Który u Inuś :}_TIKO COME BACK_może teraz znajdzie dom? s.31

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 20, 2009 21:16

piccolo pisze:Dziewczyny o co pytać oprócz takich standardów czyli kot wychodzacy czy nie, jak zabezpieczone okna itp?
jak ten dobry domek wyczuć?

zapytać czy domek miał kiedyś jakieś zwierzęta. i słuchać w jaki sposób o nich mówi i dlaczego odeszły (długa choroba - dobrze - , wypadek - źle - , "uciekł" - tym bardziej źle - ).

zapytać co z wakacjami, czy mają już kogoś kto się wtedy kotem zajmie, czy może planują go zabierać ze sobą.

czy ktoś z domowników nie ma alergii, a nawet jeśli ma, to czy nie przeszkadza mu obecność kota.

o kasę na ewentualne leczenie trzeba chyba umiejętnie zapytać :twisted: coby ludź nie stwierdził, że podejrzewasz go o nie wiadomo co ;) (ja zazwyczaj o to już nie pytam, jeśli człowiek np. powiedział o swoim poprzednim kocie, którego musiał długo i kosztownie leczyć, albo który musiał być na specjalistycznej karmie. w każdym razie da się to wyczuć :) wtedy nie trzeba pytać)

i równie umiejętnie zapytać o chęć powiększenia rodziny o dziecię (jeśli potencjalni chętni są młodzi ;) ) i jaki jest ich stosunek do obecności kota przy dziecku. albo jeśli dzieci już są: jak zachowują się widząc zwierzę (wszystko w porządku, póki dziecię nie próbuje dusić kota a rodzic nic nie robi :twisted: )

i co najważniejsze: własne przeczucie!

jeśli coś Ci mówi, że to nie ten domek, nawet jeśli na pytania odpowiadali prawidłowo, to lepiej się jeszczd raz zastanowić, albo poprosić o pomoc w "zdiagnozowaniu dobrotliwości domku" innego ludzia z forum ;)
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Śro sty 21, 2009 10:45

anika dziekuję za cenne rady :D

niestety Pani sie jak do tej pory nie odezwała.

Któryś nieswiadomy niczego ma się swietnie i rozrabia :D

piccolo

Od: Czw kwi 03, 2008 12:39

Post » Śro sty 21, 2009 14:09

dostałam takiego maila od tej Pani:

"Witam.Nie wiem czy mój dom będzie dla kotka najlepszy, ponieważ mam jeszcze 4 psy oprócz kota rudzielca, który nie jest zbyt wojowniczy, ale o przyjacielskość nawet posądzać go nie można. Kotek Któryś bardzo przypomina mi mojego ulubionego kotka, który zginął w zeszłym roku w wieku 12 lat i był dla mnie najukochańszy ze wszystkich zwierząt. Nic go oczywiście nie zastąpi, ale jeśli nie znajdzie się dla kotka lepszy dom lub warunki, które ktoś by mógł mu zaoferować to jak już wcześniej napisałam mogę go przygarnąć. Koty kocham i krzywdy mu nie zrobię, tylko czy dla niego psy nie będą zbyt dużym stresem.PozdrawiamPS. Gdzie ewentualnie należy po kotka przyjechać"

co dalej?
co o tym domku myslicie?

piccolo

Post » Śro sty 21, 2009 15:47

a czemu poprzedni kotek zginął?
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Śro sty 21, 2009 23:37

dzięki za podpowiedzi Anika :)

o te psy dobrze by było chyba zapytać...?
czy duże są, nieagresywne

fajnie że osoba w razie czego chce i może poczekać z zabraniem kota do siebie
to daje nam czas na zastanowienie czy Któryś będzie się dobrze czuł z psami
i czy tych psów nie za dużo na raz dla Niego będzie...

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Czw sty 22, 2009 0:04

Aia pisze:o te psy dobrze by było chyba zapytać...?
czy duże są, nieagresywne

skoro ma już jednego kota (rudzielca, jak sama pisze) to jej psy raczej kotów nie jedzą...

więc moim zdaniem tylko kwestia tego jak Któryś by zareagował na nie...
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw sty 22, 2009 23:25

piccolo pisze:dostałam takiego maila od tej Pani:

"Witam.Nie wiem czy mój dom będzie dla kotka najlepszy, ponieważ mam jeszcze 4 psy oprócz kota rudzielca, który nie jest zbyt wojowniczy, ale o przyjacielskość nawet posądzać go nie można. Kotek Któryś bardzo przypomina mi mojego ulubionego kotka, który zginął w zeszłym roku w wieku 12 lat i był dla mnie najukochańszy ze wszystkich zwierząt. Nic go oczywiście nie zastąpi, ale jeśli nie znajdzie się dla kotka lepszy dom lub warunki, które ktoś by mógł mu zaoferować to jak już wcześniej napisałam mogę go przygarnąć. Koty kocham i krzywdy mu nie zrobię, tylko czy dla niego psy nie będą zbyt dużym stresem.PozdrawiamPS. Gdzie ewentualnie należy po kotka przyjechać"

co dalej?
co o tym domku myslicie?

Karolciu, jak juz Dziewczyny napisaly intuicja jest bardzo wazna.Nie mam
wielkich doswiadzcen w adopcjach,dorzuce jeszcze taki motyw jak sprawdzac, czy ktos chce kota bo sie zakochal, czy po po prostu chce...ja
mowie,ze mam jeszcze jakies domki i odezwe sie np. po jutrze do wieczora :wink: a jesli domek wzbudzil moje zaufanie, to prosze wlasnie
o ten czas i dodaje,ze jest pierwszy w kolejce :wink:
Nie wspomne juz o domkach, ktore opowiadaja o swoich doswiadczeniach
emocjonalnie a co chyba najwazniejsze, na pytanie, czy domek zgodzilby sie na wizyte przedadopcyjna kolezanki bo Ty np. nie masz czau, czy przez
pare dni Cie nie bedzie, czy tez po prostu domek jest w innym miescie,nie protestuje i oczywiscie zaprasza to suuuper znak!
Jesli domek ma juz kotka i zabezpieczone okna, to chyba juz nie ma wiecej pytan :lol:

Bandyta przesliczny, jak maly tygrysek! i faktycznie..te laapki cool

elfrida

Od: Pt gru 15, 2006 22:15

Post » Pt sty 23, 2009 0:57

powiem Wam jedno :mrgreen:
Którysik jest piękny i uroczy :1luvu:
jest kotkiem nieśmiałym i spokojnym
na początku to tak za bardzo widzieć mnie nie chciał...
ale już pod koniec wizyty rozmruczany dał sobie brzuchola wymiziać i nie uciekał :P
widziałam też że u Piccolo pięknie siedzi na rączkach :)
no co ja tu będę :roll:

Rysik
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano Nie sty 25, 2009 0:13 przez Aia, łącznie edytowano 1 raz

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Pt sty 23, 2009 10:04

fotki piękne

Aia BARDZO dziękuję za ich zrobienie i wstawienie i za miły wieczór :D

Rysik czeka na stały domek :D

Proszę się zakochiwać :!: :!: :!: :1luvu:

piccolo

Post » Pt sty 23, 2009 11:37

elfrida pisze :
Karolciu, jak juz Dziewczyny napisaly intuicja jest bardzo wazna.Nie mam
wielkich doswiadzcen w adopcjach,dorzuce jeszcze taki motyw jak sprawdzac, czy ktos chce kota bo sie zakochal, czy po po prostu chce...ja
mowie,ze mam jeszcze jakies domki i odezwe sie np. po jutrze do wieczora :wink: a jesli domek wzbudzil moje zaufanie, to prosze wlasnie
o ten czas i dodaje,ze jest pierwszy w kolejce :wink:

elfrida - przypomniało mi się że jak dzwoniłam do Ciebie w sprawie adopcji Wieśki to mi powiedziałaś że jest jeden domek zainteresowany, ale ja jestem pierwsza w kolejce bo domek z innego miasta :wink:

Jak widac ta metoda działa :wink: :D

piccolo

Post » Pt sty 23, 2009 16:44

nikt nas nie podziwia..... :cry:

jak my ten domek znajdziemy.... :cry:

piccolo

Post » Pt sty 23, 2009 22:05

Ja podziwiam :D

No od początku wiedziałam, że Któryś jest cudny :1luvu:

Biegnę zrobić mu kampanię reklamową z nowymi fotkami
po_prostu_kaska

Post » Pt sty 23, 2009 22:40

Nie wiedziałam, które zdjecia wybrać więc wrzuciłam prawie wszystkie :D

A co tam, niech się chłopak lansuje :D :D :D

Mamy juz aktualizację na adopcjach, allegro i cafeanimal

Postaram się w najbliższym czasie dodać ogłoszenia na inne portale
po_prostu_kaska

Post » Pt sty 23, 2009 22:51

Boże,jaki cudowny kot!!! Któryś jest poprostu boski! Szkoda,że mam bardzo małe mieszkanie-raptem 18 m i już jednego buraska pod opieką,bo bez wahania przygarnęłabym Którysia... :roll: Mój TŻ też jest zachwycony,ale na drugiego kota się nie zgadza.

elza8989

Od: Śro cze 25, 2008 20:16

Post » Pt sty 23, 2009 22:52

Trzymam bardzo mocno kciuki za domek stały dla Którysia! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

elza8989

Od: Śro cze 25, 2008 20:16

[poprzednia][następna]