Roleczka już u siebie!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 27, 2010 16:54 Re: Mały kociak-co zrobić?

Czy on jest wzięty prosto od matki :?:
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Czw maja 27, 2010 16:55 Re: Mały kociak-co zrobić?

kinga w. pisze:Czekaj... Jest jeszcze ślepy? I ta idiotka określiła go jako usamodzielnionego?? Krew by jasna... :evil: Pomalutku. Spróbuj delikatnie kapnąć mu mleko na pyszczek, tak żeby poczuł na wargach, może załapie. Próbowałabym kropelkę wpuścić do pysia. Zgłupiałam - cały czas liczyłam że jednak miesięczny bo to już taki łazik i oczka ma otwarte i zaczyna jeść a to niektórzy uważają że już samodzielne.

Oczka przymknięte, czy jeśli moja kotka go przytula muszę dogrzewać? próbuję wpuszczać po pyszczka mleczko, jest wzięty od matki
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:21

Post » Czw maja 27, 2010 16:58 Re: Mały kociak-co zrobić?

Jeśli Twoja kotka go przytula to masz z głowy dogrzewanie. Kochana kota! Tylko miej w takim razie oko czy ona mu matkuje stale czy sobie idzie od niego - żeby nie marzł. Jeśli oczka się uchylają, nie są całkiem zamknięte, na szczelnie, to ma ze dwa tygodnie.
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Czw maja 27, 2010 17:01 Re: Mały kociak-co zrobić?

ma takie na wpół otwarte.
Oto on/ona:
Obrazek
mieści się na dłoni...
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Post » Czw maja 27, 2010 17:06 Re: Mały kociak-co zrobić?

ile powinien zjeść? zaczyna cycac

ifciastu

Post » Czw maja 27, 2010 17:08 Re: Mały kociak-co zrobić?

Dla porównania prawie miesięczny Kłaczek - chodzi mi o proporcje kota i dłoni.
Obrazek
Oczy zamknięte bo spał.
Duże kocisko masz. Niech cyca ile chce. Spokojnie, na pewno jest głodny. Dobrze że załapał smoczek, te 2ml to na bank, ale potrafią głodomory i 5ml ściągnąć. Niech sam to sobie reguluje.
Obrazek

kinga w.

Post » Czw maja 27, 2010 17:09 Re: Mały kociak-co zrobić?

Tyle żeby się najeść (tego nigdy nie wiedziałam niestety, ile w mililitrach).
Może Twoja kicia go będzie odsikiwać, ale jeśli nie - wklejam instrukcję:

Po nakarmieniu kotusia trzeba sobie przygotować wacik kosmetyczny zwilżony ciepłą wodą (albo dobrze wyciśnięty, żeby woda nie kapała) i kawałki ręcznika papierowego.
Kota ułożyć sobie na lewej dłoni, łebkiem w kierunku nadgarstka, a ogonkiem w kierunku palców - taka kocia kołyska :wink: Prawą ręką masować maleństwu brzuszek i okolice odbytu. Masować raczej dłuższymi pociągnięciami - tak, jakby go mama lizała. Do skutku, nawet kilka minut.
Jak kotek zacznie coś robić, wycierać na bieżąco ręcznikiem papierowym. Jak skończy, wziąć czysty wacik i umyć koci tyłeczek. Wytrzeć kocia do sucha.
I tyle :ok:
Ta "czarna robota" trwa niedługo, ok. 2 tygodni - potem będzie się załatwiał sam. Ale po zrobieniu kupki jeszcze przez jakiś czas trzeba będzie mu pomóc się umyć.
A propos mycia - ja myłam całe kotki wilgotnym ciepłym wacikiem, a potem wycierałam do sucha ręcznikiem papierowym. Trzeba jednak uważać, żeby mokry dotyk był ciepły i kocio dobrze osuszony!
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Czw maja 27, 2010 17:19 Re: Mały kociak-co zrobić?

on mi ucieka strasznie i piszczy

ifciastu

Post » Czw maja 27, 2010 17:22 Re: Mały kociak-co zrobić?

ucieka od jedzenia czy już próbujesz masować? Twoja kotka nie wylizała by brzusia malemu?
Obrazek

kinga w.

Post » Czw maja 27, 2010 17:29 Re: Mały kociak-co zrobić?

moja kotka go próbowała zabrać, ale jej nie pozwoliłam...
Mały zjadł jakieś 2 ml, wysiusiał się ale tylko tak maleńko, to miała byc tylko taka malutka ilość?

ifciastu

Post » Czw maja 27, 2010 17:32 Re: Mały kociak-co zrobić?

ja któryś z moich kotów miauknie to on tak popiskuje jakby nawoływał.

ifciastu

Post » Czw maja 27, 2010 17:36 Re: Mały kociak-co zrobić?

Jest maleńki więc nie licz na wielkie kałuże. Wiesz co? tak na nos bo w takim układzie doświadczenia żadnego nie mam, ale spróbowałabym pozwolić kotce zabrac małego, oczywiście pod pełną kontrolą. Zrobiłabym jej legowisko w kartonie lub tam gdzie ona najchętniej się wyleguje i zobaczyła co będzie robić. W razie jakiegoś niepokojącego zachowania zabrałabym malucha. Bezdzietne kotki czasem adoptują sieroty... On popiskuje bo nawołuje matkę - normalne.
Obrazek

kinga w.

Post » Czw maja 27, 2010 17:37 Re: Mały kociak-co zrobić?

ja przepraszam, że tak o wszystko pytam, ale się zwyczajnie nie znam... on zasnął... czy to normalne że teraz śpi?
A ona jej wysterylizowana, więc chyba nie powinna mu matkować...

ifciastu

Post » Czw maja 27, 2010 17:38 Re: Mały kociak-co zrobić?

Obrazek
Mojemu tymczasowi się spodobala czarna kuleczka :)
Trzymajcie kciuki, bo ja się bardzo boję...

ifciastu

Post » Czw maja 27, 2010 17:42 Re: Mały kociak-co zrobić?

To że śpi jest normalne - małe kocięta dużo śpią - sporo tu analogii z ludzkimi dziećmi, takie małe ma jeść, spać i... wydalać. :wink: No i rosnąć. Wysterylizowana kotka też może matkować - po prostu może zobacz co chce z maluchem robić.
Obrazek

kinga w.

[poprzednia][następna]