez inkaa82, łącznie edytowano 1 raz
Nasza kocia rodzinka:

inkaa82

Post » Pon paź 18, 2010 19:31 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

Dość ładnie poleciał mocznik i kreatynina. Sód i potas na moje oko nie są złe. Wapń i fosfor - nie wiem, jestem przyzwyczajony do innych jednostek.
Jedna rzecz mi sie przypomniała - przy dłuższym nawadnianiu należy podawać wit. B12, jeśłi HCT i RGB lecą w dół, a polecieć mogą. Z tego co pamiętam, najlepiej ludzką B12, bo Catosal zawiera dużo fosforu. Na HCT można brać poprawkę, czy pobranie było przed, czy po nawadnianiu. (Po nawadnianiu jest niższy.)

PcimOlki

Post » Pon paź 18, 2010 21:00 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

Z tego co zdążyłam przestudiować, tylko chlorki są powyżej normy, ale nie dużo. Muszę jeszcze poszukać, co oznacza ich podwyższona ilość. Widać, że włączenie lespewetu chyba pomogło - wskaźniki nerkowe poleciały trochę w dół. Ale Hermes nie przyswaja go za dobrze :( A może wiesz, czy ma on jakiś zamiennik?

HTC i RGB (czymkolwiek są - ależ tu się trzeba uczyć na okrągło...) będę obserwować przy kolejnych badaniach krwi (gdzieś za tydzień). Jutro, jak dobrze pójdzie, podjedziemy z kicią do dr Włodarczyka jeszcze raz na USG.

PcimOlki - jeszcze raz dziękuję za wsparcie!!! Nawet nie wiesz, jak mi pomagają te wirtualne wskazówki.
Nasza kocia rodzinka:

inkaa82

Post » Wto paź 19, 2010 7:08 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

Aaaa... to chlorki, nie wapń.
Nie znam zamiennika lespewetu - trzeba by przeczytać, co to za substancja, poszukać zamiennika i jeszcze przepytać weta na wszelki wypadek, czy wolno zmienić. Wskażniki nerkowe poleciały przede wszystkim od wody. (Myśl nad zakupem kociej fontanny - jeśłi nie masz.)
HCT to hematokryt, RGB hemoglobina (chyba).
Fosfor muszę przeliczyć - jego poziom jest dość istotny. (Zobacz jak się zachował fosfor u Olka przy niedrożności moczowodu.)

P.S> Dziś chyba będę na Głogowskiej po karmę - może cię poznam po kocie. :-)

PcimOlki

Post » Śro paź 20, 2010 7:42 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

Fosfor niestety wygląda na dwukrotnie przekroczony. Chyba warto by rozważyć Alusal.

PcimOlki

Post » Czw paź 21, 2010 9:35 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

Kurcze, a wg. mojej skali forfor jest w normie, ale przy górnej granicy. Korzystając z unit convesrion http://www.vin.com/calculators/default.htm wychodzi mi, że fosfor jest w normie (norma z postu viewtopic.php?t=22997): norma 1,45-2,61 mmol/l czyli 4,49-8,08 mg/dl. Z tego wynika, że fosfor w okolicach 5-6 mg/dl jest ok... :(

Już mnie na wątku dla nerkowców oświecono, że fosfor powinien być jednak u nerkowców bliżej dolnej granicy normy, a więc czedka nas wprowadzenie kolejnego leku, ale to po konsultacji z wetem (dziś już na 100% zawitamy na Wiśniową).

Zastanawiam się też, czym się różnią płyny do nawadniania NaCl, NaCl+glukoza oraz Płyn Ringera (?). Ja dostałam NaCl, ale te chlorki są pow. normy i tak sobie dedukuję, czy to nie od tego...
Nasza kocia rodzinka:

inkaa82

Post » Czw paź 21, 2010 19:30 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

No i zmiana planów. Jednak USG będzie u dr Artmaniuka. Musimy trochę poczekać, żeby się z nim umówić w odpowiadającym i nam i jemu terminach, ale już kilka osób poleciło mi go jako fachowca od USG, więc chyba warto poczekać. A potem zawitamy już do dr Włodarczyka.

Hermesik na razie jest w całkiem niezłej formie. Wygrzewa się pod kominkiem, sporo je, chociaż od wczoraj pojawiły się biegunki. Wprowadzam jednak co dziennie inne karmy nerkowe (testuje, które zje, a które nie) no i dwa dni temu wprowadziłam suchego Hillsa i może to jest powód. Mam nadzieję, że dzisiaj już będzie ok.

Cały czas podajemy kroplówki, no i Lespewet, do jedzenia - nic na siłę. Raz się uda 5ml, raz mniej, ale nie umiem mu podać leku inaczej :( Studiuję wątki dla nerkowców, spisuję co ważne i do weta wybiorę się już z pełną listą pytań.
Nasza kocia rodzinka:

inkaa82

Post » Czw paź 21, 2010 19:41 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

inkaa82 pisze:Zastanawiam się też, czym się różnią płyny do nawadniania NaCl, NaCl+glukoza oraz Płyn Ringera (?). Ja dostałam NaCl, ale te chlorki są pow. normy i tak sobie dedukuję, czy to nie od tego...

Składem się różnią 8)
Oprócz "zwykłego" Ringera jest jeszcze Ringer z mleczanami.
Jest on (na świecie) stosowany jako "płyn pierwszego rzutu" i uznawany za najbezpieczniejszy dla nerkowych kotów. Zwłaszcza jeśli kot ma kwasicę...
Jest jeszcze plasmalyte - niestety w Polsce dostępny tylko w lecznictwie zamkniętym.
http://www.felinecrf.org/fluid_therapy.htm#fluid_types
http://www.felinecrf.com/managb.htm
http://www.cvmbs.colostate.edu/clinsci/ ... fluids.htm

BTW :arrow: hemoglobina ma skrót HGB. Nie wiem co to RGB ale być może chodzi o RBC - erytrocyty (red blood cells).
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pt paź 22, 2010 14:06 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

inkaa82 pisze:Kurcze, a wg. mojej skali forfor jest w normie, ale przy górnej granicy. Korzystając z unit convesrion http://www.vin.com/calculators/default.htm wychodzi mi, że fosfor jest w normie (norma z postu viewtopic.php?t=22997): norma 1,45-2,61 mmol/l czyli 4,49-8,08 mg/dl. Z tego wynika, że fosfor w okolicach 5-6 mg/dl jest ok... :(
....

===>
inkaa82 pisze:...
-fosfor 5,76 mmol/l
...

Jak sama piszesz: norma 1,45-2,61 mmol/l a tu jest 5,76 mmol/l. Jeśli ci się jednostki pozajączkowały - no to zdecydowanie lepiej, ale i tak sporo.

inkaa82 pisze:No i zmiana planów. Jednak USG będzie u dr Artmaniuka. Musimy trochę poczekać, żeby się z nim umówić w odpowiadającym i nam i jemu terminach, ale już kilka osób poleciło mi go jako fachowca od USG, więc chyba warto poczekać. A potem zawitamy już do dr Włodarczyka....

Hehe... :D

inkaa82 pisze:...
Zastanawiam się też, czym się różnią płyny do nawadniania NaCl, NaCl+glukoza oraz Płyn Ringera (?). Ja dostałam NaCl, ale te chlorki są pow. normy i tak sobie dedukuję, czy to nie od tego...

Na pewno ten z glukozą ma 4,5% NaCl. Bez glukozy 9%.

pixie65 pisze:BTW :arrow: hemoglobina ma skrót HGB. Nie wiem co to RGB ale być może chodzi o RBC - erytrocyty (red blood cells).

Albo czasem jest RGB zamiast HGB, albo mi sie kiedyś H przeczytało jako R. W tej chwili sam nie wiem jak jest.

PcimOlki

Post » Pt paź 22, 2010 20:40 Re: Chory Hermes prosi o pomoc !

pixie65 pisze:sama piszesz: norma 1,45-2,61 mmol/l a tu jest 5,76 mmol/l. Jeśli ci się jednostki pozajączkowały - no to zdecydowanie lepiej, ale i tak sporo.

Zdecydowanie się pozajączkowały, jednstka mg/dl, na górze też już poprawione. Ale tak czy inaczej chcę fosfor trochę zbić, gdyż jest blisko górnej granicy.

Na USG umówieni jesteśmy na wt na 10 :) Udało się, dr bardzo miły. Mam nadzieję, że powie mi coś konkretnego o nerkach Hermesa. A ten, tymczasem, ma napady jedzeniowe. Wcina, aż mu się uszy trzęsą, aż miło patrzeć :)
Nasza kocia rodzinka:

inkaa82

[poprzednia][następna]