Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 07, 2010 17:28 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Z przyjemnością czytam.Powodzenia!
Waldek
Elżbieta

Post » Sob sie 07, 2010 17:42 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Wzruszyłam się i mocno trzymam kciuki :ok: :ok: :ok:
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Sob sie 07, 2010 17:47 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

:1luvu:

Jak cudnie!

Od dawna wiadomo, ze koty mają niesamowita intuicję i zawsze wiedzą, komu stanąć na drodze :D
Kotunia się bardzo starała i miała rację! Mądra, sprytna i kochana z niej kotka :D

Nie mam słów po prostu. Trzymam kciuki za udomowianie rodzinki :ok:

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Sob sie 07, 2010 18:25 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Jesteś niesamowity! Na pewno poradzisz sobie z tą kocią rodzinką. Kociaki nie muszą jeść wyłącznie Royala, chętnie jedzą surowe mięsko, najlepiej wołowe, tanio można dostać okrawki, drobno pokroić i dawać. Lepiej się kalkuluje niż suche, chrupki mogą być dodatkiem, żeby kupki nie były za twarde. Cztery kuwety na te malce, to też chyba za dużo. Ja mam 5 dorosłych kotów i trzy wystarczają.

To co napisałam o zachowaniu kotki wiem z długoletniego doświadczenia z opieki nad kotami podwórzowymi. Kociaki trzymiesięczne matka zostawia, gdy rodzi kolejne, a jeśli akurat nie rodzi, to i tak opuszcza je na coraz dłużej. Choć oczywiście zdarzają się związki matek z dzieckiem na całe życie, dotyczy to zwłaszcza wypadków, gdy kocię jest ułomne. U mnie na podwórku kocica latami miała odruch przynoszenia kawałków mięsa swojemu kulawemu synowi, sprawnemu zresztą.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Sob sie 07, 2010 18:34 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

No i jak zajrzysz tu kolejny raz to strasznie byśmy wszyscy byli wdzięczni , jakbys jakieś zdjęcia rodzinki dołączył.
Powodzenia, trzymam mocno :ok:

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Sob sie 07, 2010 18:42 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Feniks pisze: Namawiacie człowieka na 4 koty i udajecie, że w sumie nic się nie zmieni.

Zmieni się na lepsze :D. sam zobaczysz.
My zaczynaliśmy od jednego kota, teraz mamy osiem. Dużo obowiązków, ale jeszcze więcej przyjemności :D. Mega przyjemności :D.

Przy ilości od dwóch kotów w górę zakupy warto robić w dużych sklepach internetowych - my się np. zaopatrujemy w zooplusie. Małe opakowania są najdroższe i kupownie dla kilku kotów w detalu to zabójstwo dla kieszeni. Nasze koty jedzą np. teraz suche Bosch Sanabelle (bardzo dobra, wartościowa karma, chętnie jedzona przez kociaste), za 10 kg worek płacimy tylko 120 zł (normalnie w sklepach ok. 160 zł). Dajemy też mokrą karmę - Bozitę, jeden 380-gramowy kartonik w tymże zooplusie kupowany w zbiorczych pakietach kosztuje ok. 3,8 zł.
Jedzonko dla młodziaków też jest tam sporo tańsze niż w normalnych sklepach. Wiem, że jak człowiek ma naraz wydać trzy czy cztery stówki to boli, ale jak się policzy na ile to starczy i ile się zaoszczędzi to od razu się nastrój poprawia. No i jak masz spory zapas to nie musisz latać co kilka dni i dokupywać jedzenia dla podpopiecznych.

No i tak jak pisała mziel52 - warto, żeby młodziaki jadły urozmaiconą karmą. I suche, i mięsko i mokre. Warto je przyzwyczajać do różnego rodzaju karm. Na pewno nie pogardzą odrobiną twarożku z kapką śmietanki itp. podobnymi domowymi przysmakami.
Wielkie kciuki i głaski dla kotów :D.
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Sob sie 07, 2010 20:12 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

zmieni się życie, zmieni, nie martw się - ale tylko na lepsze :ok:

nie zaprzeczam, że 4 kociaki to sporo nowych obowiązków etc, ale tej satysfakcji i radości z oglądania sierściuszków w akcji nie zastąpi nic :piwa:

liczę na zdjęcia i trzymam kciuki za Wasze nowe życie :D
Obrazek

Malk

Od: Pon paź 01, 2007 18:30

Post » Sob sie 07, 2010 22:08 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Oj tam zdjęcia. Film będzie :)
Jeszcze dzisiaj.

Słuchajcie, kotki są teraz w pokoju 11 metrów kwadratowych.
Czy to nie jest za mało, jak na 4 koty?
Kotka wyraźnie chce wyjść. Oczywiście najbardziej na zewnątrz.
Czy kota się nie zestresuje i nie pozabija małych?
Czy lepiej poczekać, aż się dadzą brać na ręce, czy od razu wypuścić je na pokoje. Mam spory dom. Mogą się pochować. No i jeszcze nie wiedzą, co to drapak itd.
Boję się, że zniszczą mi nowe drzwi, bo będą chciały wyjść na dwór.
Czy to normalne, że chłopaki dopadają dziewczynkę i gryzą ją w kark, że ta aż piszczy?
Nic jej nie zrobią:?
Nie macie robaków?
Przecież przy takiej ilości kotów chyba nie da się niczego od nich nie złapać.
A choruje się tak strasznie, że aż ciarki przechodzą.

Feniks

Od: Pt sie 06, 2010 17:26

Post » Sob sie 07, 2010 22:17 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

:ryk:
Jak czytam te Twoje newsy to nie mogę. Przepraszam.
Toż jakby Ci sie swoje własne dzieci porodziły tak przeżywasz :ryk:

- 11 m.kw. dla 4 kotów to nie jest za mało z pewnością
- kotkę możesz chyba wypuścić, ona wróci do małych (ale to jest moje zdanie odrębne, moge sie mylić)
- z pewności ich NIE POZABIJA
- na ręce możesz je brać i się z nimi bawić, nawet wskazane
- na pokoje to Ty ich na razie nie wypuszczaj, bo jak Ci sie towarzystwo rozlezie to go potem nie ogarniesz
-
Czy to normalne, że chłopaki dopadają dziewczynkę i gryzą ją w kark, że ta aż piszczy?
Nic jej nie zrobią:?
- one sie bawią :)
- koty po to sie odrobacz, żeby niczego od nich nie złapac i przy przestrzeganiu podstawowych zasad higieny nie musisz sie martwić. Jak masz małe dziecko pilnuj żeby myło ręce
I zaglądaj do kuwety, bo one z pewności mają pasożyty, które po podaniu odrobaczacza mogą wychodzić z kupą. Nie przestrasz się, bo sa brzydkie :mrgreen:

jasdor

Post » Sob sie 07, 2010 22:18 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Kotka się przyzwyczai - nie sądzę, żeby skrzywdziła młode. Lepiej oswajać je w małej, łatwej do ogarnięcia przez kota przestrzeni, potem udostępnić resztę domu. Przez ten czas załapią, co to drapak etc.
Kocięta w zabawie się zagryzają - wygląda to strasznie dramatycznie :roll: póki nie ma krwi, to nie reaguj :twisted: Szkoła życia, używania pazurów, gryzienia kontrolowanego etc.
Jeśli chodzi o robaki, to najpopularniejsza jest glizda kocia - na człowieka nie przechodzi, mamy ew. ludzką :twisted: , gorzej jest z tasiemcem, ale on chyba u kotów występuje rzadziej. Odrobacz porządnie stadko i powtarzaj co 6 miesięcy - moje koty jedzą mi z talerza od 2 lat i na razie, odpukać nic nie złapałam :lol:
Brawo dla kociej rodzinki i Dużego!!!

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Sob sie 07, 2010 22:18 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Jeden pokój na razie wystarczy, niech stopniowo się oswajają z Wami, zapachami, odgłosami. Co najmniej kilka dni.
Kotka chce wyjść, to normalne, przejdzie jej. Dla niej to też stres.
Na pewno nie zabije kociąt, są już duże :wink:
Drapak im pokaż - skub paznokciami, będą widziały i naśladowały - zabezpiecz inne rzeczy podobne do drapaka, które mogłyby je kusić.
Nic sobie nie zrobią, dzieciaki przecież też się leją.
Koty trzeba skutecznie odrobaczyć, wet powie jak, a Wam wystarczy standardowa higiena i na pewno niczym się nie zarazicie.

:D

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Sob sie 07, 2010 22:22 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

A czy oprócz 4 szt. kuwet :ryk: zabezpieczyłeś kociakom jakies budki ? Wystarczą 2 sztuki, bo one lubią pewnie sie do siebie przytulić.

jasdor

Post » Sob sie 07, 2010 22:25 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Ja jeszcze dodam, że lepiej nie wypuszczaj kotki przed sterylizacją. Jeśli pójdzie "w długą" to druga szansa aby ją wysterylizować może się szybko nie trafić. Jeśli kocięta mają 3-4 miesiące to w kocim świecie najwyższy czas aby je zostawić bez opieki. Jeśli kotka dostanie rujki to dzieci przestaną dla niej istnieć.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Sob sie 07, 2010 22:25 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

jasdor pisze:A czy oprócz 4 szt. kuwet :ryk: zabezpieczyłeś kociakom jakies budki ? Wystarczą 2 sztuki, bo one lubią pewnie sie do siebie przytulić.

A tam budki. Pudła kartonowe to jest to.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Sob sie 07, 2010 22:26 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

jasdor pisze:A czy oprócz 4 szt. kuwet :ryk: zabezpieczyłeś kociakom jakies budki ? Wystarczą 2 sztuki, bo one lubią pewnie sie do siebie przytulić.

Zobaczysz na filmie :)
Na razie łobuziaki nie pozwalają siostrze wejść do środka. Jutro musimy jej zrobić osobną budkę. Różową :)

Feniks

Od: Pt sie 06, 2010 17:26

[poprzednia][następna]