Kuba, zdrowiej szybciutko

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Szalony Kot pisze:Napisałam na poprzedniej stronie. Kretyństwo, mowię...
Revontulet pisze:Wiadomość od Ozymandias:
No to 640/14 Franio już został zwrócony.
Nie wiem co tym ludziom przyszło do głowy i skąd w ogóle taki pomysł, ale zrobili mu test na FIP. Nie wiadomo po co
![]()
Kot będzie przebadany, bo musi, ale jest w A1.
W sumie wielkie ufff!!! Kot pewnie jest zupełnie zdrowy
Szalony Kot pisze:Jest jeszcze "test na fip", czyli koronawirusa. Tylko, że nosicielami koronawirusa jest jakieś 60-80% kociej populacji, więc taki "test" to o kant d**y potłuc, bo nic nie daje - nie każdy wirus mutuje w FIPową formę.
Nie wiem, którzy weci tak "reklamują" te testy, ale koty mają przez to przerąbane, jak widać :/
akne pisze:Szalony Kot pisze:Jest jeszcze "test na fip", czyli koronawirusa. Tylko, że nosicielami koronawirusa jest jakieś 60-80% kociej populacji, więc taki "test" to o kant d**y potłuc, bo nic nie daje - nie każdy wirus mutuje w FIPową formę.
Nie wiem, którzy weci tak "reklamują" te testy, ale koty mają przez to przerąbane, jak widać :/
"Większość kotów, które uległy podstawowej infekcji, całkowicie zdrowieje. Czasem jednak niektóre z nich mogą na stałe zostać nosicielami wirusa. Tylko nieliczny procent zakażonych kotów zapada na śmiertelną chorobę, w ciągu wielu tygodni, miesięcy a nawet lat od pierwszej infekcji."
"Należy jednak pamiętać, że swoistość diagnostyczna testu ELISA wynosi ok 50%, co czyni go praktycznie bezużytecznym w diagnozie."
http://www.vetopedia.pl/article44-1-Zakazne_zapalenie_otrzewnej_kotow__-_FIP_.html
Czyli kot może być nosicielem ozdrowieńcem, a ryzyko zarażenia jest pomijalnie małe, a testy o kant potłuc?
Przepraszam, mam małą wiedzę, nie chce mi się czytać całego internetu, a weci to wiadomo - wiedzę mają często wybrakowaną (jeden mi oświadczył ostatnio rozbrajająco, że musi doczytać odnośnie fałszywie ujemnych i fałszywie dodatnich testów na fiv/felv).
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 61 gości