S.K.Niekochane-XIV-tak strasznie ich dużo:(, za dużo:(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 20, 2010 18:30 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

Opieka nad kociątkiem

:arrow: Kocięta niesamodzielne

Kilkudniowe kocię bez mamki wymaga częstego karmienia- mniej więcej co 2-3 godziny oraz regularnego masowania brzuszka i odbytu. Kociak w gnieździe nie sika i nie wypróżnia się sam- pomaga mu w tym matka

- Kotek powinien mieć zapewnione ciepłe miejsce np. pudełko wyłożone kocem, polarem, dobrze sprawdza się termofor, albo butelka z ciepłą wodą.

- Kotka karmimy strzykawką (2ml), podajemy preparat dla kociąt (np. Mixol) lub Royal Canin Convalescence Support (dostępne w sklepach zoologicznych lub lecznicach)
W razie braku tych preparatów podajemy gęste, ciepłe mleko dla dzieci w proszku (Bebiko, Nan)

Kotom nie wolno podawać krowiego mleka.

- Karmiąc uważamy na delikatną szczękę kociaka, strzykawkę wsuwamy z boku pyszczka i podajemy około 0,1 ml płynu. Gdy przełknie podajemy kolejną porcję.
Trzeba bardzo uważać ,żeby kociak się nie zachłysnął.

- Po karmieniu masujemy brzuszek zgodnie z ruchem wskazówek zegara, następnie bierzemy kawałek czegoś miękkiego (watka), zwilżamy w ciepłej wodzie i powoli masujemy odbyt- kociątko w wyniku takiego zabiegu powinno się wypróżnić

:arrow: Kocięta kilkutygodniowe

- Po kilku tygodniach (4- 5 tyg) możemy zacząć przyzwyczajać kotka do stałego pokarmu.
Jak zacznie jeść stały pokarm karmimy go około 4-5 razy dziennie.
Nie wycofujemy od razu mleka. Na początku stały pokarm traktujemy jako dodatek.
Można podawać gerberka dla niemowląt (kurczak, indyk -naturalnie proste, bez warzyw),namoczoną suchą karmę dla najmniejszych kociąt (royal canin babycat),
puszki, , saszetki dla kociąt, gotowany, drobno krojony kurczak.
Nie wolno podawać kociakowi karmy dla dorosłych kotów.

- Pokazujemy także kociakowi kuwetkę- bardzo szybko nauczy się z niej korzystać.

-Nie bawimy się z kotem ręką, nie uczymy go jej gryzienia.
Bawimy się zawsze za pomocą jakiejś zabawki, żeby nie nabawił się złych nawyków.
Jak zbyt mocno gryzie piszczymy, odsuwamy sie , pokazujemy ,że nas boli.

:arrow: Samodzielne kocięta-powyżej 7 tygodnia

-Karmimy już stałymi pokarmami wymienionymi wyżej.
Jak najbardziej możemy wzbogacić dietę o surową przemrożoną wołowinę, gotowaną rybę, serek biały, gotowanego kurczaka.
Do picia podajemy mleko- to do którego jest przyzwyczajony bądź przechodzimy na wodę.

-pamiętamy o odrobaczeniu i zaszczepieniu kota przeciwko chorobom wirusowym .
Nie powinno się wykonywać tych dwóch czynność na raz.

:arrow: Bezpieczeństwo

Zawsze dbamy o bezpieczeństwo malucha.
Nie jest sam w stanie o siebie zadbać, może wszędzie wpaść, wejść w najmniejszą szczelinę, spaść z czegoś wysokiego, polizać chemiczne produkty, zjeść coś nieodpowiedniego.
Jak wychodzimy z domu i zostawiamy go bez opieki sprawdzamy wszystkie ewentualne niebezpieczeństwa.
Jeśli cokolwiek nas zaniepokoi, biegunka, wymioty, brak apetytu, osowiałoś natychmiast udajemy się z kociakiem do weterynarza.
Takie maluchy mogą odwodnic się w ciągu jednego dnia.

piszcie uwagi

Ewa-czekamy na foty i trzeba ruszyć z ogłoszeniami koniecznie
Ostatnio edytowano Czw maja 20, 2010 19:50 przez Mała1, łącznie edytowano 1 raz

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Czw maja 20, 2010 18:41 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

Ewaa6 pisze:sprawa jest pilna bardzo. mam sprawdzoną informację, że 19 miesięczna czarna kotka z białym krawatem (zdjęcia będę miała dziś lub jutro) musi znaleźć dom tymczasowy. grozi jej uśpienie, termin uśpienia był już umówiony.
prawdopodobnie ma silną alergię na niewiadomego pochodzenia czynniki

i to jest powodem do uśpienia kotki :?:

Mała1 pisze:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

:1luvu: :1luvu:
Obrazek

Te,które odeszły [*]
Fiona 12.01.2010.r. Borys 01.02.2010.r. Marusia 08.06.2011.r.
Aureliusz i Pyza 06.2011.r. Emiś 31.10.2011.r. Rudy 04.12.2011.r.
Kruszynka 04.04.2012.r. Maciuś 18.08.2012.r.Piękna 25.09.2012.r.

BOENA

Od: Czw lip 05, 2007 16:04

Post » Czw maja 20, 2010 18:51 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

BOENA pisze:
Ewaa6 pisze:sprawa jest pilna bardzo. mam sprawdzoną informację, że 19 miesięczna czarna kotka z białym krawatem (zdjęcia będę miała dziś lub jutro) musi znaleźć dom tymczasowy. grozi jej uśpienie, termin uśpienia był już umówiony.
prawdopodobnie ma silną alergię na niewiadomego pochodzenia czynniki

i to jest powodem do uśpienia kotki :?:

Nie, powodem uśpienia kotki jest to, że właścicielka obecna nie chce aby kotka u niej dłużej była. Dziecko, z którym kotka była wychowywana potrafi być bardzo niedelikatne, zdarzyło się, że kotka drapnęła. To przypieczętowało decyzję o uśpieniu.
Obrazek

"Nigdy nie jesteśmy tak bardzo bezbronni wobec cierpienia jak wtedy, gdy kochamy, nigdy nie jesteśmy bardziej narażeni na nieszczęście niż wtedy, gdy utraciliśmy ukochany obiekt"
Teodor 1997 (?) - 02.03.2013

Ewaa6

Od: Sob paź 30, 2004 14:37

Post » Czw maja 20, 2010 19:19 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

######################################################################################################################################################################
Po przemyśleniu autocenzura.

Pianka

Od: Pt maja 13, 2005 21:42

Post » Czw maja 20, 2010 19:27 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

na ,, pocieszenie,, Wam powiem, ze mam zgłoszona kolejna taka kotkę, tylko kilkuletnia, tez ponoć agresywna, tez z wyrokiem :|

i kocurka, którego Pani traci wzrok, musi do szpitali-szuka mu domu, kastrat w 100% domowy
komu mogłabym wysłać mmsem jego zdjecia,zeby tu wkleic i dodac na stronkę?. Bo ja nie mam kabelka :oops:

i dwa koty od ludzi co maja wyjechac za granice

i 4 dzikawe kociaki z piwnicy
:|

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Czw maja 20, 2010 19:35 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

Nie rozumiem tych "powodów", które podaje ta "właścicielka" - uśpienie biednego kota bo drapnął jakiegoś bachora, który był zaczepny wobec tego zwierzaka, aż mnie szlag trafia jak coś takiego słyszę, napisałam delikatnie co myślę, inaczej moderator by musiał cenzurę wprowadzić

Mała1- fajnie rozbudowałaś tekst do ulotki :)

paulinaelzbieta

Od: Nie kwi 11, 2010 15:52

Post » Czw maja 20, 2010 19:47 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

Pianka pisze:######################################################################################################################################################################
Po przemyśleniu autocenzura.

Ależ nie krępuj się.Sami swoi :mrgreen:
"dzieci to skarb (choć nie do końca, bo zakopywać ich nie wypada)"

mamaja4

Od: Sob sie 23, 2008 7:59

Post » Czw maja 20, 2010 20:23 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

paulinaelzbieta pisze:Nie rozumiem tych "powodów", które podaje ta "właścicielka" - uśpienie biednego kota bo drapnął jakiegoś bachora, który był zaczepny wobec tego zwierzaka, aż mnie szlag trafia jak coś takiego słyszę, napisałam delikatnie co myślę, inaczej moderator by musiał cenzurę wprowadzić

proszę, nie piszcie, że to jest bachor, nie nazywajcie tak :(
nie jest wina dziecka aby je obciążać. Winę ponosi tylko nieodpowiedzialna właścicielka dorosła.
Obrazek

"Nigdy nie jesteśmy tak bardzo bezbronni wobec cierpienia jak wtedy, gdy kochamy, nigdy nie jesteśmy bardziej narażeni na nieszczęście niż wtedy, gdy utraciliśmy ukochany obiekt"
Teodor 1997 (?) - 02.03.2013

Ewaa6

Od: Sob paź 30, 2004 14:37

Post » Czw maja 20, 2010 20:51 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

każdy ma swoje zdanie :) a to właśnie jest moje, powiedziałam tak bo uważam, że dziecko powinno być wychowywane w szacunku do zwierząt

a jak nie ma szacunku do zwierząt to i do ludzi mieć nie będzie

przepraszam, że Cię tym uraziłam, po prostu piszę co myślę

paulinaelzbieta

Post » Czw maja 20, 2010 20:52 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

Mała1 pisze:na ,, pocieszenie,, Wam powiem, ze mam zgłoszona kolejna taka kotkę, tylko kilkuletnia, tez ponoć agresywna, tez z wyrokiem :|

i kocurka, którego Pani traci wzrok, musi do szpitali-szuka mu domu, kastrat w 100% domowy
komu mogłabym wysłać mmsem jego zdjecia,zeby tu wkleic i dodac na stronkę?. Bo ja nie mam kabelka :oops:

i dwa koty od ludzi co maja wyjechac za granice

i 4 dzikawe kociaki z piwnicy
:|

:(
Obrazek

Te,które odeszły [*]
Fiona 12.01.2010.r. Borys 01.02.2010.r. Marusia 08.06.2011.r.
Aureliusz i Pyza 06.2011.r. Emiś 31.10.2011.r. Rudy 04.12.2011.r.
Kruszynka 04.04.2012.r. Maciuś 18.08.2012.r.Piękna 25.09.2012.r.

BOENA

Od: Czw lip 05, 2007 16:04

Post » Czw maja 20, 2010 21:02 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

no i rację masz, że właścicielka dorosła jest nieodpowiedzialna- i to bardzo, nie powinna mieć zwierząt

paulinaelzbieta

Post » Czw maja 20, 2010 21:10 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

Mała1 pisze:i kocurka, którego Pani traci wzrok, musi do szpitali-szuka mu domu, kastrat w 100% domowy

Poślij proszę do mnie, numer masz ;)
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Czw maja 20, 2010 22:44 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

Oooo nie no teraz się wk...ię....no co za ludzie!!!!!!!!!!!!!!!! Za czyjeś błędy wychowawcze ( i zapewne nie tylko!!) zwierz ma odpowiadać ???!!!! Można wysłać tej "pani" to co właśnie napisałam!!! Z pozdrowieniami...:evil:
Obrazek

Kot też człowiek

Mishila

Od: Śro kwi 14, 2010 16:50

Post » Pt maja 21, 2010 2:04 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

Ja bym była ostrożna w osądach. Każdy ma swoje priorytety. I nie dla kazdego są to koty.

Poprzestawiałam trochę Małej o kocietach i coś takiego wypociłam. Trzeba by jeszcze doczytać o Barfie, jak sie kocietom przygotowuje. Mam to w wordzie, bo tam jest wygodniej graficznie układać jakby co i błędy sprawdza:))
....................

Opieka nad kociętami

Kotom nie wolno podawać krowiego mleka.
Jeśli jest jakakolwiek możliwość pozostawienia kociąt do 10 tygodnia z matka to należy ją skrupulatnie wykorzystać.
Jeśli nie ma takiej możliwości to należy zapewnić kociętom następujące warunki:

Kocięta niesamodzielne

- miejsce – powinno być bezpieczne, ciepłe suche np. pudełko wyłożone kocem, polarem, z miejscem dogrzewanym, dobrze sprawdza się termofor, albo butelka z ciepłą wodą.
- karmienie - kilkudniowe kocię bez mamki wymaga częstego karmienia- mniej więcej co 2-3 godziny. Pokarm podajemy wąską strzykawką (np.2ml), umożliwiającą bezpieczne, powolne podawanie kroplami, albo specjalną butelką do karmienia kociąt. Podajemy preparaty typu mleko dla kociąt (np. Mixol) lub Royal Canin Convalescence Support (dostępne w sklepach zoologicznych lub lecznicach)
Można też korzystać z mleka dla dzieci typu NAN1 lub Bebiko ale te mleka powinny być przygotowywane dla kociąt bardziej gęste niż w przepisie dla dzieci
Karmiąc uważamy na delikatną szczękę kociaka, strzykawkę wsuwamy z boku pyszczka i podajemy kroplami. Strzykawka nie powinna być zwrócona w kierunku przełyku a zawsze odwrotnie. Pozwoli to uniknąć zachłysnięcia i komplikacji typu zachłystowego zapalenia płuc. Gdy przełknie podajemy kolejną porcję.
- opieka - po karmieniu masujemy brzuszek naśladując zachowanie matki, kocięta załatwiają potrzeby fizjologiczne stymulowane. Najwygodniej korzystać z miękkiego, nasiąkliwego papieru toaletowego, dotykanie okolic odbytu powoduje załatwianie potrzeb. Można tez użyć do masażu zwilżonej cieplą woda watki Male kocięta wypróżniają się tylko stymulowane. Normalnie pomaga im w tym matka utrzymując czystość w gnieździe

Kocięta kilkutygodniowe

- miejsce – jak wyżej
- karmienie - po kilku tygodniach (4- 6 tyg) można zacząć przyzwyczajać kotka do stałego pokarmu i zastępować część mlecznych posiłków. Można zastąpić butelkę (strzykawkę) miseczką
Można podawać gerberka dla niemowląt (kurczak, indyk -naturalnie proste, bez warzyw), namoczoną suchą karmę dla najmniejszych kociąt (royal canin babycat), saszetki dla kociąt, gotowany, drobno krojony kurczak.
Nie powinno się podawać kociętom gotowej karmy dla dorosłych kotów.
- opieka – przygotowujemy małą kuwetkę, najlepiej z drewnianym żwirkiem (zbrylający się bentonit może być dla kociąt po połknięciu bardzo szkodliwy)- bardzo szybko nauczą się z niej korzystać.
Kocięta w grupie same zaczynają się bawić i ćwiczyć. Samotne należy nauczyć zabawy z człowiekiem, od początku trzeba wyraźnie reagować na gryzienie i drapanie (jeśli kocię zbyt mocno gryzie piszczymy, odsuwamy sie , pokazujemy, że nas boli). Nie bawimy się z kotem ręką, nie uczymy go jej gryzienia. Bawimy się zawsze za pomocą jakiejś zabawki, żeby nie nabrał złych nawyków.

Samodzielne kocięta-powyżej 7 tygodnia

- miejsce – Kocięta są coraz bardziej ciekawe i trzeba z dostępnych miejsc usunąć niebezpieczne albo cenne przedmioty. Miejsce o spania powinno być cieple i spokojne.
- karmienie - wszystko to co dotychczas wzbogacone surową przemrożoną wołowinę, gotowaną rybę, białym serem (np. typu Bieluch), gotowanego kurczaka.
Do picia podajemy mleko, do którego jest przyzwyczajony i wprowadzamy wodę.

- opieka -pamiętamy o odrobaczeniu i zaszczepieniu kota przeciwko chorobom wirusowym ale nie jednocześnie.

Bezpieczeństwo

Koty większość dnia przesypiają, ale wtedy kiedy są aktywne czyha na nie sporo niebezpieczeństw. Należy zwrócić szczególną uwagę na zabezpieczenie okien i balkonu, miejsc gdzie może się utopić typu np. otwarty sedes, miejsc gdzie może wejść i się zaklinować lub spaść. Bardzo trzeba uważać na środki chemiczne używane do sprzątania.
Przed wyjściem z domu sprawdzamy wszystkie ewentualne, potencjalne niebezpieczeństwa.
Reagujemy szybko na niepokojące objawy typu biegunka, wymioty, brak apetytu, osowiałość i natychmiast udajemy się do weterynarza. U małych kociąt postęp choroby zazwyczaj jest bardzo szybki Kocięta mogą odwodnić się w ciągu jednego dnia.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pt maja 21, 2010 3:00 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

Nie mam skrupułów w osądzaniu, jeżeli ktoś grozi kotu śmiercią z dnia na dzień. Można choćby poszukać domu, dać czas.

Co do ulotki -
Napisałabym, że kociaki powinny być z matką nawet do 12 tygodnia, a przede wszystkim dodałabym coś o czułości, delikatności w obchodzeniu się z kociakiem, bo tego mi "instrukcji obsługi" zabrakło.

Pozwoliłam sobie zrobić lekką korektę stylistyczną i interpunkcyjną - mam nadzieję, Lidko, że sie nie gniewasz :oops:
Nie wiem tylko, czy tekst ogólnie nie jest za długi.

Opieka nad kociętami

Kotom nie wolno podawać krowiego mleka – powoduje biegunkę.
Jeśli jest jakakolwiek możliwość pozostawienia kociąt do 12 tygodnia z matka, należy ją wykorzystać. Jeśli nie ma takiej możliwości - należy zapewnić kociętom następujące warunki:

Kocięta niesamodzielne

- miejsce – powinno być bezpieczne, ciepłe, suche np. pudełko wyłożone kocem, polarem, z miejscem dogrzewanym, dobrze sprawdza się termofor albo butelka z ciepłą wodą.
- karmienie - kilkudniowe kocię bez mamki wymaga częstego karmienia- mniej więcej co 2-3 godziny. Pokarm podajemy wąską strzykawką (np.2ml), umożliwiającą bezpieczne, powolne połykanie kropelek albo specjalną butelką do karmienia kociąt. Podajemy preparaty typu mleko dla kociąt (np. Mixol) lub Royal Canin Convalescence Support (dostępne w sklepach zoologicznych lub lecznicach)
Można też korzystać z mleka dla dzieci typu NAN1 lub Bebiko pamiętając, że powinno być gęściejsze niż to w proporcjach dla niemowląt.
Podczas karmienia uważamy na delikatną szczękę kociaka, strzykawkę wsuwamy z boku pyszczka i podajemy kroplami. Strzykawka nie powinna być zwrócona w kierunku przełyku a zawsze odwrotnie. Pozwoli to uniknąć zachłyśnięcia (i komplikacji, jak na przykład zachłystowe zapalenie płuc). Czekamy, aż kociak przełknie porcję i kontynuujemy karmienie..
- opieka - po karmieniu masujemy brzuszek naśladując zachowanie matki, małe kocięta załatwiają potrzeby fizjologiczne po stymulacji. Najwygodniej korzystać z miękkiego papieru toaletowego, (dotykanie okolic odbytu powoduje załatwianie potrzeb). Można tez użyć do masażu zwilżonej ciepłą woda watki. Normalnie pomaga im w tym matka.

Kocięta kilkutygodniowe

- miejsce – jak wyżej
- karmienie - po kilku tygodniach (4- 6 tyg) można zacząć przyzwyczajać kotka do stałego pokarmu i zastępować część mlecznych posiłków mięsnymi. Można zastąpić butelkę (strzykawkę) miseczką
Można podawać Gerbera dla niemowląt (kurczak, indyk -naturalnie proste, bez warzyw), namoczoną suchą karmę dla najmniejszych kociąt (royal canin babycat), saszetki dla kociąt, gotowanego, drobno krojonego kurczaka.
Nie powinno się podawać kociętom gotowej karmy dla dorosłych kotów.
- opieka – przygotowujemy małą kuwetkę, najlepiej z drewnianym żwirkiem (zbrylający się bentonit może być dla kociąt po połknięciu bardzo szkodliwy)- bardzo szybko nauczą się z niej korzystać.
Kocięta w grupie same zaczynają się bawić i ćwiczyć. Samotne maluchy należy nauczyć zabawy z człowiekiem, od początku trzeba wyraźnie reagować na gryzienie i drapanie (jeśli kocię zbyt mocno gryzie piszczymy, odsuwamy się , pokazujemy, koci „atak” spowodował ból). Nie bawimy się z kotem ręką, nie uczymy go gryzienia czy atakowania dłoni - bawimy się zawsze za zabawkami, by kociak nie nabrał złych nawyków.

Samodzielne kocięta-powyżej 7 tygodnia

- miejsce – kocięta są coraz bardziej ciekawe świata, z dostępnych dla nich miejsc trzeba usunąć niebezpieczne albo cenne przedmioty. Miejsce do spania powinno być cieple i spokojne.
- karmienie - wszystko to, co podawano dotychczas, wzbogacone surową, przemrożoną wołowiną, gotowaną rybą, białym serem (np. typu Bieluch), gotowanym kurczakiem.
Do picia podajemy mleko, do którego kociak jest przyzwyczajony i wprowadzamy wodę.

- opieka -pamiętamy o odrobaczeniu i zaszczepieniu kota przeciwko chorobom wirusowym, ale także o tym, że obydwu tych zabiegów nie można wykonywać jednocześnie.

Bezpieczeństwo

Koty większość dnia przesypiają, ale wtedy, kiedy są aktywne, czyha na nie sporo niebezpieczeństw. Należy zwrócić szczególną uwagę na zabezpieczenie okien i balkonu, miejsc gdzie kociak może się utopić (np. otwarty sedes), miejsc, gdzie może wejść i się zaklinować lub spaść. Trzeba szczególnie uważać na środki chemiczne,używane do sprzątania.
Przed wyjściem z domu sprawdzamy wszystkie ewentualne, potencjalne niebezpieczeństwa.
Reagujemy szybko na niepokojące objawy typu biegunka, wymioty, brak apetytu, osowiałość i natychmiast udajemy się do weterynarza. U małych kociąt postęp choroby zazwyczaj jest bardzo szybki. Kocięta mogą odwodnić się w ciągu zaledwie jednego dnia.

Kociak w każdym wieku będzie też potrzebował po prostu miłości – trzeba pamiętać o tym, by poświęcać czas na delikatne pieszczoty i przyzwyczajanie go do bliskości z człowiekiem.
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

[poprzednia][następna]