Dwa PERSY- no cudowne po prostu- już w swoim domu :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt cze 15, 2012 9:31 Re: Dwa PERSY- no cudowne po prostu

Furminatora ja używam tylko do psów i tylko w okresie linienia. Pięknie wyczesuje martwy włos.

A jak tam chłopaki się miewają?
Obrazek
Obrazek

Manasalu

Od: Śro cze 15, 2011 17:35

Post » Pt cze 15, 2012 9:34 Re: Dwa PERSY- no cudowne po prostu

Tak właśnie myślała, że jest hodowcą i zmna się na futrze.
Dlatego zapytałam o ten piekielny furminator.
Domyśliłam się doświadczenia!
Toć on może "wyłysić" kota w nieświadomych rękach.

Podejrzewam,że Go!Go! jest też okulistką , bo z tego co mówisz Dalio-weterynarzem nie jest.
Nareszcie doświadczony hodowca persów.
No i mamy TAJEMNICĘ:)!
Która pewnie się wkrótce wyjaśni.

Swoją drogą dobrze by było ,że pojawiła się tu taka osoba "od persów", bo to szukanie wiedzy w necie, pytanie równie nieświadomych persiarzy z przypadku jest męczące.Wy, miaukonowcy macie Marię D.
Persy takie samotne... :D

Co z persami...zeżarły Meksykankę?!

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Pt cze 15, 2012 9:38 Re: Dwa PERSY- no cudowne po prostu

Nie żyje.......wisiałam z nią na telefonie. BO JA MAM DZIŚ WOLNY DZIEŃ:-) Autko mi się znarowiło.......
Ci którzy nie lubią kotów w poprzednim wcieleniu musieli być myszami......

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Od: Pt lis 16, 2007 17:10

Post » Pt cze 15, 2012 9:40 Re: Dwa PERSY- no cudowne po prostu

Powiem więcej na temat Go!Go! - to ekspert od BIAŁYCH persów. 8) To wyższy stopień persiego wtajemniczenia.

Wyciągniętą z rąk pseudo kotkę MCO doprowadziła do takiego stanu futra, że mogłaby iść na wystawę. :D
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pt cze 15, 2012 9:42 Re: Dwa PERSY- no cudowne po prostu

Specjalista od futera wielce pożądany niewątpliwie.

Aczkolwiek na razie nic nam to bo AlKaida nadal łysa:-)

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Post » Pt cze 15, 2012 9:43 Re: Dwa PERSY- no cudowne po prostu

A w rekalmie furminatora kotka wyczesują :twisted:
Matka mnie błagała-kup, będzie spokój z kłaczesami...i był!:)
Dobrze,że w porę zauważyłam ("ja go czeszę a jemu wciąż wychodzą włosy")

Czarny pers jak się człowiekowi śni to znaczy,że...?????

(BOSKO!!!Zapytam o oczy Amelki,tzn o futro wokół oczy!Dalia jesteś nieoceniona, mów dalej:))

Alkaidzie wyśle furminator. :mrgreen:

kotkins

Post » Pt cze 15, 2012 9:44 Re: Dwa PERSY- no cudowne po prostu

kotkins pisze:A w rekalmie furminatora kotka wyczesują :twisted:
Matka mnie błagała-kup, będzie spokój z kłaczesami...i był!:)
Dobrze,że w porę zauważyłam ("ja go czeszę a jemu wciąż wychodzą włosy")

Czarny pers jak się człowiekowi śni to znaczy,że...?????

(BOSKO!!!Zapytam o oczy Amelki,tzn o futro wokół oczy!Dalia jesteś nieoceniona, mów dalej:))

Alkaidzie wyśle furminator. :mrgreen:

Wyślij - Tolce się przyda.........Ja do niej to już nie mam siły - zwłaszcza do rozczesywania ogona ( dla niewtajemniczonych Tola to pies udający bernardyna)

Obrazek

Neigh

Post » Pt cze 15, 2012 9:47 Re: Dwa PERSY- no cudowne po prostu

kotkins pisze:(BOSKO!!!Zapytam o oczy Amelki,tzn o futro wokół oczy!Dalia jesteś nieoceniona, mów dalej:))

Nie wiem czy na Planecie Persji trafiłas na ten temat: http://planetapersja.pl/printview.php?t ... 2edb5295fa

Witches=Go!Go!
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pt cze 15, 2012 10:04 Re: Dwa PERSY- no cudowne po prostu

MariaD pisze:Powiem więcej na temat Go!Go! - to ekspert od BIAŁYCH persów. 8) To wyższy stopień persiego wtajemniczenia.

Wyciągniętą z rąk pseudo kotkę MCO doprowadziła do takiego stanu futra, że mogłaby iść na wystawę. :D

oraz z robienia z kotów biednych i zaniedbanych (nie tylko futrzanie zaniedbanych) kotów jak marzenie
Kotkinsie Go!Go! weterynarzem nie jest, operacji nie zrobi, ale niejednego weta zagnie jak sądzę.
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Pt cze 15, 2012 10:08 Re: Dwa PERSY- no cudowne po prostu

Manasalu pisze:Furminatora ja używam tylko do psów i tylko w okresie linienia. Pięknie wyczesuje martwy włos.

A jak tam chłopaki się miewają?

A to ja furminatorem jeszcze odkłaczam kanapę i kocie kocyki, legowiska itp. Świetnie się sprawdza :D

MonikaSt

Od: Pt kwi 30, 2010 13:46

Post » Pt cze 15, 2012 10:29 Re: Dwa PERSY- no cudowne po prostu

Tak trafiłam.Nie będę wchodziła w szczegóły- mam kota z obustronną niedrożnością (miała koci katar, wiele razy)
Z wymazu nie wyszło nic, dałam posiew na grzyby-znowu nic.Rozważałam badania wirusologiczne,ale wyczytałam,że wirusy nie dają takiej wydzieliny.
Niedrożność sprawdzano dwa razy, u różnych wereynarzy.
Nie robi się podbno operacji odtwórczych w Polsce.
U ludzi też się nie robi,jeżdżą do Niemiec i Włoch.
Nie wiem na jakiej wysokości jest niedrożnośc ,ale prawdopodobnie na wysokosci zastawiki Hasnera.Bo tam są najczęściej.
Koleżanka miała kota (dachowca) z obustronnym zarośnieciem punktów łzowych.

Pójdę z Amelią do Garncarza jak będzie w Poznaiu,ale obawiam się,że usłyszę to samo.

Nie ma stanu zpalnego.Nie ropieje.Poprostu "łzy" płyną po pyszczku, myję kilka razy dziennie.Amelka jest śliczna ,ale wokół oczu ma żółto.W związek karmienia RC np. z kolorem filmu łzowego trudno mi uwierzyć.Ale kto wie...

A z ogonów najpierw się śmiałam a potem już nie.
Bo jak poczesałam intensywnie to się "sznurek" konopny zrobił.

Się wyżaliłam, wybacz Meksykanko.

kotkins

Post » Pt cze 15, 2012 10:47 Re: Dwa PERSY- no cudowne po prostu

kotkins pisze:Tak trafiłam.Nie będę wchodziła w szczegóły- mam kota z obustronną niedrożnością (miała koci katar, wiele razy)
Z wymazu nie wyszło nic, dałam posiew na grzyby-znowu nic.Rozważałam badania wirusologiczne,ale wyczytałam,że wirusy nie dają takiej wydzieliny.
Niedrożność sprawdzano dwa razy, u różnych wereynarzy.
Nie robi się podbno operacji odtwórczych w Polsce.

Mój też ma obustronną niedrożność, stwierdzoną przez Garncarza właśnie. Proponował mi zabieg udrożnienia, ale powiedział że u persów jest około 20% skuteczność, więc namawiać nie będzie. U mojego kota pomaga kuracja zalecona przez doktora - braunol, Difadol i lizyna. Wydzieliny jest dużo mniej i zamiast latać cały dzień za kotem z gazikami przemywam raz lub dwa dziennie. Na przebarwienia podobno świetny jest płyn i puder Eye Envy (ja mam sam puder). Ale Go!Go! ma większe doświadczenie w tej materii, więc warto ją zapytać.
Obrazek
Obrazek

Manasalu

Post » Pt cze 15, 2012 11:13 Re: Dwa PERSY- no cudowne po prostu

O operacyjnym udrożnieniu czytałam, teraz ktoś robi we Włoszech laserem i światłowodem podobno.
Ja bym jej zrobiła,ale to metoda nowa, robią ludziom i nie wiem czy weterynarze się już tym zainteresowali.
Chirurgia dróg łzowych jest mało skuteczna: sama dawno temu zrobiłam rekonstrukcję na rurce silikonowej facetowi pogryzionemy przez psa.Rurkę miał pół roku, był drożny.Cudownie.Po jakimś czasie rurkę(ruchomą!) usunęliśmy.I co?ano-zarosło.
W trzy tygodnie.

Jak pomyślę,że Amelka mogłaby być normalnym kotem to mną trzęsie,przeklęty krzyżak!!!!
Mam kilka rodzajów płynów do oczu.Na Persji ktoś radził Borasol.Na forum Miau zabroniony, podobno szkodliwy.
A kiedy byłam konsultantem na oddziale noworodkowym to był złoty środek na ropiejące oczka!Naprawdę pomagał.Pewnie stosują do dziś.
To delikatny środek odkażający, kwas borny w maleńkim stężeniu- groźny po wypiciu.
Ja stosuję u ludzi z powodzeniem,okaża.
I było jak ze sterydami: zqabiję kota :mrgreen: Borasolem!

Może i na persach się nie znam.Ale na oczach raczej chyba tak.

Ech, śmiecę Meksykance, zleje mi tyłek i słusznie!

kotkins

Post » Pt cze 15, 2012 11:20 Re: Dwa PERSY- no cudowne po prostu

kotkins pisze:O operacyjnym udrożnieniu czytałam, teraz ktoś robi we Włoszech laserem i światłowodem podobno.
Ja bym jej zrobiła,ale to metoda nowa, robią ludziom i nie wiem czy weterynarze się już tym zainteresowali.
Chirurgia dróg łzowych jest mało skuteczna: sama dawno temu zrobiłam rekonstrukcję na rurce silikonowej facetowi pogryzionemy przez psa.Rurkę miał pół roku, był drożny.Cudownie.Po jakimś czasie rurkę(ruchomą!) usunęliśmy.I co?ano-zarosło.
W trzy tygodnie.

Jak pomyślę,że Amelka mogłaby być normalnym kotem to mną trzęsie,przeklęty krzyżak!!!!
Mam kilka rodzajów płynów do oczu.Na Persji ktoś radził Borasol.Na forum Miau zabroniony, podobno szkodliwy.
A kiedy byłam konsultantem na oddziale noworodkowym to był złoty środek na ropiejące oczka!Naprawdę pomagał.Pewnie stosują do dziś.
To delikatny środek odkażający, kwas borny w maleńkim stężeniu- groźny po wypiciu.
Ja stosuję u ludzi z powodzeniem,okaża.
I było jak ze sterydami: zqabiję kota :mrgreen: Borasolem!

Może i na persach się nie znam.Ale na oczach raczej chyba tak.

Ech, śmiecę Meksykance, zleje mi tyłek i słusznie!

Ja tam używam borasolu na co dzień i zwierz nadal żyje i nawet paczy :wink: . Z tego co wiem wiele osób przestrzega przed wkrapianiem borasolu do oczu. Ale to chyba też nie takie straszne jak malują, bo są płyny pomagające w pielęgnacji oczu kocich z dodatkiem kwasu bornego (z możliwością wkrapiania również). Ja taki stosowałam i nie było żadnego podrażnienia i oczka nawet się poprawiły.
Obrazek
Obrazek

Manasalu

Post » Pt cze 15, 2012 11:39 Re: Dwa PERSY- no cudowne po prostu

No, ja mogę powiedzieć na 100%-od Borasolu się nie ślepnie.
Mnie w każdym razie nikt nie oślepł... :D

kotkins

[poprzednia][następna]