Nie mogłam odebrać telefonu, bo miałam spotkanie do późna, a potem nie miałam jak zadzwonić, bo mi się komórka rozładowywała.
Erin, nie ma testu na FIP. Żaden z dostępnych u nas testów nie zidentyfikuje tej choroby. Zagranicą sa jakieś metody testowania na FIP, ale nie sa one w powszechnym użyciu.
Testy, które robione są w Polsce, to testy na koronawirusa i w żadnym wypadku nie mówią one o tym, czy to FIP. Do tego jakieś 80% kotów (albo i więcej) miało kontakt z koronawirusem i testy wychodzą im dodatnie. Sam FIP jest wynikiem mutacji koronawirusa do tej fipowej postaci. Testy nie różnicują wirusów zmutowanych od tych niegroźnych. Tak samo nie wiadomo dokładnie, co powoduje mutacje i kiedy ona zajdzie.
Jeśli chodzi o dostępną u nas diagnostykę, powinno się przede wszystkim badać białko i albuminy we krwi i wyliczyć stosunek albumin do globulin. Wysoka zawartość białka całkowitego i albumin oraz niski stosunek albumin do globulin przy pewnych objawach chorobowych mogą wskazywać na FIP, ale go nie potwierdzają.
Przydatne może być oznaczenie miana koronawirusa - przy wysokim mianie prawdopodobieństwo zajścia mutacji jest większe. Ale ten wynik też nie jest rozstrzygający. Jak generalnie nic przy tej chorobie.
Dobrze też sprawdzić morfologie - przy FIPie często dochodzi do anemii. Powinno się też kontrolować wątrobę, która często wysiada przy FIPie. Trzeba dokładnie obejrzeć oczy, czy nie widocznych wylewów do przedniej komory oka, albo przebarwień tęczówki - to może być wynik tworzących się przy FIPie ziarniniaków.
Jak na USG wyglądały inne narządy? Czy w otrzewnej były widoczne ogniska zapalne? Czy płyn jest w płucach czy w klatce piersiowej? Zgodnie z tym, co podaje
Dr Addie płyn pojawia się w klatce piersiowej, ale nie w płucach.
Tutaj też podają, że płyn gromadzi się w jamach ciała. Płuca to narząd, nie jama.
A czy inne przyczyny pojawienia się płynu w płucach były brane pod uwagę? Jak wygląda serduszko? Nie ma jakichś problemów z krążeniem? Nie ma stanu zapalnego płuc? Nie wiem, jakie mogą być jeszcze przyczyny pojawienia się płynu w płucach, ale mam wrażenie, że FIP nie jest jedną z głównych...