Sandał ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - ['] dziękuję za pomoc ze spłatą

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 03, 2012 17:06 Re: Sandał ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - ['] potrzebne $$ na spłate faktur

katgral pisze:
Zofia&Sasza pisze:Zupełnie nie rozumiem, czemu nie można pokazać w necie faktury. Ja to robię dla własnego - niejako - dobra. Jeśli za którymś razem nie będę "przezroczysta" finansowo, to kto pomoże potem w nagłej potrzebie? Przecież potencjalni darczyńcy zanim pomogą, prześledzą moją (lub Tweety i AFN) aktywność w tej dziedzinie. Żadnych problemów z publikowaniem faktur nie robi tez fundacja, z którą współpracuję (Ostatnia Szansa). Bo i czemu miałaby je robić?

Hej, czy mowa o tej fundacji??

http://psiaszansa.pl/?kontakt,2

ja osobiście nie znalazłam nigdzie umieszczanych przez nich faktur z wyjątkiem tych które umieściłaś Ty robiąc zbiórkę, ale może nie dokładnie szukałam

A co do problemów z umieszczaniem faktur to przede wszystkim jest to problem logistyczny i czasowy, mając pod opieką kilkadziesiąt zwierząt ciężko jest skanować każdą z zapewne kilkudziesięciu faktur otrzymywanych miesięcznie i umieszczać ją w odpowiednich miejscach, watkach itd

Przecież Tweety napisała że jeśli ktokolwiek z darczyńców chce zobaczyć faktury ma do tego pełne prawo więc nie wiem w czym problem

Poza tym wygląda na to, że biorąc pod uwagę różne insynuacje które pojawiły się na tym wątku trzeba było się nie zgłaszać i powiedzieć dziewczynom żeby zostawiły kota w olkuskim przybytku :(

Przecież napisałam, że JA umieszczam ;) Tak, o te faktury chodzi. I nadal dziwi mnie reakcja Tweety na prośbę o fakturę. Po co się denerwować - skanowanie dokumentu to 5 minut. Co do ostatniego zdania - ten argument to tak jakby miauowe prawo Godwina.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Wto sty 03, 2012 17:10 Re: Sandał ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - ['] potrzebne $$ na spłate faktur

Zofia&Sasza pisze:Przecież napisałam, że JA umieszczam ;) Tak, o te faktury chodzi. I nadal dziwi mnie reakcja Tweety na prośbę o fakturę. Po co się denerwować - skanowanie dokumentu to 5 minut. Co do ostatniego zdania - ten argument to tak jakby miauowe prawo Godwina.

No właśnie to jest ta różnica, ja jak zainicjowałam jakąś akcję tez umieszczałam, ale to była moja akcja, którą miałam jedną :) nie wyobrażam sobie robić tego mając pod "opieką" kilkanaście takich wątków.

ja bym rozumiała oburzenie gdyby Tweety powiedziała że faktur nikt nie może zobaczyć, ale skoro KAŻDY darczyńca ma prawo je dostać to po co bicie piany.

Przecież w "pokazywaniu" faktur chodzi o to żeby był dowód na to że takie zwierzę było leczone, otrzymało pomoc itd, więc jeśli ktoś ma potrzebę lub wątpliwości (co ja rozumiem, bo różnie w życiu bywa i ja sama czasami prosiłam kogoś ale mowa tu o osobie prywatnej o podanie kontaktu do weta który potwierdzi że zwierzak istnieje) ma pełne prawo o to poprosić i z tego co Tweety napisała od razu skan faktury otrzyma :)

a co do ostatniego zdania to takie raczej smutno zaczepne a nie wyrażające moja opinie oczywiście, że trzeba było zwierzaka naprawdę zostawić
edit: dodałam info o ostatnim zdaniu :)
Obrazek

FUNDACJA STAWIAMY NA ŁAPY - NASZ WĄTEK NA FB https://www.facebook.com/stawiamynalapy/

katgral

Od: Pt gru 29, 2006 19:04

Post » Wto sty 03, 2012 17:57 Re: Sandał ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - ['] potrzebne $$ na spłate faktur

pluskwa6 pisze:
a poza tym zastanawia mnie to, że organizacja ze statutem OPP, która z 1% zebrała w tamtym roku prawie 100 000 a z ubiegłych lat ma spore nadwyżki finansowe, co wykazują sprawozdania, bez obciachu pozwala sobie na zbieranie kasy osobno na każdego kota z problemem; zakładając, że podobnie jak w 2010 roku, na leczenie zwierząt w 2011 wydano około 100 000, to biorąc pod uwagę wspomniane nadwyżki oraz kasę z 1% powinno być ją stać na sfinansowanie leczenia Sandała...
ament

No stosując takie kryteria Fundacja "Zdążyć z Pomocą" która zebrała 88 805 662, 39 zł powinna nigdy więcej nie występować o pomoc, Ci to dopiero się ustawili na lata

Poza tym już chyba było mówione na facebooku o ile pamiętam też, że z tych 100 000 zł , 35 000 zł należy do innych fundacji
Obrazek

FUNDACJA STAWIAMY NA ŁAPY - NASZ WĄTEK NA FB https://www.facebook.com/stawiamynalapy/

katgral

Post » Wto sty 03, 2012 18:53 Re: Sandał ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - ['] potrzebne $$ na spłate fa

:ok:
Ostatnio edytowano Pt lut 08, 2013 19:16 przez pluskwa6, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

pluskwa6

Od: Pt maja 21, 2010 12:50

Post » Wto sty 03, 2012 18:57 Re: Sandał ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - ['] potrzebne $$ na spłate faktur

Zofia&Sasza pisze:ja osobiście nie znalazłam nigdzie umieszczanych przez nich faktur z wyjątkiem tych które umieściłaś Ty robiąc zbiórkę, ale może nie dokładnie szukałam

.

Powiem szczerze, ze mnie tez to dziwi i napisalam juz to w pewnym watku. Pzredstawianie skanu faktur na watkach pomocowych bylo kiedys normalna procedura na forum.Widocznie nadchodza zmiany :?
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Wto sty 03, 2012 23:33 Re: Sandał ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - ['] potrzebne $$ na spłate faktur

Zgadzam się, przedstawienie skanu faktur oraz dokładne rozliczenie zebranych środków na wątku jest bardzo dobrą praktyką i nie rozumiem dlaczego AFN z takim zaangażowaniem się przed tym broni. Dlaczego prośba o skan faktury czy podanie do wiadomości nazw organizacji, które zbierają 1% na koncie AFN nazywane jest insynuacją ? Każdy odwiedzający ten wątek chce pomóc i najczęściej pomaga, a nawet jeśli tylko czyta ma pełne prawo do rzetelnej informacji i nie powinien być lekceważony ani obrażany tekstami o publicznym wychodku.
katgral pisze:A co do problemów z umieszczaniem faktur to przede wszystkim jest to problem logistyczny i czasowy, mając pod opieką kilkadziesiąt zwierząt ciężko jest skanować każdą z zapewne kilkudziesięciu faktur otrzymywanych miesięcznie i umieszczać ją w odpowiednich miejscach, watkach itd

AFN - krakowski - ma pod opieką obecnie 25 kotów (dane z wątku) i raczej nie udziela się na wielu innych, nie mówiąc o tym, że prościej i szybciej jest zamieścić skany na wątku niż wysyłać je mailem do poszczególnych darczyńców.
Nieprzejrzystość finansowa fundacji i brak możliwości uzyskania dokładnych wyliczeń był główną przyczyną mojego odejścia z AFN. Jedynym znanym mi dokumentem są coroczne sprawozdania, publikowane w internecie, z których faktycznie - co roku - wynika znaczna nadwyżka finansowa pozostająca na koncie fundacji.
Obrazek

Kinga Warmijska

Od: Śro sie 11, 2010 17:39

Post » Śro sty 04, 2012 0:08 Re: Sandał ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - ['] potrzebne $$ na spłate faktur

a może zwyczajnie poczytajcie ustawę o rachunkowości zamiast wieszać psy na AFN-ie?
Tak będzie prościej. Nieznajomość prawa szkodzi, szkoda, że na razie tym, którzy starają się go przestrzegać...

AFN jedynie udostępnił konto dla potrzeb wpłacających na Sandała, który nie był naszym podopiecznym (ponoć większe zaufanie osób trzecich, możliwość odpisu podatkowego itp). Ale dzięki niektórym z Was - zrobiliśmy to po raz ostatni.
Abstrahując od tego, że jeżeli nie będzie tylu wpłat ile wynoszą rachunki to będziemy zobowiązani do pokrycia kosztów faktur z subkonta kotów krakowskich, które jest jeszcze dość mocno zadłużone, bo to na fundację są wystawione faktury.
Szkoda, że marnujecie czas własny i nasz, w którym można by było komuś faktycznie pomóc
Z poważaniem
Agnieszka Szwed
V-ce Prezes Fundacji AFN

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

Post » Śro sty 04, 2012 0:18 Re: Sandał ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - ['] potrzebne $$ na spłate faktur

...
Ostatnio edytowano Czw sty 19, 2012 0:22 przez Krzysiekbolo, łącznie edytowano 1 raz
Krzysiekbolo

Post » Śro sty 04, 2012 0:34 Re: Sandał ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - ['] potrzebne $$ na spłate faktur

Krzysiekbolo pisze:(...)O jaki konkretny paragraf Ustawy o rachunkowości Ci chodzi?
(...)

Przeczytaj - to będziesz wiedział :roll:

Kinga Warmijska pisze:Nieprzejrzystość finansowa fundacji i brak możliwości uzyskania dokładnych wyliczeń był główną przyczyną mojego odejścia z AFN. Jedynym znanym mi dokumentem są coroczne sprawozdania, publikowane w internecie, z których faktycznie - co roku - wynika znaczna nadwyżka finansowa pozostająca na koncie fundacji.

Chyba publikowanie sprawozdań jest dowodem przejrzystości ... co powiedzieć o fundacjach, które sprawozdań nie publikują :?: I co złego jest w nadwyżce przychodów nad kosztami ich uzyskania :?: Skąd niby fundacja (tu AFN) - ma pokryć stratę , jeśli taka wystąpi :?:
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Od: Nie wrz 13, 2009 10:20

Post » Śro sty 04, 2012 1:00 Re: Sandał ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - ['] potrzebne $$ na spłate faktur

...
Ostatnio edytowano Czw sty 19, 2012 0:21 przez Krzysiekbolo, łącznie edytowano 1 raz
Krzysiekbolo

Post » Śro sty 04, 2012 12:13 Re: Sandał ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - ['] potrzebne $$ na spłate faktur

Ponieważ Wasza dyskusja dała mi do myślenia pozwoliłam sobie zasięgnąć porady prawnej, i tak:

1. z punktu widzenia prawa podatkowego nie ma żadnych przeciwwskazań do umieszczenia skanów faktur w internecie

2. ale z uwagi na ochronę danych dotyczących tajemnicy przedsiębiorstwa (chodzi tu o cenniki, rabaty, warunki handlowe) niezgodne z prawem jest umieszczanie publicznie faktur, ponieważ jest to ujawnienie tajemnicy handlowej

Można to zrobić po uzyskaniu zgody podmiotu który fakturę wystawił, bez takiej zgody jest to łamanie prawa

Jeśli ktoś ma nadal wątpliwości może zrobić to co ja czyli zasięgnąć porady prawnej
Obrazek

katgral

Post » Śro sty 04, 2012 12:22 Re: Sandał ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - ['] potrzebne $$ na spłate fa

:ok: :ok: :ok:
Ostatnio edytowano Pt lut 08, 2013 19:18 przez pluskwa6, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

pluskwa6

Od: Pt maja 21, 2010 12:50

Post » Śro sty 04, 2012 12:33 Re: Sandał ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - ['] potrzebne $$ na spłate faktur

pluskwa6 pisze:no dobra, ale:
1. z powyższych postów wynika że Agnieszka nie kierowała się tą zasadą bo o niej w ogóle nie wiedziała - powoływała się na ustawę o rachunkowości
2. może można zamalować dane flamastrem
i co, jest całkiem dobre rozwiązanie :ok: :ok: :ok:

Kasiu nie wiem co Aga wie a czego nie - więc na ten temat się nie wypowiem, Aga mówiła o ustawie o rachunkowości a jej interpretacja byla na tym watku różna, dlatego zapytałam u nas w firmie.

Z tego co mówiło biuro rachunkowe Fundacji (ja pytałam działu podatkowego i prawnika z firmy w której pracuję, a nie fundacyjnego) to wg ustawy o rachunkowości Art.75 faktury można zobaczyć za zgoda kierownika w siedzibie, bo powieszenie faktury w sieci nie chroni jej przed nie upoważnionym rozpowszechnianiem czego zabrania Art.71

Naszego doradcę podatkowego pytałam o to czy jest paragraf wprost i całkowicie zabraniający pokazywania faktur - powiedział że nie, ale odesłał mnie do działu prawnego który powiedział to co napisałam czyli że pokazywanie faktur jest ujawnianiem tajemnicy handlowej i podlega karze.

A jeśli chodzi o zaczernianie trzeba by zaczernić dane kontrahenta, oraz wykonane usługi, aby nie łamać tajemnicy handlowej. W momencie kiedy publicznie mówimy w jakiej lecznicy jest kot (każdy może tam przecież zadzwonić i sprawdzić czy jest to prawda) to nawet zaczernienie tych danych nic nie daje bo każdy kto zobaczy taką fakturę wie kto i za ile co zrobił.
Obrazek

katgral

Post » Śro sty 04, 2012 13:00 Re: Sandał ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - ['] potrzebne $$ na spłate faktur

katgral pisze:
pluskwa6 pisze:no dobra, ale:
1. z powyższych postów wynika że Agnieszka nie kierowała się tą zasadą bo o niej w ogóle nie wiedziała - powoływała się na ustawę o rachunkowości
2. może można zamalować dane flamastrem
i co, jest całkiem dobre rozwiązanie :ok: :ok: :ok:

Kasiu nie wiem co Aga wie a czego nie - więc na ten temat się nie wypowiem, Aga mówiła o ustawie o rachunkowości a jej interpretacja byla na tym watku różna, dlatego zapytałam u nas w firmie.

Z tego co mówiło biuro rachunkowe Fundacji (ja pytałam działu podatkowego i prawnika z firmy w której pracuję, a nie fundacyjnego) to wg ustawy o rachunkowości Art.75 faktury można zobaczyć za zgoda kierownika w siedzibie, bo powieszenie faktury w sieci nie chroni jej przed nie upoważnionym rozpowszechnianiem czego zabrania Art.71

Naszego doradcę podatkowego pytałam o to czy jest paragraf wprost i całkowicie zabraniający pokazywania faktur - powiedział że nie, ale odesłał mnie do działu prawnego który powiedział to co napisałam czyli że pokazywanie faktur jest ujawnianiem tajemnicy handlowej i podlega karze.

A jeśli chodzi o zaczernianie trzeba by zaczernić dane kontrahenta, oraz wykonane usługi, aby nie łamać tajemnicy handlowej. W momencie kiedy publicznie mówimy w jakiej lecznicy jest kot (każdy może tam przecież zadzwonić i sprawdzić czy jest to prawda) to nawet zaczernienie tych danych nic nie daje bo każdy kto zobaczy taką fakturę wie kto i za ile co zrobił.

Można też spytać w lecznicy, czy wyrażają zgodę ;) Mnie jeszcze nikt nigdy nie odmówił.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro sty 04, 2012 13:02 Re: Sandał ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - ['] potrzebne $$ na spłate faktur

A dlaczego ARGOS nie chciał opublikować w wątku moich faktur?
Oni mogli nie publikować, ale inni muszą?
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

[poprzednia][następna]