Helenówek-zajrzyj i pomóż-wielkie wyzwanie- podsumowanie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 01, 2013 6:53 Re: Helenówek-zajrzyj i pomóż-28 sterylizacji-wielkie wyzwan

W niedzielę do lecznicy ma przyjechac pięc podrostków na kastrację, mam nadzieję, że uda się je złapac. Poza tym mam wieści od karmcielki, że koty chorują- mam nadzieję, że zawiezie te chore do weterynarza.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Pon lis 11, 2013 10:26 Re: Helenówek-zajrzyj i pomóż-28 sterylizacji-wielkie wyzwan

Pojechałyśmy w sobotę z MaPi. Byłyśmy umówione z panem R., działkwiczem, który aktywnie włączył się w akcję i sam dowoził koty na kastracje oraz z panią karmcielką. Większośc kotów, o których wiemy, jest już po zabiegu. W tygodniu do lecznicy trafiły dwa podrostki do sterylizacji, jeden został pod opieką Kotyliona, drugi wrócił na działki.. W sobotę dowieźliśmy trzeciego na zabieg. Do zabiegu jest jeszcze kotka- ich matka, która uciekła podczas próby łapania i za kilka dni będzie znów łapana.To są nowe koty, ze skrajnych działek.
Oprócz tej kotki do sterylizacji jest jeszcze jedna kotka u pani, która współpracuje chętnie i kotka będzie łapana. W sobotę, kiedy byliśmy na działkach, kotka się nie pokazała.Pan R. zabrał mnie również na działkę pana, którego kotkę złapaliśmy wcześniej do kastracji. Prawdopodobnie jest to człowiek, który miał grupę 5 podrostków i któego siostra kontaktowała się z dilah. Zastaliśmy dwa koty własne i dwa podrostki, prawie białego i czarnego już po sterylizacji. Co do trzech kociaków, o których mówił mi pan R.- a które miały przebywac u karmicielki- to ich los jest nieznany. Tzn. wg karmicielki jeden kotek nie żyje, a dwa zniknęły.
Dwa koty ze stada karmicielki, które nie dały się wcześniej złapac- czyli zrudziała dymna i srebrny kocur Maciuś- wg karmicielki zniknęły. Tak przynajmniej mówiła w rozmowach telefonicznych ze mną. W sobotę okazało się, że jednak przychodzą. Niestety, nie dały się złapac, zostawiłyśmy tam klatkę łapkę, pan R. chce te koty złapac. Jest to pilna sprawa, tym bardziej, że kotka jest gruba i są podejrzenia, że może byc w ciąży.
Kotylion zamówił dla kotów z Helenówka duży zapas suchej karmy. Dysponenetem karmy został pan R.- jest osobą zaangażowaną w łapanie kotów na miejscu, zna tam wiele osób. Napisałam, że większośc kotów, o ktróych wiemy, jest wykastrowana- ale może się okazac, że działkowicze mają jeszcze gdzieś zachomikowane koty. Kiedy rozeszła się wieśc, że Kotylion przekazał karmę dla bezpańskich działkowych, wczoraj zgłosił się pan, który ma dwa kocice do sterylizacji. Na szczęście okazało się, że zostały już one przez nas wcześniej złapane i poddane zabiegowi. (ten pan, niedawno kupił działkę, z żywym inwentarzem, czyli tymi kocicami i nie orientował się w sytuacji. (kotki miały jeszcze krótsze futerko po goleniu do sterylizacji). także nie wiem, czy ktoś się jeszcze nie zgłosi.
Niektóre koty chorują, ciężko jest stwierdzic na co, ale w sobotę widziałyśmy małego burego podrostka w kiepskim stanie, niestety nie dał się złapac. Na dziś pan R. jest umówiony z panią karmicielką- może uda się złapac, któregoś z kotów od niej.
Podsumowując:
W tym tygodniu zostały wykastrowane
dwa kociaki + w sobotę jeden- z działki na skraju
kilka podrostków od pani będącej w kontakcie z dilah, dzięki którym koty zostały złapane (dilah, czy mogłabyś napisac ile dokładnie było tych kotów, ja widziałam dwa- mam ich zdjęcia, które wkleję jak będę miec kabel do aparatu)
Do kastracji są 4 koty:
- kotka od pani z działek
-zrudziała dymna
-srebrny kocur Maciuś
- kotka ze skrajnej działki
Dla bezpańskich kotów przekazano karmę, z tego co wiem dwa worki po 20 kilo.
Zdjęcia wkleję, kiedy tylko będę miec kabel do aparatu.
Obrazek

magicmada

Post » Nie lis 17, 2013 13:13 Re: Helenówek-zajrzyj i pomóż-wielkie wyzwanie- zostały 4 ko

Te koty są już wykastrowane. ObrazekObrazek

Te koty- też już zostały wykastrowane (jak przypuszczam, to podrostki, którym ogłoszenia adopcyjne pisała dilah). Te dwa 09.11 były jeszcze do adopcji.
ObrazekObrazek

Ten koucr to jeden z ostatnich niewykastrowanych. Postaramy się z MaPi pojechac w przyszły weekend i złapac go tą samą metodą, która wczoraj nieoceniony pan R. i pani karmicielka złapali dymną zrudziałą- kotka weszła do szklarni, w której koty mają stołówkę, pan R. czatował przy drzwiach z klatką łapką, a koty ze szklarenki były po kolei wypuszczane i wpadały do klatki łapki, te wcześniej wykastrowane, od razu były wypuszczane, a dymna pojechała. Wg relacji p. R. nie była w ciąży, tylko po prostu tak upasiona.
Kocur
Obrazek
Dymniaczka Zrudziała
Obrazek

Stołówka
Obrazek
Obrazek

magicmada

Post » Nie lis 17, 2013 13:29 Re: Helenówek-zajrzyj i pomóż-wielkie wyzwanie- zostały 4 ko

Zdjęcia od MaPi z 09.11.
Klatka Łapka zaprasza
Obrazek
Podrostek wykastrowany 9. 11-- brat Zenka, który trafił do lecznicy wcześniej i był tak oswojony, że został. Z relacji Duszka, wiem, że znalazł się już w domu. Więcej o Zenku: http://kotylion.pl/zenek-ktory-nie-chcial-byc-dziki/
Obrazek

Jeszcze raz zrudziała Dymna- 09.11. 2013 nawet nie chciała spojrzec w stronę łapki, tak jak i podczas wcześniejszych akcji. Gdyby nie działanie p. R i współpraca karmcielki, nie udałoby się jej złapac.
Obrazek
Obrazek

Z dzisiejszej rozmowy z p. R wynika, że na działkach został do kastracji srebrny kocur, kotka matka Zenka i podrostka pingwina, ta, któa uciekła podczas próby łapania właścielowi działki- ona nie pokazuje się od 5 dni. Jest jeszcze mikry podrostek u p. R, który pojawia się raz na kilka dni.
Kotka ze skrajnej działki, o której pisałam tydzień temu została już wcześniej wykastrowana- ma ciachnięte ucho.
Obrazek

magicmada

Post » Nie lis 17, 2013 18:41 Re: Helenówek-zajrzyj i pomóż-wielkie wyzwanie- zostały 4 ko

ta dymna jest po prostu przepiękna, gdyby nie to, że dzikadzicz to bym ją chyba ukradła...
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Nie lis 17, 2013 19:30 Re: Helenówek-zajrzyj i pomóż-wielkie wyzwanie- zostały 4 ko

Georg-inia pisze:ta dymna jest po prostu przepiękna, gdyby nie to, że dzikadzicz to bym ją chyba ukradła...

To jest cwana i mądra bestyja :twisted: Najważniejsze, że już po sterylce.

MaPi

Od: Pon maja 21, 2012 13:31

Post » Nie lis 17, 2013 19:30 Re: Helenówek-zajrzyj i pomóż-wielkie wyzwanie- zostały 4 ko

Magda biały kot z ciemnymi znaczeniami - Ogonek i cała czarna kotka, to faktycznie te od pani Ewy, dwa pozostałe zaginęły :( na trzy dni przed tym jak umówiłam je na kastrację, mam nadzieję, że to nie "przypadek" i nie zginęły z racji umówionego zabiegu :( Pani Ewa sprawiała wrażenie na prawdę przejętej, zaginione koty to cały bury i bury z białą krawatką.
Magda te zdjecia wykorzystam do ogłoszeń, pani Ewa fotki znów będzie mi słała dwa miesiące :roll:
Obrazek
Lara [*] 28.03.2012 Fibi [*] 19.11.2012 Basia [*] 03.02.2013 TRUSIA [*] 24.07.2013 Miłek [*] 01.08.2013 Romisia [*] 24.04.2014 Lidzia [*] 06.05.2015 Gniewko [*] 03.09.2015r. Agat [*] 30.11.2015 Feliks [*] 27.03.2017r. RUDA ['] 07.03.2018r. Kocia ['] 11.07.2019r. LOLA ['] 24.03.2020r. MILKA ['] 03.04.2020r. za dużo Was tu

dilah

Od: Wto maja 10, 2011 7:39

Post » Czw lis 28, 2013 21:34 Re: Helenówek-zajrzyj i pomóż-wielkie wyzwanie- zostały 4 ko

Jak spotkam się w sobotę z p. R, to podejdę na tą działkę sprawdzę jak te koty, może już wróciły.
Z rozmów z ostatniego tygodnia. Pani karmcielka dziękuje za budki, może się ktoś z Kotyliona pochwali?
U niej został srebrnobiały kocur, tzn, podobno go nie ma, jest czyjś i już nie przychodzi- sprawdzimy w sobotę. U p. R. zostało coś czarnego- ma złapac i dowieźc na sterylizację, kiedy się pojawi.
Umówiłam sie na 10 w sobotę na działkach, mam nadzieję, że MaPi dasz radę.
Obrazek

magicmada

Post » Czw lis 28, 2013 21:57 Re: Helenówek-zajrzyj i pomóż-wielkie wyzwanie- zostały 4 ko

Postaram się być.

MaPi

Od: Pon maja 21, 2012 13:31

Post » Czw lis 28, 2013 22:08 Re: Helenówek-zajrzyj i pomóż-wielkie wyzwanie- zostały 4 ko

To łap, łap Madzia i wracaj do schroniska
brudne uszka czekają
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Sob lis 30, 2013 20:55 Re: Helenówek-zajrzyj i pomóż-wielkie wyzwanie- zostały 4 ko

Byłyśmy dziś z MaPi na działkach w Helenówku. Niestety, srebrnego kocura nie było szans złapać, prysnął na nasz widok i nie wrócił, poza tym, był, hmm, solidnie nakarmiony. Pogoda też nie nastrajała kotów do pokazywania się, siąpił zimny deszcz. Karmicielka ma go łapać osobiście, podobno do niej podchodzi. Widziałyśmy kilka kotów, wszystkie wielkie jak hipopotamy. Na kiepskich zdjęciach srebrna Lisa, naprawdę wygląda jak czołg. Mały srebrny też wyglądał dorodnie, jak i biało niebieski i biało czarny. Mały chory burasek, o którym pisałam wcześniej ma sie lepiej, antybiotyk mu pomógł.
Z nowych wieści: bracia Zenka po kastracji znaleźli nowe domy, by może szykuje się też dom dla białego Ogonka, u znajomych pana R. Co do pozostałych kotów u działkowicza, gdzie przebywa Ogonek , oprócz Ogonka i Czarnuszka- były tam jeszcze dwa młode podrostki- podobno znalazły dom dzięki innej łódzkiej fundacji.
Do złapania został, zatem tylko srebrny kocur plus młode czarne u pana R. Zostawiłyśmy na działkach kartki o zakończeniu akcji z telefonem dyżurnym w sprawie pojawiania się nowych kotów.
Koty korzystają z nowych budek, zrobionych przez wolontariuszy Kotyliona. Pani karmicielka przykryła je jeszcze papą z wierzchu, na jej działce są trzy budki, w tym jedna w szklarni. Koty p. R. otrzymały dwie budki. Dziękuję w imieniu kotów.
Ogólnie wykastrowanych zostało około 40 kotów. Trzy małe zabrane do lecznicy znalazły domy: Kulka, Lunka i Zenek. Dom znaleźli również dwaj bracia Zenka Burasek i Pingwinek Dzięki ogłoszeniom znalazły dom Maluszek i Tonto. Tonto, mała bohaterska koteczka niestety odeszła w swoim własnym domu. Kajko i Kokosz równiez odeszły pomimo troskliwej opieki i długiego leczenia. Uśpiono jednego dorosłego kocura z rozległym nowotworem jamy ustnej i małego buraska z FIP.
Tak wygląda podsumowanie akcji na dzień dzisiejszy.
Koci bohaterowie:
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Budki wykonane przez ekipę Kotyliona:
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Obrazek

magicmada

Post » Sob lis 30, 2013 21:20 Re: Helenówek-zajrzyj i pomóż-wielkie wyzwanie- podsumowanie

Zgodnie z deklaracją przekazałam na sterylizacje kotów w Helenówku 50 złotych.
viewtopic.php?f=8&t=158017&start=1485

I gratuluję tej ogromnej wykonanej pracy. :ok:
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Sob lis 30, 2013 21:34 Re: Helenówek-zajrzyj i pomóż-wielkie wyzwanie- podsumowanie

mimbla64 pisze:Zgodnie z deklaracją przekazałam na sterylizacje kotów w Helenówku 50 złotych.
viewtopic.php?f=8&t=158017&start=1485

I gratuluję tej ogromnej wykonanej pracy. :ok:

:1luvu:
Koty z Helenówka dziękują bardzo.
Obrazek

magicmada

Post » Nie gru 29, 2013 22:00 Re: Helenówek-zajrzyj i pomóż-wielkie wyzwanie- podsumowanie

Jeszcze przed świętami dzwonił do mnie pan R. z życzeniami i informacjami o kotach. Wszystkie dobrze sobie radzą, korzystają z budek. Ogonek i czarny kotek znalazły domy.
To zdjęcia zrobione przez Agnieszkę, która dowoziła palety pod budki. Dziekuję, Agnieszko.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

magicmada

Post » Pon gru 30, 2013 10:34 Re: Helenówek-zajrzyj i pomóż-wielkie wyzwanie- podsumowanie

Piękne kociska, wykarmione, zadbane. :1luvu: Wspaniały efekt Waszej działalności. :1luvu: :ok: :kotek:

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

[poprzednia][następna]