Mgła przychodzi na drobnych kocich łapkach

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 24, 2015 20:56 Re: Kradzież kota spod bloku-co może mi grozic?

alix76 pisze: Jeśli jest wychodzący, powinien być sensownie oznakowany albo właściciel musi udowodnić, ze zabrane przez Ciebie zwierzę należy do niego (jak podała CoToMa - książeczka, zdjecia, karty medyczne, choćby kocie graty w mieszkaniu :twisted: )

Ale wtedy, jeśli kot jest w złym stanie, nieleczony, zagłodzony, niewpuszczany do domu, to można by "właściciela" oskarżyć o zaniedbanie czy nawet znęcanie... No chyba to logiczne, nie :twisted: ?
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Śro cze 17, 2015 10:58 Re: DZIKA DZIKA KOTKA A DOM>>>>>>>>>

Sprawa wygląda tak...
Karmicielka dokarmia 3 koty
wysterylizowalam je
ona nienawidzi weteryarzy, nie leczy kotow
Ma 2 swoje koty i 3 dokarmia- nie kami na silę chorego kota, nie pojdzie do weta
Ma kotke dzika dzika która atakuje ludzi, oprocz niej bo ją dokarmia.
Choć na poczatku ją też atakowała teraz daje się jej głaskać.
Wiem że gdy kotka zachoruje ona nic nie zrobi nawet jej nie uśpi
Moja kumpela by ją wzieła, ale warunek testy na fiv felv
I tu moje pytanie: wiem że teoretycznie kotka może dostać FIP ale to nie jest pewne,przypuszczam że z czasem sie przyzwyczaji
Jak zrobic testy kotce ktora ludzia chce zjesc?
Kotka Milka

Post » Czw cze 18, 2015 10:16 Re: DZIKA DZIKA KOTKA mam dla niej dom-czy to sie uda?

myslalam ze dostane jaks porade ale widze ze moge liczyc tylko na siebie
Kotka Milka

Post » Czw cze 18, 2015 10:20 Re: DZIKA DZIKA KOTKA mam dla niej dom-czy to sie uda?

Nie doradzę, bo nie wiem :)
Ale zastanawia mnie jedno - w jakim celu koleżanka chce wziąć strasznie dziką kotkę ?
Skoro ona taka dzika-dzika i ufa jedynie karmicielce po co ją zabierać z jej środowiska?
No i - gdzie koleżanka chce ją zabrać? Do domu?

bazyla

Od: Pon kwi 03, 2006 8:14

Post » Czw cze 18, 2015 10:24 Re: DZIKA DZIKA KOTKA mam dla niej dom-czy to sie uda?

wezmie bo ja ja poprosilam i ona ma warunki.
Ma dom i 2 koty.
kotka byla by niewychodząca
Z tego co wiem kotka na poczatku tez ta karmicielke atakowala, teraz daje sie głaskać i wziąśc na ręce, wiec mysle że oswoic by sie dala.
dlaczego chcialabym znalezc jej inny dom- patrz post nizej(jak mozna nie sic z kotem do wet? jak mozna nie leczyc?)
Kotka Milka

Post » Czw cze 18, 2015 10:29 Re: DZIKA DZIKA KOTKA mam dla niej dom-czy to sie uda?

Osobiście słabo to widzę.
Nie wzięłabym dzikuna do domu - tym bardziej, że są tam 2 rezydenci.
Będzie wojna między kotami. Dzika kotka w domu :strach: .

Byłabym za tym, żeby ją zostawić tam gdzie jest, tym bardziej, że ma opiekę (w sensie - karmienie zapewnione).
A chorobą i ew. leczeniem bym sobie teraz głowy nie zawracała.
Gdy zachoruje - wtedy się będzie reagować i leczyć.

bazyla

Od: Pon kwi 03, 2006 8:14

Post » Czw cze 18, 2015 11:04 Re: DZIKA DZIKA KOTKA mam dla niej dom-czy to sie uda?

nie oswaja sie na siłę dzikich, wolnożyjących kotów, jeśli nie ma takiej bezwzględnej potrzeby. Takie koty w większości bardzo żle znoszą zamknięcie.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Czw cze 18, 2015 13:01 Re: DZIKA DZIKA KOTKA mam dla niej dom-czy to sie uda?

Zostawić ją tam gdzie jest :) w razie czego pomóc w leczeniu i obserwacji. Tyle. Po co zmieniać jej miejsce które dobrze zna i osobe którą zna na inne obce, wiecej stresu to przyniesie niż pożytku. Jeszcze wychodząca ma być, myślisz że nie pójdzie gdzieś jak wyjdzie i zobaczy że nie jest u siebie, nie poczuje znanych zapachów. Zniknie i co wtedy, będzie płacz.
Tez mam tutaj taką osobę co ma swoje koty "pod opieką" opieką czyli jedzenie daje. A jak leczyć trzeba to nie kto inny jak ja musi się tym zająć :roll: ale nie przyszło by mi do głowy żeby z tego powodu zabrac kota wolno żyjącego który ma swojego karmiciela do którego jest przyzwyczajony.
Poza tym kotów wolno żyjacych się nie wyłapuje :wink: jeżeli są bezpieczne w swoim miejscu bytowania i nikt im krzywdy nie robi, albo idzie się dogadać z tymi ludzmi.

Ja tu nie widzę sensu szukania jej domu na siłę :)

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Wto cze 23, 2015 10:07 Re: Kotka z bialaczka a zdrowe koty....prosze o szybka rade

kumpela ma 5 kotow.
Znalazla bezdomna kotkę jako że kicia byla chora kolezanka odizolowala ja u swojego chlopaca na czas rekonwalescencji
jako ze kicia dlugo nie mogla sie pozbierac wet podsunal pomysl zrobienia badan FELV\FIV
niestey wyszly plusowo(Felv)
zasugerowalam dalsza izolacje i powtorzenie badan po miesiacu, znow Felv plus
wet zasugerowal eutanazje, kumpela sie nie zgodzila bo kot doszedl do siebie.
i ty pytanie zasadnicze:
Kotka musi wrocic do niej, bo jej chlopak nie ma czasu dluzej sie kotem zajmowac.
Kolezanka ma 5 kotow zdrowych.
Czy:
gdyby wsadzila kotke bialaczkowa do osobnego pokoju,
z osobna kuweta, zosobnymi miskami.
Ale-
kolezanka nie zmieniała by butow po wchodzeniu do kotki,
nie zmieniala by ciuchow
tylko myla rece po glaskaniu , oproznianiu kuwety
czy duze jest ryzyko zarazenia sie zdrowych kotow?
jezeli wdepnela by np w siki kotki czy kupke(przypadkiem), czy klaczek (pytam.)
to czy zarazila by koty?
Kotka Milka

Post » Wto cze 23, 2015 10:21 Re: Kotka z bialaczka a zdrowe koty....prosze o szybka rade

wg mnie białaczka kocia przenosi się tylko przy bezpośrednim , długotrwałym kontakcie

Prostszym rozwiązaniem niż izolacja jest zaszczepienie zdrowych kotów na białaczkę
Obrazek

FUNDACJA STAWIAMY NA ŁAPY - NASZ WĄTEK NA FB https://www.facebook.com/stawiamynalapy/

katgral

Od: Pt gru 29, 2006 19:04

Post » Wto cze 23, 2015 10:23 Re: Kotka z bialaczka a zdrowe koty....prosze o szybka rade

kolezanka nie szczepi kotow na wscieklizne i na bialaczke (boi sie problemow poszczepiennych) na panleuko i calici sa szczepione co 3 lata
czyli jak kotka bedzie osobno w pokoju to nie zarazi kotow?
a jak kolezanka wdepnie9roznie to bywa 0 w kupe, siki czy sline i wniesie na bucie do pokoju zdrowych kotow?
wiem ze to glupie pytanie ale chce wiedziec na sto procent, zycie jej kotow jest wazniejsze niz znajdy
Kotka Milka

Post » Wto cze 23, 2015 10:44 Re: Kotka z bialaczka a zdrowe koty....prosze o szybka rade

Według mojej wetki nie ma możliwości przeniesienia białaczki od kota w odizolowanym pomieszczeniu.
Czyli kota, który korzysta z osobnych misek z jedzeniem i wodą oraz kuwet.
Do zarażenia się potrzebne są długotrwałe kontakty i spora ilość wirusa.
Więc nie przeniesie się na butach lub ubraniu.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Wto cze 23, 2015 11:34 Re: Kotka z bialaczka a zdrowe koty....prosze o szybka rade

Nie wiem, na ile to jest prawda, ale w swoim czasie hodowcy twierdzili, że białaczkę można przenieść na wystawie przez dotykanie, glaskanie różnych kotów. Podobno były przypadki takiego zarażenia (ale ja tylko o tym slyszalam, nie interesowałam się bliżej)
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Wto cze 23, 2015 12:02 Re: Kotka z bialaczka a zdrowe koty....prosze o szybka rade

Zgadzam się z mimbla64.
Mam od trzech lat koty białaczkowe w osobnym pokoju i żaden zdrowy się nie zaraził, choć kręcimy się z Tż w tym samym obuwiu i ubraniach w te i z powrotem.
Co do szczepienia p/białaczce i łączenia zdrowych z chorymi czytałam, że zdarzały się zarażenia (ale tylko o tym czytałam).

Hania66

Od: Pt mar 10, 2006 17:20

Post » Czw cze 25, 2015 11:02 Re: Kotka z bialaczka a zdrowe koty....prosze o szybka rade

Kotka do niedzieli ma zostac u chlopaka kolezanki, potem przeprowadzka do niej mam nadzieje ze koty sie nie zaraza bo mi leb urwie,jak jej koteczki umra

Zna ktos może wiersz o tytule: MGLA PRZYCHODZI NA DROBNYCH KOCICH STÓPKACH?
Kotka Milka

[poprzednia][następna]