ja tez stosuje imaverol co drugi dzien, tak zaleca moj vet.
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Bonkreta pisze:Śledzę ten wątek i bardzo Wam współczuję, a jednocześnie jestem przeszczęsliwa, że nasze trzy miesiące życia z grzybicą już za nami i nie (na razie, tfu tfu) nawrotów.
Nuśka pisze:Bonkreta pisze:Śledzę ten wątek i bardzo Wam współczuję, a jednocześnie jestem przeszczęsliwa, że nasze trzy miesiące życia z grzybicą już za nami i nie (na razie, tfu tfu) nawrotów.
Bonkreta, ja też tak mam, zwłaszcza jak wspominam, że rok temu byliśmy akuratnie w samym środku kuracji, a ja dostawałam psychozy, widząc wszędzie tabuny grzybów atakujące całą rodzinę![]()
Odpukać, nawrotów nie było, ale psychoza została - jesienią Tyciej trochę wyłysiały brzegi uszek, i zaraz na drugi dzień po zauważeniu byłam u weta i oglądaliśmy wierzgającą Tycią pod lampą Wooda. Panika była oczywiście bezpodstawna
Archiesa pisze:A kysz, grzybie, a kysz!
Majorka pisze:Archiesa pisze:A kysz, grzybie, a kysz!
Do lasu!
Tika pisze:Luuuuuuuuudzie!![]()
Dzisiaj smarowałam Soykę drugi raz Imaverolem i w końcu widać poprawę!!!! Uszka różowiutkie
i nawet maleńkie włoski się pojawiły
!!! Oby tak dalej - taka jestem szczęśliwa
![]()
![]()
!!!
Aga-Piotr pisze:Cześć jestem nowa .... Pozdrawiam wszystkich kociolubów z tego forum... Kotów w domu mam 6 stałych - starych + 2 maluchy .... Zdjątka kiedyś ... bo jeszcze nie załapałam jak ....
![]()
Tak czytam ten wątek i czytam i .....
Chciałabym pomóc walczącym z grzybicą kotów ....
Przeżyłam ( czyli miałam to świństwo u siebie w domu ) , przeżyłam ( czyli jakoś to zniosłam ) i przeżyły moje koty ( czyli się ocierpiały biedactwa ) ....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Do likwidacji grzybicy trzeba zabrać się z kilku stron.
Po pierwsze i najważniejsze trzeba wiedzieć , że ZARODNIKI MICROSPORUM CANIS ( to ta franca atakuje nasze koty ) POTRAFIĄ PRZETRWAĆ W SPRZYJAJĄCYCH WARUNKACH NAWET OK 2 LAT !!!!!!!!!!!!! , więc jeśli nie uczyni się wszystkiego tak jak należy można liczyć się z ciągłymi nawrotami choroby i roznoszeniem jej dalej .
Atakujemy :
1. szczepionka FELISVAC Mc - nasza polska !!! wyprodukowana na bazie polskich grzybów .
Przeznaczona do szczepień profilaktycznych i leczniczych w przypadku grzybicy skórnej wywołanej przez Microsporum canis ( http://www.biowet.pl/pl/produkty/felisvac.htm) działa - leczy i zabezpiecza ( CHWAŁA i podziękowania dla pani profesor K.W. z ZAKŁADU MIKROBIOLOGII WETERYNARYJNEJ AR w Lublinie za pracę nad szczepionką i wdrożenie jej do produkcji )
2. wewnętrznie - KETOKONAZOL albo LAMISIL ( min. 4 tyg. ) - nie gryzeofulwina !!!!!!! koty źle ją znoszą
3. Zewnętrznie - najlepiej kota ostrzyc , miejsca chorobowo zmienione smarować lekami , zakładać ubranko , żeby nie lizał , nie drapał . Kąpać , kąpać , kąpać i jeszcze raz kąpać , płukać po kąpieli roztworem RAPICIDu ( http://www.polypharm.com.pl/nowosc.htm )
4. Chałupa - odkurzać , natychmiast wyrzucać worki , pryskać wszystko VIRKONEM i RAPICIDEM , zwinąć dywany , koce - spowodować , aby było jak najmniej powierzchni w których zarodniki mogłyby sobie znaleźć kryjówkę. Ubranka kota , jego kocyki , ręczniki prać w RAPICIDZIE - zabarwi wszystko na żółto , ale co tam ...... zabija wszystko !!!!!!!! Ja prałam nawet naszą pościel , i może dzięki temu nikt z domowników - ludzi nie zachorował ....
Po ustaniu objawów choroby ( max. 6 tygodni u zaszczepionych kotów ) można już żyć normalnie , Przez min. 2 - 3 lata szczepić koty co 9 -10 miesięcy i BAAAAAARDZO WAŻNE - przez min. dwa lata nie wpuszczać do domu nie zaszczepionych przeciwko grzybicy kotów , nie mieć żadnych miotów , bo zanim kocięta będzie można zaszczepić - zachorują ( szczepimy najwcześniej 6 tygodniowe ) .
Aga-Piotr pisze:1. szczepionka FELISVAC Mc - nasza polska !!! wyprodukowana na bazie polskich grzybów .
Przeznaczona do szczepień profilaktycznych i leczniczych w przypadku grzybicy skórnej wywołanej przez Microsporum canis ( http://www.biowet.pl/pl/produkty/felisvac.htm) działa - leczy i zabezpiecza ( CHWAŁA i podziękowania dla pani profesor K.W. z ZAKŁADU MIKROBIOLOGII WETERYNARYJNEJ AR w Lublinie za pracę nad szczepionką i wdrożenie jej do produkcji )
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 286 gości