Niebieskooka Szarotka ma domek razem z Fizią!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 31, 2010 13:23 Re: Niebieskooka Szarotka ma domek razem z Fizią!!!

mio pisze:tak, Greta, masz slusznosc, dzieki za wsparcie, ale co do ubostwa, obdarcia, itd. to nie przesadzajmy, chyba ze tak sie naprawde czujesz

joluka, problem w tym, ze te kanape kupil czlowiek, ona sama nie przyszla i nie stanela na srodku pokoju

mio, sama pisałaś, że ten, kto chce mieć koty musi mieszkać w śmierdzącej norze...
Stąd moje uwagi na temat ubogich kociar :twisted: a serio - przykro się czyta takie aroganckie wypowiedzi, wiesz?
Tak, kanapę człowiek kupił. Widocznie ten człowiek jeszcze nie nauczył się (i jeśli będzie miał szczęście, nie dowie się tego nigdy), że wszystko można stracić. W wyniku wypadku na przykład, czy jakiejkolwiek życiowej katastrofy. Dlatego teraz się wścieka z powodu kanapy.
Wierz mi, strata żywej istoty boli bardziej. Jak się już człowiek do niej przywiąże, oczywiście - vide post Iśki. Z tej perspektywy uszkodzona kanapa to drobiazg.
Życzę powodzenia we wspólnym życiu z kotami. I pamiętaj, że po to jest forum, żeby móc skorzystać z cudzych doświadczeń i podzielić się własnymi.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Wto sie 31, 2010 13:45 Re: Niebieskooka Szarotka ma domek razem z Fizią!!!

Ważne: poczytaj Kocie ABC (temat podwieszony w dziale Koty).
Na przykład wątki o oknach i balkonach:
viewtopic.php?t=45334
viewtopic.php?t=76284
viewtopic.php?t=97189
Niedawno zginęła straszną śmiercią w oknie uchylnym kolejna kotka, bo "nigdy nie interesowała się oknami". Do pierwszego (i ostatniego) razu... :(

To odnośnie tego, że nikt Ci nie powiedział tydzień temu że to zła karma...
O żywieniu w ABC też jest.
Edit: Purina to nie jest najgorsza z możliwych karm, ale owszem, są dużo lepsze.
Na problemy jelitowe - specjalna karma Intestinal firmy Royal Canin, dostępna u weterynarza. A mała Fizia/Terry powinna jeść karmę dla kociąt.
To tylko ja,
Tż Gretty

Gretta

Post » Wto sie 31, 2010 14:10 Re: Niebieskooka Szarotka ma domek razem z Fizią!!!

mio proszę nie obrażaj się na wątek, tylko zostań z nami. Nawet jeśli forumowicze "jadą" po Tobie - to staraj się to jakoś przełknąć. Przecież widzisz, że nie każdy to robi i możesz liczyć na rady.
Ze swojej strony cieszę się, że zdecydowałaś się podzielić z tym, co się dzieje u Ciebie w związku z nowoprzybyłymi. Niewiele osób na to stać, aby napisać, co ich "boli".
Dlatego też zwracam się do reszty: że nie dręczcie już mio, tylko teraz nastał czas na rady, aby kobita zdała sobie sprawę, że wszystko nie zawsze wygląda tak czarno. Też miałam kiedyś, i to nie raz wizje, że pierdutnę tym wszystkim i ucieknę, bo koty mnie do pasji potrafiły doprowadzić. Ale to szybko przemija i zostawia nas bogatszymi o doświadczenia jak pewnych sytuacji uniknąć, albo jak je "umilić" :wink:
Głowa do góry, przełknij problemy i staw im czoła :!: :ok:

Zresztą opinie, że sprzęty są ważniejsze niż koty, to trochę w moim odczuciu przesadzone są. Może na początku to spędza sen z powiek, ale potem człowiek zda sobie sprawę, że istotki są najważniejsze 8) Pamiętacie tak w ogóle wątek, gdzie "dwie małe dzidzie (biała i biało-ruda)" stały się bohaterkami krucjaty "przeciwkomuratorowymnowobogackim damulkom" :?: To był prawdziwy przykład doboru kotów pod kolor wystroju domu... :evil:

Pozdrawiam wszystkich :mrgreen:
"Niektórym ludziom aż chce się przybić piątkę! ...W twarz. ... Krzesłem."
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ludmiłku... [*] żegnaj Najukochańszy Przyjacielu...30.12.2011r.
Mikusiu... [*] Ty też...17.04.2013r.
Obrazek

Szejbal

Od: Czw maja 08, 2008 23:16

Post » Wto sie 31, 2010 14:38 Re: Niebieskooka Szarotka ma domek razem z Fizią!!!

mio dobrze,że zaglądasz :lol: uwierz, że nikt nie chce Cię ukamionować, ja kończę umoralniać i naprawdę ze szczerego serca życzę Ci aby Twoje meble i koty żyły w symbiozie. Napisz czasem co u Ciebie i jak "potwory" :wink: zawsze możesz uzyskać więcej rad niż u niejednego weta bo niektóre dziewczyny "przerobiły" kilkadziesiąt futerek i mają spore doświadczenie (ja zaledwie 37 szt) zawsze pomożemy. Głowa do góry i głaski dla dziewczynek :kotek:
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Wto sie 31, 2010 15:07 Re: Niebieskooka Szarotka ma domek razem z Fizią!!!

nie zamierzałam ani umoralniać, ani tym bardziej ukamieniować Mio - nie podoba mi się tylko takie podejście do tematu:
mio pisze:koszt tygodniowego pobytu 2 kotow w moim domu to ok. 2000,00 PLN- jest ktos chetny pokryc?

natomiast fazę załamania i kryzysu rozumiem aż za dobrze.... - przeżywałam ją niejednokrotnie (przy przygarnięciu pierwszej koteczki, gdy nic kompletnie nie wiedziałam o kotach i sytuacja mnie przerosła; gdy miałam w domu odizolowaną koteczkę z białaczką, wylizującą się ze stresu do mięsa i sikającą w całym pokoju mojej córki na wszystkie meble - z perspektywą dożywotniej takiej sytuacji; teraz także, gdy mam od paru miesięcy trudno adoptowalną niewidomą tymczaskę praną konsekwentnie przez moją rezydentkę i sikanie po meblach uskuteczniane przez obie kotki w związku z tym....) - ale nigdy nie były dla mnie najważniejsze straty materialne - choć dotkliwie je odczuliśmy za każdym razem..... :(

jeśli Mio decyduje się na zapewnienie domu obu koteczkom i podjęcie próby przetrwania tej trudnej sytuacji - sądzę, że będzie mogła jeszcze niejednokrotnie liczyć na wsparcie na tym forum - tylko, że trzeba się o nie zwrócić po prostu w trochę inny sposób......

joluka

Od: Nie gru 30, 2007 16:51

Post » Wto sie 31, 2010 15:24 Re: Niebieskooka Szarotka ma domek razem z Fizią!!!

joluka pisze:jeśli Mio decyduje się na zapewnienie domu obu koteczkom i podjęcie próby przetrwania tej trudnej sytuacji - sądzę, że będzie mogła jeszcze niejednokrotnie liczyć na wsparcie na tym forum - tylko, że trzeba się o nie zwrócić po prostu w trochę inny sposób......

Właśnie miałam to napisać - zwyczajowo przyjęte formy to: "proszę o rady", "pomóżcie" - nie zauważyłam takich słów :wink:
To tylko ja,
Tż Gretty

Gretta

Post » Wto sie 31, 2010 15:31 Re: Niebieskooka Szarotka ma domek razem z Fizią!!!

Rady radami, ale jak mają się dzisiaj kotki?
Dzień pochmurny, więc pewno im oczy od spania podgniły. Nie zapomnij je wieczorem pomęczyć, choćby zwykłą sznurówką, niech się napolują za nią, bo po takim śpiącym dniu mogą nocą buszować :mrgreen:
Obrazek
Cinia i Tycia

Iśka

Od: Pt cze 25, 2004 20:55

Post » Wto sie 31, 2010 18:52 Re: Niebieskooka Szarotka ma domek razem z Fizią!!!

to nie pierwsza wpadka maaaaagiiiiiii i ze niejeden oddawal jej maluchy, bo byl taki zly zly zly i niegodny

Nic takiego nie mialo miejsca. Żadna moja adopcja (niewiele ich bylo) nie zakonczyla sie zwrotem kota.
Mam nadzieje, ze i ta jednak zakonczy sie in plus.

Co do kup: mio, czy Ty nie umiesz sama myślec? Tak trudno poszukac w wyszukiwarce forum watkow o karmach?
Wiedzialas co koty jadly u mnie bo Ci to napisalam.
Co do Cat Chow - na pewno kotek nie otruje, bez przesady. Ale sa lepsze karmy, sama sie zainteresuj jakie.
Albo moze w koncu naucz sie prosic o rady lub sugestie a nie ich żądać. Nie masz pojęcia jak bardzo to musi zrażać ludzi do Ciebie.
Zaś bardziej do tematu: ile jeszcze jadu wylejesz na forum pod moim adresem zanim wpadniesz na pomysl, zeby srajace co 3h koty pokazac wetowi?
Juz kilka dni temu ktos Ci to radził...
No ale moze juz przeszlo.

Co do tego czy koty chcą wrocić czy nie. Mam wielką nadzieje że to prawda, ze tworzysz im takie warunki, ze faktycznie nie chcą.
Coz - wizyta poadopcyjna to pokaze.

Umowe wyslalam Ci na maila.
Ostatnio edytowano Wto sie 31, 2010 19:31 przez magaaaa, łącznie edytowano 1 raz

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Wto sie 31, 2010 19:15 Re: Niebieskooka Szarotka ma domek razem z Fizią!!!

UMOWA O ADOPCJĘ KOTA

Pomiędzy :
zamieszkałą :
telefon kontaktowy /e-mail
PESEL
zwanym dalej Właścicielem

a
zamieszkałym/łą:.
Telefon kontaktowy/e-mail:
PESEL:
zwanym/zwaną dalej Adoptującym.

1. Adoptujący przyjmuje nieodpłatnie …………......................................................................... o umaszczeniu ………………………………………………….., wiek………………………. jako kota „do kochania” to znaczy nie przeznaczonego do hodowli.

2. Właściciel zapewnia, iż kotka w momencie przed przekazaniem została przebadana przez lekarza weterynarii, odrobaczona, jest wolna od chorób zakaźnych i posiada aktualną książeczkę zdrowia. Kotka nie była szczepiona.

3. Adoptujący oświadcza, iż przyjmuje kotkę wyłącznie dla siebie, a nie dla pośredników lub innych osób. Adoptujący oświadcza, że jego stan finansowy jest wystarczający do zapewnienia kotce godziwych warunków życia: utrzymywania jej w czystości, wolnej od pasożytów, bez nadmiernego stresu i dręczenia, zapewnienie właściwego odżywiania stosownie do wieku i kondycji kotki, dbałości o jej zdrowie fizyczne i psychiczne.

4. Adoptujący zobowiązuje się do poddania kotki zabiegowi kastracji, od razu po osiągnięciu przez nią dojrzałości płciowej (czyli po pierwszej rujce). Adoptującemu nie wolno świadomie rozmnożyć kotki ani nieświadomie dopuścić do rozmnożenia np. w wyniku ucieczki kotki.

5. Adoptujący zobowiązuje się do szczepienia kotki przeciw podstawowym chorobom wirusowym (wg zaleceń lekarza weterynarii) oraz okresowych kontroli stanu zdrowia i kondycji kota.

6. Adoptujący przyjmuje do wiadomości, iż Właściciel może poprosić o umożliwienie mu lub osobie wskazanej przez właściciela zobaczenia kota w ich nowym miejscu zamieszkania w celu sprawdzenia stanu kota i warunków w jakim żyje.

Jednocześnie Właściciel prosi o przekazywanie mu przez Adoptującego informacji o kocie, zwłaszcza w okresie ich aklimatyzacji, droga najbardziej dogodną dla Adoptującego (poczta elektroniczna/telefon/list) – szczególnie o ewentualnych problemach z ich przystosowaniem w nowym miejscu.

Jeżeli wystąpiłyby takie problemy z adaptacja kota, lub z innych względów nie byłby możliwy ich dalszy pobyt w domu Adoptującego, Właściciel zastrzega sobie prawo pierwszeństwa - przyjęcia kota z powrotem do siebie na takich samych warunkach (nieodpłatność) na jakich nastąpiła adopcja lub weryfikacji kolejnego Adoptującego, do którego kotka miałaby trafić.

7. Adoptujący nie będzie wypuszczał kotki bez nadzoru na tereny otwarte tzn. kotka będzie przebywała poza mieszkaniem wyłącznie w kocich szelkach i na smyczy, w transporterze lub na skutecznie ogrodzonym terenie (wybieg w ogrodzie uniemożliwiający wydostanie się kotki poza niego, zabezpieczony siatką balkon).
Ze względu na liczne przypadki zaginięcia lub śmierci kotów, które wypadły przez okno lub balkon, Adoptujący zobowiązuje się do zabezpieczenia najczęściej otwieranych do wietrzenia okien w mieszkaniu oraz balkonu siatką metalową lub zamontowanie ograniczników do bezpiecznego uchylania okien, aby zapobiec wypadnięciu kotki lub jej swobodnemu wychodzeniu poza mieszkanie.

8. Pod żadnym warunkiem Adoptującemu nie wolno porzucić kotki, źle traktować kotki, oddać lub odsprzedać do sklepów zoologicznych, schronisk dla zwierząt lub laboratoriów badawczych.

9. W razie śmierci, zaginięcia lub poważnej choroby/urazu kotki, Adoptujący powiadomi Właściciela o zaistniałym zdarzeniu.

10. Umowa o adopcję została sporządzona w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach – po jednym dla Właściciela i Adoptującego.

Takie umowy.

magaaaa

Post » Wto sie 31, 2010 20:14 Re: Niebieskooka Szarotka ma domek razem z Fizią!!!

po I informuje Isie o kotach

kotka terrariowa spi na moich nogach z 4 lapami w gorze

Charlie pochrapuje z kuchni

najadly sie jak prosiaki (serduszka drobiowe, sparzone i posiekane), nie zrazilo ich to jednak do wyrywania mi mojego jedzenia z talerza

przed snem kobity zrobily extra rajd po chalupie - wszystko fruwalo, a ja mam nadgarstek do wymiany bo pomylilam sie Terce z Charlie. no coz, taki los

lale nie lubia sie zbytnio tulic, Charlie sie wpienia na czesanie. malutka generalnie jest po prostu slodziakiem gdyby nie to, ze musze ja wyjmowac z a) lodowki, b) kuchenki, c) nie bede wymieniac wszystkich sprzetow gospodarstwa domowego

fajne, niezalezne, zadbane krolewny

po II nie moge podpisac dokumentu, ktory nie zostal mi pokazany przed przyjazdem kotow. nie bylo wizyty przedadopcyjnej, nie bedzie poadopcyjnej, klaniam sie najuprzejmiej

do Wszystkich, przepraszam, jesli z irytacji bylam miejscami nie do zaakceptowania. najszczersze sa to przeprosiny. jestem 100%owa damulka, pyszalkowata i z kompleksem wyzszosci. kocham swoja rodzine i mieszkanie

z kotami dojde do ladu (a one ze mna). jesli cokolwiek bedzie nie tak, licze tu na wszystkich, niee, na wszystkie, mamy tu chyba tylko kobiety, facet by mi tak nie nauragal :wink:

jutro kotki i ja wyprawiamy ksiecia pana do szkoly, prosze 3mac za nas kciuki

mio

Od: Śro sie 18, 2010 16:03

Post » Wto sie 31, 2010 20:25 Re: Niebieskooka Szarotka ma domek razem z Fizią!!!

mio pisze:... nie zrazilo ich to jednak do wyrywania mi mojego jedzenia z talerza...

Jak podejdzie, psiknij wodą z psikacza (takiego do kwiatów). Powinno zadziałać.

mio pisze:jutro kotki i ja wyprawiamy ksiecia pana do szkoly, prosze 3mac za nas kciuki

Kciuki są. :ok:
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Wto sie 31, 2010 20:28 Re: Niebieskooka Szarotka ma domek razem z Fizią!!!

jestem 100%owa damulka, pyszalkowata i z kompleksem wyzszosci

Święta prawda

nie bylo wizyty przedadopcyjnej, nie bedzie poadopcyjnej, klaniam sie najuprzejmiej

Wizyta przedadopcyjna byla.

nie moge podpisac dokumentu, ktory nie zostal mi pokazany przed przyjazdem kotow

Tu zdaje się ma rację ta damulka.
No i mam za swoje.
Za łatwowierność i kretyńskie branie każdego słowa za dobrą monetę. :evil:
Pozostaje z nadzieją, że nie robi krzywdy kotkom...
Ostatnio edytowano Wto sie 31, 2010 20:45 przez magaaaa, łącznie edytowano 1 raz

magaaaa

Post » Wto sie 31, 2010 20:34 Re: Niebieskooka Szarotka ma domek razem z Fizią!!!

ja po prostu zwariuje. Magdo, nie bylo wizyty przedadopcyjnej. Twoj maz wrzucil mi koty do kuchni i wyszedl (byl b. mily)

nie zycze sobie Twoich impertynencji. nie jestes latwowierna, tylko nieodpowiedzialna

kiedy we czwartek wroci moj aparat, zdjecia lalek beda na osobnym watku

wybaczam Ci wszystko, bo nie wiesz co czynisz

wszystkiego najlepszego

mio

Od: Śro sie 18, 2010 16:03

Post » Wto sie 31, 2010 20:38 Re: Niebieskooka Szarotka ma domek razem z Fizią!!!

wybaczam Ci wszystko, bo nie wiesz co czynisz

Kobieto, zastanów się jeśli jesteś w stanie.

Nowy watek powitam z radością, zdjęcia takoż.
Więcej już nie skieruję do Ciebie ani słowa.

magaaaa

Post » Wto sie 31, 2010 20:43 Re: Niebieskooka Szarotka ma domek razem z Fizią!!!

mio pisze:... kiedy we czwartek wroci moj aparat, zdjecia lalek beda na osobnym watku...

To : za lalki :ok:
(i spróbuj psikacza. Na moje pokemony działał rewelacyjnie, a też miałam na początku próby przechwycenia jedzenia. Skończyły się.)
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

[poprzednia][następna]