PJD-Operacja ZABIEG - zapraszamy do NOWEGO WĄTKU s. 100 :-)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 10, 2012 15:25 Re: PJD-Operacja ZABIEG 2012! Tu 1% podatku da 100% efektu!

Jeśli kotki są w widocznej ciąży, to za kilka tygodni może być już za późno niestety. W kwietniu mają ruszyć sterylizacje opłacane przez gminę B-B, warto skorzystać. Niestety tych środków jest bardzo mało, więc trzeba się spieszyć i trzymać rękę na pulsie (trzeba dzwonić do UM). W Krakowie miejskie środki są już chyba uruchomione.

Dzisiaj do lecznicy trafiła koteczka wolno żyjąca pod opieką Joli_k. :ok:

Bardzo potrzebujemy wsparcia finansowego dla akcji - kasa świeci pustkami :(
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Śro kwi 11, 2012 16:59 Re: PJD-Operacja ZABIEG 2012! Tu 1% podatku da 100% efektu!

Koteczka, którą złapała Jola_k już po zabiegu. Kawał świetnej roboty, bo koteczka płochliwa i dzikawa. No i - była już, jak się okazało, w ciąży.

Obrazek
Obrazek

ryśka

Post » Śro kwi 11, 2012 18:46 Re: PJD-Operacja ZABIEG 2012! Tu 1% podatku da 100% efektu!

Śliczna.
Ja też "poluję" na kotkę w ciąży, ale jakoś mi to nie wychodzi :(

grzanka.ch

Od: Pt sie 06, 2010 21:44

Post » Śro kwi 11, 2012 20:56 Re: PJD-Operacja ZABIEG 2012! Tu 1% podatku da 100% efektu!

Brawa dla Joli, co za szczęście w ostatnie chwili! 8)

Łap, Grzanka, dasz radę :ok: :ok: :ok:

Chiara

Od: Pt mar 18, 2005 20:40

Post » Czw kwi 12, 2012 11:38 Re: PJD-Operacja ZABIEG 2012! Tu 1% podatku da 100% efektu!

A ja mam pytanie do łapankowych wyjadaczy...na jakie żarełko najbardziej się koty kuszą? Ja dotychczas bazowałam na mielonej wołowinie,ale może coś jeszcze? Wątróbka,ryby?

Czeka mnie pomoc starszej pani przy łapaniu kociej rodziny,czarno to widzę,bo one nigdy nie będą naprawdę głodne,w śródmieściu życzliwych karmicieli nie brakuje...Poza tym są kocięta i tym bardziej sobie nie wyobrażam w jakiej kolejności powinny być łapane,żeby nikomu nie stała się krzywda. Niestety nie wiem jeszcze w jakim są wieku,ale jak nie jedzą pokarmu stałego,to pewnie trzeba będzie to odłożyć.

Ach i czy zdarzyło się wam złapać więcej niż jednego kota do samołapki?
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Od: Wto maja 19, 2009 13:46

Post » Czw kwi 12, 2012 16:42 Re: PJD-Operacja ZABIEG 2012! Tu 1% podatku da 100% efektu!

Kotki w ciąży jeszcze nie złapałam, ale za to dzisiaj został ciachnięty bury oswojony kocur, który od kilku dni błąkał się na jednym z krakowskich osiedli...

Obrazek

grzanka.ch

Od: Pt sie 06, 2010 21:44

Post » Czw kwi 12, 2012 16:55 Re: PJD-Operacja ZABIEG 2012! Tu 1% podatku da 100% efektu!

Nasza podwórkowa ekipa wyłapała się pojedynczo na tuńczyka i whiskasa - ścieżka do środka była usypana za każdym razem.

Mamy kolejnego piegusa klona - odrobinę większy od Trzech Muszkieterów - jajka dobrze pod ogonem widać, więc nie ma paniki ale trzeba by go tez ciachnąć, żeby koty nie straciły przychylności sąsiedzkiej

grzanka.ch - trzymam kciuki za dorwanie koteczki :ok:
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Czw kwi 12, 2012 19:36 Re: PJD-Operacja ZABIEG 2012! Tu 1% podatku da 100% efektu!

Kopia nadrabia dni kiedy była zamknięta w klatce po zabiegu i wygrzewa się na słoneczku :)
Obrazek
Niestety za bardzo się jej chyba spodobało to sanatorium, bo kiedyś zjawiała się tylko na posiłki, a teraz cały czas trzyma się podwórka :evil: Tż mnie udusi kiedyś przez te koty :?

A poza tym to zapraszam na bazarek :kotek:
viewtopic.php?f=20&t=141005
ObrazekEros
W stosunku do zwierząt wszyscy jesteśmy nazistami, a świat niekończącą się Treblinką.

Viena

Od: Wto kwi 07, 2009 17:14

Post » Czw kwi 12, 2012 20:00 Re: PJD-Operacja ZABIEG 2012! Tu 1% podatku da 100% efektu!

ryśka pisze:Jeśli kotki są w widocznej ciąży, to za kilka tygodni może być już za późno niestety. W kwietniu mają ruszyć sterylizacje opłacane przez gminę B-B, warto skorzystać. Niestety tych środków jest bardzo mało, więc trzeba się spieszyć i trzymać rękę na pulsie (trzeba dzwonić do UM).

Może po prostu założyła że są- chce kastrować pod koniec kwietnia. Poinformuję ją o miejskich środkach, dzięki :D
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Czw kwi 12, 2012 20:33 Re: PJD-Operacja ZABIEG 2012! Tu 1% podatku da 100% efektu!

passa pisze:A ja mam pytanie do łapankowych wyjadaczy...na jakie żarełko najbardziej się koty kuszą? Ja dotychczas bazowałam na mielonej wołowinie,ale może coś jeszcze? Wątróbka,ryby?

Czeka mnie pomoc starszej pani przy łapaniu kociej rodziny,czarno to widzę,bo one nigdy nie będą naprawdę głodne,w śródmieściu życzliwych karmicieli nie brakuje...Poza tym są kocięta i tym bardziej sobie nie wyobrażam w jakiej kolejności powinny być łapane,żeby nikomu nie stała się krzywda. Niestety nie wiem jeszcze w jakim są wieku,ale jak nie jedzą pokarmu stałego,to pewnie trzeba będzie to odłożyć.

Ach i czy zdarzyło się wam złapać więcej niż jednego kota do samołapki?

Najlepiej dać to, co kot najbardziej lubi (jeśli się kota choć trochę zna). Generalnie jednak najbardziej sprawdza się to, co mocno śmierdzi (kot wyczuje ze sporej odległości od klatki) - najbardziej nęcący (statystycznie) jest chyba łiskas :twisted: Niektóre koty warto łapać na rybę (tuńczyk z wody albo jakiś filet).

Dwa koty do klatki - jak najbardziej, czasem się łapią. Trzeba mieć po prostu trochę szczęścia.
W przypadku matki z małymi kociętami łapie się całą rodzinkę do skutku, bardzo cierpliwie. Nie ma znaczenia, które się złapie pierwsze, złapać trzeba absolutnie co do sztuki (a wcześniej upewnić się na 100 % i poobserwować, ile kociąt jest, bo czasem jakiś nieśmiałek może pozostać nie zauważony - np. spać w piwnicy). Jeśli złapie się np. matka, ale nie złapie się któreś z kociąt, to przed opuszczeniem stanowiska łapania trzeba wypuścić matkę. Dlatego należy się nastawić na cały dzień łapania, bo potem naprawdę żal wypuszczać złapaną matkę. Za to łapanie matki na samym końcu bywa trudne - matka widząc, że dzieci są w opresji bywa w ogóle nie zainteresowana jedzeniem i wejściem do klatki. Dlatego po złapaniu kociąt należy natychmiast zabrać je z miejsca łapania, by nie stresować kotki. Ja w jednym przypadku musiałam wypuszczać złapaną kotkę aż dwa razy. Jedno z jej małych było tak bardzo nieufne i ostrożne, że nie było szans, by malec wszedł do klatki łapki, nawet wtedy, kiedy czekałam kilkanaście godzin, bardzo cierpliwie. Spędziłam wtedy w piwnicy chyba z tydzień, zdobywając jego zaufanie. Byłam na tyle cicha i nieruchoma, że przestały się mnie bać nawet małe myszy, które wychodziły zjadać ścieżkę z łiskasa! W końcu udało mi się malca złapać za skórę na karku. Dopiero wtedy mogłam złapać jego matkę. Na szczęście takie kocięta przytrafiają się naprawdę rzadko. Jeśli maluchy jeszcze są mało samodzielne, to zwykle nie ma w ogóle problemu z ich złapaniem - można je wyłapać nawet "ręcznie" albo skusić do zbliżenia się cierpliwie podsuwanymi smakołykami/zabawką.
Obrazek

ryśka

Post » Czw kwi 12, 2012 20:35 Re: PJD-Operacja ZABIEG 2012! Tu 1% podatku da 100% efektu!

XAgaX pisze:
ryśka pisze:Jeśli kotki są w widocznej ciąży, to za kilka tygodni może być już za późno niestety. W kwietniu mają ruszyć sterylizacje opłacane przez gminę B-B, warto skorzystać. Niestety tych środków jest bardzo mało, więc trzeba się spieszyć i trzymać rękę na pulsie (trzeba dzwonić do UM).

Może po prostu założyła że są- chce kastrować pod koniec kwietnia. Poinformuję ją o miejskich środkach, dzięki :D

Daj znać, w razie czego będziemy się starali pomóc (gdyby środków z gminy nie było).
Obrazek

ryśka

Post » Czw kwi 12, 2012 20:36 Re: PJD-Operacja ZABIEG 2012! Tu 1% podatku da 100% efektu!

Viena pisze:Kopia nadrabia dni kiedy była zamknięta w klatce po zabiegu i wygrzewa się na słoneczku :)
Obrazek
Niestety za bardzo się jej chyba spodobało to sanatorium, bo kiedyś zjawiała się tylko na posiłki, a teraz cały czas trzyma się podwórka :evil: Tż mnie udusi kiedyś przez te koty :?

A poza tym to zapraszam na bazarek :kotek:
viewtopic.php?f=20&t=141005

Bardzo dziękujemy za bazarek :1luvu:
Śliczna z niej kotusia i najwyraźniej także... mądra ;) :kotek: :ok:
Obrazek

ryśka

Post » Czw kwi 12, 2012 20:56 Re: PJD-Operacja ZABIEG 2012! Tu 1% podatku da 100% efektu!

ja sie jeszcze nie rozliczylam :oops: :oops: :oops: bedzie podejscie w weekend, moze sie uda :)

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Czw kwi 12, 2012 21:55 Re: PJD-Operacja ZABIEG 2012! Tu 1% podatku da 100% efektu!

ryśka pisze:
XAgaX pisze:

Daj znać, w razie czego będziemy się starali pomóc (gdyby środków z gminy nie było).

dzięki, też się obiecałam dorzucić. Mam nadzieję, że gmina pomoże :ok:
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Sob kwi 14, 2012 10:13 Re: PJD-Operacja ZABIEG 2012! Tu 1% podatku da 100% efektu!

Obrazek

A to bezdomna koteczka (zabieg 173) wysterylizowana dwa tygodnie temu. Znaleziona w Kłaju, obecnie czeka w domu tymczasowym na swojego Człowieka.
Obrazek

ryśka

[poprzednia][następna]