Wpadłam na chwilę skorzystać z internetu u rodziny TŻa. Jesteśmy przeprowadzeni i w ogóle wychodzimy na prostą (dostałam pracę w szkole!

), a kota poznaje intensywnie nowe mieszkanko. Nie żeby było tego dużo do poznawania - całe 26 m kwadratowych
Ale przeżycie było dla Mai ciężkie - przez cały wtorek wynosiliśmy rzeczy, więc koteczka łaziła podenerwowana między pudłami i nie wiedziała co się dzieje, pomiaukiwała sobie i chowała się pod krzesłem. Jednak apokalipsa nastała dopiero w środę rano, kiedy próbowaliśmy wynieść ją do zagospodarowanego mieszkania. Uciekała nam z klatki z pięć razy, gdy ją próbowaliśmy zamknąć. Nie pomagało głaskanie, przytulanie, całowanie. W końcu się udało - wtedy zaczęła miauczeć. Nawet nie był to typowy wrzask niezadowolonej koty (który miałam okazję kiedyś poznać, gdy TŻ jej nadepnął na ogon - żeby nie było, przez następne kilka godzin regularnie obadywałam nerwowo ten słodki ogonek, żeby zobaczyć, czy wszystko w porządku

) - to brzmiało jak płacz malutkiej dziewczynki

. Chyba w życiu nie zapomnę tego przerażonego miauczenia, bądź co bądź, kochanej osoby. Biedactwo, chyba myślało, że pozbywaliśmy się tych wszystkich rzeczy, a teraz pozbywamy się jej

. Wyrzucałam sobie, że jestem złą "mamusią", skoro ją wzięłam tuż przed przeprowadzką, że kot powinien mieć stabilny dom...

Że zawiodłam nie tylko Majusię, ale i Was, bo zdecydowałyście mi się ją odadoptować mimo że jeszcze mam nieskończone studia i niewłasnościowe mieszkanie... A tu takie coś

. Przez całą podróż samochodem trzymałam klatkę na kolanach, przemawiałam do kici łagodnie i trzymałam przy prętach rękę do zapachu i drapania.
Ale na nowe mieszkanie, kiedy już zobaczyła, że są tam wszystkie stare rzeczy, michy, drapak a nawet jej starzy państwo, zareagowała tak samo jak i świeżo po adopcji... Każdy kąt musiała obadać, do każdej szafy wleźć, po każdej półce się pokręcić

Ani razu nie narobiła poza kuwetę - chociaż po paru godzinach, wywaliwszy się o nią dwa razy, przeniosłam ją z przedpokoju do łazienki. Bezbłędnie znalazła i robi tam, gdzie trzeba. Troszkę się postresowała jeszcze, gdy przychodzili znajomi donieść jakieś rzeczy i przy okazji obejrzeć mieszkanie oraz ograbić nas z kawy/herbaty/wina - ale nie wyglądała na bardziej zestresowaną, niż gdy znajomi przychodzili na stare

. Zaczyna rozumieć, że gdzie by nie poszła, pójdzie tam z nami, a przynajmniej ze mną, i będzie bezpieczna

Niestety, od dwóch nocy Maja nie śpi ze mną w łóżku... Wybrała miejsce... pod nim

I w sumie to jej się nie dziwię, bo jest tak gorąco, że sama bym najchętniej spała na podłodze. Czuję się o tę podłogę zazdrosna, zabrała mi kotę

. Ale rano, gdy się budzę, nadal sprawdza miauczeniem, czy już (kota, nie podłoga), daje się wciągnąć do łóżka na smyranie i wita mnie swoim mrucząco - gruchającym "dzień dobry"... Cieszę się, że to już za nami

A jako zajawkę wrzucam jeszcze pierwsze zdjęcie Majusi w nowym mieszkaniu

. Jest ich więcej, ale jeszcze nie poprzerzucaliśmy.

Byłoby lepsze, gdyby nie było prześwietlone, ale to szczegół