Podejrzenie FIP ! [*]

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro mar 25, 2015 19:43 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Cieszę się, że jest lepiej, tak trzymać :wink:
Zalecenie konkretnie jest takie:
Koty i psy: od 2 do 5 ml w zależności od wielkości osobnika
Przypuszczam, że te 5ml dotyczy psów. U mnie wszystkie koty, niezależnie od wagi dostawały po 2ml. Z przerwą dwudniowa i po 10 dniach kuracji, czyli po pięciokrotnym podaniu.
Stworze­nia zgro­madzo­ne na dworze pat­rzyły to na świ­nię, to na człowieka, znów na świ­nię i znów na człowieka, ale nie można już było roz­poznać, która twarz do ko­go należy. G.Orwell

majolika

Od: Czw gru 31, 2009 17:00

Post » Śro mar 25, 2015 19:51 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Horek, proszę, zapomnij o FIP, wyrzuć to ze swojej świadomości, podobnie jak eutanazję.Nauczyłam się jednego przez wiele lat obcowania z kotami, a mianowicie, że chory kot wygląda strasznie, że wydaje się, że jest dwiema łapami za TM, a potem z tego wychodzi.Miałam kotkę, która siusiała pod siebie z bólu, miała drgawki, traciła przytomność, a jest zdrowa i cudna.Przeżyłam kalici z dwoma kotami, miałam kota, któremu nie dało się zmierzyć temperatury, bo miał tak niską.Miałam kota z depresją, nie jadł nic, siedział w kącie i odchodził.To dopiero była jazda.Na to nie ma lekarstwa, walczyłam o niego długo, płakałam, ale nie poddałam się.Jest u mnie, nazywa się Bohun i jest cudowny.
Horek ma się lepiej, a będzie całkiem dobrze, tylko trzeba mu pomóc i już.Tyle osób Ci pisało, że NIE MA WIARYGODNEGO testu na FIP, a Ty wciąż swoje.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Śro mar 25, 2015 19:57 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Moja kotka dostawała co dzień 2 ml. Tak miało być przez tydzień. Ważyła nie wiele. Dopiero potem miała dostawać co drugo dzień.
Trzymam za Was mocno kciuki.
Ciężka walka, ciężkie nerwy...
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Śro mar 25, 2015 20:16 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

PaniKot pisze:Nie przejmuj się gadaniem stazystki o fip - ona się jeszcze uczy. Tez miałamniedawno ttaką sytuację, że po badaniach moczu stazystka walnela taką diagnozę, że cały wieczór studiowałem internet. A następnego dnia nasza wetka stwierdziła jednak mniej dramatyczną sytuację.
Trzymam kciuki i wiedz, że pisząc o innym wecie nie miałam zamiaru Cię oskarżać, to były podpowiedzi.

Cieszę się, że to nie było tak dramatyczne! Wiem, że nie chciałaś mnie oskarażać, spokojnie, nie mam Ci nic za złe absolutnie :) Cieszę się, że podpowiadasz i tu zaglądasz!

majolika pisze:Cieszę się, że jest lepiej, tak trzymać :wink:
Zalecenie konkretnie jest takie:
Koty i psy: od 2 do 5 ml w zależności od wielkości osobnika
Przypuszczam, że te 5ml dotyczy psów. U mnie wszystkie koty, niezależnie od wagi dostawały po 2ml. Z przerwą dwudniowa i po 10 dniach kuracji, czyli po pięciokrotnym podaniu.

ASK@ pisze:Moja kotka dostawała co dzień 2 ml. Tak miało być przez tydzień. Ważyła nie wiele. Dopiero potem miała dostawać co drugo dzień.
Trzymam za Was mocno kciuki.
Ciężka walka, ciężkie nerwy...

No właśnie ja nie doczytałam, że co 2-gi dzień i 5 dawek :) dzięki za informacje Dziewczyny!

ewar pisze:Horek, proszę, zapomnij o FIP, wyrzuć to ze swojej świadomości, podobnie jak eutanazję.Nauczyłam się jednego przez wiele lat obcowania z kotami, a mianowicie, że chory kot wygląda strasznie, że wydaje się, że jest dwiema łapami za TM, a potem z tego wychodzi.Miałam kotkę, która siusiała pod siebie z bólu, miała drgawki, traciła przytomność, a jest zdrowa i cudna.Przeżyłam kalici z dwoma kotami, miałam kota, któremu nie dało się zmierzyć temperatury, bo miał tak niską.Miałam kota z depresją, nie jadł nic, siedział w kącie i odchodził.To dopiero była jazda.Na to nie ma lekarstwa, walczyłam o niego długo, płakałam, ale nie poddałam się.Jest u mnie, nazywa się Bohun i jest cudowny.
Horek ma się lepiej, a będzie całkiem dobrze, tylko trzeba mu pomóc i już.Tyle osób Ci pisało, że NIE MA WIARYGODNEGO testu na FIP, a Ty wciąż swoje.

Ale ja wiem, że ten test nie da mi do końca pewności. To stażystka mi powiedziała, że on jest wiarygodny, a że test Rivaly nie jest. Nie kłóciłam się, ale swoje już wiedziałam po przeczytaniu multum wątków na tym forum i po licznych podpowiedziach innych Użytkowników. Już i tak zapłaciłam za ten test (nie wiedziałam na początku, że chodzi o ten z idexx... jeszcze nie mialam tej wiedzy. No, ale skoro już zapłacone to czekam na ten wynik i trochę się boję jakoś wewnętrznie...
Przykro mi, że tak dużo przeszłaś ze swoimi kociakami. Ale to, że je ratowałaś świadczy, że jesteś wspaniałą, pełną empatii osobą :)
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Od: Pt mar 20, 2015 10:18

Post » Śro mar 25, 2015 20:37 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Horek, nie o mnie chodzi i moje koty, ale o Horacego i Ciebie.Nie wolno się załamywać, trzeba działać i już.Na wątku łabądków są zdjęcia kotów przed i po leczeniu.Trudno uwierzyć, że to ten sam kot, a jednak.Daje się koty wyciągać z bardzo ciężkich schorzeń, naprawdę.Horek nie ma FIP!!!
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Śro mar 25, 2015 20:44 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Aż sobie z ciekawością pooglądam ten dział - może kiedyś Horacego tam umieszczę jak doprowadzę go do właściwego stanu. :) Zdjęcia z czasów jak trafił do schroniska są dla mnie szczególnie dołujące. Horek obecnie i tak wygląda dużo lepiej, ale sierść jest matowa, szorstka i strasznie wypada. (miał tak odkąd go wzięliśmy, jeszcze się nie poprawiło).
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Post » Śro mar 25, 2015 20:55 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

A czy znane są choć trochę jego losy przed schronem ? Ile czasu tam był itp ?

Bo jego wcześniejsze losy mogą być kluczem do obecnej sytuacji. Jeśli długo był głodzony, mogło to skutkować stłuszczeniem wątroby. A koty są znane z tego, ze długo trzymają się. Natomiast, gdy trafią w dobre warunki - rozkładają się zupełnie. Tak jakby wiedziały, ze już nie muszą same i siebie się martwić, bo jest ktoś, kto zadba o nie.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Śro mar 25, 2015 21:44 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Pamiętaj, że jeśli będzie pobranie krwi to 8 godzin na czczo.
Czyli trzeba dać jeść raniutko - potem tylko woda do picia.

Bardzo, bardzo się cieszę, że jest lepiej. :ok:
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Śro mar 25, 2015 22:06 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Ooo. Marcelibu, dobrze, że mi powiedziałaś... ostatnio miał robione jak jadł malutko, ale coś tam jadł...
Izka, wiem tylko tyle ile schronisko napisało (link o moich kotach): http://kundelek.rsoz.org/?c=mdAktualnosci-cmPokazTresc-391-4930
Na pewno miał wieeeele stresu w swoim życiu :(

ps. Horek podrapał wycieraczkę, myje co jakiś czas wemflon, a jak nie widzę to próbuje go wygryźć... Zjadł ponownie sam trochę puszkowanego i dostał 5ml śmietany w strzykawce z furosemidem (nie wzbraniał się , nawet mlaskał :D )

Horek

Post » Śro mar 25, 2015 22:09 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

majolika pisze: U mnie wszystkie koty, niezależnie od wagi dostawały po 2ml. Z przerwą dwudniowa i po 10 dniach kuracji, czyli po pięciokrotnym podaniu.

Dokładnie tak samo zaordynował wet, od którego "wyrwałam" ornipural ...musiałam się nieźle nagimnastykować, bo nie sprzedają na wynos, tylko wyłącznie do podawania u nich w lecznicy Czyli co drugi dzień po 2 ml .... pięć dawek na jedną serię kuracji ...
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Śro mar 25, 2015 22:27 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Horek pisze:
ps. Horek podrapał wycieraczkę, myje co jakiś czas wemflon, a jak nie widzę to próbuje go wygryźć... Zjadł ponownie sam trochę puszkowanego i dostał 5ml śmietany w strzykawce z furosemidem (nie wzbraniał się , nawet mlaskał :D )

To bardzo dobry znak! :D
Edit: gdybyś podawała sama Ornipural to się nie zdziw, że śmierdzi "benzyną".

No dobrze, się przyznam - kiedyś zdobyłam Ornipural na forum i sama robiłam zastrzyki.
Zapach był tak niepasujący do "leku", żeby wylałam :oops: , bo myślałam
że jest przeterminowany, no i ... potem kupiłam nowy. Tak samo pachniał :wink: .
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Czw mar 26, 2015 8:18 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Jak nocka? Śniadanie zjadł? I czy nie ma gorączki (czy nie jest zbyt ciepły)?
Chciałam zapytać znaczy... :mrgreen:

Marcelibu

Post » Czw mar 26, 2015 8:41 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

No właśnie Horek ma strasznie chłodne uszy :( śpi na krześle obrotowym, przykryłam go ręcznikiem, bo boję się, że ma za niską temperaturę. Położyłąm mu obok ciepły termofor - nie dało się pod nim ani za nim, tylko obok, bo krzesło nie jest zbyt duże. Lezy sobie, ale taki apatyczny, choć oczy duże, źrenice reagują na światło. Wydaje mi się, że się wychłodził, wczoraj u weta nie miał gorączki.

edit: Horkowi się nie mój pomysł nie spodobał. Zeskoczył z krzesła i położył się na podłodze, wcześniej dość sporo się napił. Nie daję mu jedzenia, bo na 12 jedziemy do weta. Przykryłąm go na tej ziemi ręcznikiem i kotka połozyłą się na wierzchu to będzie mu grzać dupkę.

Powiedzcie mi jeszcze proszę, ile tych serii ornipuralu potrzeba?

Horek

Post » Czw mar 26, 2015 8:56 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

No właśnie ta niska temperatura jest zastanawiająca... Pisałaś wczoraj, że chyba coś około 36 st. C.

Serie Ornipuralu chyba dwie. Ale na pewno wypowiedzą się osoby, które lepiej znają temat.

Marcelibu

Post » Czw mar 26, 2015 8:59 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Obejrzyj dziąsła i spojówki. Czy bladość jest taka sama, jak wcześniej?

Marcelibu

[poprzednia][następna]