CZARNA NĘDZA - ADOPCJE!!! str 36

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto sty 31, 2006 10:24

Tika pisze:
covu pisze:
Catrina pisze:
covu pisze:nie wiem czy chce zeby ja ujawniac :D

Musi :wink: w końcu i tak będę robić listę wszystkich darczyńców i pomocników więc ujawnienie jest konieczne :D

to ja ujawnie... to byla Gacusiowa :D
dziekujemy serdecznie :D

Catrina... moze nie teraz ale po moich feriach napewno pojdzie jeszcze jedna aukcja na czarnuchy :D

Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy pomagają czarnym kotulkom :1luvu:!!! Gacusiowa Mamo :king:!

:oops: jeżu, a ja tu dopiero teraz zajrzałam :oops:
czterej pancerni.... i piesy dwa :)
ObrazekObrazekObrazek Obrazek

Gacusiowa

Od: Wto gru 09, 2003 12:22

Post » Wto sty 31, 2006 11:15

Catrina pisze:
Lidka pisze:A na zyjatka kupijecie stronghold?

Dorzuce cos ale po wyplacie w tym miesiacu mialam sterylizacje naszych:((

Wolontariuszka kupiła trochę strongholdu ale przy takiej ilości kotów to jest po prostu niemożliwe żeby je wszystkie tym potraktować...
Wet musi zaordynować jakąś terapię grupową.

Moze kupic stronghold na duzego psa 40-60kg. Jak one chudziny, to jeden by starczyl na 20 kotow, bo pewnie nie waza wiecej jak 3 kg. Kosztuje ok 50 zl. Tylko, ze jesli one mocno zarobaczone to moze nienajlepiej. Ja wiem, ze to nie jest najlepsze rozwiazanie ale moze trzeba wybrac mniejsze zlo.
Ja taka saszetke naciagam do strzykawki i potem nawet dzikusy przy jedzeniu mozna zaopatrzyc.
Pomyslcie o tym.
Moj wet na poczatku sie nie za bardzo zgadzal ale potem podal mi jako swoj sposob na obnizenie kosztow:))

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Wto sty 31, 2006 12:23

covu pisze:
gosiak pisze:Właśnie dostaliśmy przelew od covu z Allegro - 185zł oraz 50zł od forumowiczki. Doliczając jeszcze 30zł od mojej mamy, to jest w sumie 265zł :dance: , które niebawem zamienimy na karmę dla biedulków. Trzymam kciuki za aukcję!

ale bajer... bedzie chyba troszke tego jedzonka co?/ :D

Pewnie, że troszkę będzie :wink: Catrina: pamiętam o wszystkich rachunkach; na 20kg Acany spokojnie starczy. Myślę, że to dobre rozwiązanie, dość tanio, a przy tym jakość dobra dla chorych kotków. Pod koniec tygodnia zamówimy.
Lidka: problem w tym, że te koty nie są nauczone robić w jedno miejsce. One robią gdzie popadnie... niestety.

gosiak

Od: Nie kwi 03, 2005 13:25

Post » Wto sty 31, 2006 13:26

Lidka pisze:Moze kupic stronghold na duzego psa 40-60kg. Jak one chudziny, to jeden by starczyl na 20 kotow, bo pewnie nie waza wiecej jak 3 kg. Kosztuje ok 50 zl. Tylko, ze jesli one mocno zarobaczone to moze nienajlepiej. Ja wiem, ze to nie jest najlepsze rozwiazanie ale moze trzeba wybrac mniejsze zlo.
Ja taka saszetke naciagam do strzykawki i potem nawet dzikusy przy jedzeniu mozna zaopatrzyc.
Pomyslcie o tym.
Moj wet na poczatku sie nie za bardzo zgadzal ale potem podal mi jako swoj sposob na obnizenie kosztow:))

Dobry pomyśł = "sprzedam" go wolontariuszce - niech negocjuje z wetem :D
Albert, Fisia Haczyk, Tadeuszek

Catrina

Od: Pon kwi 18, 2005 11:53

Post » Wto sty 31, 2006 15:39 Aukcje

Witam,

Co do allegro, zrobcie tak:
1. Napiszcie do allegro maila z pytaniami dotyczacymi dogadania sie z serwisem na temat aukcji charytatywnych. Czyli, jakie warunki stawia allegro, jakich dokumentow potrzebuje, co oferuje dla aukcji charytatywnych itp. Rzecz w tym, ze allegro bardzo restrykcyjnie podchodzi do aukcji, ktore maja w tytule charytatywna-moja dziewczyna wystawia czasem przedmioty, z ktorych dochod przeznacza na ratowanie koni rzeznych (sami mamy anglo-araba i 2 koty). Nawojowala sie z allegro straszliwie, ale faktem jest, ze jak jest napisane w tytule aukcji "charytatywny", to cena przedmiotu skakala o 300-500 %. Allegro rzada formalizmow, poniewaz swego czasu mnostwo ludzi latalo po miastach z puszkami i zbieralo "na dzieci", a tak naprawde pieniadze przeznaczali dla siebie. Podsumowujac-mail do allegro, aby wyjasnilo wam, w jaki sposob pozwala wystawiac aukcje charytatywne. W razie czego taki mail bedzie mocna bronia w walce z allegro, gdyby zaczelo sie wypierac. Kazdy dokument drukujcie, kserujcie i wogole-na wszystko trzeba miec papier.
2. Oczywiscie wiecie jak-trzeba zalozyc fundacje, czyli miec statut, zarejestrowac ja w sadzie i zalozyc jej fundacyjne konto w banku. To w sumie zadna filozofia i SERDECZNIE ZACHECAM kilka aktywnych osob z forum do jej zalozenia. Koszty zadne, a ten formalizm otwiera wiele drzwi. Czemu to pisze. Otoz allegro jest najprawdopodobniej zwiazane litera prawa do tego, aby zwalniac aukcje charytatywne z prowizji! Oczywiscie wprost tego nie powioedza, chwala sie tylko, ze nie pobieraja z takich aukcji oplat, ale chyba jest jednak tak, ze to prawo ich do tego zmusza. Nie mialem czasu tego rozkminic, ale niemal na bank tak jest. To bardzo wazne-cala kasa idzie na cel wtedy. I dlatego miedzy innymi allegro nie za bardzo chetnie pomaga. Ale po wypelnieniu wszelkich formalnosci-droga otwarta.
3. Zalozenie konta fundacji na allegro zgodnego z ich wymogami. Mozna wtedy wystawiac aukcje charytatywne, cieszyc sie wysokim zainteresowaniem licytujacych (slowo "charytatywna" dziala jak magnez) i zarabiac na kotki. Zamiast robic "pospolite ruszenie" w razie "W", macie stale, pewnej wielkosci, "fundacyjne" dochody, ktore mozna dobrze lokowac w kocie nieszczescia. To naprawde wspanialy pomysl. Zwlaszcza, ze kazdy z was ma raz na jakis czas niepotrzebny przedmiot, usluge, lub umiejetnosc. Mozna wystawiac ubrania, malowac obrazy (moja lepsza czesc to robi), oddawac na aukcje ksiazki, drukowac jakies fajne plakaty (tu pomysl: mozna stworzyc dosc szybko kalendarz z kocimi biedami i sprzedawac, dodrukowujac potrzebna ilosc sukcesywnie ploterem), tu jest pole dla wyobrazni. To kwestia przede wszystkim logistyki. Na allegro zaglada calkiem sporo ludzi z przyzwoitymi pieniedzmi i chetnych do podzielenia sie-dziewczyny zebraly ponoc lacznie 20 tys. na wykup koni rzeznych. Zreszta-sami wiele razy takie "kocie" aukcje dotowalismy.
4. RZECZ NAJWAZNIEJSZA: wszystko powinno byc przygotowane profesjonalnie:, strona www allegro, strona www fundacji, pelne mozliwosci kontaktu (mail, komunikator, fony). Ludzie to lubia, i niestety, wymagaja. Wszystko powinno migac, swiecic, byc ladne i atrakcyjne. Spoleczenstwo nam sie amerykanizuje, zwlaszcza ta czesc z kasa (a do tych chcecie uderzyc "po prosbie"). Nawet bieda i nieszczescie powinno byc estetyczne i atrakcyjne wizualnie. Prywatnie sie z tym niezgadzam, ale to koniecznosc przy szukaniu pieniedzy-zobaczcie, jak wygladala reklama w TV fundacji na rzecz pomocy koniom-byla estetyczna, ladna, czytelna.
5. Fundacja ma sile przebicia-grupka ludzi NIE. Fundacje moga pokazac w regionalnej tivi (np. gdy protestuje przeciw zamykaniu okienek piwnicznych), moze zwolac konferencje prasowa, wydac oswiadczenie, zlozyc oficjalny protest, postraszyc prezesa spoldzielni, miec swoj organ prasowy w internecie itp. Moze byc troche "ekologiczna" (ekologowie maja prawo blokowac inwestycje, maja potezny i realny wplyw na firmy, gminy). Przyjzyjcie sie, jak rzesze ludzi (nawet czesto majetnych-np. mieszkancy osiedli domkow jednorodzinnych) protestuja przeciw czemus. Jak nawet ich w tivi pokaza, to i tak to tylko zbieranina ludzi, bez sily przebicia. W naszej rzeczywistosci dzialania trzeba formalizowac. Zreszta, moze to powinna byc organizacja innego typu, niz fundacja. Ale chyba tedy wiedzie wlasnie droga.

Podsumowujac. Aby gromadzic pieniadze z aukcji charytatywnych, trzeba zalozyc fundacje (niewielki koszt i troche logistyki). Zalozyc na allegro (i innych serisach aukcyjnych) konta pozwalajace wystawiac aukcje charytatywne, zgodnie z wymogami danego serwisu. Zyskuje sie wtedy Mozliwosc uzywania slowa "charytatywny" (podnosi sprzedaz nawet o kilkaset procent) oraz pozwala (calkowicie lub czesciowo) zaoszczedzic na kosztach wystawienia aukcji (byc moze nawet na "pierwszych stronach"). Stale zasilanie aukcji przedmiotami (a sporo osob na forum pewnie by to zapewnilo) pozwala gromadzic regularnie srodki. Ponadto fundacja wprowadza jasnosc w rozliczeniach i nie ma kwasow.
Fundacja pozwala szukac sponsorow-wsrod firm i osob prywatnych (odliczenia podatkowe-slynny jeden procent na cos tam). Moze rowniez naciskac i wymagac. Moze wspolpracowac z prasa. Moze probowac dogadac sie z producentem zywnosci kociej-za papu da np. jakas reklame, pozwoli napisac, ze wspomagaja bezdomne zwierzaki itp. To kwestia komunikacji i negocjacji.
Wszystko zalezy od zdolnosci logistycznych. Przemyslcie to.

r

Od: Wto sty 31, 2006 1:48

Post » Wto sty 31, 2006 16:11

Radku, wielkie dzięki za taki cenny wpis i porady :D . Cieszę się że udało Ci się zalogować na forum.
Na szczęście najtrudnieszą część zadań do zrealizowania mamy już za sobą, bo niedawno powstała w Poznaniu Fundacja Dla Zwierząt Animalia i już jutro dziewczyny idą dopełnić resztek formalności.
Co do strony, komunikatorów i adresu to są już sprawy drobne i łatwe do zrobienia, co do przedmiotów na aukcję na pewno też :D .
Jeszcze tylko musimy wysłać pismo do allegro i temat będzie załatwiony :D .
Cieszę się że napisałeś ten post, bo dzięki niemu trochę rzeczy nam się wyklarowało a do tego widzę że jak się porządnie za to weźmiemy to będzemy mieli stałe źródło dochodu na finansowanie zadań statutowych :D .
Wielkie dzięki!!!
Albert, Fisia Haczyk, Tadeuszek

Catrina

Od: Pon kwi 18, 2005 11:53

Post » Wto sty 31, 2006 16:30

wow... dziekujemy specjaliscie :D

ale tekstu 8O 8O 8O 8O
:D

co do dokumentow to juz nam allegro napisalo co by chcialo za dokumenty... :D wszystko wiemy :D
Nie robię już drapaków.
Sprzedaję chusty do noszenia dzieci

covu

Od: Nie sty 09, 2005 9:56

Post » Wto sty 31, 2006 17:15

Co do allegro to od 3 dni zgalszam naruszenie zasad aukcji nr 83570906 chdzi o sprzedaz skor z weza z tego co wiem gatunek chroniony i aukcja dalej jest a oni sobie usuwaja charytatywne. Co za glupota. Jak sie miewaja czarnuszki ???

I jescze to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83782839

Pei

Od: Wto wrz 27, 2005 13:55

Post » Wto sty 31, 2006 17:47

Zgłosiłam aligatora, czekam na reakcję! A jak stadko murzynków? Jutro mam wypłatę, znów coś dorzucę!!
Toffinek 2005-2020, Chanell 24.04.2015 u mnie od 27.06.2020
Obrazek

matka maruda

Od: Pt lis 11, 2005 10:53

Post » Wto sty 31, 2006 17:49

matka maruda pisze:Zgłosiłam aligatora, czekam na reakcję! A jak stadko murzynków? Jutro mam wypłatę, znów coś dorzucę!!

ja tez zglosilam...
wrrrr...
czemu ktos zglasza takie aukcje jak moja?? a nie takiego aligatora??
Nie robię już drapaków.

covu

Post » Wto sty 31, 2006 17:59

matka maruda pisze:Zgłosiłam aligatora, czekam na reakcję! A jak stadko murzynków? Jutro mam wypłatę, znów coś dorzucę!!

Ja niestety nie mam żadnych wieści. Pod koniec tygodnia lub na początku przyszłego znów pojedziemy z karmą, to może się czegoś dowiem, a póki co, może Catrina coś wie.

gosiak

Post » Wto sty 31, 2006 20:57

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc.
Dzioby125 :1luvu: - widziałam dzisiaj na allegro 8).
r :king: - dziękuję za cenne rady.

Konto załatwiamy jutro - mam nadzieję, że już do końca :roll:.
O wszystkim będziemy Was informować na bieżąco.
Jak tylko będzie konto - lecę do allegro - w końcu mają swoją siedzibę w Poznaniu.
Jeszcze raz dziękuję za Wasze wielkie serducha :aniolek: - jesteście wspaniali!!!

Tika

Od: Pon sie 02, 2004 9:04

Post » Wto sty 31, 2006 21:00

mamy kolejne 50 zl :D
wplacila jeszcze jedna osoba z allegro... jedna z tych ktore jeszcze nie wplacily :D
Nie robię już drapaków.

covu

Post » Wto sty 31, 2006 21:06

Gosiak przelew poszedl :D
Nie robię już drapaków.

covu

Post » Wto sty 31, 2006 21:12

covu pisze:Gosiak przelew poszedl :D

:dance: Sprawdzę, jak Marcin wróci, bo on zna hasło :wink: trzyma kase z daleka ode mnie :wink: Czyli mamy w sumie 315zł (265+50) 8O

gosiak

[poprzednia][następna]