Patmol

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw lis 06, 2025 14:39 Re: Patmol

ona już kiedyś dostała i nie było róznicy

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt lis 07, 2025 7:45 Re: Patmol

wszystko ok.
Może miałam jakiś trudny dzień i zaczęłam widzieć problem, tam gdzie go wcale nie ma.
Daję Sweetie więcej jeść/ dwa razy tyle co ostatnio i skończyło się jęczenie. Na spacerze można jej tyłu dotykać i nie reaguje w żaden sposób..
Ale może zwyczajnie była rozdrażniona wcześniej, że za mało jedzenia dostaje. Wczoraj dostała dużo więcej jeść i nic ją nie wkurzało.

Patmol

Post » Pt lis 07, 2025 8:14 Re: Patmol

Patmol pisze:ona już kiedyś dostała i nie było róznicy

To trzeba regularnie podawać, przynajmniej z solensią u kotów tak jest.
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Pt lis 07, 2025 8:49 Re: Patmol

no tak, Ale bez sensu to pchać w psa, na którego to nie działa.
Tym bardziej że ten pies i po schodach wejdzie na 4 pietro, i na spacer 2 km pójdzie. Trudno cudów oczekiwać od takiego starego psa.
Solensje można sobie zostawić na czas gdy serio będzie problem z ruchem.

Patmol

Post » Pt lis 07, 2025 10:19 Re: Patmol

Nie zgadzam się z Tobą Patmol.
Sama piszesz, że widać po psie klopot w poruszaniu- "na oko" spowodowany bólem.
Właśnie w takim momencie warto włączyć Librelę.

Wiem, że dobrze rozumiesz sygnały od psa, pogadaj może z wetem, potem zdecydujesz.

Wiadomo, lek nie zmieni starego psa w młodzieniaszka, ale moim zdaniem warto zadziałać przeciwbólowo- jezeli nie ma przeciwskazań.

egwusia

Od: Pt paź 10, 2008 15:17

Post » Pt lis 07, 2025 10:45 Re: Patmol

w necie jest duzo opisów skutków ubocznych po stosowaniu Libreli.
nie wiem czy prawdziwe czy ściema/ ale duzo ich jest

np takie
https://www.facebook.com/groups/towarzy ... 179613959/
Towarzystwo Weterynaryjne ·
Joanna Karjalainen
· 5 stycznia ·
Amerykanie robią badanie ankietowe na temat skutków ubocznych leku Librela ze względu na wydane ostatnio ostrzeżenie FDA dotyczące potencjalnych skutków ubocznych dla układu nerwowego u psów. Poniżej wklejam link do ankiety przeznaczonej dla opiekunów psów, które dostają lub dostawały ten lek. Ja już wypełniłam (mój pies dobrze reaguje na ten lek i nie miał żadnych skutków ubocznych, mimo że w przeszłości przez lata miał ataki padaczkowe
).

https://www.dogsnaturallymagazine.com/l ... he-making/
Librela (Beransa) – Wonder Drug Or Disaster In The Making

https://www.facebook.com/VetAlert/posts ... 257134067/

https://www.facebook.com/jacolgaluszka/ ... 332634476/
Post Jacek Gałuszka
Jacek Gałuszka
10 maja ·
Librela – rewolucja czy tragedia w leczeniu psów?
Wczoraj opublikowano nowe, bardzo niepokojące badanie dotyczące leku Librela (Farrell i in., 2025 – Frontiers in Veterinary Science). Okazuje się, że ryzyko poważnych skutków ubocznych – takich jak urazy więzadeł, zapalenie wielostawowe, złamania, nowotwory tkanki kostnej czy septyczne zapalenie stawów – było aż 9 razy wyższe u psów leczonych Librela niż u tych, które otrzymywały inne leki przeciwbólowe na zwyrodnienie stawów (jak Rimadyl, Metacam czy Galliprant).
https://www.frontiersin.org/.../fvets.2025.1581490/full

Musculoskeletal adverse events in dogs receiving bedinvetmab (Librela)

Patmol

Post » Pt lis 07, 2025 13:54 Re: Patmol

chciałam się dowiedzieć, bez czytania ustawy, skąd dany organ wie który przedsiębiorca należy do infrastruktury krytycznej. I co ma zrobić jak nie wie.
Zapytałam neta.
I od razu IA twierdził, że on wie, on wie i zaczął mi rzucać konkretne przepisy z istniejących ustaw. No to zaczęłam sprawdzać. Tyle że tych artykułów, które on podawał ogóle nie było.
:piwa:
pisze mu, że w tym art. nie ma przecież ust. 1 a, a w tamtej ustawie nie ma art. 5f -mam lexa, to sobie od razu sprawdzam,
przeprasza przeprasza
i znowu rzuca artykuły, których nie ma w ogóle w tych ustawach, albo mają inna treśc. Zmyśla i numerację i treść przepisów.

pytam go dlaczego zmyśla, skoro nie wie. Niech napisze, że nie wie,
To twierdzi, że on przecież wie, no tylko może niedokładniej podał coś tam.

czasem można go poczytać, jak ktos chce się pośmiac.
Może z takiego płatnego jest jakiś pożytek/nie wiem, nie mam. Z tego bezpłatnego to tylko się posmiac pozna.
A chciałam na skróty :evil: znalazłam jakieś filmiki na stronach rządowych. Nieskończone ikości filmików.
chyba najszybciej będze przeczytac ustawe
:evil:

ze stron rządowych wynika, że:
nie ma dostepnego wykazu operatorów infrastruktury krytycznej; bo to strasznie tajne
organ nie ma do niego dostępu , bo jest tajny
ale gdyby ktoś chciał informacje publiczną odnośnie takiego podmiotu to organ powinien się jakoś domyślić, ze być może akurat ten podmiot jest na tej liści
i odmówić.

sensu to nie ma; więc chyba zle zrozumiałam;
chyba, że teraz organy będa odmawiać informacje o wszystkich podmiotach, które być może są na tej tajnej liście, bo zajmują sie sprawami
zaopatrzenia w energię, surowce energetyczne i paliwa,
łączności,
sieci teleinformatycznych,
finansowe,
zaopatrzenia w żywność,
zaopatrzenia w wodę,
ochrony zdrowia,
transportowe,
ratownicze,
zapewniające ciągłość działania administracji publicznej,
produkcji, składowania, przechowywania i stosowania substancji chemicznych i promieniotwórczych, w tym rurociągi substancji niebezpiecznych
.

Patmol

[poprzednia]