Tulinkowo na wiosnę ..zwierzaki w welniankach str.201

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 11, 2025 14:34 Re: Tulinkowo na wiosnę...Dziękujemy opiekunowi Felka za kon

Katia K. pisze:
alessandra pisze:Dobry na dzień :kotek:
Jak tam u Was wiosna ? Koty futra już wietrzą? Czy,jak u mnie , piecuchy za szybą wiosną się upajają :lol:
[...]

A to już przyszła wiosna? Do nas jakoś nie dotarła :cry:
Obrazek
Cały czas grubo sypie, zaczęło się w nocy. Wcześniej, od soboty, wściekle wiało. Nerwy mam w strzępach :cry:

a u mnie kwitną tulipany, były nocą przymrozki, ale na szczęście nie sypnęło śniegiem, choć straszyli
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Pt kwi 11, 2025 17:00 Re: Tulinkowo na wiosnę...Dziękujemy opiekunowi Felka za kon

mir.ka pisze:
Katia K. pisze:
Jak tam u Was wiosna ? Koty futra już wietrzą? Czy,jak u mnie , piecuchy za szybą wiosną się upajają :lol:
[...]

Obrazek
Cały czas grubo sypie, zaczęło się w nocy. Wcześniej, od soboty, wściekle wiało. Nerwy mam w strzępach :cry:

a u mnie kwitną tulipany, były nocą przymrozki, ale na szczęście nie sypnęło śniegiem, choć straszyli

Teraz ciągle czymś straszą :strach: :mrgreen:
Lepiej koty obserwować,po ich zachowaniu wiadomo jaka będzie pogoda,koty wszak wiedzą Fszystko :mrgreen:

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Pt kwi 11, 2025 17:02 Re: Tulinkowo na wiosnę...Dziękujemy opiekunowi Felka za kon

Katia K. pisze:
[...]

Obrazek

Ooo, toś mnie zaskoczyla 8O

alessandra

Post » Pt kwi 11, 2025 17:03 Re: Tulinkowo na wiosnę...werandujemy

Silverblue pisze:O, to mojemu wariatowi by się taka musztra przydała chyba, bo ze mnie to on sobie nie robi nic, chociaż codziennie mu mówię że zaraz kapcia wezmę i po tyłku wytrzaskam aż będzie huczało :lol: :lol:

Jak nic na terapię trzeba wysłać :ryk:

alessandra

Post » Pt kwi 11, 2025 17:04 Re: Tulinkowo na wiosnę...Dziękujemy opiekunowi Felka za kon

Spooxterium pisze:
Katia K. pisze:A to już przyszła wiosna? Do nas jakoś nie dotarła :cry:
Obrazek

Taak, 'ładna' zima tej wiosny :roll: :201481

U Ciebie też?
Nie mówcie,że tylko ja mieszkam w jakimś Miami :ryk:

alessandra

Post » Pt kwi 11, 2025 17:15 Re: Tulinkowo na wiosnę...Dziękujemy opiekunowi Felka za kon

alessandra pisze:
Spooxterium pisze:
Katia K. pisze:A to już przyszła wiosna? Do nas jakoś nie dotarła :cry:
Obrazek

Taak, 'ładna' zima tej wiosny :roll: :201481

U Ciebie też?
Nie mówcie,że tylko ja mieszkam w jakimś Miami :ryk:

Taak, bo ja z okolic tej mieściny. Wczoraj padało 5razy na zmianę ze słońcem. I dziś w nocy. Śnieg już stopniał i mam nadzieję że już nie spadnie :evil:

Spooxterium

Od: Sob sty 11, 2025 13:58

Post » Pt kwi 11, 2025 19:56 Re: Tulinkowo na wiosnę...werandujemy

I my czekamy na ciepło. Metr od balkonu gołąb ma pisklę, zimno mu :( I Czykita na niego patrzy pół dnia. Nie wiem, co gorsze.
Pod domem jeż Bobik, a może więcej Bobików wyżera jedzenie kocie i wodę pije litrami. Trzymajcie się ciepło i zdrowo.
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Sob kwi 12, 2025 9:30 Re: Tulinkowo na wiosnę...werandujemy

Ola, na zachodzie (prawie) zawsze jest ciepło (cieplej, najcieplej). U nas też upały potrafią doskwierać, ja ubóstwiam pogodę pomiędzy, tęsknię za starą dobrą wiosną. Teraz też ma być nawet 25 stopni w tym tygodniu :? Ostatnie kilka dni to była tzw. anomalia, choć jednak wichury mamy coraz częściej, żeby nie stały się "normalią" :strach: (Ośrodek rehabilitacyjny dla dzikich zwierząt pod Lublinem napisał kilka dni temu o śmiertelnym żniwie, jakie zbiera wichura: więcej niż zazwyczaj martwych osesków wiewiórek :( drżę o te "moje", parkowe, zwłaszcza teraz, kiedy miasto przeprowadza tam inwazyjną rewitalizację...)
Pamiętam kwietniowy atak zimy z 2000 roku. Nie pamiętam daty dziennej, lecz wydaje mi się, że to była już połowa/ druga połowa miesiąca. Autobusy stanęły. Musiałam wracać z uczelni na piechotę, co nie byłoby niczym strasznym, bo choć to kawałek, ze 4 km, to często robiłam sobie "spacery", zwłaszcza powrotne do domu, jednak w śniegu do pół łydki, a tyle wtedy nasypało, to wyprawa mordercza. W ubraniu raczej wiosennym, przemarzłam wtedy strasznie. Śnieg nie zniknął jak teraz, w ten sam dzień, pamiętam, że leżał jeszcze dłuższą "chwile". Ale to było ćwierć wieku (!) temu, mówiło się o dziurze ozonowej, ale pewnie mało kto przypuszczał, że klimat zacznie kiedyś tak szaleć, jak to się dzieje teraz.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Sob kwi 12, 2025 10:29 Re: Tulinkowo na wiosnę...werandujemy

Katia K. pisze:Pamiętam kwietniowy atak zimy z 2000 roku. Nie pamiętam daty dziennej, lecz wydaje mi się, że to była już połowa/ druga połowa miesiąca. Autobusy stanęły. Musiałam wracać z uczelni na piechotę, co nie byłoby niczym strasznym, bo choć to kawałek, ze 4 km, to często robiłam sobie "spacery", zwłaszcza powrotne do domu, jednak w śniegu do pół łydki, a tyle wtedy nasypało, to wyprawa mordercza. W ubraniu raczej wiosennym, przemarzłam wtedy strasznie. Śnieg nie zniknął jak teraz, w ten sam dzień, pamiętam, że leżał jeszcze dłuższą "chwile". Ale to było ćwierć wieku (!) temu, mówiło się o dziurze ozonowej, ale pewnie mało kto przypuszczał, że klimat zacznie kiedyś tak szaleć, jak to się dzieje teraz.

Też pamiętam bo to jedyny raz kiedy nam lekcje odwołali na kilka dni, mieszkałam już wtedy na wsi. Dłuższy czas nie można było przejechać drogą, wszyscy pieszo i to polami bo tam leżał 'pewniejszy' śnieg.
A tak ogólnie to nie lubię jeździć do tego miasta - w zimie zimniej niż na wsi a w lecie większy zaduch, nie ma czym oddychać. Ale to chyba przypadłość każdego miasta.

Spooxterium

Od: Sob sty 11, 2025 13:58

Post » Sob kwi 12, 2025 12:43 Re: Tulinkowo na wiosnę...werandujemy

Czy ja wiem, czy zimniej?
Pewnie zależy, gdzie. Bliżej rzeki czy na obrzeżach, gdzie bardziej wieje, np. na Felinie - jest zimniej. Na terenie miasta jest różnica w wysokości nad poziomem morza nawet kilkadziesiąt metrów, gdzie wyżej, to zimniej, fakt. Ale w centrum, w śródmieściu, chyba jednak nie. Ja na wsi raczej nie bywam, jednak Krzysiek, jako drogowiec, przebywa w różnych miejscach, często nawet kilkadziesiąt km za Lublinem, zawsze twierdzi, że "po wsiach" zimniej.
Chyba z 15 lat temu to było, pracowałam w Chełmie, u nas było jeszcze "jak cię mogę", ale dojechałam na miejsce i na trasie od stacji do budynku szkoły miałam problem z oddychaniem, taki trzymał mróz. Zamarzł mi wtedy tusz na rzęsach, już na zajęciach spłynęły mi po twarzy czarne łzy ;) Ale to dodatkowe 60 km w linii prostej na wschód.
A że duszno, to na pewno. Spaliny robią swoje. W parkach, przy rzekach, nad Zalewem przyjemniej ;)
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Sob kwi 12, 2025 20:17 Re: Tulinkowo na wiosnę...werandujemy

Prawdę mówiąc nie tylko pogoda była stabilniejsza,wszystko odbywało się jak trzeba,p lecie coraz chłodniej ,potem zima i cudowna ,normalna wiosną bez skoków temperatur ok 20 stopni w ciągu doby
Cóż ,ja mawiają nasi sąsiedzi( pozdrawiamy czarno- czarnych :201461 ) - to se nevrati. Największy gniew we mnie wzbudza to,że ciort z ludźmi,sami sobie zgotowali ten los,ale zwierzęta...one żyły zawsze zgodnie rytmem przyrody,teraz jest to tak rozchwiane,że giną ... Ale wszak o to dehumanoidom zafascynowanych Allem chodzi...w latach 69,79,80 ludzie zaczytywali się fantastyką i zachłystywali cudownym technoświatem,który miał tak dobrze zrobić ludzkości,teraz,gdy ten świat SF jest naszym życiem ,pokolenie moich rodziców jest w szoku ,nie umiejąc się odnaleźć.. i mnie trudno bardzo w przeświadczeniu ,że ten horror z książek pana Zajdla ( świetnego socjologa) jest naszą rzeczywistością..
No dobra ,dosyć ,bo powiesić się można ,więc parafrazując myśl pana Twaina "wszyscy jesteśmy w rynsztoku ,ale niektórzy z nas patrza w gwiazdy",siedząc w tym goownie po uszy ,rozkoszujmy się pięknem przyrody ,dopóki jest nam to dane
Obrazek
Czy ktoś zna tę roślinę?,bo mnie urzekła
Obrazek

alessandra

Post » Sob kwi 12, 2025 21:14 Re: Tulinkowo na wiosnę...werandujemy

Może to różanecznik żółty? Nie, nie zgadłam, posłużyłam się zdobyczą (tą pozytywną) cywilizacji - skorzystałam z Google Grafika :wink: (Choć pewności nie mam do końca...)
Podobnie jak w swoim wpisie wyżej odtworzyłam trasę sprzed ćwierć wieku w Google Maps - wyszedł mi dystans.
Dzięki za magnolię, piękny park.

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Nie kwi 13, 2025 12:46 Re: Tulinkowo na wiosnę...werandujemy

alessandra pisze:
MAU pisze:Słodziaki kochane ależ macie koci raj na tej tonącej w prześlicznych roślinach werandzie :) :1luvu:
Głaski dla Was :1luvu: :201461 :201461 :201461 :201461 :1luvu: i buziaki dla Dużej :1luvu:

O Cio]ciu,my tom CiEM nie słyszeli od milijonUF lat. :201461
Duża wylezie z czeluści ,to dzwonić beNDziem
Pisał ja, Nesti,bo Yori nie widzi a mały nie umi ,a baba głosu nie ma ,bo Duża mówi,że osralus ona jeZd,ta baba znaczy,nie Duża :mrgreen:

Nestusiu kochany tak sobie od razu pomyślałam , że to jednak Misia jest osralus , a nie Duża :D
Wiesz Kochanie nawet jak się dłużej nie słyszymy to ja i tak zawsze mam Was w swoim serduchu Słodziaki :1luvu:
Głaski dla Ciebie :201461 , Misi :201461 , Nikiego :201461 , Yorisia :201461 i buziaki dla Dużej :1luvu:
Obrazek

MAU

Od: Śro paź 24, 2012 11:45

Post » Nie kwi 13, 2025 23:44 Re: Tulinkowo na wiosnę...werandujemy

Jaaaa to macie zimę 8O Tutaj, na Śląsku ciepło, nawet teraz wracając do domu koło północy nie potrzebowałam żakietu.

Atta

Od: Śro lip 09, 2014 17:41

Post » Pon kwi 14, 2025 6:07 Re: Tulinkowo na wiosnę...werandujemy

Nie, już jest wiosna. Albo lato, tak patrząc na wczorajsze i zapowiadane temperatury :? Tylko drzewa coś słabo się zielenią. Jednak magnolię wczoraj Krzysiek znalazł:
Obrazek

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

[poprzednia][następna]