agul-la pisze:czy jestem wyrodną pańcią, bo nie porozmawiałam z moimi kotami o tym, że będą kastrowane?
Powinnaś im najpierw zaproponować różne rodzaje antykoncepcji.

A nie tak od razu z grubej rury.
I jeszcze bez pytania.
Fe, nieładnie

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
agul-la pisze:czy jestem wyrodną pańcią, bo nie porozmawiałam z moimi kotami o tym, że będą kastrowane?
Overdrive pisze:Koty zawsze chodziły i zawsze będą chodziły własnymi ścieżkami. Koegzystencja kota (tak samo jak psa czy jakiegokolwiek innego zwierzęcia) z człowiekiem jest wyborem, którego dokonują obie strony. Zwierze to nie jest bezmyślny kawał mięsa z oczami, którego trzeba bronić przed jego własną naturą. Zwierzęta myślą, czują, uczą się i podejmują decyzje. Decyzje, które nie muszą nam się podobać albo których nie musimy wcale rozumieć.Ale chcąc sprostać wizerunkowi osoby, która daje zwierzęciu dobry dom należałoby pozwolić im wybrać zamiast twierdzić, że wie się lepiej czego im trzeba.
Istnieją rozbieżności w kwestii daty udomowienia kota. Większość źródeł sugeruje lata 4000 - 3700 p.n.e., a miejscem w którym miało do tego dojść była Nubia. Istnieją jednak dowody (grób kota z Cypru sprzed ok 7500 r. p.n.e.), że domestyfikacja kota zaczęła sie znacznie wcześniej i trwała kilka tysięcy lat, a jej miejscem był obszar Żyznego Półksiężyca.
Overdrive pisze:....
Kociaka adoptuje z pominięciem Waszego szanownego kółka wspólnego utyskiwania nad losem biednych kotów, bez zabezpieczania okien i balkonu jak w więzieniu, natomiast z wszelkimi wygodami jakich kot może chcieć. A jeśli postanowi kiedyś wrócić na łono natury to poszukam nowego, który z własnej woli będzie chciał zostać.
....
Overdrive pisze:....
P.S. Zapraszam do intensywnej, zajadłej i gorącej krytyki wszystkiego co powiedziałem.
CoToMa pisze:Możesz to jeszcze naprawić.
Powinnaś im zwrócić wolność
salma75 pisze:Pisz hydra, pisz. Pewnie nie dla Overdrive, bo i tak nie dotrze, ale dla potomności pisz!
CoToMa pisze:salma75 pisze:Pisz hydra, pisz. Pewnie nie dla Overdrive, bo i tak nie dotrze, ale dla potomności pisz!
A my powinniśmy na te tematy z naszymi kotami podyskutować.
Najlepiej przy wołowince
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Google [Bot], lucjan123 i 88 gości