Tygodniowy Kotek POMOCY! SAMI[*] :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 22, 2017 9:25 Re: Tygodniowy Kotek POMOCY!

Moje miesięczne kociaki tez były od czwartku na Kitty Milk, bo nie było nic innego do kupienia. Kup nie robiły. Zaczęły dostawać trochę pasztetu - Twój jest za mały!!! - kupa się pojawiła, a od wtorku wieczór jak kupiłam convalescensa to się na niego rzucają z ogromnym apetytem i kupy są u obu. Przemyśł to.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Czw cze 22, 2017 9:28 Re: Tygodniowy Kotek POMOCY!

ASK@ pisze:
nata1997 pisze:

Te Kitty Milk jest do 35dnia potem już pokarm stały i właśnie jak kupię te Kitty Milk to myślałam nad tym aby do końca je mieć chyba,że będę widziała,że się kończy to może pomyślę nad tym conve i kupię.. dobra zobaczymy jak będzie z kupami, ja się boję.. Ja już sama się pogubiłam bo nie było żadnej rozmowy o zmianie mleka było tylko o buraczkach i espumisanie a teraz zmiana mleka :/ no ja nie wiem czy to dobry pomysł i czy dałabym radę kupić.. chyba jak będzie się kończyło Kitty Milk.
Już w 23 dniu zacznę dawać jakiś pasztecik czy coś jak pisała jedna osoba powyżej.

Pozwolę sobie przypomnieć mój post o Convie z 19.06.17
Z wypowiedzi wynika ,że wcześniej była radzona zmiana pokarmu na Convalestente. Więc prosze nie pisz ,że nikt nie radził.

ASK@ pisze:.....
[b ] Kup małemu Conve w proszku jak radzą dziewczyny.[/b] Kot ma dostać to co najlepsze by mieć siłę. Ważone winno być co dzień o tej samej porze. Załóż zeszyt i wpisuj wagę, co i ile zjadło, czy były kupale i jakie. Kot MUSI co dzień przybywać na wadze. Jeśli nie to masz problem. Zawsze oznacza coś złego. Waga staje lub deczko spada przy otwieraniu oczu i przy ząbkowaniu. Trzymaj go w cieple, najlepiej przy sobie tak by ciebie czuł. Pokarm winien być gęsty i ciepły. Koty mają wyższą temperaturę więc mleko matki jest cieplejsze. Lepiej go trawia. Kup Espumisan dla niemowląt w kroplach i podawaj 2 lub 3 razy dziennie po 1-2 krople. Pomaga jelitom odgazować się. To bardzo bolesna przypadłość. Dopada malce karmione sztucznie. Flora bakteryjna też by się zdała. Np Lakcid. Zalewa się go ciepła wodą, zostawia na 15-30 minut by flora rozbudziła się i podaje kotu 2 razy dziennie po 1/2 fiolki. Koty, jak ludzkie dzieci, zapowietrzaja się podczas karmienia. Trzeba je po karmieniu odpowierzyć. Kładę na sobie i delikatnie popukuje w plecki. Jak jest niespokojne podczas jedzenia to czasem trzeba tak robić kilka razy. Kota karmi się w pozycji zbliżonej do tej jak u matki. Inaczej zalewamy płuca. Odchowanie malca to ciężka robota i koszty. Nie można oszczędzać na nim i na swym czasie.
Trzymaj się z dala od weta jeśli nie ma potrzeby. I trzymaj z dala termometr. Można krzywdę zrobić. Są inne sposoby wywołania kupy. Zatwardzenie jest " normalne " przy zmianie mleka z matczynego na badziewie. My takie malec karmimy zawsze Conva. Nie ma większych problemów. Poczytaj o nim i kup. Pisze z komórki więc nie wrzucę linka. Sorki za brak znaków.
Opanuj swoje nerwy i nie szarp się między miau a wetem. Przyjmij jedną linię karmienia i opieki. Czy wet ma doświadczenie w leczeniu i odchowaniu maluchów? Z doświadczenia wiem, że mało takich jest.
Pytaj jeśli jest powód. Podpowiemy.

Podejrzewam ,że nawet na stronę Convy nie weszłaś. ot tak by sprawdzić co i zacz.
http://zooart.com.pl/product-pol-16642- ... sgod4REOVg

Szczerze nie bardzo mnie stać na te conve :/

nata1997

Od: Pt cze 16, 2017 19:58

Post » Czw cze 22, 2017 9:29 Re: Tygodniowy Kotek POMOCY!

Marzenia11 pisze:Moje miesięczne kociaki tez były od czwartku na Kitty Milk, bo nie było nic innego do kupienia. Kup nie robiły. Zaczęły dostawać trochę pasztetu - Twój jest za mały!!! - kupa się pojawiła, a od wtorku wieczór jak kupiłam convalescensa to się na niego rzucają z ogromnym apetytem i kupy są u obu. Przemyśł to.

ale to Pani stopniowo zmieniła te mleko tak?

nata1997

Post » Czw cze 22, 2017 9:31 Re: Tygodniowy Kotek POMOCY!

nata1997 pisze:
ASK@ pisze:
nata1997 pisze:

Te Kitty Milk jest do 35dnia potem już pokarm stały i właśnie jak kupię te Kitty Milk to myślałam nad tym aby do końca je mieć chyba,że będę widziała,że się kończy to może pomyślę nad tym conve i kupię.. dobra zobaczymy jak będzie z kupami, ja się boję.. Ja już sama się pogubiłam bo nie było żadnej rozmowy o zmianie mleka było tylko o buraczkach i espumisanie a teraz zmiana mleka :/ no ja nie wiem czy to dobry pomysł i czy dałabym radę kupić.. chyba jak będzie się kończyło Kitty Milk.
Już w 23 dniu zacznę dawać jakiś pasztecik czy coś jak pisała jedna osoba powyżej.

Pozwolę sobie przypomnieć mój post o Convie z 19.06.17
Z wypowiedzi wynika ,że wcześniej była radzona zmiana pokarmu na Convalestente. Więc prosze nie pisz ,że nikt nie radził.

ASK@ pisze:.....
[b ] Kup małemu Conve w proszku jak radzą dziewczyny.[/b] Kot ma dostać to co najlepsze by mieć siłę. Ważone winno być co dzień o tej samej porze. Załóż zeszyt i wpisuj wagę, co i ile zjadło, czy były kupale i jakie. Kot MUSI co dzień przybywać na wadze. Jeśli nie to masz problem. Zawsze oznacza coś złego. Waga staje lub deczko spada przy otwieraniu oczu i przy ząbkowaniu. Trzymaj go w cieple, najlepiej przy sobie tak by ciebie czuł. Pokarm winien być gęsty i ciepły. Koty mają wyższą temperaturę więc mleko matki jest cieplejsze. Lepiej go trawia. Kup Espumisan dla niemowląt w kroplach i podawaj 2 lub 3 razy dziennie po 1-2 krople. Pomaga jelitom odgazować się. To bardzo bolesna przypadłość. Dopada malce karmione sztucznie. Flora bakteryjna też by się zdała. Np Lakcid. Zalewa się go ciepła wodą, zostawia na 15-30 minut by flora rozbudziła się i podaje kotu 2 razy dziennie po 1/2 fiolki. Koty, jak ludzkie dzieci, zapowietrzaja się podczas karmienia. Trzeba je po karmieniu odpowierzyć. Kładę na sobie i delikatnie popukuje w plecki. Jak jest niespokojne podczas jedzenia to czasem trzeba tak robić kilka razy. Kota karmi się w pozycji zbliżonej do tej jak u matki. Inaczej zalewamy płuca. Odchowanie malca to ciężka robota i koszty. Nie można oszczędzać na nim i na swym czasie.
Trzymaj się z dala od weta jeśli nie ma potrzeby. I trzymaj z dala termometr. Można krzywdę zrobić. Są inne sposoby wywołania kupy. Zatwardzenie jest " normalne " przy zmianie mleka z matczynego na badziewie. My takie malec karmimy zawsze Conva. Nie ma większych problemów. Poczytaj o nim i kup. Pisze z komórki więc nie wrzucę linka. Sorki za brak znaków.
Opanuj swoje nerwy i nie szarp się między miau a wetem. Przyjmij jedną linię karmienia i opieki. Czy wet ma doświadczenie w leczeniu i odchowaniu maluchów? Z doświadczenia wiem, że mało takich jest.
Pytaj jeśli jest powód. Podpowiemy.

Podejrzewam ,że nawet na stronę Convy nie weszłaś. ot tak by sprawdzić co i zacz.

Szczerze nie bardzo mnie stać na te conve :/

Nie ma co oszczędzać tych kilkudziesięciu złotych, bo jak się małej kupa zapiecze na całej długości jelita, to jej nie odratujesz.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Czw cze 22, 2017 9:32 Re: Tygodniowy Kotek POMOCY!

nata1997 pisze:
Marzenia11 pisze:Moje miesięczne kociaki tez były od czwartku na Kitty Milk, bo nie było nic innego do kupienia. Kup nie robiły. Zaczęły dostawać trochę pasztetu - Twój jest za mały!!! - kupa się pojawiła, a od wtorku wieczór jak kupiłam convalescensa to się na niego rzucają z ogromnym apetytem i kupy są u obu. Przemyśł to.

ale to Pani stopniowo zmieniła te mleko tak?

tak, najpier trochę dodałam do tego kitty milk , w kilejnyjm posiłku więcej, a potem było tak, że jak miałam w miseczce sam proszek do rozrobienia to kotek podbiegł i chciał go jeść. Twój kotek jest dużo mniejszy więc zmiana powinna być bardzo łągodna i powoli, tak jak pisały osoby wcześniej. ale naprawdę myślę, ze warto zmienić.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Czw cze 22, 2017 9:36 Re: Tygodniowy Kotek POMOCY!

Szczerze nie bardzo mnie stać na te conve :/[/quote]
Nie ma co oszczędzać tych kilkudziesięciu złotych, bo jak się małej kupa zapiecze na całej długości jelita, to jej nie odratujesz.[/quote]

Ja myślałam,że te conve kosztuję tak jak Kitty Milk 30-40zł :/ widziałam gdzieś indziej w necie a na oryginalnej stronie jest droższe..
Kurde ja wiem o tym tylko ciężko mi jest bo ja nie zarabiam tylko mój tata a on nie jest tego typem kochającym kotki.

nata1997

Post » Czw cze 22, 2017 9:39 Re: Tygodniowy Kotek POMOCY!

Może kup na razie u weta ze 2 saszetki, aby mała jak najszybciej dostała już inny pokarm (wprowadzany POWOLI). A w przyszłym tygodniu dostaniesz ode mnie paczuszkę z kolejnymi dwiema-trzema saszetkami. Troszkę Ci pomogę.
Do tego mleko kozie. O proporcje pytaj ASK@.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Czw cze 22, 2017 10:15 Re: Tygodniowy Kotek POMOCY!

KociaMama44 pisze:Może kup na razie u weta ze 2 saszetki, aby mała jak najszybciej dostała już inny pokarm (wprowadzany POWOLI). A w przyszłym tygodniu dostaniesz ode mnie paczuszkę z kolejnymi dwiema-trzema saszetkami. Troszkę Ci pomogę.
Do tego mleko kozie. O proporcje pytaj ASK@.

chciałam ale wet nie ma chyba czegoś takiego nie ma. napisałam do Cioci może ona mi pomoże bo nie chce nikogo z was naciągać na jakieś koszty może w następnym tygodniu będzie te conve jeżeli Ciocia zgodzi mi się przesłać pieniążki.

nata1997

Post » Czw cze 22, 2017 11:44 Re: Tygodniowy Kotek POMOCY!

Na długo starcza te mleko conve? Czy te kozie mleko kupuję się w mlekowicie?

nata1997

Post » Czw cze 22, 2017 12:04 Re: Tygodniowy Kotek POMOCY!

Hm te conve jest od 2 kg nie ma powiedziane,że tak małym kotkom się to daje :/ mój kotek ma około 260 gram nie chce na nim eksperymentować ani nic martwię się ;/ nie chce żeby coś się mu stało.. rozumiem,że Pani dawała conve zamiast Kitty Milk bo miały Pani kotki miesiąc a mój kotek jutro będzie miał dopiero dwa tygodnie..

nata1997

Post » Czw cze 22, 2017 12:12 Re: Tygodniowy Kotek POMOCY!

Convalescent podajesz od pierwszego do ostatniego dnia życia kota. Podajemy ślepym maluchom kilku dniowym. Opis masz tu:
To mała 50g saszetka,starcza na kilka karmień. Jest b.odżywczy. Może też powiedz,żeby Twój weterynarz zamówił i kupisz od niego (ale zapłacisz drożej,bo z marżą,którą narzuci).

A mleko kozie kupuje się w większości zwykłych sklepów spożywczych ,nawet w Lidlu.

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Czw cze 22, 2017 12:15 Re: Tygodniowy Kotek POMOCY!

tabo10 pisze:Convalescent podajesz od pierwszego do ostatniego dnia życia kota. Podajemy ślepym maluchom kilku dniowym. Opis masz tu:
To mała 50g saszetka,starcza na kilka karmień. Jest b.odżywczy. Może też powiedz,żeby Twój weterynarz zamówił i kupisz od niego (ale zapłacisz drożej,bo z marżą,którą narzuci).

A mleko kozie kupuje się w większości zwykłych sklepów spożywczych ,nawet w Lidlu.

a do kiedy maluch musiałby pić te conve?

nata1997

Post » Czw cze 22, 2017 12:21 Re: Tygodniowy Kotek POMOCY!

Wykarmiłam Convą maluszki ( 8 sztuk) od 7 dnia życia. I dzieciaczka od 10 dnia życia. Wszystkie przeżyły. Wszystkie nasze malce zawsze mają Convę. I dorosłe jeśli są zagłodzone lub w czasie choroby, jedzą Convę. Karmi się je cały czas. Wpierw jako główny posiłek , potem jak dochodza inne podawałam choć jeden na dzień z Convą. Z czasem odstawiały sie same.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Czw cze 22, 2017 12:52 Re: Tygodniowy Kotek POMOCY!

ASK@ pisze:Wykarmiłam Convą maluszki ( 8 sztuk) od 7 dnia życia. I dzieciaczka od 10 dnia życia. Wszystkie przeżyły. Wszystkie nasze malce zawsze mają Convę. I dorosłe jeśli są zagłodzone lub w czasie choroby, jedzą Convę. Karmi się je cały czas. Wpierw jako główny posiłek , potem jak dochodza inne podawałam choć jeden na dzień z Convą. Z czasem odstawiały sie same.

no tak ale może jak zmienię na inne mleko to organizm może tego nie przyjąć

nata1997

Post » Czw cze 22, 2017 12:55 Re: Tygodniowy Kotek POMOCY!

Convalescenta na pewno przyjmie. Radzą Ci tu ludzie z dużym doświadczeniem,więc szkoda czasu na zbędne dyskusje. Zacznij już nim karmić dla dobra kociaka.

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

[poprzednia][następna]