Bezczasowa norka Alienorka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 08, 2016 13:55 Re: Śnieżna norka Alienorka

Rysiek Cię próbuje przygotować na zmianę czasu :mrgreen: . To już za 3 tygodnie!
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Wto mar 08, 2016 23:59 Re: Śnieżna norka Alienorka

Rysio ranny ptaszek jest :roll:
i jego pęcherz też
bieda
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Śro mar 09, 2016 15:09 Re: Śnieżna norka Alienorka

Dziś była pobudka o 1.00 I o 6ej. Bałam się, że prześpię przystanek, bo nie byłam w stanie nie zasnąć. Ale się udało, dojechałam do pracy OK.
Susu rozrabia bardzo, będę jej musiała pazurki skrócić, bo ileż można opatrywać rany kotom I swoje? Mam nadzieję, że ktoś w końcu włączy słońce, bo strasznie depresyjnie jest.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro mar 09, 2016 19:42 Re: Śnieżna norka Alienorka

U nas słońce wygląda zza chmurek. Całe szczęście, bo całkiem bym zzombiała. Podobno w weekend ma być pogorszenie pogody, a później już wiosna. Tak słyszałam, w razie czego nie strzelajcie, jakby się nie sprawdziło!

PS. Włóż Susu ciężkie buciki, to ją spowolnią :twisted:
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Śro mar 09, 2016 20:23 Re: Śnieżna norka Alienorka

coś jest nie tak
psy zwykle śpią nocą wraz z właścicielem, wstają razem z nim (wiem, bo mam "od zawsze")
budzą włąściciela jedynie wtedy gdy chorują, np. Rudy miał biegunkę po lekach, czy Nerwus po narkozie
są to sytuacje wyjątkowe, epizodyczne
no, jeszcze piesy szczeniakowe bardzo młode i baaaardzo geriatryczne
Rysio nie jest szczenior i nie jest "geriatria"
co jest?
Obrazek

Kinnia

Post » Śro mar 09, 2016 22:19 Re: Śnieżna norka Alienorka

No z drugiej strony Rysio najmłodszy nie jest. I jak się koty przeleciały blisko niego (po nim?) to wstał i zaczął chodzić. I wychodził - żeby nie było. Na spacerze był full serwis. Plus ja np. w przyszłym tygodniu mam na 16ą i wtedy wyprowadzam go zdrowo po północy gdy wrócę z pracy. Ale poprzednio miałam 2 tygodnie temu, więc ...
Skrócenie pazurków Susu poszło bezproblemowo - mam nadzieję, że teraz spadnie liczba obrażeń u kotów i u mnie.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine

Alienor

Post » Śro mar 09, 2016 23:08 Re: Śnieżna norka Alienorka

Ile ma lat i jaka to rasa?

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

Post » Czw mar 10, 2016 9:41 Re: Śnieżna norka Alienorka

Koniczynka47 pisze:Ile ma lat i jaka to rasa?

Trudne pytanie - we Wrocku wetka oceniała go na 16 lat, moja twierdzi że raczej 10-13. To jakaś mieszanka teriera (może nawet większość z teriera jest) z tych długowłosych, średniej wielkości.

Alienor

Post » Czw mar 10, 2016 10:48 Re: Śnieżna norka Alienorka

równie dobrze moze mieć 6 lat, tylko być tak wyniszczony przez "życie"

czyli Rysiek potrzebuje spać tam, gdzie nikt nie będzie po nim galopował
obudzony, zdezorientowany, może wystraszony - zaczyna "nabijać kilometry", uspokajać się w ten sposób, ale "środek psa" gwałtownie potrzebuje wyjścia
trudna sprawa technicznie :roll:
Obrazek

Kinnia

Post » Czw mar 10, 2016 11:07 Re: Śnieżna norka Alienorka

Kinnia pisze:równie dobrze moze mieć 6 lat, tylko być tak wyniszczony przez "życie"

obudzony, zdezorientowany, może wystraszony - zaczyna "nabijać kilometry", uspokajać się w ten sposób, ale "środek psa" gwałtownie potrzebuje wyjścia

Jego kręgosłup mówi że to raczej 10 lat a nie kwestia wyniszczenia. Po zębach I umiejętnościach sądząc on miał całkiem w porządku opiekę (pomijając brak kastracji) od jakiegoś czasu nim trafił do schroniska. Gdy tam przyszedł kołtuny, stan zapalny oczu I uszu były już tak rozwinięte, że pewnych rzeczy nie dało się naprawić. Na szczęście z tym rakiem w jądrze zdążyliśmy.
Rysiu lubi byc w towarzystwie, więc nie bardzo mi się widzi zamykać go w samotności w łazience. Bo wszędzie indziej może znaleźć się w pobliżu kociej zabawy/pogoni, która go obudzi. I on nie jest przestraszony czy zagubiony jak go koty wyrywają ze snu - to raczej zainteresowanie pt. "coś się dzieje? Jedzonko, spacerek, głaski?" Przestraszony I z łażeniem dla wyładowania stresu był tylko w Sylwestra I w ogóle w okresie sylwestrowym - bo koty się bały, więc on też.
Boję się, że mu się nudzi u mnie a nie bardzo jestem w stanie wpaść na jakąś aktywność, która byłaby dla niego wyzwaniem intelektualnym/dobra zabawą. Jak dotąd nie znalazłam rozwiązania tego problem.

Alienor

Post » Czw mar 10, 2016 15:39 Re: Śnieżna norka Alienorka

Kinnia pisze:równie dobrze moze mieć 6 lat, tylko być tak wyniszczony przez "życie"

Weci raczej zaniżają wiek, a nie zawyżają.

Kiedyś byłam z 14 letnią (wg rodowodu) rottweilerką w weta i zapytałam ile może mieć lat.
Wetka na podstawie ogólnego stanu orzekła, że ma 7 lat.
Suka miała zęby w db stanie (jestem fetyszystką jeśli chodzi o psie zęby), nie była nigdy kryta ani nie blokowana hormonalnie (cytując wetkę "macica jak u młodej suki"), małe ślady siwizny pojedyncze włoski, oczy przejrzyste, brak zmian dysplastycznych. Jedynym jej problemem był nowotwór jelita.

Tak więc u psów zegar biologiczny nie zawsze pokrywa się z tym metrykowym.

Jeśli pies po wyjściu na spacer załatwia się, to znaczy, że to był jego cel spaceru. Pozostaje się cieszyć, że sygnalizuje potrzebę i dostosować się.
na pocieszenie: lato idzie - niedługo widno będzie już o 4.

Jedyne zabawy to takie o charakterze węchowym. Spójrz na zabawki Niny Ottosson, może coś Cię zainspiruje?

Koniczynka47

Post » Pt mar 11, 2016 8:14 Re: Śnieżna norka Alienorka

fajne
a które znasz?

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt mar 11, 2016 12:10 Re: Śnieżna norka Alienorka

Koniczynko - jako sowa wcale nie przepadam za jasnością na dworze od pory, której nie ma na zegarkach normalnych ludzi :wink: . Ale fakt, potrzebuję słońca i błękitnego nieba przez trochę dłużej niż ok. 2 h :roll: .

Popatrzyłam, myślę że coś poczaruję żeby zabawić Rysiaczka. Tylko nie wiem na ile to będzie dla niego a na ile będą je użytkować koty...

Alienor

Post » Pt mar 11, 2016 13:16 Re: Śnieżna norka Alienorka

Koniczynka47 pisze:

Weci raczej zaniżają wiek, a nie zawyżają.

Kiedyś byłam z 14 letnią (wg rodowodu) rottweilerką w weta i zapytałam ile może mieć lat.
Wetka na podstawie ogólnego stanu orzekła, że ma 7 lat.
Suka miała zęby w db stanie (jestem fetyszystką jeśli chodzi o psie zęby), nie była nigdy kryta ani nie blokowana hormonalnie (cytując wetkę "macica jak u młodej suki"), małe ślady siwizny pojedyncze włoski, oczy przejrzyste, brak zmian dysplastycznych. Jedynym jej problemem był nowotwór jelita.

Tak więc u psów zegar biologiczny nie zawsze pokrywa się z tym metrykowym.

Jeśli pies po wyjściu na spacer załatwia się, to znaczy, że to był jego cel spaceru. Pozostaje się cieszyć, że sygnalizuje potrzebę i dostosować się.
na pocieszenie: lato idzie - niedługo widno będzie już o 4.

Jedyne zabawy to takie o charakterze węchowym. Spójrz na zabawki Niny Ottosson, może coś Cię zainspiruje?

w pewnych punktach mam inaczej
ale nie bardzo mam czas
wrócę do tego w wolnej chwili
pozwolisz
Obrazek

Kinnia

Post » Pt mar 11, 2016 17:34 Re: Śnieżna norka Alienorka

Alienor pisze:Koniczynko - jako sowa wcale nie przepadam za jasnością na dworze od pory, której nie ma na zegarkach normalnych ludzi :wink: . Ale fakt, potrzebuję słońca i błękitnego nieba przez trochę dłużej niż ok. 2 h :roll: .

Popatrzyłam, myślę że coś poczaruję żeby zabawić Rysiaczka. Tylko nie wiem na ile to będzie dla niego a na ile będą je użytkować koty...

A jak zachowuje czystość w ciągu dnia, gdy jesteś w pracy? Musi wytrzymać chyba ok 9 godzin?
Spróbowanie "przetrzymania" go rano może być ryzykowne w skutkach, że nabrudzi i dwa, że później uzna, iż bez sensu sygnalizować bo i tak Pani nie przyjdzie, więc bez sensu wstrzymywać i czekać na nią, można od razu się załatwić.
Przetrzymaniu sprzyja zamykanie w kennel klatce bo psy, co do zasady, nie załatwiają się na swoje legowisko.
Moje psy wstawały zwykle później ode mnie, no chyba, że miały "pilną" potrzebę to wtedy potrafiły budzić poszturchiwaniem nosa. Ale zazwyczaj pies dostosowuje się do rytmu właściciela. Psy lubią rytuały i ustalony porządek dobowy.
Z tym, że w Twoim wypadku pies jest:
-stary, -niepełnosprawny w stopniu znacznym i wyłączającym normalną komunikację, -zapewne przyzwyczajony do innego rozkładu dnia (nie wiadomo o której wstawał jego poprzedni właściciel, może o 5, a może wyprowadzany na żądanie bo zawsze ktoś był w domu?)

Może taka zabawka jak KONG napchana smacznościami które trudno wyjąć sprawdziłaby się w jego przypadku? Poprawnie dobrany pod względem rozmiaru i odpowiednio napchany zajmie psa na kilka godzin. Niektórzy mrożą by było trudniej. Mam KONGA i sprawdził się.
https://www.youtube.com/watch?v=jpHj65tdMtw
Z węchowych to ukrywanie kulek karmy pod kubkami, niech znajdzie gdzie są. To najprostsze co możesz od niego żądać.
.
Moje psy szukały monet pochowanych w mieszkaniu, a w nagrodę za znalezienie dostawały smaczek.
Z uwagi na brak komunikacji z nim niestety trudno mu będzie pojąć pracę na śladzie (u mnie psy szukały "zagubionych" rzeczy na spacerach i zaginionych ludzi) Odradzam robienie śladu z rzeczy jadalnych np ciągnięcie kiełbasy po trawie, czy układanie na śladzie smaczków. Pies tropiący tego nie potrzebuje a uczy się jeść śmieci z ziemi. Takiego psa łatwo otruć.

Myślę jednak, że dla takiego psa to najlepiej po prostu chodzić z nim na spacery, niech wącha, co chce to dla niego największa atrakcja, której niczym nie zastąpisz. Zmęczy się i będzie spał.

Co do zabawek Niny Ottosson to mam kulę smakulę,
https://www.youtube.com/watch?v=rpucvcBF2wg
I takie coś (kot też lubił się tym bawić) https://www.youtube.com/watch?v=pkG4Kii ... D&index=20
https://www.youtube.com/watch?v=AADwqoHYdXI

Koniczynka47

[poprzednia][następna]