Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
FuterNiemyty pisze:Przy okazji wyciagnac wnioski i zadbac o dobrostan kotow, ich bezpieczenstwo, zamiast swobodnego wypuszczania, czy wrecz na sile wywlekania spanikowanego zwierzaka?
Co zrobić, gdy zaginie kot?
1) Przede wszystkim szukaj i nie trać nadziei, na forum znajdziesz historie przypadków pozornie beznadziejnych, kilkumiesięcznych poszukiwań, zakończonych sukcesem. Byc może dopadnie Cię uczucie zwątpienia w sens poszukiwań, zaboli obojętność lub docinki ludzi i inne przykre uczucia. Pamiętaj, że o ile nie znajdziesz ciałka kota, to zawsze jest szansa, że się znajdzie. Nawet po kilku miesiącach, nawet wtedy, gdy zniknął podczas podróży samochodem. Szczęśliwe zakończenie jest możliwe.
2) Zrób mnóstwo ogłoszeń papierowych, najlepiej ze zdjęciem oraz informacją o nagrodzie za wskazanie miejsca pobytu kota lub jego odnalezienie. Wieszaj je w okolicy miejsca zaginięcia, w lecznicach weterynaryjnych, sklepach, na przystankach autobusowych, przy klatkach schodowych. Ogłoszenia często są zrywane, wieszaj je ponownie. Podaj informację o zaginięciu kota do lokalnej prasy, mój kot odnalazł się po takim ogłoszeniu.
3)Szukaj kota. Koty niewychodzące, które nie znają otoczenia często nie odchodzą daleko, chowają się gdzieś w pobliżu miejsca, w którym zaginęły. Przerażone nową sytuacją zaszywają się w jakiś kąt. Sprawdź piwnice, strychy, garaże, (może ktoś przypadkowo zamknął tam kota). Przeszukaj pobliskie krzaki, zakamarki, miejsca mało prawdopodobne. Wracaj do tych miejsc, przerażony kot może być wciśnięty w kąt, często nie wyjdzie do Ciebie, bo będzie się bał.
4) Szukaj kota we wczesnych godzinach rannych ok 3, 4 lub późno wieczorem, po 22, 23. Na wyprawę zabierz ze sobą: transporter dla kota, (będzie trzeba zabrać go jakoś do domu, kot może być w szoku, próbować uciekać lub Cię podrapać), chrupki w puszce w celu przywabienia kota, niektórzy polecają zabranie waleriany w tymże celu. Czasem potrzebne będzie wypożyczenie klatki łapki, bo kot nie pozwoli się sam złapać.
5) Skontaktuj się z ludźmi, którzy dokarmiają koty w Twojej okolicy, być może Twój kot dołączy do stada dokarmianych przez nie kotów.
JamaBrzuszna pisze:Hej, nie wiem czy wcześniej moja wiadomość się wysłała, ale nadal jej nie widzę, więc postuję ponownie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1067 gości