Łódź - 167+240, PILNIE DT / DS, znów maluszki u Aga-lodge :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 29, 2008 22:58

Oto pierwsze foty Lucynki vel Lusi.
Modelka jeszcze, jak widać, w kaftaniku posterylkowym, ale czuje sie dobrze. Od rana ma apetyt. Zwiedza cały dom, burczy na koty mojej mamy (a właściwie wydaje piekielne odgłosy...) Pięknie korzysta z kuwety (załączam dokumentację foto). Wygląda na zdrową, i szybko dochodzi do siebie po sterylce. Potwierdza się teoria, że to mlodziutki zwierzak.

I jest przekochana. Lusię trudno sfocić, bo gdy widzi, że do niej się zbliżam, zaczyna się obsesyjnie niemal miziać. rozmawia ze mną, patrzy na mnie zakochanymi oczami. Ile ja musialam się naczekać, aby moja osobista zołza Kicia tak mnie pokochała! A tu, proszę. Kot, który zakochuje się w człowieku od pierwszego wejrzenia.

Tego kota nie sposób nie pokochać :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ha! Poniżej dowód desperacji fotografa... Najłatwiej zrobić foto, gdy zwierz korzysta z kuwety ( a przy okazji dokumentujemy, iż korzysta - bezbłędnie!)

Zarówno z kuwety dużej:
:wink:

Obrazek

Jak i małej :wink:

Obrazek

Dzis z lecznicy przywiozłam tabletkę na odrobaczenie i fiprex (nie jestem pewna, czy na pewno Lusia została wyfiprexowana)

oczywiście prosimy o pomoc w szukaniu domku!

EDIT:

Aha! No jakże mogłam zapomnieć...(moje ulubione foto) Czy tak wygląda zestresowana kotka w niecała dobę po sterylce w nowym, nieznanym jej miejscu? :roll: :wink:

Obrazek

(Najmocniej przepraszam, nie mogę wyjść z podziwu, gdyż moje tymczasy to w przeważającej części dziczki wymagające do-oswojenia. A tu trafił się taki 'swojak'.)

Agalenora

Od: Pon lis 14, 2005 23:49

Post » Śro kwi 30, 2008 7:04

Dziś w pracy nie zastałam klatki z kotem :(.
Karmicielki zwolniły? :(
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Śro kwi 30, 2008 8:06

annskr pisze:Dziś w pracy nie zastałam klatki z kotem :(.
Karmicielki zwolniły? :(

Koty się wycfaniły albo najadły :wink:
Obrazek

montes

Od: Śro lut 22, 2006 20:45

Post » Śro kwi 30, 2008 16:32

jejku jaka sliczna szylkrecia cudo

twins26

Od: Nie lut 26, 2006 11:47

Post » Śro kwi 30, 2008 18:45

Lucynka jest przepiękna! I jak ładnie kuwetkuje :D
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw maja 01, 2008 11:57

Szukamy domu dla Lucynki!!!
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pt maja 02, 2008 9:08

Ojej, nikt tu nie zajrzał od wczoraj! To jak ma się ten dom dla Lucynki znaleźć?
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pt maja 02, 2008 11:10

Zaglądałam tylko nie pisałam :oops: A reszta chyba się grzeje na słoneczku, leniuchy :evil:
Obrazek

montes

Od: Śro lut 22, 2006 20:45

Post » Pt maja 02, 2008 20:05

No to ja podniosę wątek wieczornie :D Domek dla Lusi pilnie poszukiwany!
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob maja 03, 2008 11:26

Lusia jest na alegratce i na dwukropku, mojpupil.pl
"Niczego nie można cofnąć. Niczego nie można naprawić. Inaczej bylibyśmy wszyscy świętymi. W zamiarach życia nie leży nasza doskonałość. Miejsce doskonałości jest w muzeum"..

aga-lodge

Od: Wto paź 05, 2004 13:51

Post » Sob maja 03, 2008 12:43

A na allegro? Mogę jej założyć wątek, jeśli nie ma.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob maja 03, 2008 14:34

Lusia tymczasuje u Agalenory - nie wiem, czy ma allegro.
A sama Agalenora dzielnie łapie - dziś parkę, dwa dni temu - trikolorkę :D
Dwa dni temu pulę wzbogaciła Aga-lodge o jedną triokolorkę.
A karmicielka i kotkę, która przez lata dostarczała jej maluchów i nie dawała się złapać.
Dopisuję :wink:

Ktoś - zapomniałam kto :oops: powiedział mi o kolejnym kocim gnieździe - z życzliwymi karmicielami, może uda się kociska połapać.

I przypominam - jeden śliczny czarny Pingilek i piękna szylkretowa przemiła Lusia czekają na domki, a Mikropingle na zapisy
Ostatnio edytowano Sob maja 03, 2008 14:53 przez kalewala, łącznie edytowano 1 raz
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Sob maja 03, 2008 14:52

Kochani. bedę bardzo wdzieczna za pomoc w ogłaszaniu Lusi. Mam nowe foty, jutro wkleję do wątku, dziś mam chwilowy dostęp do sprzetu jedynie.

Uprzedzam, że będę mocno maglować domki. (!!! tak mocno, jak tylko potrafię) Koteczka jest przecudowna, kocha ludzi. Ba, całą ludzkość! Gdy wskoczy na kolana, to siedzi uparcie, zapierając się mocno łapkami i patrząc głęboko w oczy... Po tym co ją spotkało ze strony 'ludzkości' nie można pozwolić sobie na kolejny falstart...

Lusia odrobaczona jest, jeszcze jej nie zaszczepiłam, ale zrobię to lada dzień. Koteczka czuje sie dobrze.

Teraz doniesienia z działek w Łagiewnikach. 1 maja wybrałam się tam porozmawiać z karmicielami, osobami ogólnie sprzyjającymi kotom, dokarmiającymi je w sezonie. Próbowałyśmy złapać nieuchwytną ciężarówkę, czarną Kasię w białych skarpetkach( stado w tej okolicy jest już wykastrowane) Niestety, ciężarówka bala się klatki-łapki, obcej osoby. Wyciągała z łapki przynętę, i przy tego typu manipulacjach klatka zatrzasnęła się z hukiem. To wystarczylo, aby ostatecznie zniechęcić Kasię.

W ramach rekompensaty złapałam ciężarną trikolorkę, która dokarmiana jest w innym miejscu, przez inne osoby, matkę i syna.

Przy okazji dowidziałam się, na czym (w tym konkretnym miejscu) polega "dokarmianie" i "opiekowanie się kotami" na działkach...

Osobom o słabych nerwach nie radzę czytać dalej

Kotów jest ok 5-6, w tym trzy lub cztery młode brzuchate koteczki - cudne szyklretki trikolorki, jedna czarno biała. Wszystkie koty młode, generalnie nie żyją długo, z reguły jesienią i zimą są systematycznie 'trute'.
Truciciel jest ponoć nieuchwytny.

Dramat....

"Opiekunka" przyjeżdza wiosną, karmi koty latem, pozwala kotkom się rozmnazać, "bo kocięta są takie rozkoszne, wie pani, jak one ślicznie brykają jesienią... " A zimą zostawiane są samopas. Konczy się jedzenie, opieka.
"Takie życie" powiada syn pani.

Podtruwane, jednosezonowe koty przychodzą umierać na działkę. Konają w mękach pod tują, na oczach tych ludzi, w miedzyczasie zapewnie pielących grządki...
"Pochowaliśmy juz ich kilkadziesiąt" chwali się syn.

Nie powiem, co wtedy pomyślałam.
Jakie słowa cisnęły się na usta.
Jak próbowałam trzymać nerwy na wodzy...
Chyba mi się to udało, bo pozwolili łaskawie złapać jedną z kotek.

Kastrować wszystkich nie chcą, gdyż 'zabraknie kotów"

A przecież "kocięta jesienią są takie ładne i rozkoszne"....

W koncu pani powiedziała "tę może pani łapać"
Syn "Tak, łapcie tę brzydką. Ta ładna niech rodzi, ma fajne kociaki, tej nie pozwalamy łapać" krzyknął płosząc białoczarną brzuchatą koteczkę

Dziś rano pojechałam tam ponownie z TZtem. Udało się złapać nieuchwytną Kasię.
Klatka łapka i Kasia zostały zamknięte razem w altance. Kasia była na tyle głodna, że skusiła ją przynęta.

Później dotarła do nas annskr i wspólnie zapolowaliśmy w miejscu "jednosezonowych płodnych trikolorek"
Niestety, złapał się tylko kocur. Polowałyśmy bez wiedzy właścicieli działki.

Jutro próbujemy ponownie.

Mamy nadzieję, że nikt nas nie zadenuncjuje.

Prosimy o kciuki!

Agalenora

Od: Pon lis 14, 2005 23:49

Post » Sob maja 03, 2008 17:35

bardzo się cieszę,że czarno-biała złapana :) na tą małpę poluję od czasu jak jeszcze nie była ciężarna... chylę czoła 8) w niedzielę najlepiej przyjeżdżać tam najpóźniej o 7 rano, po 8 są już pierwsi "życzliwi" działkowicze. ci łagiewniccy są wyjątkowo zajadli i podli, czasem nawet zamiast topić albo truć próbowali skręcić kark pięknej szylkreci. kilki lat temu jednek teraz już ś.p. karmicielce powiesili na drzewach owocowych kilka kotów... dziewczyny czy widziałyście może taką drobną złotą szylkretkę? jest u mnie jej siostra. gdy ostatni raz widziałam tamtą miała obwisły brzuszek,jakby po okoceniu się, ale może tylko mi się wydawało...
Obrazek

Karoluch

Od: Wto maja 01, 2007 22:50

Post » Sob maja 03, 2008 21:55

To ja dam Lusię na allegro, tylko poczekam na te nowe zdjęcia, zapowiadane przez agalenorę!

To, co piszecie o działkowiczach - straszne!!!!!!!!!!!!!! Żywe zabaweczki sobie hodują! Trzymam wielkie kciuki, żeby się udało złapać WSZYSTKIE kotki, a szczególnie tę, co ma "takie śliczne kocieta" :evil: :evil: :evil:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

[poprzednia][następna]