po raz kolejny - rasowy tylko z rodowodem

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 24, 2006 10:33

zuza pisze:Hm... to ja nie wiem jaki stosunek hodowca ma do swoich kociakow, skoro sprzedaje je ludziom, ktorym nie ufa... Ja bym kota komus, kto nie budzi mojego zaufania, nie dala... :roll:

Nie podoba mi sie pomysl z metryczkami. Zupelnie niepotrzebnie miesza w i tak juz beznadziejnej sytuacji :?

dokładnie Zu

poza tym to działa obustronnie
jesli hodowca nie ufa mi
to ja nie ufam jemu

i nie mam gwarancji, ze do tego rodowodu nie przynależy kilka kotów
a własciciel każdego z nich wklepie go sobie w internet i mu wyskoczy , że jego kot ma rodowód

to jest, jak ktoś powiedział, utrudnienie dla hodowli legalnej
dla pseudohodowli to jest ułatwienie, gdyż okazuje sie że można sobie stworzyć jakieś metryczki i ludziom, którzy sie nie znają sprzedawać koty "z papierami"
Australia jest jak otwarte drzwi, za którymi majaczy błękit. Wychodzimy ze świata i wkraczamy w Australię.(D.H.L.)

Keti

Od: Pt wrz 13, 2002 11:44

Post » Śro maja 24, 2006 10:34

zuza pisze:Hm... to ja nie wiem jaki stosunek hodowca ma do swoich kociakow, skoro sprzedaje je ludziom, ktorym nie ufa... Ja bym kota komus, kto nie budzi mojego zaufania, nie dala... :roll:

Nie podoba mi sie pomysl z metryczkami. Zupelnie niepotrzebnie miesza w i tak juz beznadziejnej sytuacji :?

Zuza jesteś bardzo szczęśliwa mając dar wykrywania, kto udaje miłego a kto taki nie jest. Ja kotów nie sprzedaję tylko szukam dla nich domów. Uwierz mi staram się ludzi prześwietlać, ale niestety zdarza się mi pomylić. Czasem ktoś wzbudza moje zaufanie a z biegiem czasu okazuje się, że na nie zasługuje. Czasem jest wręcz odwrotnie. Wydaję koty pojedynczo w sporym odstępie czasu. Hodowca sprzedaje czasem wiele kociąt w jednym czasie. Nie zazdroszczę hodowcy.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Śro maja 24, 2006 10:35

Keti pisze:...

dokładnie Zu

jesli hodowca nie ufa mi
to ja nie ufam jemu

a własciciel każdego z nich wklepie go sobie w internet i mu wyskoczy , że jego kot ma rodowód

dla pseudohodowli to jest ułatwienie, gdyż okazuje sie że można sobie stworzyć jakieś metryczki i ludziom, którzy sie nie znają sprzedawać koty "z papierami"

Nie zgadzam się w 100%.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Śro maja 24, 2006 10:37

mirka_t pisze:Wojtku oczywiście rodowód jest dokumentem kota, ale w świetle regulaminu hodowlanego PZF, według których należy ten dokument wystawić. Jak już się zorientowałeś regulamin FIFe nie wymaga tego. Dlaczego więc nalegasz, aby osoby zrzeszone w FPL takie dokumenty wyrabiały i wydawały nabywcom? Pisząc, że kot rasowy to tylko z takim właśnie papierowym dokumentem podważasz rasowość kotów hodowców zrzeszonych w FPL.

czy mozesz rozwinac ta mysl mirko, bo nie bardzo rozumiem Twoje slowa
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Śro maja 24, 2006 10:38

Czy może ktoś się wyrazić zdanie bądź udzielić odpowiedzi na zadane wyżej przeze mnie pytanie?

Czy w świetle prawa handlowego bądz innego, sprzedawca sprzedając towar (w tym przypadku kota) nie pozbywa się do niego praw?

Pytam, bo się na tym nie znam a jest to dla mnie ciekawe.
Obrazek

rudensja

Od: Pt kwi 21, 2006 12:11

Post » Śro maja 24, 2006 10:40

Do bycia hodowca nikt nikogo ne zmusza, wiec nie przesadzajmy z tymi wyrazami wspolczucia ;)

IMHO metryczki niepotrzebnie mieszaja i juz. Jak ktos wyskakuje z czyms takim musi sie liczyc z podejrzeniami o przekret. Takie zycie.

Sytuacja wokolo hodowli, zlych hodowli i pseudohodowli jest i tak skomplikowana :roll: Niestety im wiecej niejasnosci tym latwiej ludzi oszukiwac.

Dlatego pomysl uwazam za kompletnie nietrafiony :roll:
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Śro maja 24, 2006 10:41

Ja niestety też - więcej możliwości kręcenia dla nieuczciwych ludzi. A laikom jest obojętne, jaki papier kot ma
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Śro maja 24, 2006 10:42

mirka_t pisze:
Keti pisze:...

dokładnie Zu

jesli hodowca nie ufa mi
to ja nie ufam jemu

Nie zgadzam się w 100%.

Ciekawi mnie bardzo w jakis sposob, Twoim zdaniem, mozna uniknac podkreslonej sytuacji? Z punktu widzenia kupujacego,, ktory nie ufa hodowcy?

zuza

Post » Śro maja 24, 2006 10:43

To ja też jeszcze raz z pytaniem.
Nie zeby się czepiać tylko dlatego ze to dla mnie ciekawe jest.
A nie wiem to się zapytam;)

Jak mam dwa koty rasowe, rodowodowe i nie wystawie ich nigdzie a rozmnożę to czy kociakom należą sie rodowody czy też nie?

Czy musze miec zarejestrowaną hodowlę czy nie muszę?

koteknaplotek

Od: Czw lip 15, 2004 14:09

Post » Śro maja 24, 2006 10:45

musisz zarejestrowac hodowle i spelnic wymagania zwiazane z kociakami rodowodowymi

kinus

Post » Śro maja 24, 2006 10:47

koteknaplotek pisze:To ja też jeszcze raz z pytaniem.
Nie zeby się czepiać tylko dlatego ze to dla mnie ciekawe jest.
A nie wiem to się zapytam;)

Jak mam dwa koty rasowe, rodowodowe i nie wystawie ich nigdzie a rozmnożę to czy kociakom należą sie rodowody czy też nie?

Czy musze miec zarejestrowaną hodowlę czy nie muszę?

Musisz miec zarejestrowana hodowle na pewno. W ktorym zwiazku musisz tez uzyskac licencje hodowlana (jakos tak). Nie wiem czy w obu zwiazkach - karte krycia.

Jakby bylo inaczej to juz w ogole zalamka ;)

zuza

Post » Śro maja 24, 2006 10:47

Nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że trzeba najpierw zarejestrować hodowlę i wystawić koty żeby ich potomstwo dostało rodowody. Tak mi się wydaje :roll:

Czy ktoś może odpowiedzieć na moje pytanie :?:
Ostatnio edytowano Śro maja 24, 2006 10:49 przez rudensja, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

rudensja

Od: Pt kwi 21, 2006 12:11

Post » Śro maja 24, 2006 10:48

kinus pisze:musisz zarejestrowac hodowle i spelnic wymagania zwiazane z kociakami rodowodowymi

A jakie to wymagania?
I co jest potrzebne aby zarejestrować hodowlę?
Ostatnio edytowano Śro maja 24, 2006 10:49 przez koteknaplotek, łącznie edytowano 1 raz

koteknaplotek

Post » Śro maja 24, 2006 10:48

koteknaplotek pisze:
kinus pisze:musisz zarejestrowac hodowle i spelnic wymagania zwiazane z kociakami rodowodowymi

A jakie to wymagania?

to zalezy od zwiazku, do ktorego sie zapiszesz

kinus

Post » Śro maja 24, 2006 10:50

Ok czyli znów dowolnosc pełna...

Ale jakie to wymagania np w twoim związku kiniuś?

koteknaplotek

[poprzednia][następna]