Ślepaczki cz IV -prosimy o zamknięcie watku

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 07, 2010 19:33 Re: ŚLEPACZKI cz.IV - Parker -czy ma umrzeć, bo niedowidzi ??

witam,
Moja siostra zaopiekowała się niewidoma kotką. Kicia jest młoda, ma ok 10-12 m-cy, trochę dzikawa.
Straciła wzrok po kocim katarze.
Jest u siostry od wczoraj.

I teraz pytanie / prośba o rady.
Jak przyzwyczaić niewidomą kotkę do nowego miejsca, jak oswoić z mieszkaniem i innymi kotami i psami?
Jak nauczyć ją "topografii"?
Jak ograniczyć / zmniejszyć kotce stres? Uspokoić?

Potrzebujemy kontaktu z kimś, kto już to przeszedł, kto ma doświadczenie.
Koteczka na razie siedzi w klatce, ale jest strasznie przestraszona.
Miałyśmy niewidomego kota, ale mieszkał z nami od kociaka, a wzrok stracił jak już miał z 10 lat.
Znał nas i mieszkanie, meble i zapachy.
Siostra ma kilka kotów po przejściach, do tej pory radziła sobie z oswajaniem, socjalizacją, ale ten przypadek jest inny.
Kicia jest przerażona, otaczają ją obce zapachy nowego domu, kotów i psów.

Gdyby ktoś chciał i mógł wesprzeć radą, najlepiej bezpośrednio, przez telefon, to bardzo proszę o podanie numeru telefonu na pw - oddzwonimy.
Maja [2005 - 2017] i Gucio [2007 - 2017], Luśka i Tygrysek
Obrazek Obrazek Obrazek

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=40312
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=67449

Regata

Od: Pt sie 26, 2005 18:46

Post » Sob sie 07, 2010 20:49 Re: ŚLEPACZKI cz.IV - Parker -czy ma umrzeć, bo niedowidzi ??

Czy ktoś ma kontakt do Klary, autorki tego tekstu:
http://zwierzak-w-domu.info/index.php?o ... Itemid=146

Otrzymałam takiego maila

Witam mam prośbę ,proszę o kontakt do redaktor Klary .Czytałam ,ze ma doswiadczenie w opiece nad niewidomymi kotami.Mam do niej kilka pytan...Z góry dziękuję Małgosia

Z tego, co wiem, autorka tego artykułu nie jest już na Miau, ale może ktoś ma do niej kontakt.

Albo: może ktoś zechce udostępnić mi swoje namiary i udzielić porad i wsparcia?
Obrazek Obrazek

Anuk

Od: Pon paź 15, 2007 20:58

Post » Sob sie 07, 2010 22:02 Re: ŚLEPACZKI cz.IV - Parker -czy ma umrzeć, bo niedowidzi ??

Anuk, Regata, odkąd przejęłam watek ślepaczków, Klary juz nie było na miau, nie poznałam jej, w tekscie podanym ,co prawda, występuje na zdjeciu mój ślepaczek, ale proszono mnie o zgodę na zamieszczenie zdjecia tylko' innej korespondencji, namiarów, niestety, na Klarę nie mam :(

tutaj pierwszy watek o kotkach niewidzacych, zawartych jest mase porad i odpowiedzi na pytania:
viewtopic.php?f=1&t=38389&hilit=+klub+kot%C3%B3w
może aamms ma jakies namiary, założycielka pierwszego watku o tej tematyce. Poza tym napiszcie pw do cataliny, ma duze doświadczenie ze slepaczkami, ma ich az 5 :wink: Never zajmuje sie takimi kotkami na codzien, zna wiele przypadków, jest z Warszawy, wiec przypuszczam,ze można może sie byłoby umówic, osobiscie spotkac ?

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Sob sie 07, 2010 22:32 Re: ŚLEPACZKI cz.IV - Parker -czy ma umrzeć, bo niedowidzi ??

i jeszcze taka wiadomosc znalzalam z zeszlego roku

0psotka0 pisze:Moją psotkę znalazłam na działkach z innymi małymi kotkami, nikt jej nie chciał bo miała oczka jak z horroru, nie trafiała do miseczki ... nie przezyłaby. Teraz jest wspaniałym kotkiem najukochańszym przytulakiem na świecie, nie widzi wogole ma jedno oczko normalnej wielkosci cale niebieskie drugie na skutek blednej wstepnej diagnozy niestety zanikło :( ale nie poddawałam sie szukałam specjalistów dla niej i sie udało. Jest radosna i radzi sobie wspaniale.

Chętnie odpowiem na pytania badz pomoge :)

Mieszkam w Warszawie.
Pozdrawiam wszytkich tych którzy jak ja kochaja takie wlaśnie wyjatkowe kotki :)

alessandra

Post » Sob sie 07, 2010 23:55 Re: ŚLEPACZKI cz.IV - Parker -czy ma umrzeć, bo niedowidzi ??

"
slepy 6tyg kociak b pilnie szuka domu - ASLAN

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Daga, Moderatorzy
"Wstaw Ola linka jak trzeba
Juz wiadomo,ze osoba zakładajaca watek nie jest w Polsce..jesli ktos moze pomóc u moderatora to prosze o pomoc... :(

Prosze o wpisanie Temisia na liste kotów jakie dom znalzły.wĄTEK JEST REAKTYWOWANY...PROSZE aLESSANDRE O WSTAWIENIE ZDJEC JAK TERAZ MALUSKI WYGLADA PIEKNIE :( Tak uwazam ja i moja rodzina +wet..cuda sie chyba dzieją
BOZENAZWISNIEWA

Post » Nie sie 08, 2010 9:19 Re: ŚLEPACZKI cz.IV - Parker -czy ma umrzeć, bo niedowidzi ??

Obrazek
jutro wstawię wiecej zdjeć Temida, nie mam tutaj programiku zmniejszającego zdjęcia no i nie pamietam na dodatek strony :roll:

alessandra

Post » Nie sie 08, 2010 10:06 Re: ŚLEPACZKI cz.IV - Parker -czy ma umrzeć, bo niedowidzi ??

alessandra pisze:tutaj pierwszy watek o kotkach niewidzacych, zawartych jest mase porad i odpowiedzi na pytania:
viewtopic.php?f=1&t=38389&hilit=+klub+kot%C3%B3w
może aamms ma jakies namiary, założycielka pierwszego watku o tej tematyce. Poza tym napiszcie pw do cataliny, ma duze doświadczenie ze slepaczkami, ma ich az 5 :wink: Never zajmuje sie takimi kotkami na codzien, zna wiele przypadków, jest z Warszawy, wiec przypuszczam,ze można może sie byłoby umówic, osobiscie spotkac ?

ok, dziękuję
Maja [2005 - 2017] i Gucio [2007 - 2017], Luśka i Tygrysek
Obrazek Obrazek Obrazek

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=40312
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=67449

Regata

Od: Pt sie 26, 2005 18:46

Post » Nie sie 08, 2010 20:54 Re: ŚLEPACZKI cz.IV - Parker -czy ma umrzeć, bo niedowidzi ??

Elvis poszukuje DT,niemoze byc juz u jaagi
zeby bylo śmieszniej ma kk i grzyba :(
ObrazekObrazekObrazek

MarKotek

Od: Pon lut 23, 2009 0:36

Post » Nie sie 08, 2010 21:03 Re: ŚLEPACZKI cz.IV - Parker -czy ma umrzeć, bo niedowidzi ??

"Moje" ślepinki pewnie trafią do Azylu w Konstancinie :?

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

Post » Pon sie 09, 2010 8:20 Re: ŚLEPACZKI cz.IV - Parker -czy ma umrzeć, bo niedowidzi ??

alessandra pisze:Obrazek
jutro wstawię wiecej zdjeć Temida, nie mam tutaj programiku zmniejszającego zdjęcia no i nie pamietam na dodatek strony :roll:

Mały o 4.20 miał "straszny "atak padaczkowy..myslałam ,że to koniec...krew z nosa aż poszła....Teraz jest juz kontaktowy....nawet zjadł.... :(
BOZENAZWISNIEWA

Post » Pon sie 09, 2010 9:45 Re: ŚLEPACZKI cz.IV - Parker -czy ma umrzeć, bo niedowidzi ??

MartynaP pisze:Elvis poszukuje DT,niemoze byc juz u jaagi
zeby bylo śmieszniej ma kk i grzyba :(

potrzebujemy dla niego domu... :cry: :cry: :cry: viewtopic.php?f=1&t=114301
Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\
.(.|.|..|.|.)...(◕◡◕) ɯǝʇsǝɾ ɔęıʍ ęzɔnɹɯ

halbina

Od: Śro maja 23, 2007 22:26

Post » Pon sie 09, 2010 11:13 Re: ŚLEPACZKI cz.IV - Parker -czy ma umrzeć, bo niedowidzi ??

Obrazek

ksiezna_kluska

Od: Wto lut 03, 2009 17:04

Post » Pon sie 09, 2010 11:53 Re: ŚLEPACZKI cz.IV - Parker -czy ma umrzeć, bo niedowidzi ??

Dzień dobry
dziś dotarło do nas 80 zł z funduszu ślepaczkowego, bardzo serdecznie dziękuje w imieniu swoim i Juranda za okazaną pomoc :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Adoptuj, nie kupuj. Obrazek

Jeśli czujesz ból to znaczy,że żyjesz ...
Jeśli czujesz ból innych ludzi, to świadczy o tym, że jesteś człowiekiem ...

Anna Rylska

Od: Wto wrz 12, 2006 12:16

Post » Pon sie 09, 2010 12:55 Re: ŚLEPACZKI cz.IV - Parker -czy ma umrzeć, bo niedowidzi ??

BUDRYSEK pisze:Lusi młodziutka koteczka została podrzucona cała zalana krwią pod jeden z domów niedzielę o 3 w nocy
była przerażona, mokra, nie ruszała się
co się stało? możemy tylko domyślać się...:(
prawdopodobnie została uderzona w głowę
w główce są krwiaki, w gałkach ocznych również
1 oczko jest już dużo lepsze ale Lusi nic nie widzi :(:(:(
mam nadzieję ,że jak zejdą krwiaki będzie choć troszkę widziała?
oprócz tego ma zaburzenia neurologiczne :(
nie potrafi samodzielnie jeść :(
nie je...tzn nie trafia do miseczki, gdy próbuje ja naprowadzić na jedzonko nie jest nim zainteresowana
trzeba karmić ja strzykawką, na szczęście apetyt ma i to spory
wymaga karmienia co 4 godziny
po podaniu leków
dzisiaj zaczęła chodzić, nie dużo ale zawsze coś

poza tym jest strasznym miziaczkiem, jak ktoś jest w pokoju i nie zajmuje się właśnie nią jest niesamowity miauk!

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

niestety nie mogę obracać fotek :(
widać krwiaka w oczku

Obrazek

Jeżeli Ktoś mógłby nam pomóc będę wdzięczna, każda pomoc jest na wagę złota
nie wyrabiam juz czasowo i finansowo...ale co małam zrobić?
może ktoś pomoże?

alessandra

[poprzednia][następna]