Postrzelili mi kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 19, 2008 17:16

Hannah12 pisze:
Bardzo sie cieszę, że operacja sie powiodła.
Teraz najważniejsza rekonwalescencja. Zuzia na pewno bardzo przeżywa obce miejsce, obcy ludzie, ból, strach. Teraz należy ja otoczyć bardzo dobra opieką. Masz na szczęście wakacje i możesz poświęcić jej sporo czasu.
Oj tak. Zuzia nie cierpi obcych miejsc, ludzi - tymbardziej teraz po wypadku.

W wakacje praktycznie cały czas jestem w domu - tylko jadę na tydz do babci, która mieszka 2km dalej :wink: .. no i nad morze chyba na 3dni.

Widzisz Mama też się o nią martwiła. Na pewno już sobie uświadomiła ile znaczy dla Ciebie Zuzia.

Tak, rodzice się martwili, szczególnie mama. Wyobraźcie sobie, że nawet moja babcia dzwonila 3 razy i pytała co z kotem :lol: Na gg pełno wiadomosci ''jak tam kot?'' ;p
Spróbuj porozmawiać spokojnie z rodzicami o nie wypuszczaniu Zuzi oraz o budowie dla niej woliery.
Powinnaś przedstawić jeszcze raz swoje argumenty, zaproponować coś w zamian, np. pomoc przy budowie, sprzątanie woliery itp.
Najważniejsze abyście razem Ty i Rodzice rozmawiali.
Porozmawiam z nimi. Prędzej mame sie da namówić do takiego czegoś ;)

Mam nadzieje, że wszystko jej się ładnie zrośnie :)
Ale jestem ciekawa, co z tym niby uszkodzonym nerwem... wszystkiego dowiem się jutro.
Jutro o 18:30 odbieramy ją.

Agata_2

Od: Śro gru 27, 2006 19:38

Post » Czw cze 19, 2008 17:24

yv73 pisze: Rozmawiałam z policjantem, powiedziałam o co chodzi i dostałam taką odpowiedź, że jeżeli chodzi o znęcanie się nad zwierzetami to MUSI być wniosek i złożyc go moze osoba niepełnoletnia jednak w obecnosci rodziców lub opiekunów prawnych.
Takei sprawy nie są podejmowane z urzędu a jedynie na wniosek.

Skoro mi nie wierzysz to sama zadzwoń na policję i się dowiedz.

Jeżeli zapytasz tego policjanta o podstawę prawną, nabierze wody w usta. Jeżeli przestępstwo jest ścigane na wniosek, to w artykule, który je reguluje, jest zawsze paragraf lub ustęp, który taką regułę odnośnie do tego przestępstwa wprowadza. Żadne z przestępstw z ustawy o ochronie zwierząt takiego przepisu nie zawiera. Zresztą przestępstwa ścigane na wniosek zawsze mają szczególny charakter, tzn. zawierają jakiś tam element osobistego stosunku sprawcy i pokrzywdzonego, który usprawiedliwia brak ścigania w razie sprzeciwu pokrzywdzonego - znęcanie się nad zwierzętami takiego charakteru nie ma.

Tu też wspomina się, że to jest ścigane z urzędu: http://www.klubgaja.pl/_pliki/klubgaja-faq-2.doc
http://www.psianiol.org.pl/boz/prawo/apel_ozzy.htm

No ale mniejsza z tym, fajnie, że operacja się udała.

Luszaar

Od: Pt sty 04, 2008 9:18

Post » Czw cze 19, 2008 17:34

Skoro wiesz lepiej to w takim razie wytłumacz mi dlaczego policjant mnie poinformował o takiej a nie innej procedurze?

Nie rozumiem po co te przepychanki, skoro wymagają zeby z nieletnią była osoba pełnoletnia to w czym problem?

Dowiedziałam się też, ze organizacje prozwierzece same mogą wystosować taki wniosek do policji.
Uważam, ze sama Agata nie załatwi tutaj niczego, niestety nie znam nikogo kto mógłby pomóc, moze Thor i jego fundacja?

Z urzędu to podejmuje się sprawy w przypadku bezczynności danego organu lub osoby. Tutaj musi wpłynąc wniosek o postępowanie w tej sprawie inaczej organy ścigania nie podejmą dochodzenia w tej sprawie.

yv73

Od: Pt gru 31, 2004 18:30

Post » Czw cze 19, 2008 17:55

Dzwoniłam do weta, ale akurat operował, więc nie udało mi się z nim porozmawiać. Cieszę się, że kotka dostała szansę i że operacja jest udana. Agata - przynajmniej do calkowitego wyzdrowienia kici nie możesz jej wypuszczać z domu i mam nadzieję, że Twoi rodzice też to rozumieją.

Dziś ureguluję rachunek za operację.

Bungo

Od: Pt lut 16, 2007 0:52

Post » Czw cze 19, 2008 18:19

Agata_2 pisze::dance2: :dance: :dance2: :dance:
Mama nie wytrzymała i zadzwoniła wcześniej.
Śrut wyjęty, Zuzia jutro do odbioru :D

Meep! :D
Cieszę się i ściskam :)
I spadam z forum na razie, bo ja tu tylko przygodny gość - alergik :D

inatheblue

Od: Nie cze 15, 2008 16:30

Post » Czw cze 19, 2008 19:05

Bungo :D dzięki Tobie kicia otrzymała fachowa pomoc, mam nadzieje że rodzice Agaty zrozumieją jak ważna jest kicia i że nie można jej wypuszczać.
ObrazekObrazek

mumka27

Od: Pon gru 03, 2007 18:35

Post » Czw cze 19, 2008 19:27

A ja mam nadzieję, ze gnoje którzy jej to zrobili dostaną nauczkę i odechce im się strzelać do żywych stworzeń.

yv73

Post » Czw cze 19, 2008 21:08

Bungo nawet nie wiesz jak bardzo jestem Ci wdzięczna :D Nie umiem tego opisać nawet :)

Bungo, mumka - Zuza oczywiście nie będzie wypuszczana dopóki nie wyzdrowieje. Potem trochę z nią na smyczce polatam.

A mama mówi, że Zuzia ma wychodzić, ale pod moją opieką. Nie na smyczce, ale tak żebym miała ją na oku cały czas. No zobaczymy jeszcze .
Bo zupełnie niewychodząca to ona raczej być nie może. Przykład:
W lato cały czas siedzimy na dworze, drzwi od domu na taras są zawsze otwarte, to miałabym ją zamykać np u mnie w pokoju? :?
No nie wyobrażam sobie tego. Latem prawie codziennie grill, ona zawsze leżała sobie pod stołem i czekała aż jej coś rzucimy.
Po prostu ona nie będzie mogła wychodzić na kilka godzin, jak robiła przed wypadkiem.

inatheblue - nie znikaj nam ;)

Agata_2

Od: Śro gru 27, 2006 19:38

Post » Czw cze 19, 2008 21:36

Agatko, wierzę, że po tych doświadczeniach zrobisz dla kotki wszystko co możesz. Wychodzenie pod opieką jest możeliwe - ja tak wychodzę z moim, niegdyś wychodzącym kotem. Czasem spacerek trwa nawet dwie godziny, bo kot nie chce wracać, ale wtedy czekam, wołam i w końcu łąpię go i niosę do domu. Teraz, po operacji, kicia powinna jednak siedzieć w domu dłuższy czas - na zewnątrz ma więcej mozliwości, żeby sobie zrobić krzywdę.
Pieniądze dla weta już przelałam, także jutro, kiedy będziesz ją odbierać, powinien je mieć na koncie. Koniecznie spytaj o szczegóły operacji, o to, co groziło kici gdyby nie została zoperowana, w jaki sposób masz się teraz nią opiekować i jakie objawy powinny wzbudzić niepokój i wymagać kontaktu z weterynarzem.
I czekam na wieści :ok:

Bungo

Od: Pt lut 16, 2007 0:52

Post » Czw cze 19, 2008 22:56

yv73 pisze:Skoro wiesz lepiej to w takim razie wytłumacz mi dlaczego policjant mnie poinformował o takiej a nie innej procedurze?

Jeżeli nie podał Ci podstawy prawnej, to nie jestem w stanie Ci tego wytłumaczyć. Ja tylko wiem, że w kontaktach z policją trzeba znać swoje prawa.

Nie rozumiem po co te przepychanki, skoro wymagają zeby z nieletnią była osoba pełnoletnia to w czym problem?

W tym, że - jak widać - nie zawsze jest to łatwe, więc nie twórzmy mitów.

Luszaar

Post » Pt cze 20, 2008 4:34

ja myślę że uczciwy policjant dobrze wykonujący swoją pracę, nawet jakby dziecko zgłosiło mu że sie boi o siebie , o kotka to powinien sie tym zainteresować , w końcu 5-cio letnie dzieci wzywają skutecznie straż pożarną i pogotowie, to wszystko zależy nie tylko od prawa ale tez od woli konkretnego człowieka.

Agata, weź dokumenty i wskazania jak się teraz kicią opiekować, wszystko powinno być dobrze, jak wet Ci szczegółowo powie jak się zająć teraz koteczką, pozdrawiam
ObrazekObrazek

mumka27

Od: Pon gru 03, 2007 18:35

Post » Pt cze 20, 2008 9:28

Luszaar pisze:W tym, że - jak widać - nie zawsze jest to łatwe, więc nie twórzmy mitów.

Tutaj każdy ma swoje racje, dlatego postanowiłam zapytać jak to przebiega od strony prawnej i uzyskalam taką a nie inną odpowiedź, proponuję abys sama dowiedziala się z pewnego źródla, czyli od policji, gdyż każda sprawa jest inna.

Tu nie chodzi o uczciwość policjanta a o procedury ktorych musi się trzymać.

I jeszce coś - dlaczego nikt nie chce temu dzieciakowi pomóc? Od czego są organizacje prozw. od ratowania jedynie czy też służą pomocą w takich wypadkach?

"Zgodnie z obowiązującą w Polsce procedurą karną, sprawcy przestępstw i wykroczeń w zasadzie są ścigani z urzędu: Policja lub prokuratura, otrzymawszy Twoje zawiadomienie o przestępstwie, niezwłocznie podejmuje działania mające na celu wykrycie sprawcy i zebranie dowodów jego winy.

Istnieją jednak przestępstwa, w wypadku których Policji nie wystarczy Twoje zawiadomienie o przestępstwie, będzie bowiem potrzebne dodatkowe oświadczenie woli, zwane wnioskiem o ściganie karne lub – w przypadku zawiadomienia o wykroczeniu – żądaniem ścigania. Są to wymogi formalne, wynikające z obowiązujących przepisów. Oczywiście nie musisz wiedzieć, których przestępstw (i wykroczeń) to dotyczy – tę informację uzyskasz od policjanta przyjmującego zawiadomienie o przestępstwie (lub wykroczeniu). Innymi słowy – w niektórych przypadkach Policja potrzebuje Twojej dodatkowej zgody na podjęcie czynności, o ile jesteś w tej sprawie pokrzywdzonym.

Chodzi tu o takie zachowania, których skutki bywają odczuwane subiektywnie przez różnych pokrzywdzonych bądź które dotyczą bardzo osobistych (intymnych) sfer życia, lub sytuacje, gdy sprawca jest osobą najbliższą dla pokrzywdzonego."

Warto podkreślić, że skoro zawiadomienie o przestępstwie może złożyć każda osoba – to może je również złożyć małoletni. Zasady składania zawiadomienia o przestępstwie są takie same w odniesieniu do dzieci, jak i do osób dorosłych. Każde zawiadomienie o przestępstwie jednakowo obliguje policjantów do podjęcia odpowiednich działań.

W praktyce oznacza to, że osoba małoletnia będzie mogła uczestniczyć w dalszych czynnościach procesowych na tych samych zasadach co osoba dorosła (będzie mogła złożyć zeznania w charakterze świadka), lecz inaczej wygląda kwestia odpowiedzialności za ewentualne nieprawidłowości z tym związane.

Zgodnie z polską procedurą karną osoba powyżej 17 roku życia składająca zawiadomienie o przestępstwie jest informowana m.in. o odpowiedzialności karnej za powiadomienie Policji o niepopełnionym przestępstwie, za fałszywe oskarżenie oraz za składanie fałszywych zeznań – art. 238 k.k.[1], art. 234 k.k., art. 233 § 1 k.k. (szerzej napisaliśmy o tym w rozdziale 9 poradnika – w odniesieniu do osób dorosłych). Natomiast w stosunku do zawiadamiających małoletnich kwestia ta przedstawia się następująco:

− dzieci poniżej 13 roku życia informuje się po prostu, że w rozmowie z policjantem należy mówić prawdę;

− dzieci w przedziale wiekowym od 13 do 17 lat uprzedza się o treści przywołanych artykułów kodeksu karnego oraz o możliwości zastosowania wobec nich środków przewidzianych w przepisach o postępowaniu w sprawach nieletnich w przypadku świadomego naruszenia tych artykułów (popełnienia tym samym czynu karalnego);

− dziecko, które ukończyło 17 lat, jest traktowane jak osoba dorosła.

Małoletni poniżej 18 roku życia, nie mając zdolności do czynności prawnych, nie może samodzielnie złożyć wniosku o ściganie, jeżeli przestępstwo, o dokonaniu którego zawiadamia, należy do kategorii przestępstw ściganych w trybie wnioskowym. Kwestię przestępstw wnioskowych – również w odniesieniu do małoletnich – obszernie omówiliśmy w rozdziale 5 poradnika. W imieniu małoletniego wniosek taki może złożyć przedstawiciel ustawowy dziecka, jego prawny opiekun, a gdyby to oni byli sprawcami przestępstwa na szkodę tego małoletniego – Policja wystąpi w tej sprawie do sądu opiekuńczego.

yv73

Post » Pt cze 20, 2008 10:34

yv73 pisze:Tutaj każdy ma swoje racje, dlatego postanowiłam zapytać jak to przebiega od strony prawnej i uzyskalam taką a nie inną odpowiedź, proponuję abys sama dowiedziala się z pewnego źródla, czyli od policji, gdyż każda sprawa jest inna.

Robi się OT, więc wyjaśnię po raz ostatni: dla mnie policja nie jest pewnym źródłem, gdyż policji też zdarza się nie znać przepisów. Pewnym źródłem jest ustawa. Ale dla świętego spokoju zadzwoniłem na swój komisariat (jestem "on" ;) ). Mniej więcej wyglądało to tak:
- Dzień dobry, czy przestępstwo znęcania się nad zwierzętami jest ścigane na wniosek czy z urzędu?
- Na wniosek.
- A czy mógłby pan podać mi podstawę prawną? Bo już się spotkałem z takim poglądem, ale nie wiem, skąd on wynika.
- Noo, ustawa o ochronie zwierząt.
- Właśnie w nią patrzyłem i nie ma tam przepisu o ściganiu na wniosek, takiego jaki jest w przypadku np. groźby karalnej czy zgwałcenia. Czy ten wniosek wynika z czegoś innego?
- [10 sekund ciszy] No to z urzędu będzie.
- Dziękuję.

Chodzi tu o takie zachowania, których skutki bywają odczuwane subiektywnie przez różnych pokrzywdzonych bądź które dotyczą bardzo osobistych (intymnych) sfer życia, lub sytuacje, gdy sprawca jest osobą najbliższą dla pokrzywdzonego.

Otóż to, to jest podstawowa cecha przestępstw wnioskowych. Pytanie retoryczne: gdzie ta cecha występuje w znęcaniu się nad zwierzęciem?

Jak tam Zuzia?

Luszaar

Post » Pt cze 20, 2008 12:31

O której odbierasz Zuzię.

Hannah12

Od: Czw sie 11, 2005 11:57

Post » Pt cze 20, 2008 13:08

Zasada ścigania z urzędu (zasada oficjalności) jest normą ogólną,
zgodnie z którą wszczęcie i kontynuowanie postępowania karnego w sprawie
o przestępstwo jest wyrazem realizacji interesu ogólnospołecznego (państwowego)
i nie wymaga ani inicjatywy, ani współdziałania ze strony osób
pokrzywdzonych.
Przepisy kodeksu postępowania karnego nie wskazują wprost, które
przestępstwa są ścigane urzędu. Pozwalają to ustalić przepisy prawa karnego
materialnego, które określają przestępstwa ścigane w innym trybie niż z urzędu.
Przyjmuje się więc a contrario, że ścigane z urzędu są te wszystkie przestępstwa,
które nie są ścigane w innym trybie, np. z oskarżenia prywatnego
czy na wniosek.

Zgodnie z art. 12 § 1 k.p.k., w sprawach o przestępstwa ścigane na wniosek
postępowanie z chwilą złożenia wniosku toczy się z urzędu. Złożenie
wniosku powoduje, że od tego momentu postępowanie toczy się z urzędu.

Właściwy organ powinien pouczyć osobę uprawnioną do złożenia wniosku
o przysługującym jej uprawnieniu. Pokrzywdzony powinien mieć zdolność do
działań procesowych. Ściganie przestępstw wnioskowych jest więc uzależnione
od woli pokrzywdzonego, który może mieć interes prawny w zaniechaniu
ścigania. Prokurator nie może ścigać sprawcy bez złożenia wniosku przez pokrzywdzonego.

tym wypadku Agata mozę złozyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa jednak z uwagi na to, iż jest niepełnoletnia musi być z opiekunem prawnym, osobą dorosłą. W jej imieniu może też złożyć takie zawiadomienie organizacja pomagajaca zwierzętom

Też czekam na informacje jak kicia.
Ostatnio edytowano Pt cze 20, 2008 13:12 przez yv73, łącznie edytowano 1 raz

yv73

[poprzednia][następna]