Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-część 9.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt cze 25, 2010 22:23 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-51 kotów-Bydgoszcz.

MariaD pisze:... Leczyć nowego sztuk 1 (czy też 6 (?) jak obecnie)...

Te 6 kotów to rodzina, więc nie rozumiem jakie znaczenie ma izolacja a zachorowalność w obrębie tej rodziny. MariaD kończę dyskusję z Tobą.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Pt cze 25, 2010 22:27 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-51 kotów-Bydgoszcz.

mirka_t pisze:
MariaD pisze:... Leczyć nowego sztuk 1 (czy też 6 (?) jak obecnie)...

Te 6 kotów to rodzina, więc nie rozumiem jakie znaczenie ma izolacja a zachorowalność w obrębie tej rodziny. MariaD kończę dyskusję z Tobą.

Nie chcesz chyba zrozumieć albo moje pytanie jest bardzo niewygodne.

Znowu ignor? Jednak pytania nadal będę zadawać. Może komuś dadzą do myślenia. Brak odpowiedzi jest też informacją.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pt cze 25, 2010 22:28 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-51 kotów-Bydgoszcz.

Agn pisze:
zabers pisze:
Agn pisze:Kwestią bezdyskusyjną pozostaje fakt, że Misza żyje - Szagi nie. I na miejscu dalii starałabym się zrozumieć dlaczego kot otoczony taką opieką odszedł.

Kwestią bezdyskusyjną jest również, że zarówno Mirka, jak i Ty deklarujecie, że robicie dla swoich podopiecznych wszystko, co możliwe, by je wyleczyć, a jednak i Wam koty odchodzą. Zaprzecz, jeśli jest inaczej.
Reasumując, nic to nie wnosi.

Żaden kot nie umarł u mnie z powodu wypadku, którego doświadczył u mnie.

No i? A co to zmienia? Mówiłaś zdaje się o poziomie opieki.
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Pt cze 25, 2010 22:34 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-51 kotów-Bydgoszcz.

Postawię pytanie bardziej zrozumiale:

Dlaczego nowe koty nie zostały odizolowane od reszty stada?

Jest to podstawowa zasada DT na tym forum. I nie tylko na forum.
Nie jest istotne czy "wyglądają" na zdrowe czy nie.
Obrazek

MariaD

Post » Pt cze 25, 2010 22:34 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-51 kotów-Bydgoszcz.

MariaD pisze:Agn, jest niejaka różnica między dalią, posiadaczką 9 kotów a kolekcjonerką mirką_t mieniąca się DT, posiadaczką 51 kotów, utrzymującą całe stado jedynie z datków.

czy może ktoś mi wyjaśnic po co są bazarki, sreberka i wspólna pomoc ? bo ja juz nic nie rozumiem :oops:
krynia08

Post » Pt cze 25, 2010 22:44 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-51 kotów-Bydgoszcz.

MariaD wysilę się na odpowiedź.

Kocia rodzina jest u mnie izolowana tak jak izolowane są kocięta w wielu innych dt. Koty są w klatce, której jeden bok jest zasłonięty grubą folią a drugi płytą pilśniową, od góry wykładziną PCV. Klatka stoi na stole. Taka izolacja może być porównywalna z "łazienkową".
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Pt cze 25, 2010 22:49 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-51 kotów-Bydgoszcz.

mirka_t pisze:MariaD wysilę się na odpowiedź.

Kocia rodzina jest u mnie izolowana tak jak izolowane są kocięta w wielu innych dt. Koty są w klatce, której jeden bok jest zasłonięty grubą folią a drugi płytą pilśniową, od góry wykładziną PCV. Klatka stoi na stole. Taka izolacja może być porównywalna z "łazienkową".

Nie rozśmieszaj mnie, proszę.

Nie ma mowy o jakimkolwiek porównaniu. Nawet w sensie samej izolacji (o kwarantannie i reszcie środków nie wspominając).

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pt cze 25, 2010 22:56 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-51 kotów-Bydgoszcz.

zabers pisze:
Agn pisze:
zabers pisze:Kwestią bezdyskusyjną jest również, że zarówno Mirka, jak i Ty deklarujecie, że robicie dla swoich podopiecznych wszystko, co możliwe, by je wyleczyć, a jednak i Wam koty odchodzą. Zaprzecz, jeśli jest inaczej.
Reasumując, nic to nie wnosi.

Żaden kot nie umarł u mnie z powodu wypadku, którego doświadczył u mnie.

No i? A co to zmienia? Mówiłaś zdaje się o poziomie opieki.

Wiesz, nigdzie nie doczepiałam się w trakcie choroby Szagiego do sposobu opieki i nie podważałam podejmowanych przez dalię decyzji. Nie dlatego, że były idealne - moje decyzje byłyby diametralnie różne. Nigdzie też nie oceniałam tych decyzji - wyraziłam opinię jedną na temat leczenia używając określenia `kuriozalne`, bo taką mam opinię i jak to się ładnie pisze na forum - wolno mi ją mieć i nawet wyrazić]. Oceniam ogólną postawę dalii i jej `chórku`, tak jak ocenia się moją i mojego `chórku`. Zupełnie nie rozumiem odwoływania się do mojej `anielskości` i nagabywania bym wobec dalii przybrała `litościwe oblicze` - bo tak by było `wznioślej` i bardziej `po anielsku`, a nie `oko za oko`. Dalia nie miała takich skrupułów. A ja, gdybym chciała jej dokopać naprawdę - zaczęłabym sprawę zupełnie inaczej. I wcześniej. Poważnie, umiem być jeszcze mniej `anielska`.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Pt cze 25, 2010 23:00 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-51 kotów-Bydgoszcz.

Jana pisze:

Nie rozśmieszaj mnie, proszę.

Nie ma mowy o jakimkolwiek porównaniu. Nawet w sensie samej izolacji (o kwarantannie i reszcie środków nie wspominając).

A czym różni się to:
http://img101.imageshack.us/i/tv02.jpg/

od izolacji `klatkowej`?
Masz tam wstawioną szybę? Szczelną?

Agn

Post » Pt cze 25, 2010 23:08 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-51 kotów-Bydgoszcz.

A ja nic ni widzę. Jakąś grę widzę. 8O
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024

zabers

Post » Pt cze 25, 2010 23:11 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-51 kotów-Bydgoszcz.

Agn pisze:Wiesz, nigdzie nie doczepiałam się w trakcie choroby Szagiego do sposobu opieki i nie podważałam podejmowanych przez dalię decyzji. Nie dlatego, że były idealne - moje decyzje byłyby diametralnie różne. Nigdzie też nie oceniałam tych decyzji - wyraziłam opinię jedną na temat leczenia używając określenia 'kuriozalne', bo taką mam opinię i jak to się ładnie pisze na forum - wolno mi ją mieć i nawet wyrazić]. Oceniam ogólną postawę dalii i jej 'chórku', tak jak ocenia się moją i mojego 'chórku'. Zupełnie nie rozumiem odwoływania się do mojej 'anielskości' i nagabywania bym wobec dalii przybrała 'litościwe oblicze' - bo tak by było 'wznioślej' i bardziej 'po anielsku', a nie 'oko za oko'. Dalia nie miała takich skrupułów. A ja, gdybym chciała jej dokopać naprawdę - zaczęłabym sprawę zupełnie inaczej. I wcześniej. Poważnie, umiem być jeszcze mniej 'anielska'.

Z "anielskoscią" to nie do mnie, to gdzieś ktoś inny. I wcale Cię nie namawiam do "anielskości" - robisz jak uważasz (zwróć uwagę, że nie komentuję Twojego podejścia). Mój post odnosił się innej sprawy. Jakie ma znaczenie z jakich przyczyn kot jest chory? Mówisz, że żaden nie umarł z powodu wypadku. Zgadza się. Jednocześnie piszesz "z taką opieką". Opieka (obojętnie jakie jest źródło choroby) zarówno w Twoim przypadku, jak i w innych jest (z punktu widzenia Opiekuna) najlepsza z możliwych, a efekt może być różny. Dlatego pisałam, że źródło złego stanu nie ma nic do rzeczy.

zabers

Post » Pt cze 25, 2010 23:13 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-51 kotów-Bydgoszcz.

zabers pisze:

A ja nic ni widzę. Jakąś grę widzę. 8O

To źle coś wcisnęłaś.
Powinno być to:
Obrazek

Agn

Post » Pt cze 25, 2010 23:14 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-51 kotów-Bydgoszcz.

No, teraz widzę. I nie jest to gra (zwątpiłam przez chwilę). Dzięki.

zabers

Post » Pt cze 25, 2010 23:23 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-51 kotów-Bydgoszcz.

W linku jaki podałaś na moje pytanie o to gdzie są klatki z kotami z pp, klatki nie stały na stole a dostęp do nich miały swobodny wszystkie koty.
Jeżeli rzeczywiście są na stole, to stoi w tym samym pomieszczeniu co jest reszta stada?
Wg tego co napisała w swoim wątku Agn, wirus pp przenosi się z wielką łatwością na wiele różnych sposobów. Na stół może wskoczyć każdy kot.
Obrazek

MariaD

Post » Pt cze 25, 2010 23:23 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-51 kotów-Bydgoszcz.

zabers pisze:Z "anielskoscią" to nie do mnie, to gdzieś ktoś inny. I wcale Cię nie namawiam do "anielskości" - robisz jak uważasz (zwróć uwagę, że nie komentuję Twojego podejścia). Mój post odnosił się innej sprawy. Jakie ma znaczenie z jakich przyczyn kot jest chory? Mówisz, że żaden nie umarł z powodu wypadku. Zgadza się. Jednocześnie piszesz "z taką opieką". Opieka (obojętnie jakie jest źródło choroby) zarówno w Twoim przypadku, jak i w innych jest (z punktu widzenia Opiekuna) najlepsza z możliwych, a efekt może być różny. Dlatego pisałam, że źródło złego stanu nie ma nic do rzeczy.

Jedna uwaga. Określenie `taka opieka` miało również na celu podkreślenie tego, że wg dalii opieka jaką mają koty u Mirki jest nie tylko niewystarczająca, ale jest wręcz zła [czyli z tego wynika, że opieka dalii jest opieką lepszą z założenia]. Nigdy nie petuję sposobu w jaki ktoś opiekuje się swoim kotem - dopóki ten ktoś w oparciu jedynie o to, co napiszę na forum, nie ocenia mojej opieki. Dalia ujawniając swoją opinię dała mi przyzwolenie na ujawnianie mojej. I nie rozumiem dlaczego nie ma tu zachowanej równowagi.
I gdyby to był ktoś inny - nie napisałabym tego wszystkiego. Zresztą - nie ja zaczęłam. To, że się włączyłam w dyskusję, gdy pojawił się argument `stania nad grobem`, nie wynikało z chęci przywalenia dalii.

BTW. Nigdy też nie uznawałam swojej `anielskości` - nie wiem, dlaczego przypisują mi mniemanie o niej moi oponenci. Co ich we mnie uwiera? Ciężko pracuję na to, czym dysponuję; nic nie stoi na przeszkodzie by podjąć to samo wyzwanie i ryzyko.

Edit: poprawka kalki gram. ang.
Ostatnio edytowano Sob cze 26, 2010 11:50 przez Agn, łącznie edytowano 1 raz

Agn

[poprzednia][następna]