Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 03, 2013 0:22 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Ale jeszcze mamy 13 stycznia niedzielę Owsiaka. Wtedy też są takie huki, że te biedne bezdomne koty i śpiące ptaki chyba zawału dostają :(

Uważam, że organizacje pro zwierzęce powinny go zasypać apelami. Może w końcu coś dotrze, że pomagając ludziom krzywdzi zwierzęta, przecież można to samo robić bez tych koszmarnych fajerwerków...
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Od: Czw wrz 13, 2007 14:07

Post » Czw sty 03, 2013 0:23 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Ja mam jeszcze jedno marzenie ale już się pewnie w moim życiu nie spełni. Mianowicie marzę o tym, żeby pójść na "tańcującą imprezę" nie dla głuchych.
Walczę o to od lat z marnym skutkiem a marzy mi się potańczyć i pogadać jednocześnie nie narażając się na zapalenie gardła i krtani i co tam jeszcze.
Kiedyś znajomy z grającego zespołu powiedział mi, że głośnością nadrabia się niedostatki techniczne.
Pewnie jestem jakaś dziwaczna, bo wszystkie koncerty to jeden wielki huk. Ale po co jak wtedy nic nie słychać?
Tylko, że to na inny wątek chyba:))

Myślę, ze warto by może jednak Owsiakowi zwrócić na te fajerwerki uwagę.

Z drugiej strony w wielu życzeniach na forum ilustracją były zdjęcia z fajerwerkami właśnie:(

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Czw sty 03, 2013 6:37 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Osobiście wątpię, żeby Pan Owsiak przejął się protestami. Ale co, zasypujemy? W jakiej formie? Próbować pewnie trzeba. Było na fb wydarzenie "Nie strzelam w sylwestra", może być "nie strzelam z WOŚP". Znajoma zauważyła, że "światełkiem do nieba" może być np. zapalona świeczka. Sama nazwa "światełko do nieba" i huk, jakie robi sprawia, że mnie żołądek boli.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Nie sty 06, 2013 21:28 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

W Gdańsku przy jakichś okazjach są puszczane czasem w niebo, hmm... nie wiem właściwie - lampiony? małe balony? W każdym razie bardzo ładnie to wygląda - długo i powoli (i co najwazniejsze - bezszelestnie) leci na niebie świecąc...

Marzy mi się Sylwester, żeby tylko w ten sposób witać Nowy Rok...

Negro

Od: Sob wrz 13, 2008 15:55

Post » Śro sty 09, 2013 19:16 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

ewexoxo pisze:narazie mamy rok spokoju, ale myślę że warto wspierać i propagować akcje typu "Sylwester w schronisku" jak np. w Korabiewicach.

dziękuję za ten sygnał

przeczytajcie o Sylwestrze w schronisku w Korabiewicach
tak opisują to wolontariusze (schronisko przejęła fundacja VIVA):

Sylwester w Schronisku w Korabiewicach staje się tradycją...
---------------------------------------------------
" Do godziny 24tej był spokój.
O 24 zaczęła się gehenna (szczególnie na betonach) i trwała jeszcze przez co najmniej godzinę.

Psy bardzo się bały, biegały w kółko.
Obecność człowieka je uspokajała (nawet człowieka z latarką, który na co dzień jest dla nich widokiem denerwującym).
Wycie, piszczenie jakby ktoś je obdzierał na żywca ze skóry.

Suka od Tudora, która się nie daje dotknąć normalnie, przybiegła pod furtkę, aby być pogłaskaną...
Frida przeskoczyla przez 4 boksy i została w nie swoim boksie
(czy wiecie, że to mogło skończyć się pogryzieniem, na jej szczęście trafiła do "przyjaznego boksu")...

Pietia (mały piesek, z jednym niewidzącym okiem) rozwalił (rozgryzł) siatkę i powiesił się na drucie...
została udzielona pomoc weterynaryjna.

5 psów (w tym Tadzio i Sky) przeskoczyły siatkę i wydostały się z boksów.
Będą musiały być przeniesione do innego miejsca w Schronisku, ponieważ nauczyły się, że da się wydostać...

Psy pakowały się do jednej budy nawet po 3...
Psy wchodziły głęboko w wykopane wcześniej nory...

Kartofelek wyważył bramę lecznicy...

Rzepka (piesek z luzu, bardziej wycofany) przybiegła do lecznicy, do ludzi, żeby się nią zająć, bała się...

Konie wbijały się w kąty boksów, niektóre silnie kopały (tak, miały zapalone światło i włączona muzykę).

Było 16 osób. Bieganie po Schronisku, sprawdzanie ilości psów, interwencje, latarki...

Na szczęście nikt nie zginął, stan zwierząt jest taki sam.

Sylwester na wsi nie okazał się spokojny.

Pytanie, jak było w innych schroniskach?

Czy nadal będziecie strzelać?

Jak wasze pupile zniosły wieczór?

Środki uspokajające były podawane wybranym psom (te, które wariują w czasie burzy)
już od dwu tygodni, aby przygotować ich organizmy. "

cytat z profilu schroniska w Korabiewicach z 1 stycznia 2013:
https://www.facebook.com/Schronisko.w.Korabiewicach

i jeszcze straszne zdjęcie drzwi - Przytulisko na Wiśniowej :

"Posylwestrowe zdjęcie z Wiśniowej.
Podczas gdy jedni świętują i bawią się w najlepsze, drudzy przeżywają piekło.
Zdjęcie przedstawia widok drzwi do pokoju Morisa, a raczej pokoju tortur.
Pies z przerażenia rozdarł blachę, wygryzł drzwi.
Pokaleczony, ale już spokojny, odpoczywa po ciężkiej nocy. "

zdjęcie :
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =1&theater

ja powtórzę pytanie ze strony na facebooku schroniska w Korabiewicach:

Czy nadal będziecie strzelać?

umieszczę to na pierwszej stronie

a ile jest schronisk w miastach gdzie jest wręcz bombardowanie :(
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Pt sty 11, 2013 10:35 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

zuzia96 pisze:Ale jeszcze mamy 13 stycznia niedzielę Owsiaka.
Wtedy też są takie huki, że te biedne bezdomne koty i śpiące ptaki chyba zawału dostają :(

Uważam, że organizacje pro zwierzęce powinny go zasypać apelami.
Może w końcu coś dotrze, że pomagając ludziom krzywdzi zwierzęta,
przecież można to samo robić bez tych koszmarnych fajerwerków...

Napisałam dzisiaj maile do redakcji i osobno do wszystkich redaktorów Dzień Dobry TVN
gościem ma być Jurek Owsiak - z prośbą o przekazanie mu informacji że Światełko do nieba
powoduje strach i przerażenie zwierząt, podałam cytat ze schroniska w Korabiewicach.

napisałam też do Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy na mail ogólny i mail do sztabów WOŚP

są tutaj:
http://www.wosp.org.pl/fundacja/kontakt

proszę napiszcie też Wy
im więcej takich maili tym większa szansa, że zamiast fajerwerków będą na przykład pokazy laserów

w wielu miastach będą wolontariusze ze zwierzętami psami, końmi
napisałam, żeby te zwierzęta pzred 20-tą iŚwiatełkiem do nieba były w cichym miejscu
jak najdalej od fajerwerków

nie wiem czy ktoś to przeczyta ale mam taką nadzieję
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Pt sty 11, 2013 12:09 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Napisałam.
Obrazek

Wolność, kocham i rozumiem. Wolności oddać nie umiem.(Chłopcy z Placu Broni)

MISIA- 1.06.2002 - 13.12.2012. Skarbie, gadułeczko moja. Bardzo mi Ciebie brak.
MIKITKA - 03.2002 - 13.07.2015. Tak bardzo mi żal.
FELUTEK - 03.2002 - 11.10.2015. Najcudowniejszy kot terapeutyczny.
OKRUNIA - 09.2002 - 16.08.2018. Śpij, skarbie kochany.
GACEK - 03.2014 - 22.06.2019. Wierny i mądry Przyjaciel.
TYGRYNIA - 05.2002 - 16.12.2020 .Maleńki koto-piesek.

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=153652 sprawdź zanim oddasz kota!

Ja-Ba

Od: Pt lis 07, 2008 23:23

Post » Pt sty 11, 2013 14:11 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

We Wrocławiu będzie grupa wolontariuszy z goldenami retrieverami. Zapytałam w sztabie WOŚP, co psy robią w towarzystwie fajerwerków, usłyszałam, że to jest sprawa właścicieli psów.
Napisałam do WOŚP w Warszawie, ale myślę, że równie dobrze mogę sobie pisać do kogokolwiek.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Pt sty 11, 2013 20:38 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Prawda jest taka, ze zwierzakami malo kto sie przejmuje ;/ To wstretne ;/

LaRosaNegra87

Od: Nie wrz 25, 2011 11:58

Post » Pt sty 11, 2013 20:39 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

... i głupie. WOŚP pomaga ludziom, ale powinno to się odbywać z szacunkiem dla stworzeń.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Nie sty 13, 2013 17:35 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

fajerwerki to ogromny biznes
i Polacy bardzo chętnie wydają na nie pieniądze

myślę, że gdyby był film np. z Sylwestra w schronisku w Korabiewicach
to byłby tak straszny że bardzo wielu ludzi by było wstzrąśniętych
i nie chcieliby juz tak znęcać się nad zwierzętami

te męczarnie zwierzęta przechodza już w pierwszej minucie a potem jest już tylko gorzej :(
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Nie sty 13, 2013 20:36 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

I na tyle zdało się pisanie, pytanie, dzwonienie. Jak zwykle fajerwerki rozbłysły nad naszym niebem... :evil:

LaRosaNegra87

Post » Nie sty 13, 2013 21:00 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Moje koty uciekły z pokoju, z którego widać niebo nad rynkiem. Mieszkamy daleko od rynku, ale słychać. To moje koty domowe. Co mają zrobić bezdomne zwierzęta ze Starego Miasta :evil:
to się nigdy nie zmieni, ale nie przestanę dodawać kropli, bo kropla drąży skałę.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Nie sty 13, 2013 22:05 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Moze kometarze pod artykulem dotra, ktos pewnie od nich je czyta:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ie.html#MT

i napewno akcja na ich fb:

https://www.facebook.com/wosp

Ja napisalam komentarz na fb, piszcie.

kociamysza

Od: Czw wrz 24, 2009 17:08

Post » Nie sty 13, 2013 23:33 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Pewnie, że kropla drąży skałę, u nas w Katowicach na szczęście był spokój, moje kociaki mogły spać sobie w najlepsze. Gorzej z tymi co były w pobliżu sztabów WOŚP ;/

LaRosaNegra87

[poprzednia][następna]