» Sob lis 24, 2007 8:34
Nie wiemy wiele ale tez nie jest tak, ze nic... Nie ma w zasadzie czegos takiego jak suchy FIP, roznica wydaje sie raczej ilosciowa niz jakosciowa.
Obraz USG narzadow przy fipie ujawnia przewaznie drobne ziarniniaki w roznych narzadach, widzialam opisywanie ich przez dr Marcinskiego.
Zmiany biochemiczne we krwi o ktorych mowimy dotycza jak najbardziej rowniez sytuacji gdy plyn w jamach ciala sie nie zbiera. Podobnie objawy, niespecyficzne, niestety, ale np. uporczywa goraczka wystepuje w wiekszosci przypadkow. Wykrywane sa tez zmiany okulistyczne.
Tinka, u Satynki stosunek A/G jest super wiec nie ma co chyba robic rozdzialu, to raczej wyklucza obecnosc bialka monoklonalnego.
To wszystko razem wcale nie znaczy ze to nie fip...
Beato, ja wiem ze jej stan ogolny jest kiepski... Wiem, ze jest pod najlepsza opieka, i medyczna i domowa.
Sprawdzilabym czy pierwotna przyczyna nie jest jednak niewydolnosc czy marskosc watroby, przy takowym transaminazy moga nie byc podwyzszone a stan chroniczny, wiec zmodyfikowany przesiek mogl byc juz wczesniej... i doprowadzil do zbierania sie wysieku?
To jedyna sensowna opcja ktora na ten moment przychodzi mi do glowy a ktora moglaby cos zmienic faktycznie, byc moze istnialoby wowczas leczenie przyczynowe, przy hyperamonemii podaje sie aminokwasy, laktuloze, diete...natomiast ostroznie steryd.
To wylacznie sugestie, Ty i Pani Doktor macie pelny obraz wiec jesli D.uzna to za zasadne mysle ze sama bedzie chciala sprawdzic...
Ja tez mysle ze jest bardzo godna zaufania.