PALUCH 14. Wiosna w schronisku :) (NIE)czekamy na kocięta...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 11, 2015 19:13 Re: PALUCH 14! MRAU! Cudna Saga już w DT :)

sonata pisze:Na kwarantannie z Basią przeniosłyśmy do klatki wystawowej piękną i wystraszoną 1068/15 Aurorę;

Czy to jej imię z jakiegoś "domu"? Czy nadane przez BA?

Piękne zdjęcia, Sonato!!
ObrazekObrazek

boniedydy

Od: Śro wrz 11, 2013 22:05

Post » Pt gru 11, 2015 19:32 Re: PALUCH 14! MRAU! Cudna Saga już w DT :)

Dziś nie było żadnej adopcji.Nowy to zdrowy, biały z burymi łatkami Kocurek 1073/15.Kotów jest 39.W A1 7,na kwarantannie 19 i w szpitalu 13 ( 6 Kociąt ).W A1 są :
pokój żółty- pies Rudek
pokój zielony - Krakus 723/15,Oreo 938/15 i 1034/15,który okazał się Malagiem ?,Malażkiem ?,a nie kotką.Oreo wkurzona obecnością innych kotów i zazdrosna o Nie,głównie była obrażona,ale jednak wygłaskać też się dawała.Krakus dziś wywalał brzuchol do głaskania,ocierał się o dłonie,przytulał do twarzy i cały dzień rozdawał buziaki.Malag na początku przestraszony i chowający się ,potem się rozluźnił i okazał wielkim miziakiem.Obaj na wyścigi nadstawiali się do głaskania.
pokój czerwony - 3 Szczeniaki
pokój posterylkowy - śliczny miziak Raita 969/15,Brysia 1066/15-dziś już w dobrej kondycji psychicznej,ale chyba boi się mężczyzn ? i 2 Koty po zmarłej - czarnuszek Kobalt 997/15 i Wanad 1006/15,już nie taki przerażony i dający się chwilę pogłaskać po nosku i czółku.Cyna 996/15,niestety, z glutem wróciła do szpitala.
korytarz - 6 Szczeniąt
Koteczka tonkijska Aurora 1068/15 jest w bardzo złej formie psychicznej.Zawalił się Jej cały świat.Po 8-miu latach Opiekunka oddała Ją ,bo w domu pojawił się noworodek ,na którego Aurora,dotąd rozpieszczona jedynaczka,wokół której wszystko się kręciło,będąca w domu od maleńkiego kociaka bardzo źle reagowała.Nikt nawet nie próbował przygotować Jej na takie zmiany.Po prostu pozbyto się Jej jak niepotrzebnego grata.Na szczęście w schronisku zaczęła jeść,bo w domu przez kilka dni nic nie jadła.Aurora za Ciebie mocne :ok: :ok: :ok: Dasz radę cudna Koteńko.W szpitalu malutka,śliczna Tinba 970/15 ma nawrót gluta i znowu oprócz kropli do oczu dostaje antybiotyk.Czarny misiek Pafnucy 914/15 rozdzierająco płacze i domaga się uwagi człowieka.Tak bardzo potrzebny Mu jest na już kochający dom.Może wreszcie w ten weekend.Pafnucku :ok: :ok: Będę w środę.
Obrazek

MAU

Od: Śro paź 24, 2012 11:45

Post » Pt gru 11, 2015 19:40 Re: PALUCH 14! MRAU! Cudna Saga już w DT :)

Malag w bazie jest kotką, ale coś mi tam nie pasowało 8) . Zatem Malaga będzie Malagiem :mrgreen:
Biedna Tinba, już tak długo gluci :( .
Pafnucy praktycznie zdrowy (ostatnio mial dobre wyniki badań), wykastrowany. Czas na dom :ok:

Aurora :( . Brak słów. Jak tak można? :twisted:
Oby się nie rozsypała.
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Pt gru 11, 2015 19:47 Re: PALUCH 14! MRAU! Cudna Saga już w DT :)

A kot zwrócony przez właściciela nie moze byc przekazany od razu do adopcji..?

Swoją droga pewnie nawet nie próbowała jej domu szukać, a taki kot długo by nie szukał...

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Pt gru 11, 2015 20:00 Re: PALUCH 14! MRAU! Cudna Saga już w DT :)

Kot właścicielski w ogóle nie powinien być przyjęty do schroniska.
Czasem są przyjmowane. Np. w sytuacji, gdy właściel idzie do szpitala, domu opieki lub można przypuszczac, że właściciel wyrzuci zwierzę na ulicę...
W takich sytuacjach zazwyczaj kota omija kwarantanna. Chyba, że z rozmowy z właścicielem wyniknie, że kot był wychodzący albo gryzł/drapał.
Kotka najwidoczniej miała wielkiego pecha trafić na byle jakich opiekunów :(
Obrazek

Revontulet

Post » Pt gru 11, 2015 20:08 Re: PALUCH 14! MRAU! Cudna Saga już w DT :)

Słabe wieści od Sagi. Wprawdzie waży już 2.9 kg, ale na obojgu oczu pojawiły jej się wrzody. Drugi rozwinął się w ciągu kilku godzin. Kiepsko to wygląda :( Szczęśliwie ma apetyt.
Dzisiejszy dzień spędziła w lecznicy. Dostała znowu Zylexis, dostała antybiotyk, Metacam, a ja dostałam baterię preparatów do wpuszczania jej w te oczy. Jutro wizyta u weta.

Proszę o kciuki za małą.

Żarłoczny Babon

Od: Śro lut 25, 2015 14:40

Post » Pt gru 11, 2015 20:12 Re: PALUCH 14! MRAU! Cudna Saga już w DT :)

Czy w przyszly piatek (18.12) bedzie ktos z wolontariuszy w schronisku ?
U mnie w firmie jednak nazbieralo sie troche rzeczy dla zwierzat i jest plan by przyjechac w przyszly piatek.
Gdyby byl ktos z wolontariuszy,pewnie bylaby szansa na oprowadzenie i zrobienie zdjec kotom.
Jak beda sami pracownicy to pewnie szybko sie zawiniemy.

A w temacie kotki przyniesionej przez wlascicieli-czy w takim przypadku mimo przebywania na kwarantannie, adopcja jednak nie bylaby mozliwa, bo rozumiem, ze dopatrzono sie jakis przeciwskazan by umiescic kotke ze zdrowymi kotami, ale przeciez nikt po nia sie nie zglosi ?

annakk

Od: Pt gru 07, 2012 23:04

Post » Pt gru 11, 2015 20:17 Re: PALUCH 14! MRAU! Cudna Saga już w DT :)

Aurora trafiła do schroniska w tragicznej kondycji psychicznej-oszalała z rozpaczy,zupełnie nie rozumiejąca co się dzieje,nieobliczalna , rzucająca się na wszystkich.Ona była bardzo silnie związana z "opiekunką ",chodziła za nią wszędzie jak pies i jak pies jej broniła.Również przed małym obcym,który się nagle pojawił.W takim stanie nie nadaje się do adopcji.Wydaje się słusznym,aby się trochę wyciszyła,uspokoiła .Jest w osobnym pokoju,w klatce wystawowej,bez innych kotów,których podobno nie toleruje,ma spokój.Na razie płacze tak rozdzierająco,ze serce pęka.Ale na szczęście zaczęła jeść.
Obrazek

MAU

Od: Śro paź 24, 2012 11:45

Post » Pt gru 11, 2015 20:35 Re: PALUCH 14! MRAU! Cudna Saga już w DT :)

Ale formalnie rzecz biorąc ma obserwację?
ObrazekObrazek

boniedydy

Od: Śro wrz 11, 2013 22:05

Post » Sob gru 12, 2015 17:51 Re: PALUCH 14! MRAU! Cudna Saga już w DT :)

Dzis domy znalazlo siedmiu wspanialych:
1. 969 Raita
2. 914 Pafnucy
3. 970 Tinba na dokocenie do polrocznego kocurka
4. 1066/15 Brysia
i drugi w mojej "karierze" trzypak:
1043, 1044, 1045/15 do jednego domu :)

Co do 1068/15, koteczki tonkijskiej, to nie wiem jak mozna przygotowac kota na zwrot do schroniska? Poza tym wlasnie dlatego, ze swiat sie jej zawalil, powinna jak najszybciej opuscic schronisko. Ta kwarantanna moze ja kosztowac zycie a nie znam kota, ktoremu pomogla odzyskac rownowage. Bardzo, bardzo zle sie stalo, ze wlasciciele nie dopelnili obowiazku szczepien i musi tkwic dwa tygodnie w schronie. Zwlaszcza ze jest kotem w pelni adopcyjnym i juz dzis pewnie znalazlaby dom.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

magdar77

Od: Wto sty 08, 2013 22:44

Post » Sob gru 12, 2015 18:01 Re: PALUCH 14! MRAU! Cudna Saga już w DT :)

magdar77 pisze:Co do 1068/15, koteczki tonkijskiej, to nie wiem jak mozna przygotowac kota na zwrot do schroniska? Poza tym wlasnie dlatego, ze swiat sie jej zawalil, powinna jak najszybciej opuscic schronisko. Ta kwarantanna moze ja kosztowac zycie a nie znam kota, ktoremu pomogla odzyskac rownowage. Bardzo, bardzo zle sie stalo, ze wlasciciele nie dopelnili obowiazku szczepien i musi tkwic dwa tygodnie w schronie. Zwlaszcza ze jest kotem w pelni adopcyjnym i juz dzis pewnie znalazlaby dom.

Ludzie kładą lage na szczepienia bo kosztują...Kompletnie nie znają procedur i kompletnie nie wiedzą co kota może czekać w schronisku. Boli że poszli na łatwiznę zamiast z kotem popracować i poszukać samemu domu z którym byłby kontakt. Nie tłumaczę nikogo, ale dla mnie stan kotów w schronisku też był swojego czasu zaskoczeniem a zwykli ludzie kompletnie nie maja tej wiedzy i samo poinformowanie nie wystarczy - to trzeba zobaczyć i przeżyć. Albo ktoś ma empatie dla zwierząt i zrozumie albo nie ma i gadanie nic nie da.
Obrazek

pchełeczka

Od: Pt kwi 13, 2012 14:55

Post » Sob gru 12, 2015 18:39 Re: PALUCH 14! MRAU! Cudna Saga już w DT :)

kto jest najbardziej obeznany w historii kotów wydanych ze schroniska w ostatnim roku ?
mam pytanie na pw
kot też człowiek...
04.06.2018 Myszunia [*]
13.08.2013 Lesio [*]

color1

Od: Czw cze 27, 2013 11:52

Post » Sob gru 12, 2015 18:42 Re: PALUCH 14! MRAU! Cudna Saga już w DT :)

To ja dorzucę zdjęcia :D
1. 969 Raita - na jedynaczkę
Obrazek

2. 914 Pafnucy - na jedynaka, do starszej pani. adopcja ze szpitala
Obrazek

3. 970 Tinba na dokocenie do półocznego kocurka. Ze szpitala na doleczenie w domu
Obrazek

4. 1066/15 (9943/15) Brysia - na jedynaczkę
Obrazek

5-7. 1043, 1044, 1045/15 w trójpaku - trzy grzybki ze szpitala na leczenie w domu
ObrazekObrazek

Wczoraj jeszcze na koniec dnia do znajomego jednego z pracowników pojechał maluszek 1020/15
Obrazek
Obrazek

Revontulet

Post » Sob gru 12, 2015 19:18 Re: PALUCH 14! MRAU! Cudna Saga już w DT :)

W A1 są:

Pokój zielony:

723/15 - Krakus - wspaniały pieszczoch
Obrazek

1034/15 - Malag - ogromny pieszczoch, bardzo łagodny
Obrazek

938/15 - Oreo - no coś nie może nikogo do siebie przekonać :( . Może jutro?
Obrazek

Wczoraj zwrócone dwie kotki, bo '"pan wyjeżdża" - 1074/15 i 1075/15:
1074/15 (p.210/14)- w domu Plamka. Schroniskowe imię Bibi i może pozostańmy przy Bibi. Bardzo kontaktowa, ciekawska, łagodna
Obrazek

1075/15 (p. 595/13) - Smerfetka - łagodna, choć nieco burcząca, grubiutka dama
Obrazek

1077/15 - dziś zwrócona. Nie wiem jaki miała poprzedni numer ani jakie miała imię. Adoptowana razem z kocurkiem. Pani oddała kotkę, bo "kotka po złości zasikuje jej mieszkanie". Od razu chciała sobie wybrać w jej miejsce nowego kotka, bo temu, który został w domu będzie smutno bez kolegi.
Trudno mi coś o tej biedulce powiedzieć, bo nie widziałam jej na oczy. Ale z relacji magdarr77 wynika, że kotka ze strachu sika pod siebie :(
Kotka jeszcze nie jest wysterylizowana. Może iść na umowę warunkową. Jeśli jutro nie znajdzie domu to na początku tygodnia pójdzie na sterylke.
Obrazek

Pokój posterylkowy:

997/15 - Kobalt - prześmieszny słodziak
Obrazek

1006/15 - Wanad - wymaga dużo pracy
Obrazek

W szpitalu również są kandydaci do adopcji - zdrowy Gawar, Akacja, Capri, ostatni dwa kociaki z popsutymi oczkami.

Potwornie żal Aurory.
Wszystkie zwrócone koty są w A1 i mają szanse na dom. Tylko ona jedna jest adopcyjnie zablokowana. To super miła kotka, w 100% przewidywalna, bardzo kontaktowa, łagodna i bardzo rozmruczana pieszczocha. Mruczy tak, że aż podłoga drży :D (nie umiem wstawić filmiku, na którym słychać jej mruczenie). Na początku krzyczy jak opętana, a jej płacz rozdziera serce. Syczy i warczy, ale to tylko takie pozory. Jest bardzo delikatna i bardzo spragniona kontaktu z człowiekiem. Rozczuliła mnie miłosnym, delikatnym podgryzaniem :D .
W domu błyskawicznie by doszła do siebie. A tak... zaczyna glucić :( . Oby dała radę :ok:
Obrazek

Doszedł nam przystojny i zarąbisty cudak 1076/15 - Benjamin. FIV+.
Obrazek
Obrazek

Revontulet

Post » Sob gru 12, 2015 21:23 Re: PALUCH 14! MRAU! Cudna Saga już w DT :)

Przy braku sterylizacji to i sikanie nie dziwi... Swoją droga brak sterylizacji to chyba nie dopełnienie warunków umowy adopcyjnej?

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

[poprzednia][następna]