anulka111 pisze:Gratuluję dobrego samopoczucia,jestes lepsza ,bo masz więcej kotów?
Oby koty w Twoim azylu mialy rownie dobre.
Co który kot jest badany w Twoim azylu?
Czy wszystkie sa zaszczepione?
Kto u Ciebie jest rezydentem a kto "tymczasem"?
Przepraszam za OT. Przyznam, że nie rozumiem takich wymagań. Sama mam w domu kota, którego świadomie bym nie wzięła. Początkowo byłam obojętna, poza dokarmianiem. Mrozy zdecydowały za mnie. Kot ma opiekę domową, weterynaryjną, cierpi jedynie na deficyt uwagi ze strony ludzi. Mogłam go odwieść do schronu, gdzie trafiłby do baraku 'nieadopcyjnych' z powodu problemów behawioralnych. Dopóki ma lepiej u mnie, niż w schronie, nie czuje się winna.
Dlatego szanuje każdą osobę, która
polepsza warunki bytowe kota, często za cenę wielu wyrzeczeń osobistych. Załóżmy, że mirka_t kończy prowadzenie DT. Naprawdę polepszy to sytuacje kotów, czy więcej ich będzie na ulicy, bez jakiejkolwiek pomocy? Jeśli polepszy, skłonna jestem dyskutować nad minimalnymi warunkami w DT na poziome standardów hodowli kotów rasowych z rodowodem. Dopóki tak nie jest, takie dyskusje są kuriozalne, bo każde DT nadal jest na
wagę życia.
Nie mam nic przeciw hodowlom rasowych kotów. Sama marzę o jednej rasie, jednak kociaste decydują za mnie, jakiego kota mam

Stawianie DT wymogów na równi z odpowiedzialną hodowlą uważam za nieporozumienie. Większość osób prowadzących odpowiedzialne hodowle nie uzyskuje z nich zysków, jest to powiedzmy działalność non profit, w którą się angażują, by promować ukochaną rasę. Jak to ma się do osób, które za wydanie kota z DT nie biorą ani złotówki? Ile kosztuje rasowy, każdy wie. A jeśli zbierają na kota, to właśnie z datków, co jest 100% dobrowolne i oparte na zaufaniu darczyńcy do osoby prowadzącej taką działalność. Czy jako osoby trzecie, macie prawo w to ingerować? Wątpię. Chcecie pomóc kotu, jest tu pełno ogłoszeń, koty na ulicy, w schronie, bez leczenia. Są w dużo gorszej sytuacji niż koty u mirka_t, jeżeli intencje są szczere to wg mnie one powinny być pierwsze w kolejce zainteresowań danych osób.