SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 13, 2015 9:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kotka Milka pisze:mam bardzo wazne pytanie a mianowicie. Gdy napisałam ze karmiła bym koty tylko gotowanym miesem to ktos odpisał ze nie podawanie tauryny skonczy sie smiercią. Mój pierwszy kot w 1997 jadł mleko mieso i lubił gotowane ziemniaki,serek smietane rybe . Karmy w źyciu nie kupowałam bo nawet nie wiedziałam ze trzeba. Karme kitikat kupowałam 300g i dawałam jak cukierki. Zmarł w wieku 14 lat na nerki. Kotke milke znalazłam jako 2-3 miesieczne kocie w zimie pod drzewem tzn mój wilczur znalazł. Przez 8 lat jadła to co ja, wedliny,mleko,zupy, mięso gotowane, zero witamin czy innych. I jakos nie umarła z braku tauryny. Gdy moje koty jadły zwykłe jedzenie nigdy nie wymiotowały kupki dobre nie drapały sie. Gdy zaczelam dawac karmy zaczeły sie jazdy. Sraki, rzyganie,drapanie.

No przecież nikt nie twierdzi, że zjedzą i zaraz padną trupem :roll: Choroby powodowane niedoborem (lub nadmiarem) różnych elementów rozwijają się powoli, najczęściej latami. Organizm walczy, przystosowuje się, usiłuje wyciągnąć jak najwięcej dobrych składników, pozbyć się szkodliwych. 14 lat to u kota taki późnośredni wiek, coś jak pięćdziesiątka u człowieka. Moje dawne koty, też karmione czym popadnie, dożywały około 18 lat... i też na ogół kończyły na nerki, bo ten organ akurat najwięcej musi się napracować przy przerobie różnych niezbyt odpowiednich pokarmów i dość szybko się zużywa.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon lip 13, 2015 10:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Na dniach będę próbować nową karmę dla kotów. Skład całkiem ok jedynie martwią mnie te pochodne roślinne i cukry ale nazywając to inaczej (włókna i fruktoacharydy) już brzmi lepiej..
http://www.naturesmenu.pl/saszetkidlakotow.php
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Pon lip 13, 2015 10:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

ugotowałam serca drobiowe i własnie sie studza.ale wydaja mi sie tłuste czy powinnam obciąc ten tłuszcz i dac bez tej wody w której sie gotowały? Bo to moze na trzustke im zaszkodzic
Kotka Milka

Post » Pon lip 13, 2015 10:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Tłuszcz koci organizm przerabia na energię, potrzebuje go. Nie odcinaj, daj jak jest.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon lip 13, 2015 10:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

z tą tłuuustą wodą?
Słyszałam o czyms takim jak zapalenie trzustki,cholernie bolesne. Czy to nie od tłustego jedzenia?porcje rosołowe np skóra itp?
Niestety ze wzgledów finansowych na dzień dzisiejszy moge kotom dawac tylko karmy marketowe suche i mokre lub karmy suche mokre plus gotowane. Na nic lepszego mnie nie stać. Surowego nie dam pisałam o tym kilkakrotnie.
Kotka Milka

Post » Pon lip 13, 2015 10:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kotka Milka pisze:z tą tłuuustą wodą?
Słyszałam o czyms takim jak zapalenie trzustki,cholernie bolesne. Czy to nie od tłustego jedzenia?porcje rosołowe np skóra itp?
Niestety ze wzgledów finansowych na dzień dzisiejszy moge kotom dawac tylko karmy marketowe suche i mokre lub karmy suche mokre plus gotowane. Na nic lepszego mnie nie stać. Surowego nie dam pisałam o tym kilkakrotnie.

Ale marketowe są droższe od dobrych, tanich bezzbozowych. Tania bezzbozówka + mięso i już jest nieźle.

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Pon lip 13, 2015 10:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kotka Milka pisze:z tą tłuuustą wodą?

za to od marketówek i innych śmieci kot będzie taki zdrowy, że hej. Jak przeliczysz koszt marketowych saszetek na średniej jakości..to wychodzi taniej niż łiskas i inne takie..nie mówiąc o tym ile kot tego syfu by nie zjadł i tak będzie głodny.. Co do surowego mięsa...dlaczego nie?

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Pon lip 13, 2015 10:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

bo moje koty nie lubią a ja nie bede ich zmuszac zresztą ja sie brzydze.
Kotka Milka

Post » Pon lip 13, 2015 11:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kotka Milka - koty potrzebują ten tłuszcz. Zbędne są węglowodany: kukurydza, soja, groch, ziemniaki.
Chamstwo zawsze najgłośniej wrzeszczy, obraża, pogardza. Bo nic innego nie umie.

Belka na pokładzie - Jezebel w UK

kwiat groszku

Od: Nie wrz 13, 2009 19:15

Post » Pon lip 13, 2015 11:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

boguska_t pisze:Na dniach będę próbować nową karmę dla kotów. Skład całkiem ok jedynie martwią mnie te pochodne roślinne i cukry ale nazywając to inaczej (włókna i fruktoacharydy) już brzmi lepiej..

Nie rozumiem czegoś. Na stronie polskiej skład saszetki wołowiny z kurczakiem to:
wołowina min 40%; kurczak min. 31%; minerały, pochodne roślinne i cukry

Na angielskiej: Beef (min 40%), Chicken (min 30%), Broth (28%) Minerals

Kotka Milka pisze:ugotowałam serca drobiowe i własnie sie studza.ale wydaja mi sie tłuste czy powinnam obciąc ten tłuszcz i dac bez tej wody w której sie gotowały? Bo to moze na trzustke im zaszkodzic

Nie gotuj. Dawaj surowe, gotowanie zmniejsza ilość minerałów i witamin. Jeśli kot nie chce surowego, spróbuj dawać parzone (przelane wrzątkiem). Nie ma się czego brzydzić. Mięso to mięso, no. Poświęć się dla kota.

Spróbuj poszukać Porta 21 Feline Finest Sensible. Jest dość tanio w zooplusie i bitibie, ale może gdzieś indziej znajdziesz korzystniejszą ofertę. Pamiętaj, że nową karmę trzeba kotu wprowadzać stopniowo - mieszać starą z nową, najpierw więcej starej, mniej nowej, potem powoli wyrównywać proporcje, a potem przewaga nowej i wycofywanie starej. Inaczej będą sensacje żołądkowe.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Pon lip 13, 2015 13:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dark Angel pisze:
boguska_t pisze:Na dniach będę próbować nową karmę dla kotów. Skład całkiem ok jedynie martwią mnie te pochodne roślinne i cukry ale nazywając to inaczej (włókna i fruktoacharydy) już brzmi lepiej..

Nie rozumiem czegoś. Na stronie polskiej skład saszetki wołowiny z kurczakiem to:
wołowina min 40%; kurczak min. 31%; minerały, pochodne roślinne i cukry

Na angielskiej: Beef (min 40%), Chicken (min 30%), Broth (28%) Minerals

Kotka Milka pisze:ugotowałam serca drobiowe i własnie sie studza.ale wydaja mi sie tłuste czy powinnam obciąc ten tłuszcz i dac bez tej wody w której sie gotowały? Bo to moze na trzustke im zaszkodzic

Nie gotuj. Dawaj surowe, gotowanie zmniejsza ilość minerałów i witamin. Jeśli kot nie chce surowego, spróbuj dawać parzone (przelane wrzątkiem). Nie ma się czego brzydzić. Mięso to mięso, no. Poświęć się dla kota.

Spróbuj poszukać Porta 21 Feline Finest Sensible. Jest dość tanio w zooplusie i bitibie, ale może gdzieś indziej znajdziesz korzystniejszą ofertę. Pamiętaj, że nową karmę trzeba kotu wprowadzać stopniowo - mieszać starą z nową, najpierw więcej starej, mniej nowej, potem powoli wyrównywać proporcje, a potem przewaga nowej i wycofywanie starej. Inaczej będą sensacje żołądkowe.

Domyślałam się, że reszta to rosół bo brakuje w składzie % ale w oryginale pominęli te cukry i roślinny.. hmm.. dopytac muszę.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Pon lip 13, 2015 14:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Witam wszystkich, przepraszam, że odbiegam od tematu, ale mam problem z kocurkiem. Ma alergię na drób, wołowinę itp. jedyne co go nie uczula to królik, dziczyzna, ryby w małych ilościach. Wypróbowałam już dużo różnych karm z rybami, z samym królikiem i niestety nic nie znalazłam dobrego w 100%, po każdej po jakimś czasie drapie się i ma strupki na skórze. Trovet z królikiem był przez jakiś czas dobry, power of nature z królikiem kiedyś się zajadał, ostatnio zmienili coś w składzie i niestety wystąpiła biegunka u kota. Sama to widzę, na oko zawartość puszki jest ciemniejsza, wcześniej była jasna i gdzie nie gdzie były ciemniejsze, twarde kawałki, natomiast sprawdzałam w składzie i nic się nie zmieniło, więc nie wiem dlaczego już nie toleruje tych puszek.
W zooplusie w nowościach jest karma Happy Cat z królikiem co o niej sądzicie? Czy ma dobry skład?
Proszę o pomoc, ja niestety nie znam się za bardzo na tym.
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ine/503063

Jozi

Od: Pt gru 13, 2013 23:23

Post » Pon lip 13, 2015 14:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Nie za ciekawy ten skład ...
Może przez jakiś czas, zrób monodietę. Podawaj ostropest mielony, żeby kociaka oczyscic ...Z alergiami to tak bywa,że jak się rozhulają, to potem nic zjeść nie można, bo wszystko szkodzi.

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Pon lip 13, 2015 14:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Jozi, na drób w ogóle czy konkretnie na kurczaka? Jeśli kaczka wchodzi w rachubę, spróbuj Royal Canin Sensitivity Control (kaczka i ryż - tak, wiem, ryż, no ale cóż poradzić).

Trovet robi też suchą karmę z jagnięciną (LRD - też z ryżem) dla alergików.

Byłaś z kotem u weta?

No i polecam ten temat: viewtopic.php?f=1&t=121728

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Pon lip 13, 2015 15:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Vet Activ ma karme z krolikiem i orkiszem. Nie uczula i jest bardzo chetnie zjadana przez koty
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

[poprzednia][następna]